..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle baþederken, yapýlacak en mantýklý þey normal rolü yapmak. -Herman Hesse
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > Ömer Akþahan




15 Nisan 2008
Eleþtiri mi Özeleþtiri mi?  
Ömer Akþahan
Bugün yaygýn tartýþmalardan biri de, özellikle internetin yaygýnlaþmasýyla baþlayan edebiyat kirliliðidir.


:DJGJ:



Ömer AKÞAHAN

     “Edebiyatýmýzýn içinde bulunduðu kirlenmeye neden olarak eleþtiri yokluðu da gösterilmektedir. Kýsmen haklý olabilir bu sav, ancak gerçek kirlenmiþlik eleþtiri yokluðundan deðil, özeleþtiri yokluðundandýr. Bir yapýtý eleþtiri ile deðil daha çok özeleþtiri ile var ederiz; biçimlendiririz.” (1)

     Bugün yaygýn tartýþmalardan biri de, özellikle internetin yaygýnlaþmasýyla baþlayan edebiyat kirliliðidir. Bu sav, nereye kadar doðrudur, kime göre doðrudur? Sorgulanmasý gereken çok boyutlu bir kavramdýr bana göre.

     Eleþtiri ve eleþtirmen yokluðu bir gerçek. Bir edebiyat öðretmeni, eleþtiri üzerine internette yaptýðý araþtýrmada “Eleþtiri ya da…” baþlýklý yazýma ulaþtýðýný ve yazýnýn içeriði yönüyle en kapsamlý bir yazý olduðunu belirtmekte ve beni tebrik etmektedir. Bu durum, eleþtiri yokluðunu ortaya koymasý bakýmýndan düþündürücüdür. Ki bu sözünü ettiðim yazý bulunduðu sitedeki yazýlarým arasýnda en popüler yazý olmayý sürdürmektedir.

     Bugün internet üzerinden yayýn yapan edebiyat sitelerinde eleþtirdiðimiz ve þiiri anonimleþtiren (okumayan, kopyala yapýþtýrla, günde 20 þiir yazdýðýný gururla açýklayan kitle) bir altkültür oluþtu kýsa zamanda. Bu sitelerde keller yaðýrlar, birbirini aðýrlar örneði birbirlerine içi boþ sözcüklerle öven yorumcuklarla vakit öldüren zavallý kitlenin eleþtiri þöyle dursun özeleþtirinin varlýðýndan dahi haberdar olduðunu sanmýyorum.

     “Bizler çalýþmalarýmýzý yaparken ve çalýþmamýz sona erdiðinde; yayýmlanma noktasýnda ve içinde bulunduðumuz iliþkilerde, kendimize sorular soruyor, kendimizi eleþtiriyor muyuz?” (2)

     Hatta, “Bu konuyu daha farklý anlatabilir miydim, yapýtýmýn diline özen gösterdim mi, neden bu sözcüðü seçtim, Osmanlýcasý yerine Türkçesini yazsam deðiþen bir þey olur muydu, bu yapýt için gerekli ön hazýrlýklarý tamamladým mý, yapýtýma son halini vermeden önce okumam gereken kitap kaldý mý; bu dergide kötü þiirler/yazýlar yayýmlanýyor, neden bu derginin yazý önerisine ‘hayýr’ diyemedim; bu yayýnevi kötü kitaplar basýyor, neden bu yayýnevine dosyamý gönderdim?” (3) sorularýný kendimize sorduk mu?

     Varlýk dergisinin kitap tanýtým yazýlarýna telif ödemeyiþinin altýnda yatan gerekçe, ‘Bedavaya kitap tanýtýyorlar, bir de üzerine para mý verelim?’(4) olabilir mi diye soran düþünce, yukarýda ileri sürülen eleþtiri yokluðu savýna dayanýyor olsa gerek.

     Bizde gerçek anlamda eleþtirmen olmayýþýnýn eleþtiriye soyunanlarýn kýsa sürede aðýr bombardýmana tutulmasý olarak da gösterilmektedir. Ekonomideki “kötü para iyi parayý kovar” ilkesi edebiyatta, kötü þiir, iyi þiiri; kötü öykü iyi öyküyü ya da kötü roman iyi romaný kovar þekline dönüþmektedir. Buna ‘kötü eleþtiri iyi eleþtiriyi kovar’ý da ekleyebiliriz.

     Oysa eleþtiri tarak gibidir. Eðer tarak kýrýksa hem saça þekil vermez hem de acýtýr. Ama tarak düzgünse saça biçim verir, insaný güzelleþtirir.

     Eleþtiren kiþi eleþtirdiði nesneyi seçme aþamasýndan baþlayarak eleþtirinin her aþamasýnda nesnellikten ve bilimsellikten uzaklaþmadýðý ölçüde gerçek bir eleþtiri çabasý içindedir. Ancak bu iþi yapan birinin subjektif bir yaklaþýmla kendine yakýn bulduðu, hatta ayný masayý paylaþtýðý ve kendisine üstad-ý azam gibi abartýlý yakýþtýrmalar yapan kiþilerin -hangi özel çabalarla yayýmlattýklarý da tartýþmalý- yapýtlarýný eleþtirir gibi yaparak göklere çýkartmalarýnýn eleþtiriye bir katkýsý olmadýðý gibi iyi eleþtirmenlerin de edebiyat dünyasýndan kopmalarýna yol açarlar.

