..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutlarým her zaman gerçekleþmiyor, ama yine de her zaman umuyorum. -Ovid
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar > M.Nihat MALKOÇ




8 Temmuz 2008
Erdem Bayazýt"ýn Vedaý  
M.Nihat MALKOÇ
Ömrün hasat zamaný gelince Azrail geride kalanlarý hüzne boðarak vazifesini ifa ediyor. “Her nefis ölümü tadacaktýr.” (Al-i Ýmran S. 185) hakikati muhakkak tecelli ediyor. Ölüm bir kere yaþanýyor ama tam yaþanýyor. Allah’ýn en sevgili kulu Hz. Muhammed(sav) bile ölüm yolundan geçerek ölümsüzlük makamýna kavuþtu. Günümüz insaný ölümü soðuk ve sevimsiz buluyor. Oysa hiç de öyle deðil. Ölüm aslýnda Mevlana’nýn nitelediði gibi bir þeb-i arus(düðün gecesi) tur. Ölümü itici bulanlar; onu zihinlerden silmek, hatýrdan çýkarmak için bin bir türlü yola baþvuruyorlar. Fakat bu boþ gayretler ölüm gerçeðini örtbas etmiyor. Ölümü baþýmýzdan savamýyoruz. “Þimdi yapacak çok iþim var, biraz eðlen sonra gelirsin” diyemiyoruz. Her gün birileri hayattan kopuyor. Bunlarý görmemek neyi halleder ki!...


:AIAI:
ERDEM BAYAZIT’IN VEDAI

M.NÝHAT MALKOÇ

     Ömrün hasat zamaný gelince Azrail geride kalanlarý hüzne boðarak vazifesini ifa ediyor. “Her nefis ölümü tadacaktýr.” (Al-i Ýmran S. 185) hakikati muhakkak tecelli ediyor. Ölüm bir kere yaþanýyor ama tam yaþanýyor. Allah’ýn en sevgili kulu Hz. Muhammed(sav) bile ölüm yolundan geçerek ölümsüzlük makamýna kavuþtu. Günümüz insaný ölümü soðuk ve sevimsiz buluyor. Oysa hiç de öyle deðil. Ölüm aslýnda Mevlana’nýn nitelediði gibi bir þeb-i arus(düðün gecesi) tur. Ölümü itici bulanlar; onu zihinlerden silmek, hatýrdan çýkarmak için bin bir türlü yola baþvuruyorlar. Fakat bu boþ gayretler ölüm gerçeðini örtbas etmiyor. Ölümü baþýmýzdan savamýyoruz. “Þimdi yapacak çok iþim var, biraz eðlen sonra gelirsin” diyemiyoruz. Her gün birileri hayattan kopuyor. Bunlarý görmemek neyi halleder ki!...

Ölümsüz bir hayata giden yol ölümden geçiyor. Ölümsüzlük varken kim tercih eder faniliði?... Ýþin gerçeði bu olsa da bizler peþin hazlarý tercih ediyoruz. Dostlarýmýz elimizden kayýyor da buna müdahil olamýyoruz. Ýþte o dostlardan birinin ölümüne daha þahit olduk. Uzun zamandan beri kanser tedavisi gören son dönem Türk þiirinin yaþayan en büyük simalarýndan biri olan Erdem Bayazýt’ý âlem-i hakikiye uðurladýk. Onun ölümüyle þiirimiz çok büyük bir deðerini kaybetti; biraz daha eksildi bence. Þair, yazar, düþünce adamý ve eski milletvekili Erdem Bayazýt son dönem Türk þiirine damgasýný vurmuþ ender þahsiyetlerdendi.

Sanat hayatýnýn 50. yýlýnda kendisi için görkemli vefa programlarý yapýyorlardý. Fakat bu mutluluðu çok sürmedi. Kanser hastalýðýnýn pençesine yakalandýðýný o zaman içerisinde öðrendi. Bundan sonra bir daha da düzelip kendine gelemedi. Kader onu en mutlu anýnda acý gerçeklerle tanýþtýrdý. Þöhretin ve vefanýn hazzýný doyasýya yaþayamadan amansýz hastalýkla boðuþtu. Hayatýnda hep zorluklara göðüs germiþti ve baþarmýþtý. Ama bu sefer ilk kez yenildi.

     Erdem Bayazýt, 1970’li yýllarda yazar Rasim Özdenören, merhum Cahit Zarifoðlu ve Akif Ýnan gibi þair ve yazarlarla “Mavera” dergisini çýkarmýþtý. Yine o yýllarda “Büyük Doðu”, “Diriliþ'” ve “Edebiyat” gibi dergilerde yazýlar kaleme almýþtý. O her dönemde mazlum milletlerin sesi olmuþtu. Modern Türk þiirine geleneksel açýlýmlar getirmiþti. Þiirlerinde yerelle evrenseli birleþtirme baþarýsýný göstermiþti. Ýnsanî deðerleri anlatmýþtý.

