..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Çocuklarýn eðitimi, zaman kazanmak için nasýl zaman yitireceðimizi bilmemiz gereken bir meslektir. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Betül




5 Nisan 2008
Bir Þehrin Terk Ediliþ Öyküsü  
Betül
"Baþka bir þehirde de,bir akþamüstü, bir çay kaþýðýnýn çay bardaðýyla buluþmasýnýn o neþeli sesinin, duvarlara çarpýp geri geliþini, gözlerimle görebilirdim.Baþka bir þehrin kaldýrým taþlarýný sayarken de hayaller kurabilirdim.Akþam güneþinin vurduðu bir masada,sýcak bir kahvenin dumanýna karýþan sohbetler yapabilirdim baþka herhangi bir þehirde.Ve yine o herhangi bir þehir,tüm sokaklarýný açabilirdi bana yürüyerek eskitmem için."


:BJGF:
...ve nasýl oluyorsa,bu þehre baðlýlýðýmý saðlayan tüm sebepler,baþka þehirlere de baðlanmamý saðlayabilecek sebeplere dönüþüyordu birer birer.Bu þehirdeki mutluluklarýmýn adý,henüz yaþanmamýþ þehirlerde umut olabiliyordu mesela.Bu þehirde sevindiðim her þeye sevinebilirdim baþka bir þehirde de.
Baþka þehirlerde de gülebilirdim,burada güldüklerime.
Elbet gülmeyedebilirdim , öyle ya ,hiç tanýmadýðým bir þehre nasýl güvenebilirdim? Ama yine de... Umut ya bunun adý, verebilirdi bana sevinçlerimin aynýsýný! Bambaþka bir þehirde de,özlediklerimi görüp, sevinebilirdim.Baþka bir þehirde de,bir akþamüstü, bir çay kaþýðýnýn çay bardaðýyla buluþmasýnýn o neþeli sesinin, duvarlara çarpýp geri geliþini, gözlerimle görebilirdim.Baþka bir þehrin kaldýrým taþlarýný sayarken de hayaller kurabilirdim.Akþam güneþinin vurduðu bir masada,sýcak bir kahvenin dumanýna karýþan sohbetler yapabilirdim baþka herhangi bir þehirde.Ve yine o herhangi bir þehir,tüm sokaklarýný açabilirdi bana yürüyerek eskitmem için.
Baþka bir þehir,bu þehrin verdiði tüm sevinçleri verebilirdi bana! Peki ya acýlarý?.. Baþka hiç bir þehirde,babam ölemezdi mesela bir kez daha.Baþka bir þehirdeki hiç bir sokak,babamýn ölmeye gittiði sokak olmayacaktý.Yýllar önce kendisiyle karþýlaþtýðým bir köþe baþýnda hayaliyle karþý karþýyayken þimdi,baþka bir þehirde hayalim deðil,dualarým olacaktý o.Anýlar dualara dönüþecekti dilimde onu anarken.Her köþe baþýnda büsbütün bir acýyla yüzleþmek yerine,yalnýz kendime düþen payý alýp,gidecektim bu acýdan...
Ýþte,böyle baþladý bir þehrin terkediliþ öyküsü.Henüz kararlar arefesinde,bir özne bir yüklemden ibaretken her þey,birden bir öyküye dönüþtü.Dönüþmek deyince, yýllar önce yazýlýp çizilmiþ satýrlar belirdi gözümün önünde,sanki dün gibi kalemimin ucunda asýlý cümleler,"Gidiþ-Dönüþ" yazdýðým þiirler..."Dönüþ" kýsmý çok anlamsýz geldi düþündüklerimden,biraz düþününce.
Ve iþte böyle düþününce,hiç zor deðildi aslýnda bir þehri terk etmesi! Ýçinde barýndýrdýklarýyla birlikte terk etmediðin sürece...Ve son dileðim,zamansýz terk ediliþlerin haberini zamansýzca duymamak olacaktý,bir þehri terk ederken...

Betül Yiðin

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: yazýnýzý beðenerek okudum...
Gönderen: erkan kara / Ýstanbul/Türkiye
11 Nisan 2008
Þehir; yok olup giden hayatlarýyla bir ýrmak. bazen boþ kaldýrýmlarýn, varlýðýna düþman olup yokluðuna üzüldüðümüz acýlarýn, kavgalarýn, suyuna tirit dostluklarýn bir bütünü... bazende kurþun gibi mezarlar, insanýn içine oturan yaðmurlarýn hüzün veren ninnisi... ''baþka bir þehrin kaldýrým taþlarýný sayarken de hayaller kurabilirdim'' demiþsin. ne kadar doðru söylemiþsin.vazgeçilmezlik dünyanýn hiçbir öðesinin tek elinde deðil. insanýn içten varlýðýný taþýdýðý her yerde. zihninde kaybetmelerinde, varoluþ inadýnda. bu samimi satýrlarý okumaktan mutluluk duydum arkadaþým. hayýrlý çabalar..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ayný Farklýlýk
Aðladýkça Aðlamýþýz

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Buluþ (Ma)
Buluþ (Ma) - 2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ayna - II [Þiir]
Ayna - I [Þiir]
Bardaktaki Ihlamur Aðacý [Öykü]
Yalnýz Adam Öyküleri [Öykü]
Bin Parçaydým Yüzünden Düþerken [Öykü]
Bir Gün Bir Yaðmur Yaðdý [Öykü]
Bir (Çayd) Anlýk [Öykü]


Betül kimdir?

Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Türkçe Öðretmenliði,4. sýnýf öðrencisi

Etkilendiði Yazarlar:
Özdemir Asaf,Yýlmaz Odabaþý,Ömer Hayyam,Sunay Akýn...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Betül, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.