..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyayý isteyen bilime sarýlsýn, ahireti isteyen bilime sarýlsýn; hem dünyayý hem ahireti isteyen yine bilime sarýlsýn" -Hz. Muhammed
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Adem KALINSAZ




16 Temmuz 2008
Gezi Notlarý: Balýkesir Ýzlenimleri - I  
Adem KALINSAZ
Hayata dostça yaklaþýyorsanýz, dostlarýnýz vardýr; her daim zamaný birlikte deðerlendirdiðinizde mutluluk hissedeceðiniz dostlarýnýz. Genelde okul, asker, hac ve yolculuk arkadaþlarý, arkadaþlýðýn kavileþtiði dostluðu oluþturan unsurlardandýr.


:BBHH:
Hayata dostça yaklaþýyorsanýz, dostlarýnýz vardýr; her daim zamaný birlikte deðerlendirdiðinizde mutluluk hissedeceðiniz dostlarýnýz. Genelde okul, asker, hac ve yolculuk arkadaþlarý, arkadaþlýðýn kavileþtiði dostluðu oluþturan unsurlardandýr.
Biz de dört yýldýr, kavi dostlarýmýzla bu unsuru kullananlardanýz. Üniversitede beraber okuduðumuz dostlarýmýzla bu yýl Balýkesir, Akçay, Altýnoluk, Assos, Ayvalýk, Sarýmsaklý (Küçükköy) ve Bursa’nýn tarihi ve turistik mekânlarýna seyrüsefer eyledik ki, bu mekânlar Marmara ile Ege’nin kesiþtiði, yeþil ile mavinin tablolardan daha güzel birliktelik seyrettiði, Anadolu ve Türk tarihine en görkemli eserlerin býrakýldýðý, havasýnýn yazýn sýcak günlerinde bile yaþanýlýr serinlikte olduðu mekânlardandýr.
Bu dost canlýsý mekânlarý, özele indirmeden bir kaç yazý ile deðerlendirmeyi uygun gördük ki, tatili düþünenler için bir rehberliðe vesile olsun. Ayrýca gidip görme imkâný olmayan beni âdemin ülkemizin deðiþik yöreleri ve kültürleri ile ilgili bilgileri olsun.
***
BALIKESÝR:
Þehirde ilk duraðýmýz Zaðnos Paþa Camii…
Dýþardan görkemli manzarasýný hayran hayran izledikten sonra caminin içine girip önce iki rekât tahýyyet’ül-mescit namazý kýlýyoruz. Bu esnada Kur’an Bülbülleri çocuklar, camii içinde koþuþmakta, gülüþmekte ve neþelerini paylaþmaktalar. Bu manzara karþýsýnda aklýmýza Mehmet Akif’in çocukluðunda, kendi ifadesiyle, Fatih Camii’ndeki haylazlýklarý geliyor, doðal olan budur demek ki, deyip fotoðraf makinesinin flaþýný caminin tarihte iz býrakan noktalarý üzerinde patlatýyoruz.

