..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Seviyorum, öyleyse varým. -Unamuno
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > mehmed arif




27 Haziran 2008
Niçin Allaha Ýnanýyoruz  
mehmed arif
Nasýl? Ne Zaman ? Kim?


:FDGH:
Niçin Allaha Ýnanýyoruz ?

Ýnsan düþünen bir varlýktýr, onun bu düþünmesi kendiliðindendir, bu eylemi gerçekleþtirmek için akýl saðlýðýnýn yerinde olmasý yeterlidir.

Ýnsanýn dünya üzerindeki faaliyetleri temelde besin arama çabasýnýn bir sonucudur, birarada yaþama hali de besin arama faaliyeti sonucu iþbölümü ve uzmanlaþmayý keþfetmesinin bir yansýmasýdýr. Ancak insaný diðer varlýklardan üstün kýlan estetik ve dizayn etme özelliði bu yönüyle onu farklý kýlar.

Ýnsan merak eder bu meraký da onu sürekli geliþtirmiþtir. Meraklarýndan birisi de bu kendisine sunulan düzenin Nasýl, ? Ne Zaman ? ve Kim ? tarafýndan oluþturulduðu sorusudur.

Bu soru karþýsýnda insanýn aklý iki yol seçmektedir ;

a- bütün bu evren kendiliðinden bir yaþam alaný oluþturdu ve insan diðer canlýlarýn bir devamý olarak sürekli evrim geçirerek bugünkü seviyesine ulaþtý

b- kainat mükemmel bir düzen ve ahenk içindedir ve sürekli bir denge ve yenilenme içindedir ve bu mükemmeliyet bir yaratanýn yartama gücüne (kün fe yekün) ve devamlý surette ilgisine muhtaçtýr, onun iradesi ile hayat devam etmektedir.

birinci þýk ile iman edenler, yaratýcý bir güce inanmayýp, hayatýn bu dünyadaki yaþamla sýnýrlý olduðuna inanan ve bu inancýn gereði oluþan deðer yargýlarý ile yaþam süren insanlardýr.

ikinci þýk ile inananlar da bir yaratýcý güç konusunda hemfikir olmakla beraber yaratýcýnýn kimliði konusunda farklý düþünmektedirler, semavi dinler ise tek yaratanýn insanlýk tarihi boyunca gönderdiði elçi ve resuller ile ayný kaynaktan beslenmekte ve bu konuda bir bütünlük arzetmektedirler.

Ýnsanlar arasýnda yaratcý üzerinde farklý düþünmenin tarihsel temelleri mevcut olup insanlar bu konuda ciddi bölünmüþ durumdadýrlar, her bir grup diðer insan topluluklarýyla bu konuda kendi inancýný yayma noktasýnda bir rekabet içindedir.

Ýnsanlarýn büyük çoðunluðu yaratýcýnýn varlýðýna inanmakla birlikte hayat pratiðine bu inancýnýn gereðini aksettirmekten uzaktýr. Halbuki yaðmurun yaðacaðýný bilen insan yanýna þemsiye alýr, bir arabanýn hýzla yaklaþtýðýný gören kimse yola atlamaz, arabanýn geçmesini bekler, ancak Allah'a inanan insanlar neden bu inançlarýnýn gereðini hayat pratiklerine sokmazlar ?

Bu sorunun cevabýný ararken yaptýðým deðerlendirmede, insanlarýn inançlarýný kalplerinde hissetmedikçe bu inancýn gündelik yaþantýsýna aksetmediðini müþahade ettim.

Doðumundan itibaren hemcinsinin bakým ve ihtimamýna muhtaç olan insanýn, baþka cinslerden devþirerek bugünkü haline geldiði komedisine inananlar ciddi bir çeliþki yaþýyor olmalýlar, bir yazar evrenin kendiliðinden oluþtuðunu düþünenler için, tuðlalarý havaya atýp yere düþtüklerinde mükemmel bir saray oluþturmalarýný beklemekle ayný þey olduðunu ifade etmiþti.

Ýnsan bu uçsuz bucaksýz kainat içinde çok küçük bir yer iþgal eden, dünya üzerinde; daðlar, denizler ve ormanlarýn içinde minik ve önemsiz bir varlýk olmakla beraber, program kodlarýna yüklenen evrenin en büyük deðeri olan 'akýl' sayesinde diðer canlýlara ve tabiata egemen olmayý baþarabilmiþtir. Akýl insaný hem imana hem de küfre ulaþtýrabilmektedir.

Heidegger üstadýn bir sözüyle noktalayalým

Ýnsan ölür, gerisi telef olur

Yorum size kalmýþ




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sabýr Meselesi
Kabil - Habil ve Þeytan Meselesine Dair
Þükür Niçin Gerekli
Tefrika

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aldatmak ve Aldatýlmak Üzerine
Hayat Hepimize Fýrsatlar Sunar
Hayatýn Anlamý
Ýz Býrakanlar
Affet;nefsi Kahret
Nedir Senin Sermayen?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Mahkumun Anatomisi [Þiir]
Çocuk II [Þiir]
Þehir [Þiir]
Çocuk IV [Þiir]
Serçe [Þiir]
Yalýnýz Bizim Ýçin [Þiir]
Çocuk I [Þiir]
Bir Mahkumun Anatomisi [Þiir]
Ýrfan Bey [Þiir]
Çocuk III [Þiir]


mehmed arif kimdir?

yerinde yeller esmesin diye eser vermeye çalýþan bir ademoðluyum. Yüzleþi isimli Ferfir yayýnlarýndan yayýnlanmýþ bir þiir kitabým var

Etkilendiði Yazarlar:
ismet özel, necip fazýl, mehmed akif


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © mehmed arif, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.