..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hayaller olmasaydý, umutlar dünde kalýrdý. - Dolmuþ atasözü
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > Oðuz Düzgün




11 Haziran 2008
Cengiz Aytmatov ve Mankurtlar  
Oðuz Düzgün
Bugün biz de büyük bir acýyý, derin bir yalnýzlýðý yaþýyoruz. Büyük Üstad Cengiz Aytmatov en azýndan bedenen aramýzdan ayrýldý


:BIHE:
Ayrýlýklar her zaman üzer beni. Ayrýlýklarýn en uzaðýna, en ulaþýlmazýna açýlan kapý da ölümdür. Ölüm de her faninin kaçýnýlmaz yazgýsýdýr. Bazý insanlar vardýr ki, onlarýn dehalarý, hayat saçan bakýþlarý, ruhlarý dirilten sözleri, ölümsüzlük diye bir gerçeðin var olduðunu açýkça ortaya koyar.

Okyanustan alýnan bir bardak su, o büyük ummanýn varlýðýný ortaya koyduðu gibi bu yüksek ruhlu insanlar da Sonsuzluðun varlýðýný hayatlarýyla ve de vefatlarýyla ortaya koyarlar. Onlarýn öldüklerine bile inanamayýz. O kadar canlýdýrlar ki biraz sonra hemen þu kapýdan girivereceklermiþ gibi ümitliyizdir. Ancak bu ümidimiz gerçeði asla deðiþtirmez. Giden gitmiþtir bizi bize ve derinlerimizdeki karanlýk yalnýzlýðýmýza býrakýp. Bu saatten sonra, onun Sonsuz hayatta yaþadýðýný bilmekten daha anlamlý bir gerçek yoktur bizim için. Yoksa gerisi zulüm olacaktýr, anlamsýzlýk girdaplarý doðuracaktýr. Bazý insanlar ise, bin yýl yaþasalar da ölüdürler. Çünkü yaþamlarý sadece kendileri içindir ve hiçbir yüreðe yüreklerini klonlamazlar. Ýþleri güçleri, zulümdür, kötülüktür. Ýþte gerçek ölü bunlardýr. Onlar topraða deðil unutulma karanlýklarýna gömülmüþlerdir. Aytmatov ise asla bunlardan biri deðildir.

Bugün biz de büyük bir acýyý, derin bir yalnýzlýðý yaþýyoruz. Büyük Üstad Cengiz Aytmatov en azýndan bedenen aramýzdan ayrýldý. Bizi yalnýzlýðýmýza býrakýp Sonsuzluðuna gitti. 1928 yýlýnda yýlýnda Kýrgýzistan’ýn Biþkek’e baðlý Þeker köyünde doðan Aytmatov, son anýna kadar insanlýk ve Türk-Ýslam dünyasýnýn uyanýþý için çalýþtý. Son anýna kadar diyorum çünkü rahatsýzlandýðý sýrada “Gün Olur Asra Bedel” adlý romanýnýn film çekimlerini gerçekleþtiriyordu.

Belki de onu ölümüne kadar devam edecek olan özgürlük yürüyüþüne iten sebep, çok sevdiði babasýnýn Stalin tarafýndan 1937 yýlýnda katledilmesiydi. Bu onun yüreðinde derin yaralar açmýþtý. Müslüman Türklerin maruz kaldýklarý baskýlar, zulümler, aþaðýlamalar onu daha da cesaretlendirmiþti. Bu düzen böyle gidemezdi. Birileri çýkmalý ve haksýzlýklara karþý kendini siper eylemeliydi. Bizde Mehmed Akif’in Kurtuluþ Savaþý için icra ettiði o büyük rolün bir benzerini de Cengiz Aytmatov, bütün Türk Ýslam dünyasýnýn özgürlüðü adýna üstlenmiþti.

Bir zamanlarýn dünyaya hükmeden bu asil milleti dýþ ve dýþlaþtýrýlmýþ iç mihraklar tarafýndan adeta Mankurtlaþtýrýlmýþtýr. Ýlk olarak “Gün Olur Asra Bedel” romanýnda geçen “Mankurtlaþmak” deyimi Cengiz Aytmatov’un bugünkü Müslüman Türklerin içine düþtükleri acý durumu ortaya koymak için bilinçli olarak dirilttiði, geliþtirdiði çok anlamlý bir deyimdir. Orta Asya kavimlerinden olan Juan Juanlar ele geçirdikleri Kýrgýzlarý Mankurtlaþtýrýrlar. Bunu yaparken onlarýn beyinlerini türlü iþkencelerle ele geçirirler. Yani onlarý köleleþtirirler.

Mankurtlarýn geçmiþle hiçbir baðlantýlarý yoktur. Çünkü hafýzalarýný kaybetmiþlerdir. Aslýnda Mankurtlaþtýrýlmýþ insan, beyni ele geçirilmiþ, maziyle arasýndaki bütün baðlarý ortadan kaldýrýlmýþ insandýr. Ýþte Türk Ýslam dünyasýnýn içine düþtüðü bugünkü büyük bunalýmlarýn ardýnda bu Mankurtlaþtýrýlmýþlarýn büyük payý vardýr. Aslýnda hepimizde biraz Mankurtluk vardýr ve bizler, öncelikle bu Mankurtluktan kurtulmanýn þerefli mücadelesini vermeliyiz.