Balýkesir deyince aklýmýza Zaðnos Paþa ve Camisi gelmekte idi. Zira Zaðnos Paþa’nýn; Fatih’in Ýstanbul’u fethinde, Osmanlý ordusunun komuta kademesinin zirvesindeki isim olduðunu biliyorduk.
Zaðnos Paþa, Sultan II. Murat’ýn damadý, Fatih’in Hocasý ve kayýnpederidir.
Zaðnos Paþa’nýn ordunun baþýna geçmesini kýsaca izah edecek olursak:
Sultan II. Mehmet Han Hazretleri Konstantinopolis’i fethetmede kararlýdýr. Ancak ordunun baþýndaki Çandarlý Halil Paþa çeþitli gerekçelerle (Haçlý seferlerini Osmanlý’nýn üzerine çekme endiþesi, diðer fetihlere öncelik verip devletin ve ordunun kuvvetlenmesini saðlama durumu vs.) padiþahýn bu kararýna muhalefet etmektedir. Sultan Mehmet bu kararlýlýðýný Halil Paþa’ya:
“-Ya Ýstanbul beni alýr, ya da ben Ýstanbul’u” diyerek göstermiþ ve Çandarlý’nýn tavrýnýn devam etmesi üzerine, onu komuta kademesinden alarak yerine Zaðnos Paþa’yý getirmiþtir. Ordudaki bu taze kan deðiþiminin, Ýstanbul’un fethine katkýsý büyük olmuþtur.
Zaðnos Paþa daha sonra Balýkesir’in merkezine, kendi adýna tarihe þeref katan Zaðnos Paþa Camii’ni (1461) yaptýrmýþtýr. Cami ile yetinmeyen Paþa, Balýkesir’e bir hamam, imaret, çeþme, medrese, iki adet kuyu, 92 dükkândan oluþan bedesten yaptýrýp, sahip olduðu mülkleri de eserlerinin bakýmýna vakfetmiþ Osmanlý’nýn medar-ý iftihar eylediði paþalarýndandýr.
Paþa Camii olarak anýlan bu caminin önemine, tarih iki tane daha önemli not düþmüþtür. Bunlardan birisi milli þairimiz üstad Mehmet Akif Ersoy, Kurtuluþ Savaþý yýllarýnda halký, düþmana karþý cihada teþvik için Paþa Camii’nde heyecan atmosferinin yüksek olduðu vaazlar vermiþtir. Akif’in vaazlarý akabinde hemen tesirini göstermiþtir.
Ýkinci önemli olay ise devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ünlü Balýkesir Hutbesini 7 Þubat 1923 tarihinde bu camide okumuþtur. Atatürk’ün hutbesinin hem Osmanlý Türkçesi ile hem de günümüz Türkçesi ile sadeleþtirilmiþ hali Paþa Cami’nin çýnar ve þadýrvan tarafýndan giriþ kýsmý olan duvarýn dýþýna çerçeve olarak asýlmýþtýr. Ýþte Atatürk’ün Zaðnos Paþa Camii’ndeki ünlü hutbesinin sadeleþtirilmiþ hâli:
“Ey millet, Allah biridir. Þâný büyüktür. Allah’ýn selameti, atîfeti ve hayrý üzerinize olsun. Peygamberimiz Efendimiz Hazretleri, Cenab-ý Hak tarafýndan insanlara din gerçeklerini bildirmeye memur ve resul olmuþtur. Anayasa, cümlemize malûmdur ki, þâný büyük olan Kur’an’daki emirlerdir. Ýnsanlarý geliþtirmiþ olan dinimiz akla, mantýða ve gerçeðe tamamen uygun düþmektedir. Eðer akla, mantýða ve gerçeðe uymamýþ olsaydý, bununla diðer tanrýsal tabiî kanunlar arasýnda tezat olmasý gerekirdi. Çünkü bütün kâinat kanunlarýný yapan Cenab-ý Hak’týr.
Arkadaþlar!
Peygamber Hazretleri çalýþmalarýnda iki yere, iki eve sahip bulunuyordu. Biri kendi evi, diðeri Allah’ýn evi idi. Milletin iþlerini Allah’ýn evinde yapardý. Hazreti Peygamberin izinden giderek bu dakikada milletimize, milletimizin hâl ve geleceðine ait hususlarý görüþmek amacý ile bu kutlu evde, Allah’ýn huzurunda bulunuyoruz. Beni buna mazhar edenler, Balýkesir’in dindar ve kahraman insanýdýr. Bundan dolayý çok memnunum. Bu vesile ile büyük bir sevaba nail olacaðýmý umuyorum.
Efendiler!
Camiler birbirimizin yüzüne bakmaksýzýn yatýp kalkmak için yapýlmamýþtýr. Camiler itaat ve ibadet ile birlikte din ve dünya için neler yapýlmak lazým geldiðini düþünmek, yani karþýlýklý danýþma ve görüþme için yapýlmýþtýr. Millet iþlerinde her ferdin zihni baþlý baþýna faaliyette bulunmak elzemdir. Ýþte biz de burada din ve dünya için neler düþündüðümüzü meydana koyalým. Ben yalnýz kendi düþüncemi söylemek istemiyorum. Milli emeller, milli irade yalnýz bir þahsýn düþünmesinden deðil, bütün millet fertlerinin arzularýnýn, emellerinin bileþiminden ibarettir.”
***
Zaðnos Paþa’nýn türbesi de caminin yanýndadýr. Ayrýca caminin bahçe düzenlemesinde çýnarýn, türbe ve mezarlarýn, þadýrvanlarýn ve güneþ saatinin uyumu estetik açýdan gözetilmiþtir.
Bu mekân insana ferahlýk ve huzur veriyor, hem gündüz hem de gece.
Selam ve muhabbetle.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gezi Notlarý: Akçay, Altýnoluk, Assos, Ayvalýk, Edremit Ýzlenimleri
Gezi Notlarý: Bursa Ýzlenimleri - III
Türkçe Olimpiyatlarý ve Kazanýmlarýmýz
Gezi Notlarý: Bursa Ýzlenimleri - II
Gezi Notlarý: Bursa Ýzlenimleri - I
Gezi Notlarý: Balýkesir Ýzlenimleri - II

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazýnýn Önemi / Ýlmi Yazý Ýle Baðlamak
Yoksulluða Akif'ce Bir Yaklaþým
Çevresel Sorunlar ve Çözüm Yollarý
Baki Kalan Hoþ Bir Seda; Hz. Mevlâna
Atatürk'ün Çocuklara ve Gençlere Mesajý
"Çin Ýþi" Olimpiyat
Toprak Gönüllü Cengiz Aytmatov
Üstad
Belgesel Filmler; "Mustafa" ve "120"
Aðlamak ve Gülmek

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Atatürk'ün Kardeþleri [Eleþtiri]
Kör Þeytanýn Kör Gözüne... [Eleþtiri]
Gez Dünyayý, Gör Konya'yý [Eleþtiri]
Ýçki Sahte, Ölüm Gerçek [Eleþtiri]
Ne Kadar Ýtibar Etmeliyiz? [Eleþtiri]
"Fikrim Yok" [Eleþtiri]


Adem KALINSAZ kimdir?

Hayatý algýlamaya çalýþmak için düþünmek, çalýþmak, üretmek ve yaþamak gerektiðine inanýrým.

Etkilendiði Yazarlar:
Edebiyatýn "Edep" kýsmýyla dost olan bütün yazarlar.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Adem KALINSAZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.