..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir þey yaþam kadar tatlý deðildir. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýstanbul > Adem KALINSAZ




28 Mayýs 2008
Fethin Anahtarý  
Adem KALINSAZ
Fetih; açmaktýr. Açmak ise kapalý olaný, ya hayýrla kýrýp dökmeden, hayra hizmet olsun diye, ya da tam tersi kýrýp dökerek, zor ve zorba bir anlayýþla yakýp yýkmak için anahtar, söz, fiil ve ruh kullanmaktýr.


:AGCH:
Fetih; açmaktýr.
Açmak ise kapalý olaný, ya hayýrla kýrýp dökmeden, hayra hizmet olsun diye, ya da tam tersi kýrýp dökerek, zor ve zorba bir anlayýþla yakýp yýkmak için anahtar, söz, fiil ve ruh kullanmaktýr.
Ýstanbul, dünyanýn incisi olunca, talibi de fazla olmuþtur.
Ancak, onu deðerli kýlan etmen sadece konumu, tabiatý ve berraklýðý deðildir. Onu deðerli kýlan dünyanýn en uzun süreli yaþayan imparatorluða (Doðu Roma-Bizans) ev sahipliði yapmasý, çok muazzam bir koruma mekanizmasýnýn olmasý ve bir de müslümanlar için fethedene müjdenin Allah Resulü tarafýndan belirtilmiþ olmasý (Ýstanbul’u fetheden komutan ne güzel bir komutan, askeri ne güzel askerdir.) etmenleri söz konusudur.
En korunaklý þehir olsa da son zamanlarda halkýnýn, imparatoru tarafýndan aþaðýlanmasý, ekonomik olarak zor durumu düþürülmesi fethi kolaylaþtýran sebeplerdendir.
Her ne kadar haçlý zihniyetinin egemenliði devam etse de, Ortodoks ve Katolik kiliseleri arasýndaki sürtüþmeler de Bizans’ý zayýf kýlan etmenlerdendir.
Fethi kolaylaþtýran diðer sebeplere gelince:
Fatih’in imaný, kararlýlýðý ve azminin en yüksek seviyede olmasý. Zira nasýl ve kim tarafýndan korunursa korunsun Fatih’in Ýstanbul sevdasýný, Çandarlý Halil Paþa’ya söylediði sözden anlýyoruz:
“Ya Ýstanbul beni alýr, ya ben Ýstanbul’u.”
Osmanlý’nýn Rumeli, topraklarýný ele geçirmesinden dolayý Ýstanbul’un Osmanlý topraklarý arasýnda kalmasý.
Osmanlý’nýn, Devleti Âliye’yi Ebed Müddet olmasý için bu fethin þart olmasý.
Ýstanbul alýnmadýkça, Bizans tekfurlarýndan gelebilecek saldýrýlarýn engellenme olanaðýnýn zayýf olmasý ve diðer fetihler için bu durumun bir engel teþkil etmesi.
Dünyadaki güç dengesinin Osmanlý’nýn lehine dönmesinde bir gösterge olmasý.
Ýstanbul’a her yöneliþte Haçlý zihniyetinin toplu refleks vermesi ve bu refleksi kýrma zorunluluðunun Osmanlý yönetimince bilinmesi.
Osmanlý’nýn iman, ilim ve silah gücünün zirvelere doðru hýzla yol almasý.
Ve
Fatih ve tebaasýnda Ýstanbul’u alacak ruhun kuvvetinin yüksek derecede hissedilmesi. Zira Hacý Bayram-ý Velî’nin, Fatih’in babasý II. Murat’ýn kulaðýna fýsýldadýðý:
“-Ýstanbul fethedilecek, ancak bunu biz görmeyeceðiz. Bu fethin þehzade Mehmed ve Molla Akþemseddin’e nasip olacaðýný ümit ediyorum.” Sözünün, saltanatýn hâkiminin ve yakýn tebaasýnýn kulaðýnda çýnlamasý da bu etmelerdendir.
