..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðru þeritte olsanýz bile, olduðunuz yerde kalýrsanýz er geç ezilirsiniz. -Will Rogers
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar > M.Nihat MALKOÇ




8 Temmuz 2008
Akþam Oldu Hüzünlendim Ben Yine!…  
M.Nihat MALKOÇ
Akþam oldu hüzünlendim ben yine” þarkýsýný her dinlediðimde, geçen zamanýn bizlerden ne çok þey kopardýðýný düþünürüm. Her geçen gün taze baþlangýçlara zemin hazýrlarken öte yandan, yaþanan an’ýn da tarih olmasýna yol açýyor. Geçen günler muhayyilemizde izler býrakarak zaman ötesine taþýnýyor. Geçen zaman yýllarýn harmanladýðý kýymetlerimizi de koparýyor bizden. Gün geçmiyor ki bir yaprak kopmasýn dalýndan.


:BBFC:
AKÞAM OLDU HÜZÜNLENDÝM BEN YÝNE!…

M.NÝHAT MALKOÇ

     “Akþam oldu hüzünlendim ben yine” þarkýsýný her dinlediðimde, geçen zamanýn bizlerden ne çok þey kopardýðýný düþünürüm. Her geçen gün taze baþlangýçlara zemin hazýrlarken öte yandan, yaþanan an’ýn da tarih olmasýna yol açýyor. Geçen günler muhayyilemizde izler býrakarak zaman ötesine taþýnýyor. Geçen zaman yýllarýn harmanladýðý kýymetlerimizi de koparýyor bizden. Gün geçmiyor ki bir yaprak kopmasýn dalýndan.

Ömrün mevsimleri kiþiden kiþiye deðiþiyor. Birileri baharý yaþarken birileri kýþý yaþýyor. Durum böyle olunca mevsimler de, hisler de birbirine karýþýyor. Ömrünün kýþýný yaþayan ilk kadýn bestekârýmýz Semahat Özdenses’in uzun bir ömrün ardýndan gerçek dünyasýna göçü bana bu hissiyatý yaþattý. O da bütün canlýlarýn yaþayacaðý mukadderatý yaþayarak aramýzdan ayrýldý. Fakat kadife sesini eski plaklarda ebedileþtirerek gerçek anlamda hoþ bir seda býraktý dünyada. Onun güzel bestelerini bundan sonra da severek dinleyeceðiz.

Özdenses’in adý “Akþam oldu hüzünlendim ben yine” þarkýsýyla özdeþleþmiþti adeta. Zaten her þairin, genel anlamda her sanatçýnýn özellikle bir eseri kendi adýyla özdeþleþir. Lemi Atlý, Refik Fersan, Fahire Fersan gibi usta sanatçýlardan ders alan Semahat Özdenses uzun bir ömrün ardýndan ebediyete göç etti. 4 Temmuz 2008’de ölen Özdenses 95 yaþýndaydý.

“Akþam oldu hüzünlendim ben yine” þarkýsýnýn bestecisi Özdenses, 1913 yýlýnda Üsküdar’da doðmuþtu. Üsküdar Kýz Sanat Okulu’ndaki öðrenimini müzik aþkýndan dolayý yarýda býrakmýþtý. Uzun yýllar Ankara Radyosu’nda ses sanatçýsý olarak görev yapan Özdenses’in ilk plaðý “Beklerim Her Gün” adýyla 1941’de çýkmýþtý. 1940 yýlýnda bestekârlýða baþlayan Özdenses, uþþak makamýnda “Akþam oldu hüzünlendim ben yine” ve “Her mevsim içimden gelir geçersin”; hüzzam makamýndaki “Dün gece mehtaba daldým” adlý þarkýlarýyla adýný müzikseverlere duyurmuþtu. Semahat Özdenses’in babasý Yüzbaþý Ýshak Efendi, Çanakkale’de þehit olmuþtu. Özdenses 1939 yýlýnda Yüzbaþý Faruk Ergökmen’le evlenmiþti.

