..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýyi bir aþk mektubu yazmak için, neler yazacaðýný bilmeden oturman, kalktýðýnda da ne yazdýðýný bilmemen gerekir. -Rouesseua
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Yunus Emre Coþan




9 Haziran 2008
Uludað'dan Þenlik Geçti  
Yunus Emre Coþan
DaðSes Gazetesi Yazýlarý


:BJDC:
Dað-Der’in Ünidað ile birlikte Uludað Üniversitesi Bahar Þenlikleri’nde Yörük Çadýrý kurmasý artýk gelenekselleþti.

Hâl böyle olunca ‘bizim’ çadýrýmýzdan baþkaca gözleme yapan çadýrlar da vardý. Hazýr yufkadan da olsa gözleme bu can mý dayanýr? Mis gibi kokuyor mübarek. Onlarýn da baþý kalabalýktý.

Bu yýl þenliklere Sertap Erener, Hayko Cepkin, Þebnem Ferah, Hüseyin Turan, Duman ve söylemesi ayýp olmasýn ben katýldým. Bizim katýlmamýz ‘iþ’ düzeyinde olsa da üniversiteli arkadaþlarla hoþça vakit geçirdik.

Yörük Çadýrýnýn otantikliðinde koyun keçi çanlarý piþen gözlemelere ve acýkan karýnlara çaldý.

Türlü konuklarýmýz oldu. Eðitim fakültesi dekaný ve yardýmcýsý. Alanda görevli yüzbaþýlarýmýz. Yöreden hocalarýmýz. Öteki fakültelerden öðretim üyeleri ve birçok deðerli insan katýldý.

Ýçinde yer aldýðým Bursa’da 2023 hareketi Genel Sorumlusu Aybars Yýlmaz ve yine bu hareketin öncülerinden olan Nurettin Yamankaradeniz hocamýzla sohbet etme fýrsatýný yakaladýk. Dað-Der Genel Baþkaný Erkan Aydýn, Ýl Genel Meclis Üyemiz Þaban Fethi Yýldýz ve üniversitede elimiz ayaðýmýz olan Kriz Ýrtibat Merkez Baþkaný Ramazan Üzü halimizi hatýrýmýzý hep sordular. Ünidað Baþkaný Mustafa Þahin yorulmak bilmeyen bir koordinatörün ustalýðýndaydý. Ki ona da bu yakýþýrdý.

Bursa Gençlik Konseyinden konuklarýmýz oldu. Eski milletvekilimiz Faruk Anbarcýoðlu’nu konuk ettik. Yöre’ye dair hep bir þeyler konuþuldu kýl çadýrýn altýnda. Misafirperverliðimize ve gözlemelerin tadýna herkes hayran kaldý. Boþ kaldýðýmýzda hep leziz gözlemelerden atýþtýrdýk.

Kocakavacýk’tan, Gelemiç’ten öteki köylerden ablalarýmýz gözleme açtýlar. Piþirmelerine yardýmcý olduk. Fotoðraf makineleri üzerilerinden hiç çevrilmedi. Belli ki kültüre aç bir gençlik var.

Çadýrda yer alan eski usul iþlemeler, yazmalar, orak, dirgen vb. aletler Akçader’den temin edildi. Onlara bu güzide eserleri koruduklarý için teþekkür ediyorum. Hâsýlý güzel bir tanýtým oldu. Yöremizi bilmeyenler, merak edenler bizlerden birebir dinleme fýrsatýna eriþti. Kimiz kýzlar Yörük kefiyelerini boyunlarýna takýp þenlik alanýnda turladýlar. Allý yeþilli Yörük kýzlarýný az da olsa anýmsattýlar. Hem de Yörük Türkmen geleneði olduðunu dosta düþmana bir kez daha göstererek.

Kefiye’den bahsetmiþken belki ilk kez duyanlar olabilir. Biraz açýklamak da yarar var:

Oðuz Türkleri Orta Asya' dan Mahan bölgesi Merv' den Anadolu' ya göçü baþlattýklarýnda yolda önceden gidenleri tanýyabilmeleri için bir iþaret olmasý gerektiðini düþünürler.

Büyükler bu iþaretin ne olabileceðini düþünürken yaz yaðmuru yaðmaya baþlar ve kýsa süre sonra diner. Yaðmurdan hemen sonra gökte bir gökkuþaðý oluþur, içlerinden biri ve "iþte parolamýz bu renklerden oluþsun "der. Çadýrda bulunan ulu aksakallýlar bunu kabul ederler ve Gök kuþaðýnda bulunan renklerden kumaþlar dokuyarak her rengin anlamýný da açýklarlar

Derler ki;

BEYAZ RENK: Duruluðu, sadeliði ve temizliði ifade etsin.
YEÞÝL RENK: Ýmanýmýzý, muradýmýzý ve Ýslam' ý temsil etsin.
MOR RENK: Hoþgörüyü, affediciliði ve sevgiyi ifade etsin.
KIRMIZI RENK: Bayraðýmýzýn rengini ifade etsin.
SARI RENK: Ýþi, bolluðu, bereketi, buðday baþaðýný temsil etsin.

300 yýl süren göç müddetince yolda birbirini, bu renklerden dokunmuþ kumaþlarý omuzlarý üstünde örtülü gören ve tanýyan kardaþlar, karýndaþlar, karþýlama ve buluþmadan haz duyduklarý için birbirine tanýmaya vesile olan bu parolaya KEFÝYE demiþlerdir. Ne yazýk ki bu TÜRK geleneði olan Kefiye daha sonra ad deðiþtirerek poçu,poþi gibi isimler almýþ ve alakasý olmayan guruplar ve topluluklar bunu kendilerine mal ederek bu renklerden çeþitli anlamlar çýkartmaya çalýþmýþlardýr. KEFÝYE bir Yörük Türkmen geleneðidir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
ve Kozalak...
Bursa'yý Sevmek Bursa'yý Bilmek Midir?
Kanas - Der'den Anlamlý Kutlama
Rektör Umut Verdi
Þenlikler, Hayýrlar, Bizler
Dað'ýn Asfaltsýz Yollarý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Jandarma Ne Ýþe Yarar?
Çabalayan Adam Niyazi Çapa
Arabasý Dört Teker
Termik Santrale Nereden Bakmalý?
Sadað Kanyonu
Mustafa Þahin ile Yeniden
Kampus Kent Keles
Kepler Düþ'erken
Ýrfan Baþkan'ýn Eðitim Iþýðý
Kpss Gençliði

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dedeme [Þiir]
Beþinci Yalnýzlýk [Þiir]
Þiþe Kýran Kýz [Þiir]
Geleceðe Mektup Yazmak [Eleþtiri]
Ýnsaný Yücelt ki Devlet Yücelsin [Eleþtiri]
Kocayayla Sahipsiz mi? [Eleþtiri]
Suya Sabuna Dokunmamak [Eleþtiri]
Peynir Yiyen Polis [Eleþtiri]
Ýþgüzar Öðretmen [Eleþtiri]


Yunus Emre Coþan kimdir?

Hayatýn öðrenciliði, öðremciliðin bir hayat olmasý asýl hayata karþý bir bakýþ. . hayatýn biteceði yerden hayata baþlamak. . Keles'ten Bursa'ya Bursa'dan Ýzmir'e kývrýlarak ettiðim yolculuklarýn tadý yok 3-5 þeritli yollarda. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Nazým Hikmet, Can Yücel, Cemal Süreya, Sunay Akýn


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yunus Emre Coþan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.