..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öküzün rengini dýþýnda, insanýn rengini içinde ara. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Oðuz Düzgün




6 Haziran 2008
Dinleniyoruz  
Oðuz Düzgün
Artýk çalýþmak yok. Çünkü; din-le-ni-yo-ruz!


:BHDG:
Türkiye’de demokrasiyi zirvelerin de zirvesine çýkardýk.. Bilim ve teknoloji alanýnda durmadan çalýþtýk. Bunun için sabahlara kadar uyumadýk. Öyle buluþlar yaptýk ki, dünya bizi ayakta alkýþladý. Tam Mars’a çýkacaktýk, aniden yorulduðumuzu anladýk.

Yumuþak yataklarýmýza þöyle bir uzandýk. Mýþýl mýþýl uyuyoruz geceleri. Ne tefekkürümüz, ne yazýmýz, ne okumamýz, ne çalýþmamýz, ne de projemiz var! Bu kadar gayretin ardýndan biraz da miskinliðin tadýna varalým dedik! Fena mý? Artýk çalýþmak yok. Çünkü; din-le-ni-yo-ruz!

Ýnancýmýzýn güzelliklerini tüm dünyaya anlattýk. Anlatmakla kalmadýk gösterdik de! Komþularýmýz, ahbaplarýmýz, akrabalarýmýz, bizim dürüstlüðümüze, temizliðimize özeniyor. Bizim gibi olmak istiyorlar.

Alanya’daki, Konya’daki turistlerin çoðunluðu Müslüman oldu. Çünkü onlara her zaman övündüðümüz, ama bir türlü ortaya koyamadýðýmýz o çok güzel Ýslami yaþantýmýzý gösterdik. Hatta Vatikan’da bile ezan sesleri duyuluyormuþ. Ýsveç, Norveç, Finlandiya gibi ülkeler biz uyurken, tembellik yaparken, birden bire Müslüman olacaklarmýþ! Türk - Ýslam dünyasý da nasýl olacaksa; biz hiç kitap okumaksýzýn, ilim öðrenmeksizin; onun bunun dedikodusunu yaparken, siyasetin satranç oyunlarýna dalmýþken birden bire birleþecekmiþ? Bu baþarýlarý elde etmek için hiç durmadan, ama durmadan, din-le-ni-yo-ruz!

Din-len-me-nin pek çok türü var. Hitap ettiðimiz kitleler haricinde bizi herkes, her þey dinliyor. Yerin kulaðý vardýr deriz ve hiç kimse dinlemese de topraðýn bizi dinleyeceðine inanýrýz. Ellerimizi açarýz, dua ederiz Yaradan bizi dinlesin diye. Biz O’nun dediklerini dinlemesek de O bizi dinler çünkü! Kendimizle konuþuruz; kendi iç sesimizi huþu içinde dinleriz. Bu sefer de kendimiz tarafýndan dinlenmiþ oluruz.

Mesela bir deprem uzmanýyýzdýr, olasý bir deprem hakkýnda uyarýlarda bulunuruz. Birden bire havalara uçacak derecede mutlu oluruz. Dediklerimiz hemen uygulamaya sokulmuþtur. Çünkü biliyoruz ki, toplum tarafýndan dikkatle, din-le-ni-yo-ruz..

Ya da Cami imamýyýzdýr. Ýyilik yapmanýn öneminden bahsetmiþizdir hutbede. Türkiye’deki bütün Camilerde Diyanetin hazýrladýðý bu hutbe okunmuþtur. Ertesi gün, bütün Türkiye’nin tamamen deðiþtiðini görürüz. Ýnsanlarýnýn iyilik yapmak için yarýþtýðý yeni bir Türkiye vardýr önümüzde.. Anlarýz ki, cemaat tarafýndan ihlasla, din-le-ni-yo-ruz.

Öðretmenizdir okulda. Fâtih’in Ýstanbul’u nasýl fethettiðini anlatýyoruzdur. Bir gün gelir, TV muhabirleri öðrencilerimize uzatýr mikrofonu. Ýstanbul’un fethi hakkýnda birkaç soru sorarlar. Öðrencimiz yutkunur önce. Konuþamaz. Utanmýþtýr ya da bu çok zor konuyu unutmuþtur.. Görürüz ki, öðrencilerimiz tarafýndan da can kulaðýyla; din-le-ni-yo-ruz..

Bu ülkede, özü sözü bir köþe yazarlarýmýzýn, siyasilerimizin, aydýnlarýmýzýn dinlendiði kadar hiç kimsenin dinlenmediði gerçeðini de dile getirelim yazýmýzda. Ýnsanýz ve ister istemez din-le-ni-yo-ruz. Yoruluyoruz, din-le-ni-yo-ruz.. Konuþuyoruz, din-le-ni-yo-ruz. Hakaret ediyoruz, din-le-ni-yo-ruz. Güzel söz söylüyoruz, din-le-ni-yo-ruz. Özgürlük ve demokrasi istiyoruz, din-le-ni-yo-ruz. Dinlenmekten kaçýþ yok. Kâlu beladan beri her an, her lahza tam da düþüncelerimizin yüreðinden din-le-ni-yo-ruz.