Özdenses’in besteleri zamana nakýþ nakýþ iþlendi. Çok sevilen “Akþam oldu hüzünlendim ben yine” þarkýsýnýn sözlerini Ahmet Cengizoðlu yazmýþtý. Bir Semahat Özdenses bestesi olan uþþak makamýndaki bu þarkýyý Bülent Ersoy, Ahmet Özhan, Müzeyyen Senar gibi sanatçýlar da albümlerine almýþtý. Fakat bu þarkýyý bestecisinin sesinden dinlemek ayrý bir keyif veriyor insana. Þarkýnýn sözlerinden bir kýsmýný sizlerle paylaþmak istiyorum:

“Akþam oldu hüzünlendim ben yine
Hasret kaldým gözlerinin rengine
Gel mehtabým gel sevgilim gel yine
Hasret kaldým gözlerinin rengine”

Toplam 35 bestesi TRT repertuarýnda bulunan Semahat Özdenses’in besteleri arasýnda þunlarý sayabiliriz: “Zaman içinde ömür bir gün gibi çok kýsa”, “Bitmeyen bir gecenin sabahýnda uyandým”, “Sensiz doðar gün batar”, “Öyle bir âh eylerim ki âh elimden âh çeker”, “Dile yâdýn gelir bakýnca ay’a”, “Dün gece mehtâba dalýp hep seni andým”, “Kader ayýrsa bile hayâlimden gitmedin”, “Mahzûn kalbim günden güne aþkýnla eriyor”, “Mýzrabýndan dökülen naðmede kaldý bu gönlüm”, “Öyle bakma güzel gözlüm”, “Hastayým zevk u safâdan uzak”, “Gönül hasretle giryandýr”, “Son hâtýranýn üstüne ben hicranla eðildim”, “Uyutmaz kimseyi sensiz benim feryâd ü efgâným”.... Klasikleri içeren bu listeyi daha da uzatabiliriz.

Semahat Özdenses üç yýldan beri huzur evinde kalýyordu. Benim anladýðým o ki son yýllarda vefa duygusu geliþiyor bizde. Zira geçtiðimiz yýllarda Semahat Özdenses’in adý Kadýköy Belediye Baþkanlýðýnca Kadýköy Kültür Merkezine verilmiþti. Öte yandan sanatçýnýn Üsküdar’da ikamet ettiði sokaðýn adý da “Semahat Özdenses Sokaðý” olarak adlandýrýlmýþtý. Geçtiðimiz yýllarda Kültür ve Turizm Bakanlýðý da Semahat Özdenses’e ve sanatta elli yýlýný geride býrakanlara “Kültür Sanat Hizmet Ödülleri” vermiþti. Bu, iyiye gidiþin bir iþareti olarak görülebilir. Ýlk kadýn bestekârýmýz Semahat Özdenses’e Allah’tan rahmet diliyoruz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sanat ve sanatçýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þimdi Besteler Suskun… Göç Etti Avni Anýl…
Güneri Kadirbeyoðlu"nun Ardýndan…

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Romancý Cavit Ersen"in Hayat Mücadelesi
Gümüþhane Üniversitesi Hayýrlý Olsun
Beyaz Perdedeki "Vali"
Þair H. Mustafa Tomaç"ýn Ardýndan…
Doðumunun 800. Yýlýnda Nasreddin Hoca
Ýnfak En Hayýrlý Yatýrýmdýr
Pierre Loti Bizden Biri…
Ýlk Atom Mühendisimiz Ahmet Yüksel Özemre"nin Ardýndan…
Erdem Bayazýt"ýn Zor Zamanlarý
Erdem Bayazýt"ýn Vedaý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Deniz Kýzýna Gazel [Þiir]
Sürmene"m!… Sürmene"m!… Âh Sürmene"m!.. [Deneme]
Ben Hiç Büyümedim Anne!.. [Deneme]
Muhayyilemdeki Akçaabat Silueti [Deneme]
Haberiniz Var mý? Hicri 1429"dayýz… [Deneme]
Sürmene Anlatýlmaz, Yaþanýr!.. [Deneme]
Filistinli Yaser"in Gözyaþlarý [Deneme]
Sen Geldin Ya!.. [Deneme]
Camilerin Görevi ve Ahmet Yüter Örneði [Eleþtiri]
Doðumunun 63. Yýlýnda Ahmet Hilmi Ýmamoðlu [Eleþtiri]


M.Nihat MALKOÇ kimdir?

Özgün yazýlar, özgün þiirler. . . . .

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.Nihat MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.