..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir klasik herkesin okumuþ olmayý istediði ancak kimsenin okumayý istemediði eserdir. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Yunus Emre Coþan




9 Haziran 2008
Bursa'yý Sevmek Bursa'yý Bilmek Midir?  
Yunus Emre Coþan
DaðSes Gazetesi Yazýlarý


:BCFA:
Yerel Gündem 21 belki de etkinliklerin en anlamlýsýný geçtiðimiz hafta BUTTÝM Kültür Merkezi’nde yaptý. Ne kadar hemþehri derneði varsa bulup buluþturdu bir araya getirdi. Ve onlara Bursa’yý sordu. ‘Mademki Bursa’yý seviyorsunuz, Bursa’yý bileceksiniz’ dedi.

Bursa B.B. Yerel Gündem 21 Hemþehri Dayanýþma Dernekleri Çalýþma Grubu'nun organize ettiði bilgi yarýþmasýna Dað-Der ile birlikte 19 hemþehri derneði katýldý. 8 hafta sonra Final bölümünde ise 7 dernek kaldý. Sonuç ne mi oldu? Yarýþmayý, yýllarca ‘Bursa’nýn üvey evladý’ konumundaki Daðlýlar kazandý.

Dýþarýdan gelip dernek kuranlara bir diyeceðim yok ‘eyvallah’ derim. Ancak burnunuzun dibindeki bir yöre dernekleþmeye gidiyorsa bunun ‘sosyal acýmýþlýðýný’ sorgulamanýz gerekir. Salt ‘Kültür Derneði’ fiþlemesi de yapamazsýnýz.
Zenginliklerin yoksulluktan doðduðu tarihini yadsýyamazsýnýz.

Bursa ile sorulan birkaç soruyu bilmiþiz, ödül almýþýz pek de mühim deðil zaten Bursa biziz! Mühim olan Dað-Der orada mýydý? Dað-Der kilometrelerce uzaktaki ‘hemþehri’ dernekleri ile birlikte niye Bursa sorgulamasýna tabi tutuldu. Bursalý olmak için elemeden mi geçirildik? Bunlar hep birer soru olarak kaldý akýllarda.

Akýllarda bu sorular kaladursun Dað-Der’in bu baþarýsýný ‘sýrtýmýzý’ ya da göðsümüzü gere gere övünelim. Hakikaten, fermana basýlan tuðra gibi etkili bir damga oldu. Bir kez daha hatýrladýlar ki: Bursa demek, dað demek, yöre demek, yeþil demek, su demek. Uludað’ýn tek yamacýndan salýnanlara inatla hem de. Bazen böylesine inatlarý çok seviyorum. Gözünün önündekileri görmezler de gözleri önündeki kalabalýklar gözlerini oyar. Hepten göremezler kalabalýklarý…

Final gecesinde Bursa Erzurum Dernekleri Federasyonu, Giresunlular Kültür ve Dayanýþma Derneði, Yeniþehirliler Derneði, Yýldýrýmlýlar Derneði, Edirneliler Kültür Dayanýþma ve Yardýmlaþma Derneði, Kosova Üsküp Türkleri Kültür ve Dayanýþma Derneði ve Dað-Der olmak üzere 7 ekip bilgilerini yarýþtýrdý. Bizim için bu baþarý hoþ bir aný olarak hafýzamýzda yer edecek.

Bursa’yý elbette biliyoruz, bildiðimiz kadar da seviyoruz. Anlaþýlan Yerel Gündem 21 bu iþi diðerleri için biraz daha yoðun uygulayacak. Biraz avanaklýðýmýz varsa da yine de Bursa’yýz biz. ‘Soðuk çarpmýþlýðý’ndandýr avanaklýðýmýz. Avanak demiþken Erdoðan Çokduru’nun ‘Avanak’ þiiri hatýramda canlandý, þiirde þöyle der:

“Haa unuttum, bu þehir Bursa / Bursa demek yeþil demek su demek / Tekmil kadýnlar sana benzer bu þehirde / Tekmil kýzlar / Ben seni bilmem oysa / Gözlerin ya yeþil / Ya siyah / Ya mavi / Sen bana bakma emi.

Camilerden ezan sesi gelir beþ vakit / Allah’ýmý, anamý hatýrlarým. / Bildiðim dualardan okurum sonra /
Ardýndan âmin ederim: / Seni isterim / Âmin.

Þey...
Sen bana bakma emi
Ben her gün böyle deðilim ha
Haftada birdir bu avanaklýðým
Ve bakýþlarýmdaki bulanýklýk “

Evet, sevgili Bursa, sen bize bakma emi? Avanaklýðýmýz haftada birdir bizim. Bazen de bir seçim dönemi sürer.
Sen býrak bizi, biz seni bilmesek de severiz. Bildiðimiz kadar da severiz. Yine de severiz iþte. Kilometrelerce uzak olsak da gürültünü severiz. Daðýn arka yüzünde kayan insanlarýný severiz.

Aklýnda olsun emi, bir gün bize de bekleriz…


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Gurur duydum Bursalý ve Daðlý olarak..Tebrikler..
Gönderen: Nurcan Öztürk / , Türkiye
16 Haziran 2008
"...Hayat devam ederken yörük obalarýnda, insanlarý dosttur, açýk sözlüdür, sevda yüklüdür, yiðittir, merttir, cömerttir, olgundur. Türk'ün mayasýdýr, saygýlýdýr büyüðüne, sadakatlýdýr devletine, zorluklarý aþýnca mutlu olur, þükreder haline, soðuk günlerde kepenek yeter, bilir yaþamýn zorluklarýný, ama kopamaz daðlardan bir türlü; þahsiyetli insandýr, aþk ile tutkuludur ÖZGÜRLÜÐÜNE..."




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
ve Kozalak...
Kanas - Der'den Anlamlý Kutlama
Rektör Umut Verdi
Þenlikler, Hayýrlar, Bizler
Dað'ýn Asfaltsýz Yollarý
Uludað'dan Þenlik Geçti

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Jandarma Ne Ýþe Yarar?
Çabalayan Adam Niyazi Çapa
Arabasý Dört Teker
Termik Santrale Nereden Bakmalý?
Sadað Kanyonu
Mustafa Þahin ile Yeniden
Kampus Kent Keles
Kepler Düþ'erken
Ýrfan Baþkan'ýn Eðitim Iþýðý
Kpss Gençliði

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dedeme [Þiir]
Beþinci Yalnýzlýk [Þiir]
Þiþe Kýran Kýz [Þiir]
Geleceðe Mektup Yazmak [Eleþtiri]
Ýnsaný Yücelt ki Devlet Yücelsin [Eleþtiri]
Kocayayla Sahipsiz mi? [Eleþtiri]
Suya Sabuna Dokunmamak [Eleþtiri]
Peynir Yiyen Polis [Eleþtiri]
Ýþgüzar Öðretmen [Eleþtiri]


Yunus Emre Coþan kimdir?

Hayatýn öðrenciliði, öðremciliðin bir hayat olmasý asýl hayata karþý bir bakýþ. . hayatýn biteceði yerden hayata baþlamak. . Keles'ten Bursa'ya Bursa'dan Ýzmir'e kývrýlarak ettiðim yolculuklarýn tadý yok 3-5 þeritli yollarda. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Nazým Hikmet, Can Yücel, Cemal Süreya, Sunay Akýn


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yunus Emre Coþan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.