..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam kýsa, sanat uzun, fýrsat aceleci, deney aldatýcýdýr. -Hippokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Kâmuran Esen




22 Haziran 2008
Fatma Nine'nin Günlüðü - 7  
Kâmuran Esen
Fatma Ninnem de günlük tutmuþ


:CBCA:


Sevgili günlüðüm, yavrým; döþekte yorganým, salýncakta urganým!

Amanin içimde bi sevinç va, bi sevinç va, öyle anlatýlýr gidi deðil. Galbimin orta göbeðinde bi balonu þiþiriyolla, sonra havasýný goyveriyolla. Huuuh demeyince ýrahatlayamýyom. Gaburgamýn altýnda bi guþ çýrpýnýp duruyo dýþarý çýkmak uçun. Pýr pýr pýr ediyo. Neden deye soracak olursan, geçen a'þam Hýrvatlar'ý yendik deye. Ne maçtý o günlüðüm, ne maçtý! Çoluk çocuk toplandýk televizyonun baþýna.

Çocuklar bana annadýverdile; offffsayit neye derle, taç neye derle, korner neye derle. Bi taraftan çekirdek yiyoz, bi taraftan topa bakýyoz. Çayla, meyve sularý, guru yemiþle gýrla gidiyo. Dizileri mizileri, o çanta açýlan yarýþmayý bilem unuttuk. Çocukla ha bire " yenilecez bu a'þam." diyolla. Þom aðýzlýla ! Uþak ( çocuklar) susun, aðzýný bayýra deðil, hayýra açýn deyom. Dinlemeyolla. Bu Hýrvatlar bugüne gadar bicik gol yedile, biz bunlarý yenemeyiz deyolla. Yenecez dedim, baþka bi þey demedim.

Memet Amcan dersen, erkenden yattý. Ne duygusuz herifmiþ. Milli duygusu geliþmemiþ bu adamýn. Maç deðil mi bu ! Top, iki direðin arasýna girse n'olur, girmese n'olur deyo. Ýþte onun gafasý bu gadar çalýþýr.

Hýrvatlar galemize geldikçe hop oturuyoz, hop galkýyoz. Bizim hýra( küçük ) torun, heyecandan týrnaklarýný bitirivereyazdý kemire kemire. Gocamaný ( büyüðü) dersen goltuklarýn, ganepelerin üsdünde hopluyo, baþý kesilmiþ toðuk gibi. Ýki bardak gýrdý, goltuðun gýlýfýný da cigaraynan yakdý.

Maçý gazanýnca, sevinçten evi alt - üst getirdile. Sandalyeleri devirdile. Beni aldýlar gucaklarýna, birbirlerine top gibi atýp duttula. Göynüme ( mideme) bi bulantý geldi onlar hoplattýkça, bi bulantý geldi, az ta ( daha) gasiyan edecektim( kusacaktým.)... Bayraklarý çýkardýk dolavdan, balkondan salýndýrdýk. Ondan sonra çýkýverdile sokaklara, ünne bakam ünne. En büyük Türkiye diye, çýnlattýlar Mudurnu sokaklarýný. Sevinçten bi hal olacak çocuklara deye korktum. Sevinecek baþka bi þeyimiz olmayýnca, bu galibiyetin iyice tadýný çýkardýla .Bizim boþta gezen torun bile iþsizliðini unuttu. Televizyonun baþýndan hiç galkmayan dizi meraklýsý goca gelin bile konvaya katýldý.

O gece heyecandan bi vakit uyuyamadým sevgili günlüðüm. Bütün dertlerimi unuttum. Ne bacaklarýmýn aðrýsý galdý, ne diþimin aðrýsý. Ürya görmüþüm gözlerimi gapatýr gapatmaz. Memet Amca'n bana hiç çekiþmeyodu ( kýzmýyordu) üryamda. Ciðarasýný bilem kendi gidip alýyodu bakkaldan. Çayýný kendi guyuyodu bardaðýna, þekerini kendi atýp garýþdýrýyodu. Sonacýðýma, beni bi gayýða bindirmiþti sevgili günlüðüm. Uyanýncaya gadar gezdirdi beni Venedik'e benzer bir yerlerde. Sabah bi uyandýysam, horultusu geliyo öteki odadan. Uyuyup duruyo adam. Gaç senedir ayrý yatýyoz. Irahat edemeyomuþ döþekte, yanýnda ben olunca. Genciken, cep telefonu gibiydim;nereye gitse, beni yanýndan ayýrmýyodu. Þimdi, benden bi þey isteyeceði zaman çýðýrýyo yanýna, baþka zaman aklýna bile gelmiyom. Seçimden seçime vatandaþý hatýrlayan siyasile gibi. Ýþi bitince ittirip gakdýrýp duruyo beni. Gurt ettiyalaldý ( ihtiyarladý), köpeklerin masgarasý oldu senin anlayacaðýn.

Sabahleyin içimde bi hapýrtýynan ( hýzlý kalp atýþýyla) uyandým sevgili günlüðüm. Meðer akþamdan galmýþým. Göydem( gövdem) hafiflemiþ, gaz tüyü gibi dolaþýyom evin içinde. Allah razý olsun milli takýmdan. Her tasamý unutturdula. Bugün Memet Amca'nýn bana löbürdemesine( söylenmesine) bile aldýrmadým. T. Erdoðan televizyonda gonuþurken ilk defa hiç sinillenmedim. Bizim goca gelin, gýredi gartýnnan bissürü þeyler almýþ da ona bile gýzmadým. Bazarda param bitti, alacaklarýmýn çoðunu alamadým da hiç gahretmedim. Yemin ediyom sana bizim oðlanýn alacaðý KEY parasýný bile unuttum. Temmuzda mayiþlere verecekleri yüzde iki büçük zammý bile gözden çýkardým. Ne olacaksa olsun anasýný satdýmýn dedim. O gadacýk zammý alan sevinmez, gaybeleden üzülmez.

Ýþte böyle sevgili günlüðüm. Çok mutluyum çok. Gece lâmbasýný çýkardým, yerine gocaman bir ampül taktým. Ildýrýþýk( aydýnlýk) olacak bu akþam evin içi. Elâtdirik parasý çok gelirse gelivesin. Umurumda bile deðil. Senin anlayacaðýn çocukla gibiyim böyün( bugün).

Bu mutluluk bana çok. Bakalým ne gadar sürecek. Fakirin toðuðu tek tek yýmýrtlarmýþ, bizimki ayda - yýlda bir anca yýmýrtluyo.. .Zaten sol gözüm seyriyip duruyo. Hayýrdýr inþallah!

Gözlerinden öpüyom sevgili günlüðüm.

Fatma Ninen




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Enflasyon Düþüyor (Muþ)
Sinir Olduðum Tipler - 5
Perþembenin Geleceði Çarþambadan Belli Olur
Fatma Nine'nin Günlüðü - 6
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - 16
Sinir Olduðum Tipler - 4
Sinir Olduðum Tipler - 5
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Yine Paralel Bir Ürya Gördüm
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü - Diþ Aðrýsý Deðil Kabir Azabý
Çocuklar ve Çiçekler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.