Bugün Cengiz Aytmatov’un ardýndan dökülecek gözyaþlarýnýn, yakýlacak aðýtlarýn fazla da bir önemi yoktur. Onun ruhunu þâd etmenin yegâne yolu öncelikle bütün eserlerini tek tek okumak, ardýndan bu büyük insanýn vermek istediði mesajý iyi bir þekilde kavrayarak özgürlük yolculuðuna ilk adýmý atmaktýr. Mankurtluktan kurtulmanýn yegane yolu da hafýzamýza kavuþmak; maziden, tarihten koparýlan benliðimizi yeniden o þanlý geçmiþimizle buluþturmaktýr. Yapacaðýmýz iþ, her daim ecdadýmýzýn yaptýklarýyla övünmekten öte, maziden ilham alarak yeni bir istikbal oluþturmaktýr.

Boþ konuþmalarý, boþ iþleri bir kenara býrakarak kitaplarýn aydýnlýðýyla yýkanmamýzýn zamaný geldi de geçiyor. Bizi köleleþtiren cehaletimizi, ilimle, irfanla yenmemiz gerekiyor. Arþivlerde çürümeyi bekleyen binlerce yýllýk kitaplarýmýzý, belgelerimizi okuyamadan, anlayamadan hafýzamýza kavuþmamýz imkansýzdýr. Þiddeti, nefreti bir kenara býrakarak hayal kurmanýn, mutlu geleceði kurgulamanýn büyük gücüne eriþmemiz gerekiyor. Tüm kötü huylarýmýzý bir kenara býrakarak, özümüzde var olan güzel ahlakýmýzý ortaya koymamýz gerekiyor. Ýþte Aytmatov bunu baþarmýþtý ve bize de bu ulvi yolu göstermiþti.

Cengiz Aytmatov bir yýldýz gibi aramýzdan kaydý. O bir kutup yýldýzýydý. Yolunu kaybetmiþ bu milletin hatta insanlýðýn önünde giden asil bir rehberdi. Aramýzdan ayrýldýðý için kederliyiz ama vasiyetini bildiðimiz için de mutluyuz. Onun vasiyeti Mankurtluktan kurtulmaya çalýþmamýzdan baþka da bir þey deðildi. Aðlamak, sýzlanmak yerine bir saniye bile durmadan özgürlük yolculuðumuza devam etmeliyiz. Okumalýyýz, çalýþmalýyýz, araþtýrmalýyýz ve ruhumuza vurulan bütün prangalarý nefret ve þiddet yollarýna süluk etmeden bir bir parçalamalýyýz. Türk Ýslam dünyasýnýn ve güzel ülkemiz Türkiye’nin geliþmesinin, ilerlemesinin baþka da yolu yoktur.

Hâla ne diye duruyorsunuz? Cengiz Aytmatov’un eserlerinden birisini okuyarak bu yolculuða baþlayabilirsiniz. Ben de birazdan “Gün Olur Asra Bedel” romanýný okumaya bir kere daha baþlayacaðým ve bu büyük insana dualarýmla kanatlanan þükranlarýmý sunacaðým.

Cengiz Aytmatov gitti, üzgünüm. Ancak aranýzda uyanmayý bekleyen on binlerce AYTMATOV’un varlýðýný derinden derine hissediyorum. Eminim ki Cengiz AYTMATOV da þu anda sizlerin yüreklerinizde canlanan özgürlük filizlerinden hissesini alýyordur. Bu filizler güle dönüþtüðünde, hep birlikte AYTMATOV’un kabrini ziyarete gideceðiz ve bu büyük rehbere teþekkürlerimizi sunacaðýz. Tüm benliðimizle haykýracaðýz:

“Bizi ve tüm insanlýðý Mankurtluktan kurtaracak yollarý öðrettiðin için teþekkürler Özgürlük Savaþçýsý!”



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güneþçað Savaþçýsý Erdem Bayazýt
Mevlânâ'dan Reçeteler
Necip Fâzýl'ýn Þiiri

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Fâtih Ýstanbul'u Kaç Yaþýnda Fethetti?
Mevlid Kardeþliði
Kâfiyelerin Birliði
Kemençe Kimin?
Baklava'nýn Kökeni
Kurân'ýn Kökeni Sümerde mi?
Þiir Düþünceleri
Amerika Osmanlý Tarafýndan Keþfedilseydi?
Medeniyet Bestemizin Notalarý
Evliya Menkýbelerinden Türk Fantastik Edebiyatýna

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sen Var Ya Sen! [Þiir]
Çakkýdý Çakkýdý [Þiir]
Bâlibilen Dilinde Þiir [Þiir]
Üç Boyutlu Þiir [Þiir]
Miraciye [Þiir]
Saðanak Sen Yaðýyor [Þiir]
Bülbüller Þehri Ýstanbul [Þiir]
Türkçe Hamile Beyanlara [Þiir]
Burasý Sessiz Biraz [Þiir]
New Orleans'lý Siyahi Kirpiklerin [Þiir]


Oðuz Düzgün kimdir?

Yazar edebiyatýn her alanýnda çalýþmalar yapýyor.

Etkilendiði Yazarlar:
Bütün yazarlardan az çok etkilendi. Zaten insanoðlunun özelliði deðil midir iletiþimde bulunduðu varlýklardan etkilenmek?


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Oðuz Düzgün, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.