Þair, yazar ve eski milletvekili Erdem Beyazýt, Eyüp Camii’nde kýlýnan cenaze namazýnýn ardýndan, Eyüp Sultan Mezarlýðý’nda topraða verildi. Tabutunu sað yanýndan Cumhurbaþkaný Abdullah Gül, sol yanýndan da Baþbakan Recep Tayip Erdoðan omuzlamýþtý. Bu hazin ve bir o kadar da maðrur görüntü beni çok duygulandýrdý. Büyük þair Erdem Bayazýt þanýna layýk bir törenle, devletin zirvesinin de yer aldýðý bir cenaze merasimiyle ebediyete uðurlandý. Bu büyük þeref her faniye nasip olur cinsten deðil. O bunu hak etti; Hakk da ona nasip etti. Merhum Erdem Bayazýt’ýn cenazesinde vefa en yüksek düzeyde hayatiyet buldu.

Merhum Erdem Bayazýt müteþair deðil, hakiki þairdi. Son dönem Türk þiirine adýný altýn harflerle yazdýrmýþtý. Onun þiirlerinde iðreti ifadelere rastlayamazsýnýz. Azýcýk da olsa mürekkep yalamýþ, aydýn kiþiler merhum Erdem Aðabey’i bilirler. Onun þiirlerinden en az biri pek çok kiþinin hafýzasýnda mevcuttur. Umutlarýmýz, özlemlerimiz, aþklarýmýz ve sancýlarýmýz Bayazýt’ýn mýsralarýnda ebedileþmiþtir. Duyup da ifade edemediklerimizi onun dizelerinde bulabiliyoruz. O yedi güzel adamdan(Rasim Özdenören, Alâeddin Özdenören, Cahit Zarifoðlu, Mehmet Akif Ýnan, Hasan Seyithanoðlu, Ersin Gürdoðan) biriydi.

Erdem Bayazýt, inanmýþ bir adamdý. Onun içindir ki ölümü metanetle karþýlýyordu. Ölümden hiçbir zaman korkmamýþtý. Çünkü ölüm dostlarýn vuslatýna vesileydi. O, ölümle, ruhun tenden ayrýlýþýyla ölümsüzlüðe kavuþulacaðýnýn idrakindeydi. Bu bakýþ açýsýný þiirlerine de yansýtmýþtý. Ýyi ki yaþadý ve bizlere kýymetli þiirlerini miras býraktý. Sözlerimi onun ölüme dair dizeleriyle sonlandýrýrken kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Ruhu þad olsun.

“Ölüm bize ne uzak bize ne yakýn ölüm
Ölümsüzlüðü tattýk bize ne yapsýn ölüm”



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Romancý Cavit Ersen"in Hayat Mücadelesi
Þair H. Mustafa Tomaç"ýn Ardýndan…
Pierre Loti Bizden Biri…
Ýlk Atom Mühendisimiz Ahmet Yüksel Özemre"nin Ardýndan…
Erdem Bayazýt"ýn Zor Zamanlarý
Necla Pekolcay da Geçti Dünya Üzerinden!..

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gümüþhane Üniversitesi Hayýrlý Olsun
Beyaz Perdedeki "Vali"
Þimdi Besteler Suskun… Göç Etti Avni Anýl…
Akþam Oldu Hüzünlendim Ben Yine!…
Doðumunun 800. Yýlýnda Nasreddin Hoca
Güneri Kadirbeyoðlu"nun Ardýndan…
Ýnfak En Hayýrlý Yatýrýmdýr

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Deniz Kýzýna Gazel [Þiir]
Sürmene"m!… Sürmene"m!… Âh Sürmene"m!.. [Deneme]
Ben Hiç Büyümedim Anne!.. [Deneme]
Muhayyilemdeki Akçaabat Silueti [Deneme]
Haberiniz Var mý? Hicri 1429"dayýz… [Deneme]
Sürmene Anlatýlmaz, Yaþanýr!.. [Deneme]
Filistinli Yaser"in Gözyaþlarý [Deneme]
Sen Geldin Ya!.. [Deneme]
Camilerin Görevi ve Ahmet Yüter Örneði [Eleþtiri]
Doðumunun 63. Yýlýnda Ahmet Hilmi Ýmamoðlu [Eleþtiri]


M.Nihat MALKOÇ kimdir?

Özgün yazýlar, özgün þiirler. . . . .

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.Nihat MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.