..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Geçmiþ ölmedi. Henüz geçmedi bile. -William Faulkner
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Yunus Emre Coþan




9 Haziran 2008
Dað'ýn Asfaltsýz Yollarý  
Yunus Emre Coþan
DaðSes Gazetesi Yazýlarý


:BJHF:
Yöre’den köy isimlerini saymanýzý istesem aklýnýza bulunduðunuz yerin yakýnýndaki köyler gelir.
Ve genel ortalama ile beþ dakika içerisinde ancak 15-20 köy sayabilirsiniz. “Ben daha fazla sayarým” diyenler elbette olacaktýr. Tebrik ederim onlarý.

Ancak söz konusu “köy ismi saymak” deðil. Söylemek istediðim yörenin göç sorununa bir de ulaþým probleminin eklenmesi. Hatýrlayanlarýnýz olacaktýr, bundan birkaç ay önceki yazýmda bir anketin sonuçlarýný yorumlamýþtým. Yörede görülen en büyük problem ulaþýmdý.

Köy yollarýnýn bakýmsýz olmasý KÖYDES projesiyle harýl harýl yollar yapýlan bir ülkeye hiç mi hiç yakýþmýyor. Mayýs ayý içerisinde Köyleri Kalkýndýrma Projesi (KÖYDES) çerçevesinde, Kýrþehir'in köylerinde asfalt çalýþmasý yapýlmak üzere 1 milyon YTL ödenek ayrýldýðý haberini gazetelerden okuduk. Dað Yöresi’nin yollarýna gereken ilginin gösterilmemesi tarýmla uðraþan köylüleri de zor durumda býrakýyor.

Dað Yöresi’nde toplamda 148 köy bulunuyor. Bunlarýn 53’ü Orhaneli’de, 38’i Büyükorhan’da, 35’i Keles’te ve 22 tanesi de Harmancýk’ta bulunuyor. Genelde sýkýntý yakýn köyler arasýndaki yollarda daha da göze çarpýyor.

Mesela 4 ilçenin hemen hemen kesiþme noktasýnda bulunan Fadýl ile Haydar arasýndaki yol tamamen kaderine terk edilmiþ durumda. Ýl Özel Ýdaresi’nden yetkililer eðer sesimizi duyarlarsa buraya gelen tüccarýn ve köylünün iþini de kolaylaþtýrmýþ olacaklar.

Orhaneli ve Keles’in güneyi arasýndaki baðlantýnýn da saðlandýðý bu kavþak noktasýndan baþka göze çarpan noktalar ise; Harmancýk’ýn Okçular, Büyükorhan’ýn Alutça ve Akçasaz köylerinin bulunduðu yerler.

Yine Büyükorhan’ýn Mazlumlar Köyü civarý da yol açýsýndan hiç iç açýcý deðil. Zaten bu köy isminden de anlaþýlacaðý üzere Bursa ilinin en güneyine konuþlanmýþ mazlum köylerden biri.

Orhaneli’de ise Tepecik’ten, Celepler’e ve Dereköy’e gidiþler sýkýntýlý. Yine Keles’in Haydar Köyü ile Orhaneli’nin Aðaçhisar köyü arasýndaki yollar da ‘asfaltlanmayý ve düzenlenmeyi’ bekliyor.

Keles’in Alpagut’un içinden geçen köy yolu ise Akçapýnar’ýn üzerindeki köy yoluna baðlanmayý bekliyor. Þimdilik görünümü þose yol biçiminde.

Yöre içerisinden örneklerini verdiðim bu köy yollarý birbirine daha sýký baðlanmayý bekliyor. Kimsenin “3-5 kiþi için oralara yol mu yapýlacak?” gibi bir söylem hatasýna düþeceðine inanmýyorum.

Devlet 3 kiþi de olsa oralara hizmet götürmek durumundadýr. Yöremiz bu ara baðlantýlarýn daha iyi hale getirilmesi sayesinde birbirine daha sýký baðlanacaktýr. Yazýn köylerine ziyarete gelenler, hayýrlara, þenliklere gelenler daha huzurlu ayrýlacaklardýr.

Gümüþpýnar’dan Firuz’a düðüne giderken hayatýný kaybeden ayný aileden 5 kiþinin üzüntüsü halen içimizde. Geçtiðimiz günlerde de bir kamyon devrildi. Hem de ayný yol üzerinde. Köy yollarýmýzý daha düzenli hale getirilmesi gerekiyor. En azýndan tehlikeli olanlarý ve asfaltsýz olanlar elden geçirilse çok daha iyi olacak. Ýl Özel Ýdareleri’nin mali gücü belediyeler yasasý ile arttýrýlmýþken ve KÖYDES gibi önemli bir sistem hayata geçirilmiþken yapýlmamasý ayýp olur. Vatandaþ bunu bekliyor.

KÖYDES projesi ile birlikte kullanýlmayan okul binalarýnýn köy konaðýna dönüþtürülmesi baþka illerde uygulanýyor. Dileriz bizim köylerimizde misafirperverliðine yakýþýr konaklarýna kavuþurlar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
ve Kozalak...
Bursa'yý Sevmek Bursa'yý Bilmek Midir?
Kanas - Der'den Anlamlý Kutlama
Rektör Umut Verdi
Þenlikler, Hayýrlar, Bizler
Uludað'dan Þenlik Geçti

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Jandarma Ne Ýþe Yarar?
Çabalayan Adam Niyazi Çapa
Arabasý Dört Teker
Termik Santrale Nereden Bakmalý?
Sadað Kanyonu
Mustafa Þahin ile Yeniden
Kampus Kent Keles
Kepler Düþ'erken
Ýrfan Baþkan'ýn Eðitim Iþýðý
Kpss Gençliði

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dedeme [Þiir]
Beþinci Yalnýzlýk [Þiir]
Þiþe Kýran Kýz [Þiir]
Geleceðe Mektup Yazmak [Eleþtiri]
Ýnsaný Yücelt ki Devlet Yücelsin [Eleþtiri]
Kocayayla Sahipsiz mi? [Eleþtiri]
Suya Sabuna Dokunmamak [Eleþtiri]
Peynir Yiyen Polis [Eleþtiri]
Ýþgüzar Öðretmen [Eleþtiri]


Yunus Emre Coþan kimdir?

Hayatýn öðrenciliði, öðremciliðin bir hayat olmasý asýl hayata karþý bir bakýþ. . hayatýn biteceði yerden hayata baþlamak. . Keles'ten Bursa'ya Bursa'dan Ýzmir'e kývrýlarak ettiðim yolculuklarýn tadý yok 3-5 þeritli yollarda. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Nazým Hikmet, Can Yücel, Cemal Süreya, Sunay Akýn


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yunus Emre Coþan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.