..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanat doðaya eklenmiþ insandýr. -Bacon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar > M.Nihat MALKOÇ




8 Temmuz 2008
Ýlk Atom Mühendisimiz Ahmet Yüksel Özemre"nin Ardýndan…  
M.Nihat MALKOÇ
Sayýlarý çok az olan, çaðýmýzýn alperenlerinden biri daha göçtü dünyamýzdan… Türkiye’nin ilk atom mühendisi Prof. Dr. Ahmet Yüksel Özemre’den bahsediyorum. “Âlimin ölümü âlemin ölümüdür” demiþti Resulullah Efendimiz… Bu söz ne kadar da doðrudur. Gerçekten de âlimler âleme ýþýk saçýyorlar. Onlar göç edince âlem karanlýkta kalýyor. Rahmet-i Rahman’a göç eyleyen Ahmet Yüksel Özemre, Türkiye’nin medar-ý iftiharýydý. 34 yaþýnda profesör olma baþarýsýný göstermiþti. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun eski baþkanlarýndandý. Tam bir görev adamýydý. Fizik alanýnda otorite sayýlýrdý. Fransýzca, Ýngilizce, Ýtalyanca, Almanca ve Ýspanyolca dillerini bilirdi. Ýlmi açýdan Türkiye’nin deðil, dünyanýn da sayýlý bilim adamlarýndan biriydi kendisi… Bir o kadar da mütevazýydi.


:BJCA:
ÝLK ATOM MÜHENDÝSÝMÝZ AHMET YÜKSEL ÖZEMRE’NÝN ARDINDAN…

M.NÝHAT MALKOÇ

     Sayýlarý çok az olan, çaðýmýzýn alperenlerinden biri daha göçtü dünyamýzdan… Türkiye’nin ilk atom mühendisi Prof. Dr. Ahmet Yüksel Özemre’den bahsediyorum. “Âlimin ölümü âlemin ölümüdür” demiþti Resulullah Efendimiz… Bu söz ne kadar da doðrudur. Gerçekten de âlimler âleme ýþýk saçýyorlar. Onlar göç edince âlem karanlýkta kalýyor. Rahmet-i Rahman’a göç eyleyen Ahmet Yüksel Özemre, Türkiye’nin medar-ý iftiharýydý. 34 yaþýnda profesör olma baþarýsýný göstermiþti. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun eski baþkanlarýndandý. Tam bir görev adamýydý. Fizik alanýnda otorite sayýlýrdý. Fransýzca, Ýngilizce, Ýtalyanca, Almanca ve Ýspanyolca dillerini bilirdi. Ýlmi açýdan Türkiye’nin deðil, dünyanýn da sayýlý bilim adamlarýndan biriydi kendisi… Bir o kadar da mütevazýydi.

Özemre, irfanýyla temayüz etmiþ, ilmiyle amil, bilgi ve görgüyle dopdolu, Osmanlý terbiyesi almýþ bir Ýstanbul Beyefendisiydi. Üsküdar’da doðmuþ, hayatýnýn son nefesini de çok sevdiði bu yerde vermiþti. O bir Üsküdar aþýðýydý. Türk Ýstanbul’un ilk ayaðý olan Üsküdar, onun kiþiliðini þekillendirmiþti. Kimliðini bu þehrin kimliðiyle özdeþleþtirmiþ, ezanlarýn sesinde bulmuþtu huzuru. 35’i telif olmak üzere 45 esere imza atmýþtý. Fizik alanýnýn dýþýnda, tasavvufa da ilgi duyardý. Bu sahada derinleþmiþ, aldýðý tasavvuf terbiyesiyle nefsine en büyük tokadý vurmuþtu. O, Yunus Emre misali gönüllere girmeyi önemsiyordu. Gönlündeki ýþýðý Üsküdar’dan Türkiye’ye ve dünyaya gönderiyordu. Sevgiler büyütüyordu yüreðinde.

     Merhum Ahmet Yüksel Özemre, hocalarýn hocasýydý. Onun rahle-i tedrisatýndan geçen yüzlerce öðrenci þimdi Türkiye’nin önemli yerlerinde vazife görmektedir. Öðrencilerinden 61’i bugün profesör unvanýyla ülkemize hizmet etmektedir. Bence kiþinin en büyük eseri çocuklarý, eðittiði kiþiler ve arkasýnda býraktýðý faydalý kitaplardýr. O bunlarýn hepsini yaparak gönül huzuruyla öylece Rabbine göçtü. Ýnançlý ve köklü bir ailedendi. O, anne babasýndan gördüklerini bir adým daha ileri götürdü. Zira babasý Kur’ân tilâvet ekolünün en son þahsiyetlerinden Hafýz Mehmet Nurullah Bey’di. Özemre önce Galatasaray Lisesi’ni bitirdi. Sonra Ýstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’ne girdi. Dört yýllýk bu okulu iki buçuk yýlda bitirdi. Çernobil olayý olduðu sýrada Atom Enerjisi Kurumu Baþkanýydý. Çernobil’in günah keçisi ve istenmeyen adam ilan ettiler onu. Çok sýkýntýlar çekti o dönemlerde. Mahkemelerde hakkýnda yüzlerce dava açýldý. Sonunda hak yerini buldu ve beraat etti. Fakat zor günler geçirdi.

