..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzca sevgiyi öðret, çünkü sen osun. -Anonim
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Ali Erasoðlu




15 Haziran 2008
Dýþiþleri Bakaný  
Ali Erasoðlu
Dýþiþleri Bakaný Ali Babacan'ýn ülkdeki politik ortamý ve geliþmeleri dýþ dünyaya þikayet etmesinin düþündürdükleri...


:AHCF:
DIÞ ÝÞLERÝ BAKANININ ÞÝKÂYETÝ



“Türkiye’de baský altýnda olanlar yalnýz gayrý Müslim azýnlýk deðildir; Müslüman çoðunluk da bir takým sorunlar yaþamaktadýr.” Bu sözler Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin Dýþ Ýþleri Bakaný Ali Babacan’a aittir ve Yurt dýþýnda yabancý bir örgütün mensuplarýna söylenmiþtir. Böylece AKP yönetiminin inanýlmazlýklarýna bir yenisi daha eklenmiþ olmaktadýr. Temel görevi ülkenin yabancýlar karþýsýnda çýkarlarýný korumak olan Dýþ Ýþleri Bakaný ülkesini yabancýlara þikâyet etmiþ bulunuyor. Ancak AKP’nin misyon ve icraatý deðerlendirildiðinde bunda pek de þaþýlacak bir þey kalmýyor. Ulusalcýlýðý terk ettiðimizden bu yana dýþ politikada çok gariplikler olmuþtur. Bunlarýn bir bölümünü okuyarak öðrenmiþ, bazýlarýný da ömrümüz elverdiði için doðrudan gözleye gelmiþ bulunuyoruz. Ancak kabul etmek gerekir ki AKP yönetiminde komprador politikanýn en ileri uygulamalarý birbirini izlemekte, iç ve dýþ programlara uygun olarak sürdürülmektedir.
Gerçek apaçýk ortadadýr ki, AKP ile emperyalist güçler derin bur uyum halinde bulunmaktadýrlar. Bunda tekrar ifade edelim þaþýlacak hiç bir þey yoktur. Her ikisinin de Türkiye’den beklentileri vardýr ve ne yazýktýr ki, bu beklentiler ne olursa olsun birbirleri ile pek çeliþmemektedirler. Her zaman söylerim emperyalizmin Türkiye ile olan dosyasý kapanmamýþtýr. Lozan bu dosyanýn kapatýlmasýný deðil, açýk olarak rafa kaldýrýlmasýný ifade eder. Batýlýlar Atatürk ve 1945 yýlýna kadar Ýnönü yönetimlerinde Türkiye’nin kucaða düþmesini umutsuz bir biçimde ancak sabýrla beklemiþ, 1946 yýlýnda ise hesaplarý tutmuþ, Türkiye emperyalizme kapýlarýný açmýþtýr. Ancak, dönem soðuk savaþ dönemi olduðundan batýlýlar bilinen beklentileri konusunda pek fazla açýlamamýþlar, nihai emellerinde çok fazla ileri gidememiþlerdir. Bunda, ne olursa olsun Türkiye’deki egemen güçleri küstürmeme gerekliliði açýktýr.
Ancak, Özal dönemine denk gelen komünizmin çöküþü ile emperyalistlerin ipten kazýktan kurtulmalarý, durumu iyice açýða çýkarmýþtýr. Bu dönem hazýrlýklarýn ilerletildiði bir dönem olmakla birlikte emperyalizmin sahasý tam olarak çimlendirilmiþ de deðildir. Her þeyden önce Ecevit gibi emperyalizm karþýtý bir kiþinin politikadaki aðýrlýðý devam etmektedir. Dinci kesim ise, Erbakan’ýn kontrolü altýndadýr. Erbakan ise, klasik gâvur düþmanlýðý nedeniyle dolaylý olarak emperyalizme karþýdýr.
Ýþte AKP yirmi birinci yüz yýlýn baþlarýnda bu tablo içinde siyaset sahnesindeki yerini alýr. Þeriat uðrundaki mücadelenin, var olan laik güçler önünde, emperyalizmin yardýmý olmadan gerçekleþemeyeceðine uyanan kesim tarafýndan oluþturulur parti. Esasen apar topar girdiði seçim öncesinde de baþta ABD olmak üzere emperyalist çevrelerle gereken konsensüsü saðlar. Ýþte günümüzün siyasal tablosu bu uyuþma sonucunda oluþmuþtur.