Kapý açýlacaktýr. Ulubatlý surlara bayraðý dikecektir. Ancak kapý hangi anahtarla açýlacak?
Tabi ki, söz, ruh ve fiilin birleþiminden oluþan aþk, cihad ve ulvî ruh anahtarýyla.
Bu anahtar ki, hacý Bayram-ý Velî’den Akþemseddin’e, ondan da Sultan Mehmed’e arz edilmiþtir.
Öyle ise Sultan Mehmed’e, kapýyý açmak için gemileri karadan yürütmek, devrin en güçlü toplarýný döktürmek ve bu yolda kendisine çeþitli gerekçelerle engel olmak isteyen Çandarlý Halil Paþa’yý komuta kademesinden alýp yerine Zaðanos Paþa’yý atamak düþmektedir.
Ayrýca Rumelihisarý’nýn karþýsýna Anadoluhisarý’ný yaptýrmak, orduyu fethi mübine ruhen hazýr hâle getirmek, fetih sonrasý planlanabilecek bir haçlý saldýrýsýný öncesinden bertaraf etmek için devrinin deniz hâkimiyetini elinde bulunduran Venedik ve Ceneviz’i fetih esnasýnda ve sonrasýnda etkisiz kýlacak tedbirleri almak…
Fetih öncesi sultan Mehmed’e yapacak iþ çoktur…
Gözünde, gönlünde, ruhunda, beyninde ve dâhî bütün hücrelerinde Ýstanbul’u fetheden komutan Sultan Mehmed, tüm þartlarý haiz kýldýktan sonra arkasýna ordusunu ve hocasý Akþemseddin’in duasýný alarak çýktýðý fetih yolundan 29 Mayýs 1453 Salý günü muzafferiyete eriþerek fethi gerçekleþtirmiþtir.
Kapý açýlmýþtýr.
Allah Resulü’nün müjdesi, Sultan Mehmed, hocasý Akþemseddin ve cengâver ordunun üzerine öyle güzel iþlemiþ ki, hepsinin gönlü fethin müjdesinin ulviliði ile serinlik bulmuþtur.
Osmanlý þairi Nedim’in:
“Bu þehr-i Stanbul ki bî misl ü bahâdýr,
Bir sengine yekpâre acem mülkü fedadýr.” Dediði ulvi þehrin kapýsýný açýp anahtarýný biz torunlarýna hediye eden Ulu Hakan Sultan Fatih Mehmed Han’a biz de, kabirde cennet kapýsýný açacak Sure-i Fatiha anahtarýný gönderiyoruz.
Selam ve muhabbetle.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazýnýn Önemi / Ýlmi Yazý Ýle Baðlamak
Yoksulluða Akif'ce Bir Yaklaþým
Çevresel Sorunlar ve Çözüm Yollarý
Gezi Notlarý: Akçay, Altýnoluk, Assos, Ayvalýk, Edremit Ýzlenimleri
Baki Kalan Hoþ Bir Seda; Hz. Mevlâna
Atatürk'ün Çocuklara ve Gençlere Mesajý
Gezi Notlarý: Bursa Ýzlenimleri - III
"Çin Ýþi" Olimpiyat
Toprak Gönüllü Cengiz Aytmatov
Üstad

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Atatürk'ün Kardeþleri [Eleþtiri]
Kör Þeytanýn Kör Gözüne... [Eleþtiri]
Gez Dünyayý, Gör Konya'yý [Eleþtiri]
Ýçki Sahte, Ölüm Gerçek [Eleþtiri]
Ne Kadar Ýtibar Etmeliyiz? [Eleþtiri]
"Fikrim Yok" [Eleþtiri]


Adem KALINSAZ kimdir?

Hayatý algýlamaya çalýþmak için düþünmek, çalýþmak, üretmek ve yaþamak gerektiðine inanýrým.

Etkilendiði Yazarlar:
Edebiyatýn "Edep" kýsmýyla dost olan bütün yazarlar.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Adem KALINSAZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.