..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam hoþtur, ölüm rahat ve huzurludur. Zor olan geçiþtir. -Asimov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler > nazlý usta




30 Mart 2008
Demokrat Parti  
nazlý usta
Bu yazý, Demokrat Parti'ye kýsa bir bakýþ; dönem için de bir özettir.


:DACG:
Demokrat Parti Türk siyasal hayatýnda, çok partili hayata geçiþ döneminde yaþananlarla, ilk demokratik seçimin gerçekleþmesinde pay sahibi olmasýyla, on sene boyunca halk desteðiyle tek baþýna iktidarda kalmasýyla, iktidar süresince gerçekleþtirdiði atýlým hamleleriyle, demokratik tutum ve davranýþlardan uzaklaþýp otoriteryan bir hâl almaya baþladýðýnda yaþadýðý ve yaþattýðý Türkiye’nin ilk darbesiyle ve ardýndan Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk olan – hâlâ çok tartýþýlan - idam tecrübeleriyle bugüne kadar en çok dikkat çeken ve konuþulan partilerden biri olmuþtur. Tek parti CHP’si döneminin fiili son buluþuyla Türk siyasal hayatýnda farklý bir kapý açýlmýþ; Demokrat Parti ile bu yeni düzen içinde de yeni bir geleneðin temelleri atýlmýþ, muhalif gruplar Demokrat Parti çatýsý altýnda toplanmýþtýr.
Bu konuya bu derece dikkatle eðilmem yukarýda saydýðým birçok “ilk” olma özelliðini bünyesinde barýndýrýyor olmasýndan baþlar. Ayrýca siyasal hayatýmýzda bolca deneyimlediðimiz ve bu bolluk içinde þanslý sayýldýðýmýz (!) darbe kültürümüzün oluþmasý da bu dönemle baþlar. Her açýdan dikkate deðer olduðu kadar, bu noktasý bile yeterince önem taþýmaktadýr.
Demokrat Parti dönemi çalýþýrken karþýlaþtýðýnýz ilk þey; halkýn yoðun sevgisi ve desteði, geniþçe arka çýkýlan – doðru ya da yanlýþ uygulanmýþ – politikalar ve “halka inme” nin ne derece baþarýyla gerçekleþtirildiðidir.
Demokrat Parti’nin 1950 seçimlerini kazanmasýnýn sebebi, CHP iktidarýnýn 27 senedir yapamadýklarýný yapmýþ olmasýndan ileri gelmektedir. CHP, halk partisi olarak görünse ve halkçýlýk söylemini altý oku arasýna yerleþtirse de; halka inememiþ, “Halk için halka raðmen” sloganýný kullanmýþ, halkýn yeterince bilemeyeceðini düþündüðü kararlarýn alýnmasýnda yardým beklediði elitleri tüm aþamalarda kullandýðý için elitist bir oligarþi kurmakla suçlanmýþtýr. CHP kadrolarýndaki bu yüksek kesimlerin aksine, Demokrat Parti içindeki isimler, öncelikle, halk arasýndan gelen kiþiler olduklarýndan halkla bütünleþmeleri çok daha kolay gerçekleþmiþtir. Halkýn onlarda gördüðü þey, tek kelimeyle ifade edilmek gerekirse “samimiyet” olmuþtur.
Demokrat Parti iktidarý döneminde dikkat çeken temel þey, yatýrýmlar konusunda çok ciddi adýmlarýn atýlmýþ olmasýdýr. Demokrat Parti, tek parti CHP’sinin devletçi düzenini deðiþtirmiþ, görece liberal adýmlar atýp özel sektöre kapýlarýný açmýþ, buna yardým etmek için son sürat altyapý yatýrýmlarý yapmýþ, KÝT’lere aðýrlýk verilmeye baþlanmýþ olsa da aslýnda görülüyor ki; bu notada hedeflenen þey Smith’çi bir liberalleþme deðildir. Burada devlet tüm heybetiyle köþede durur, her adýmda onun onayý istenir, oyunun kurallarýný o koyar; fakat öte yandan da devletçi politikalardan daha liberalleþmiþ bir ortam yaratýlýr.
Demokrat Parti’nin otoritesini saðlamlaþtýrmak adýna on senelik iktidarý döneminde kullandýðý þey “popülizm” olmuþtur. Bu kavram, CHP halkçýlýðýnýn, halkýn destekleyeceði bir formatýný oluþturmuþtur. “Demokrat Parti’nin baþarýsý halkçý ideolojiyi popülist bir biçimde yeniden yorumlamasýnda yatar.”
DP’nin popülist söylemini kurmasýnda, o dönem Türkiye’sinde sýnýfsal farklýklýklarýn göze batar bir þekilde ayrýþmamýþ olmasýnýn da büyük etkisi vardýr. Bu ayrýþmamýþ gruplarý bütünlükçü bir söylemle bir arada tutmak bu açýdan çok daha kolay olmuþtur. Ayrýca halk bloðu – bürokratik elitler kutuplaþtýrmasý da, CHP’nin elitist tavrýndan yýllarca çekmiþ olan halký DP’ye yaklaþtýracak bir olay olmuþtur.
DP’nin popülizmini destekleyen bir baþka mekanizma ise patronaj iliþkileri çerçevesinde kazancýn yeniden bölüþtürülmesi meselesidir. “Patronaj sistemi kaynak daðýlýmý ve gelir bölüþümü politikalarýný siyasal desteðe yönelik bir biçimde etkileyen bir yaklaþýmdýr.”
Halkýn DP’ye yaklaþmasýný saðlamýþ bir baþka nokta ise, isteklerinin gerçekleþtiriliyor olmasýný somut bir þekilde görmeleridir. Demokrat Parti, tek parti CHP’si döneminden sonra kendini ve ekonomisini olduðu gibi geliþmeye yöneltmiþtir. Türkiye Cumhuriyeti’nin sahip olduðu birçok iþletme,kuruluþ, KÝT,.. bu dönemde açýlmýþ ve partinin bu amacýný gerçekleþtirmesi yolunda hizmet etmiþtir. Bu geliþme tablosunda öne çýkan þey ise, plansýz bir büyüme gerçekleþtirilmesi, ve bir süre sonra ekonominin týkanmasýdýr. Popülist bir politika izlenmesi sonucu, parti ileri gelenleri kalkýnmanýn ihtiþamýna kendilerini kaptýrmýþlar ve bu yüzden duraksamanýn yanlýþ olacaðýný düþünmüþlerdir. Dýþ borç probleminin ortaya çýkmasý ve o noktadan sonra da DP’nin korumacý ve baskýcý politikalara baþlamasý da burada gerçekleþir. Yani DP’nin son dönemlerinde görülen baskýcý politikalarý, ekonomideki týkanmaya baðlamak gerektiðini söyleyebiliriz. Yaptýðý iþ kötüye gitmeye baþlayan her insan gibi, DP ve vekilleri de, düþüþe geçen tablo hakkýnda eleþtiri duymak istememiþlerdir.
Demokrat Parti ve onun iktidar dönemi, bugüne aktarýlan hatalarýyla, miras býraktýklarýyla, Türkiye’ye tanýttýðý popülizm uygulamalýyla, tesisine yardým ettiði demokrasi ile ve yaþadýðý darbe ile siyasi hayatýmýzda önemli bir yerde duran, temel taþlardan biridir. DP’yi anlamak için popülizmi, patronaj iliþkilerini, dönemin koþullarýný, halkla iliþkileri, liderlerin kiþiliklerini - hýrslarýný - ve tek parti döneminin eksikliklerini iyi bilmek gerekir. Bu konu incelenirken yapýlan en büyük hata ise; bugünün gözlükleri, bakýþ açýsý ve konjonktürü ile analiz yapmaya çalýþmaktýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihe yön verenler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Klasik Türk Müziði'nin Osmanlý'dan Cumhuriyete Geçiþteki Deðiþimi ve Milliyetçiliðe Etkisi
12 Eylül
Türkiye - Ortadoðu Ýliþkileri
Körfez Savaþý ve Türkiye
Osmanlý - Türk Belgelerine Göre Ýttihat ve Terakki'nin 1915'te Ermenilere Yönelik Politikalarý*
Türkiye Cumhuriyeti'nde Resmî Yurttaþ Profilinin Evrimi*