Böylece bir takým tarikatlar ayaklarýndaki baðlardan kurtulma ve ülkeyi þeriat yolculuðunda ilerletirken, batýlý emperyalistler de, Rum, Ermeni ve Kürt çýkarlarý uðrunda Türkiye üzerindeki hesaplarýný yürürlüðe koyacaklardýr. Batýnýn, Orta Doðu petrol coðrafyasý üzerindeki hesaplarý eskidir. Bu hesaplar her þeyden önce bölgede baþta Türkiye olmak üzere büyük ve güçlü ülke býrakmamak üzerine kuruludur. Bu çerçevede Türkiye’nin içine düþtüðü irtica batý için bir sakýnca ifade etmemesi bir yana, ülkeyi bölme ve zaafa düþürme konusunda iyi bir etmen olarak yararlýdýr da. Esasen Türkiye ile ilgili hesaplarý gerçekleþtirebilmek, onun insan mevcudunu derin olarak bölmeden ve birbirine düþürmeden mümkün deðildir. Ýþte batýlý çevrelerin Türkiye laiklerinin endiþelerine karþý gösterdikleri ýsrarlý kayýtsýzlýðýn nedeni budur. Güçlü, laik, çaðdaþ bir Türkiye batýlý çevrelerin tüylerini diken diken etmektedir açýkçasý. Diðer bütün iç çekiþmeler gibi laik-dinci çekiþmesinin de sürgit olmasý hoþnut etmektedir emperyalistleri. Anlaþýlan o ki, emperyalistlerin elinde ülkenin baþýna gelebilecekler de AKP nin umurunda deðildir. AKP çevrelerinin ana amacý, din üzerinden siyaset yaparak, ülke kaynaklarýna el koymak ve ekonomik musluðun baþýna geçmekten ibarettir. Bunu da kesintisiz olarak her Allah’ýn günü zaten yapmaktadýrlar.
Ýþte Ali Babacan’ýn þikayetini, bu gerçekler içinde yerli yerine oturtarak deðerlendirmek gerekmektedir. Hem Müslümanlar, hem de gayrý Müslimler ülkede baský altýndaymýþ. Býrakalým Müslümanlarý, gayrý Müslimler tarihin hangi döneminde baský altýnda olmuþlar bu topraklarda? Ancak, emperyalizm Anadolu ile ilgili planlarý uyarýnca binlerce misyoneri ve onlarca örgütü ülke içine salýnca bunlara elbette kayýtsýz kalýnmayacaktýr. Sýzlanmalara konu olan husus da budur. Ne iþi vardýr Anadolu’da onca misyonerin? Bu etkinliklerin Anadolu’nun dönüþtürülmesi biçimindeki emperyalist beklenti dýþýnda ne anlamý olabilir? Din tarih boyunca kitle sömürüsünün biricik aracý olmuþtur. Ýþte gerek Müslümanlýðýn, gerekse Hýristiyanlýðýn Orta Doðu için yaptýklarý yeterli görülmemiþ olmalýdýr ki, konuya sürekli yeni gazlar verilmekte, rollerinin daha ileri götürülmesi için çýrpýnýp durulmaktadýr.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk Türkiye'si - Erdoðan Türkiye'si
Ekonomik Kriz ve Düþündürdükleri
Yeni Osmanlý Çýlgýnlýðý
Doðan - Erdoðan Kapýþmasý
1 Mayýs'ýn Yararlarý
Emperyalizm ve Ýki Sömürge Tipi

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aþiret Düzeninin Katilleri
Leyla Gencer'in Cenazesi
Akm ve Taksim Meydaný
Düðün Katliamý
Papa'nýn Ziyareti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Boðaziçi vapurlarý [Þiir]
Ýnat [Þiir]
Moda [Þiir]
Düþen Yapraklar Zamaný [Öykü]
Duruþma [Öykü]
Dialog [Öykü]
Ýstasyonlarý Çalýnan Þehir [Deneme]
Duygular ve Gerçekler [Deneme]
Duygu Çöplüðü [Deneme]
Asayiþ [Deneme]


Ali Erasoðlu kimdir?

10 yýldýr yazýyorum. Bizim Gazete'de Yayýnlanmýþ makalelerim var.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ali Erasoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.