     Prof. Dr. Ahmet Yüksel Özemre bilim adamlýðýnýn yanýnda kültür adamýydý da… Hayatý boyunca inançlarýndan asla taviz vermedi. Onun içindir ki bazý dünyevî nimetlerden mahrum kaldý. Çok güçlü bir hafýzasý vardý. Boþ zamaný hiç yoktu. Çalýþkan ve gayretli bir insandý. Fizikle beraber metafizik de onun ilgi alanýna giriyordu. Akademik etikete deðil, yürek temizliðine ve kiþiliðe deðer veriyordu. Onun ölçüleri Kur’an’ýn ölçüleriydi.

     O, maddi ilimlerle manevî ilimleri ayný potada eritme baþarýsý göstermiþti. Ýslamiyeti hakkýyla yaþayan ve yaþatan bir gönül eriydi. “Kadere iman eden, kederden emin olur.” sözü beni etkileyen ifadelerin baþýnda gelir. Hayatýný inancýna adayan ve hayýrda yarýþan örnek bir müslümandý Özemre… Mal mülk biriktirmeyi hiçbir zaman düþünmedi ve sevmedi. Elindekini ihtiyaç sahipleriyle paylaþtý. Türkçenin bilim dili olamayacaðýný söyleyenlere Türk diliyle yazdýðý, içerik ve üslup açýsýndan mükemmel ders kitaplarýyla cevap vermiþtir.

     Özemre, hayatýnýn son dönemlerinde büyük saðlýk sorunlarý yaþadý. Öyle ki ömrü boyunca 23 ameliyat geçirdi. Ýki ayda gözünden 13 kez ameliyat oldu. Üç kez kansere ve hepatite yakalandý. Fakat inançlý bir insan olduðu için hep sabretti. Hayata sýmsýký sarýldý. Tevekkülü hayatýnýn kýlavuzu olarak gördü ve onun rehberliðinde ilerledi. En zor zamanlarda da sabýr ve teslimiyetin en güzel örneðini verdi. Tek gözle üç kitap yazdý. Bedeni tükendikçe ruhu yüceldi. Hayata dört elle sarýldý. Prof. Dr. Ahmet Yüksel Özemre, 25 Haziran 2008 Çarþamba günü aramýzdan ayrýldý. 73 yýllýk ömrüne nice hayýrlý hizmetler sýðdýrdý. Bu fani dünyada hoþ bir seda býraktý. Onu rahmet ve minnetle anacaðýz. Allah rahmet eylesin.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Romancý Cavit Ersen"in Hayat Mücadelesi
Þair H. Mustafa Tomaç"ýn Ardýndan…
Pierre Loti Bizden Biri…
Erdem Bayazýt"ýn Zor Zamanlarý
Erdem Bayazýt"ýn Vedaý
Necla Pekolcay da Geçti Dünya Üzerinden!..

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gümüþhane Üniversitesi Hayýrlý Olsun
Beyaz Perdedeki "Vali"
Þimdi Besteler Suskun… Göç Etti Avni Anýl…
Akþam Oldu Hüzünlendim Ben Yine!…
Doðumunun 800. Yýlýnda Nasreddin Hoca
Güneri Kadirbeyoðlu"nun Ardýndan…
Ýnfak En Hayýrlý Yatýrýmdýr

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Deniz Kýzýna Gazel [Þiir]
Sürmene"m!… Sürmene"m!… Âh Sürmene"m!.. [Deneme]
Ben Hiç Büyümedim Anne!.. [Deneme]
Muhayyilemdeki Akçaabat Silueti [Deneme]
Haberiniz Var mý? Hicri 1429"dayýz… [Deneme]
Sürmene Anlatýlmaz, Yaþanýr!.. [Deneme]
Filistinli Yaser"in Gözyaþlarý [Deneme]
Sen Geldin Ya!.. [Deneme]
Camilerin Görevi ve Ahmet Yüter Örneði [Eleþtiri]
Doðumunun 63. Yýlýnda Ahmet Hilmi Ýmamoðlu [Eleþtiri]


M.Nihat MALKOÇ kimdir?

Özgün yazýlar, özgün þiirler. . . . .

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.Nihat MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.