Ben de din-le-ni-yo-rum.. Bundan eminim. Tam da düþüncelerimden, duygularýmdan din-le-ni-yo-rum. Müthiþ bir teknoloji bu! Aslýnda beni dinleyeni de biliyorum. Açýkçasý, bu yazýmda seslerimi kaydeden cihazý deþifre etmeyi de düþünüyorum. Bu gece de, her gece olduðu gibi günlük konuþmalarýmýn, düþüncelerimin bant kaydýna ulaþtým. Sanki, benden içeri bir ben… Sanki, beni benden iyi duyuyor… Beni benden iyi biliyor…

Sýký durun! Beni dinleyen cihazý deþifre edeceðim. Yetkilileri de göreve çaðýrmak istiyorum: Siz de bir yolunu bulup, beni din-le-ye-ni hemen din-le-yin! O’nu bulun, O’na ulaþýn! Lütfen! Bir gece vakti, uyumadan önce fark ettim. Bunlar benim konuþmalarým ve düþüncelerimdi. Ben farkýnda deðilken kaydedilmiþlerdi. Sonunda anlamýþtým. Benliðime yerleþtirilen dinleme cihazý VÝCDANDI! Duygularýmý, düþüncelerimi adým adým, milim milim takip ediyordu. Daha sonra, bu cihazýn bütün insanlara yerleþtirildiðini anladým. Yalnýz deðildim. Bütün insanlar, isteseler de istemeseler de din-le-ni-yor-du.

Bizi dinleyen asýl tele kulak vicdandý. Kimsenin olmadýðý en izbe yerlerde, en yalnýz zamanlarýmýzda, düþüncelerimizi, duygularýmýzý bile dinleyen asýl tele kulak oydu. Asýl ona karþý dürüst olmamýz gerekiyordu. Güzel düþünceler ve iþler kaydettirmeliydik bu cihaza. Çünkü bir gün yaptýklarýmýz, söylediklerimiz aleyhimizde delil olarak kullanýlabilir. Sonsuz bir aleme gittiðimizde, vicdanýmýzýn kameralarýna kaydedilen iðrenç görüntüleri ve sesleri izlemek, dinlemek zorunda kalabiliriz.

Bu arada bu cihazý benliðimize yerleþtirenin kim olduðunu da tahmin etmiþsinizdir herhalde. Bilmiyorsanýz, O’nu bulmanýn zamaný artýk geldi. O’nu bulun ve sizi dinlediði gibi siz de O’nu dinleyin. En yakýnýnýzdaki kitapçýdan bir Kur’an-ý Kerim meali alarak O’nu dinleme çalýþmalarýna baþlayabilirsiniz.

Þu anda da hissettiniz mi bilmiyorum? Ben hissettim. Evet evet hiç þüphem kalmadý. Tam da vicdanýmýzdan din-le-ni-yo-ruz!

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Vicdan herkeste var da..
Gönderen: asuman soydan atasayar / , Türkiye
28 Aðustos 2008
Vicdan denilen duygu cihazý herkese adil olarak verilmiþtir ama bu cihazý herkes ayný þekilde kullanmýyor bence.Kimisi kullanmayý bilmiyor kimisi de kullanmak istemiyor.Bütün sorunlar ve çýkmazlar buradan kaynaklanýyor.Yazýlarýnýzý beðeniyle okuyorum tebrikler..

:: Vicdan
Gönderen: Haydar Bibinoðlu / , Türkiye
9 Haziran 2008
Bu güzel yazýda önemli bir yanlýþlýk ve eksiklik var. Sözü edilen cihazýn (vicdan) herkese yerleþtirildiði yanlýþ. Yerleþtirilen bu cihazýn herkeste ayný biçimde çalýþmadýðý belirtilmemiþ. Bu da eksik... Vicdanýn sesi herkeste ayrý çýkar. Ve herkes de vicdanýnýn sesini dinleme gereði duymaz. Böyle olunca da vicdanýn sahibini dinlemesinin anlamý kalmaz. Çoðu insan vicdaný ile uyumlu olarak sürdürür yaþamýný. Ama her vicdan ayrý bir biçimde programlandýðý için kimileri "doðru" ve "dürüst" olarak tanýmlanýr; kimileri ise "sahtekâr", "düzenbaz", "soyguncu", "yalancý" vb adlarla... Yazarý kutluyorum.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Amerika Osmanlý Tarafýndan Keþfedilseydi?
Göðe Bakanlar Ýmtihan Olurlar Daim
"Su"dan Bir Yazý
Mutluyum, Mutlusun...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Fâtih Ýstanbul'u Kaç Yaþýnda Fethetti?
Mevlid Kardeþliði
Kâfiyelerin Birliði
Kemençe Kimin?
Baklava'nýn Kökeni
Kurân'ýn Kökeni Sümerde mi?
Þiir Düþünceleri
Medeniyet Bestemizin Notalarý
Evliya Menkýbelerinden Türk Fantastik Edebiyatýna
Omoto Dini ve Ýslamiyet

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sen Var Ya Sen! [Þiir]
Çakkýdý Çakkýdý [Þiir]
Bâlibilen Dilinde Þiir [Þiir]
Üç Boyutlu Þiir [Þiir]
Miraciye [Þiir]
Saðanak Sen Yaðýyor [Þiir]
Bülbüller Þehri Ýstanbul [Þiir]
Türkçe Hamile Beyanlara [Þiir]
Burasý Sessiz Biraz [Þiir]
New Orleans'lý Siyahi Kirpiklerin [Þiir]


Oðuz Düzgün kimdir?

Yazar edebiyatýn her alanýnda çalýþmalar yapýyor.

Etkilendiði Yazarlar:
Bütün yazarlardan az çok etkilendi. Zaten insanoðlunun özelliði deðil midir iletiþimde bulunduðu varlýklardan etkilenmek?


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Oðuz Düzgün, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.