..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bazen bir mýsra yaþamý deðiþtirir." -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ýronik > Bahadýr ÖZBÜTÜN




17 Mayýs 2008
Tembellik Manifestosu  
Bahadýr ÖZBÜTÜN
"Bu manifesto tarafýmdan yazýlmýþtýr. Bir tembelin nasýl bir zahmete girip bu kadar düþünerek bu yazýyý kaleme aldýðýný varýn siz düþünün."


:BFII:
Bu manifesto tarafýmdan yazýlmýþtýr. Bir tembelin nasýl bir zahmete girip bu kadar düþünerek bu yazýyý kaleme aldýðýný varýn siz düþünün.

1. Bir tembel, bu meziyetini diðer insanlardan asla saklamaz. Saklanmak, olmadýðý biri gibi görünmek, kendini hamarat saydýrmak ya da tembelliðinden utanmak kabul edilebilir bir þey deðildir. Böylelerinin asla ve asla aramýzda yeri yoktur. Eðer bu tür bir tembel ya da tembel olduðunu sandýðýnýz biri varsa çevrenizde mutlaka ihbar ediniz.

Tembel, sahip olduðu tembellik yeteneklerini doðal bir davranýþ olarak sergiler. Bu davranýþ kendini çok uzaklardan ve net bir þekilde belli eder. Tembel insan görüntüsüyle kendini açýk eder.

Kesin suretle yapýlmamasý gereken bir þeydir, insanlar tembel olduðumuzu fark etsin diye fazladan çaba göstermek. Kendiliðinden anlaþýlmasý beklenmelidir. Eðer bir çaba içine girilmiþse tembellik vasýflarý yitirilmiþ demektir.

2. Ýþten kaçmak birincil görevdir. Eðer bulunduðunuz ortamda yapýlmasý gereken bir iþ varsa oradan göze görünmeden, gürültü patýrtý etmeden uzaklaþýnýz. Eðer bu imkânýnýz yoksa fiziksel bir neden bularak kendinizi kurtarýnýz. Eðer bu da mümkün deðilse Madde dörde bakýnýz.

Ýþten kaçmayý baþarmak sýradan bir zaferdir. Ýnsanlara bunu kabul ettirmeniz gerekir. Öyle ki artýk herhangi bir iþ için insanlar size teklifte, ricada, ýsrarda bulunamasýnlar. Zorlu bir süreç olduðu kesin ama sabýrlý olarak bu da aþýlabilir.

3. Bir tembel evlilik kurumundan ya tamamen uzak durmalýdýr, ki onca sorumluluk tembelin hayatýný çekilmez kýlabilir, ya da hamarat, çalýþkan bir eþ bulmalýdýr, ki bu eþ tembelin yerine düþünmek isteyecek kadar bile istekli olmalýdýr.

Ev iþlerinde müþterek yaklaþýmla ilgili hükümler reddedilmelidir. Bu konuda yazýlan kitaplar, köþe yazýlarý ve diðer tüm dokümanlar imha edilmek suretiyle ortadan kaldýrýlmalýdýr.

4. Tembellik yalnýz baþýna yeterli bir meziyet deðildir. Buna ek olarak tembel, ayný zamanda unutkan ya da sakar da olmalýdýr. Unutkanlýk kronikleþtiðinde insanlarýn beklentiler azalacak ve sakarlýkta devamlýlýk saðlandýðýnda insanlar size iþ buyurmaktan çekinecektir. Bu size daha geniþ bir yaþam alaný ve zamaný saðlayacaktýr.

6. Uyku tembelin ilacýdýr. Sýklýkla dâhili ve harici kullanýma baþvurulmalýdýr. Zaman ve mekân kavramalarý, söz konusu uyku olduðunda göz ardý edilmelidir. Rahat bir yatakla bir sandalye üstü, sýcak bir odayla soðuk bir bekleme salonu, yumuþak bir zeminle taþ bir kaldýrým arasýnda fark gözetilmemelidir.

7. Tembel, hayatýný idame ettirmek için seçeceði mesleðe çok dikkat etmelidir. Aksiyonu düþük, sýkýcý, güç gerektirmeyen iþler birincil tercih olmalýdýr. Mümkünse babadan zengin olunmalýdýr.

8. Yapýlacak spor seçiminde de azami dikkat sarf edilmelidir. Bir tembel için en ideal spor satrançtýr. Bedensel güç gerektiren sporlar tercih edilmemelidir. Aksi durumda futbolda hücum oyuncusu ( koþmamak kaydýyla, tek vuruþla sonuca giden), basketbolda “bench” görevlisi (!), atletizmde malzemeci olmakla yetinilmelidir. Yüzmeden kesinlikle uzak durulmalýdýr. Güneþlenmek konusunda bir sýnýr yok elbette.

9. Kültürel etkinliklerde sinema, tiyatro uygundur, tercih edilebilir. Kitap okumak, eðer okunacak kitaplar kýsa ve hafifse kabul edilebilir. Ellerin yorulmasýna neden olacak kalýn kitaplardan kaçýnýlmalýdýr.

10. Tembel bir insan bu manifestoyu okuma zahmetine katlanmayacaktýr. Bu sebeple bu manifesto hükümsüzdür.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Pi'nin Öyküsü
Haritada Kaybolan Çocuklar
Albert'in Yalaný
Ayakkabýnýn Dili
Göktaþý
Azizin Gri Dünyasýnda
Ýzmaritçi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýntihar [Deneme]
Avuçlarýnda Gün Iþýðý [Deneme]
Bekleyiþ [Deneme]
Ölüm [Deneme]
Ýkilem [Deneme]


Bahadýr ÖZBÜTÜN kimdir?

Artýk benim onurum Çamurlara batarak, Kendini aþýnmaktan Güç bela koruyacak. Kirletecek çaresiz Taammüden kendini; Çarþý pazar gün boyu Kentleri dolaþarak. Artýk benim onurum Eðri pervazýnda, Ahþap bir kapý gibi Gýcýrdayýp duracak. Metin ALTIOK

Etkilendiði Yazarlar:
Franz KAFKA


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bahadýr ÖZBÜTÜN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.