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Benden Selam Söyle Anadolu'ya"
Cumhurbaþkanýný Neden Halk Seçmemeli?
Türk Siyasal Hayatýnda Bir Lider: Bülent Ecevit
Erken Cumhuriyet Dönemi"nde Emek Tarihçiliði ve Türkiye"de Sendikacýlýk
Disk, Tip ve Sosyal Politika Ýliþkisi
Ermeni Tehciri Meselesi
Türk - Kürt Sorunu
Türkiye"de Demokrasi
22 Temmuz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Doðru Nerede [Þiir]
Sorgu [Þiir]
Tek Sen [Þiir]
Zordu [Þiir]
Ýstanbul'da [Þiir]
Bilirim [Þiir]
Ne Deseydim? [Þiir]
Dilsiz Uþak ve Yaratýlan Simetriler [Öykü]
Akýllýlýk ve Delilik Üzerine... [Öykü]
Ýki Bardak Çay [Öykü]


nazlý usta kimdir?

Deðiþken ruh hali deðiþik yazýlar. Bazen iç yakan bir acý, bazen siyasi bir eleþtiri. Günlük hayat gibi. Dünya gibi. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Görünür görünmez her þey... Yaþadýðýmýz, yaþamayý istediðimiz, bir gün yaþamayý hayal ettiðimiz her þey... Bütün ihtimallerden ve çevremde olan, gözüme batan, ayrýntýda kalan herkesten...Her þeyden...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © nazlý usta, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.