     Yoksa þair Ülkü Tamer’in dediðine inanacak olursak, “Edebiyat deðerlendirmesinde nasýl nesnel olunur, benim aklým almýyor.”a (5) geliriz ki, bu da ancak iyi niyetli eleþtirinin yok ediliþine çanak tutmaya yarar.

     Edebiyatýn diðer dallarýnýn ve özellikle þiirin ülkemizde düþtüðü durum içler acýsý: Peki, ne yapmalý? derseniz, bunun yanýtýný ben bir ressamda yani Lucian Freud’da (modern figüratif ressam) buldum: “Ben yýlda altý resim yapýyorum. Siz benim kapýmda kuyruða girdiniz diye bu sayýyý çoðaltacak deðilim.”

     Lucian Freud gibi, gerçek bir þair de bir yýlda ancak beþ-on þiir yayýmlayabilir. Hatta bu sayýnýn on civarýnda olmasý bile Avrupa’da çok kabul edilmektedir. Bu durum karþýsýnda televizyon kanallarýnda eþ dost kayýrmasýyla düzyazýlarýný þiir havasýnda okuyanlarýn doldurduðu þiir(cik) kasetlerinden geçilmeyen bu piyasada, basým adedi iki üç bini geçmeyen ciddi edebiyat dergileri ne kadar eleþtirmen yetiþtirebilir, þirazesi kaçýk bu yapýnýn onarýmýnda ne kadar etkin rol oynayabilir ki?

Yani her þey ne para, ne pul; edebiyatta kalýcýlýðýn yolu nitelik kadar o yapýt üzerine kafa yoran ciddi eleþtirmenlerin eleþtirilerinden geçiyor. Yazar bunu, ödünsüz, az, öz ve farklýlýðýný ortaya koyan ve özeleþtirisi yapýlmýþ yapýtlarla saðlayabilir.

Dipnotlar:
1. estetik kaygým sizi kaygýlandýrýyor mu? (!), Bilal Kolbüken, Kül, Nisan 2002, sayý:23
2.a.g.yazý.
3.a.g.yazý.     
4.a.g.yazý.
5. eleþtiri gerekli mi?, Muhsin Þener, Kül, Nisan 2002, sayý:23

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkürler
Gönderen: Ömer Akþahan / , Türkiye
11 Ekim 2008
Sayýn Mehmet Ali Bey, yorumunuz için samimiyetle teþekkür ederim... kendimi bildim bileli yayýn dünyasýný izlerim iþin mutfaðýnda görev de yaptým, dergi yöneticiliði, gazete yöneticiliði yaptým... Bitlisli bir þeyhin yayýncýlýða soyunduðu bir dünyada yaþadýðýmýzý bilmem siz de farkýnda mýsýnýz? yazým küçük bir cep aynasý niteliðinde:)) saygýlar benden

:: Lobiler...
Gönderen: Mehmet Ali Özler / ,
11 Ekim 2008
Sayýn Ömer Akþahan, bu yazýnýzý daha önceden okuduðum halde buna hemen bir açýklama getirmek istemedim. Zira deðindiðiniz konu ve soruna insanýn sadece “evet, doðrudur” demesinden baþka bir þey kalmýyor. Burada ki asýl sorun, ülkemizde halen yeterince okunmayýþý ve bir edebiyat kültürünün olmayýþýdýr. Diðer taraftan Yayýnevlerinin de bunda hata/suç payý çoktur. Kalitesiz lektörler ve küçük seviyeli/dar anlayýþlar sayesinde yok sayýlacak edebiyat kültürümüz bugünkü yerini – maþallah - korumaktadýr. Yazýlý medya veya edebiyat eleþtirmenleri deseniz ayný keza. Bu organlar, kendi düþünceleri ve dünya görüþlerine ters düþen her söz ve satýra öcü gözüyle bakmaktadýrlar. Nitekim yazýlardan korkan, bilip duymadýklarý her þeyi yabancý ve bir tehdit sayan, hatta bunun için insan öldürmeye kadar giden bir ülkede yaþýyoruz. Diðer taraftan bunun hep böyle kalmasý için yoðun bir uðraþ sarf eden bazý çýkarcý lobilerin olduðunu hatýrlatmak bir þey deðiþtirir mi bilmem. Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aforizmalar, Kafka
Öðretmen Benisa
Tazlar Köyünden Borusan'a
Folklor Þiire Düþman
„Son Liman“(1) Yorgunu Cahit Tanyol
Kanserle Kavgam Var
Aþk Çýrçýplak
Þeytan ve Genç Kadýn
Eleþtirebilmek...

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Eleþtiri Ya Da...
Yazar Adaylarýna...
Dilek Kutusu! Peri Olmak Ýstiyorum!
Eðitim, Ama Nasýl?
Seçim Potporisi
25'le 35 Kelimelik Bir Yaþam
Kum Torbasý
Hantal Þirket Dinamik Þirket
Türkiye Yeni Oluþumlara Ne Kadar Hazýr?
Lozan Barýþýnýn 85. Yýlýnda Türkiye

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


Ömer Akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.