..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþkýn aldý benden beni. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler > Emine Piþiren




17 Temmuz 2008
Benim Adým Ata Deðil!..  
Bilseydim çocukluðumda onun ATA kelimesinden hoþlanmadýðýný, söyler miydim?

Emine Piþiren


"...Göz ucumla baktýðýmda bazý insanlar yürümekteydi. Yüreðim incindi! Hüzün sol yanýmý bir vida gibi burktu, kývýrdý. Bazý deðerlerimizi unutmanýn verdiði bir kýrgýnlýk da yaþadým. O an milli duygularým öylesi kabarmýþtý ki, aðlamamý zor bastýrdým. Boðazýmda duygularým boðum boðum oldu..."


:CCJJ:


Geçenlerde Edremit Çarþamba pazarýna alýþveriþe gitmiþtim. Aracýmý Tansaþ’ýn otoparkýna park ettim. Alýþ veriþim bitmiþ ve ben aracýma tam binecektim ki, milli marþýmýzý duydum. Derin bir soluk alýp göðsümü þiþirdim. Hazýr ol vaziyette marþ bitene kadar bekledim.
Göz ucumla baktýðýmda bazý insanlar yürümekteydi. Yüreðim incindi! Hüzün sol yanýmý bir vida gibi burktu, kývýrdý. Bazý deðerlerimizi unutmanýn verdiði bir kýrgýnlýk da yaþadým. O an milli duygularým öylesi kabarmýþtý ki, aðlamamý zor bastýrdým. Boðazýmda duygularým boðum boðum oldu.
Neden zayýfladý Milli duygularýmýz? Bu soruyu kendime sordum.

“Atatürk’ün sinirlendiði önemli bir nokta vardý. Gazetelerde, kendisine “Ata” denildiðini okudukça þöyle dedi:

— Benim adým Ata deðil, Atatürk’tür! Bazý gazeteler neden böyle yazarlar?” (-Þükrü KAYA Kaynak: Dünya Gazetesi, 10.11.1953 -)

Hiç unutmam ilkokul günlerimde “10 Kasým” günlerimiz gözyaþlarýmýzla kutlanýrdý. Þimdi bu kutlamalar kaldýrýldý. Doðru mu yanlýþ mý, içsel ve dýþsal sorgulamalar yaþadýðýmýz þu son zamanlarda, þahsi kanaatim “keþke kaldýrýlmasaydý!” oluyor. Neden mi?
Bugün hayranlýkla onayladýðýmýz ve imrendiðimiz Japon Kültüründe; meslek yaþamýnýn devamý için okul bitiminde bir eðitim vardýr. Bu eðitimin tam üç ay sürmektedir. Eðer baþarýlý olmuþ ise kiþi iþ hayatýna baþlama onayý almýþ demektir. Olmamýþ ise bu onay verilmez.
Japon kültürünün en vazgeçilmez “üç ayda” ne eðitimi veriliyor? Ýlk ay kesinlikle içinde hiçbir baharat olmayan sadece suda haþlanmýþ pirinç yeme alýþkanlýðý geliþtiriliyor. Düþünebiliyor musunuz, hiç tuz ve þeker olmayan bir lapayý yemeyi?

Bu ilk bir ayda beden dilini en doðru bir þekilde kullanmayý da öðreniyor Japon insaný. Ne zaman, nerede, nasýl ve kimlere karþý “gülümseme ve dik duruþ” yeteneði geliþiyor. Ayný zamanda ses tonunun ayarlarý ve duygu kontrolleri de bu eðitimde verilmekte. Hatta ailesine, komþusuna, çevresine ve toplum içinde yaþantýsýna ait davranýþ bilimleri öðretiliyor. Amaç, büyük küçük her insana “saygý ve sevginin” korunmasý.

Ýkinci ayda ise; ister týp fakültesinde olsun ister mühendis ve siyaset bilimi okusun, hangi meslek grubundan olursa olsun bir Japon; bir evde temizlikçi veya bebek bakýcýsý, iþ yerinde yer süpüren ve çöp toplayan, veya bir tarlada çiftçi ve ineklerin altýný temizleyip süt saðabilmeyi öðrenmek zorunda. Hem de iðrenmeden bunlarý yapabilmeli ki, gerçek yaþamda “duruþu” saðlýklý olmalý.

Örneðin bir doktorsunuz ve bir çiftçi üzeri çamurlu size muayene olmaya gelmiþ. Birinci ayda öðrendiðiniz” tebessüm ve güzel bir duruþ” ile onu iðrenmeden ve diðer sýnýf grubundan ayýrt etmeden karþýlamalýsýnýz. Ne hoþ bir eðitim deðil mi?

Gelelim þimdi bu Japon eðitiminin son üçüncü ayýna. Ben bu ayda çok duygulandým. 6 Aðustos 1945’te ABD’de gizlice geliþtirilen yýkým gücü çok yüksek olan ilk atom bombasýnýn Hiroþima’ya atýlýyor ve üç gün sonra da Nagasaki’ye atýlýyor.

Bu bombalar Hiroþima’da 200 bin, Nagasaki’de 80 bin sivil insanýn ölmesine ve on binlerce insanýn yaralanmasýna yol açýyor. Ayný zamanda bu iki kent çok büyük bir bitkisel örtü zararý da yaþýyor. Ya radyasyon etkisi? Hala devam ediyor ve sakat insanlar olduðu gibi ölümlerde yaþanýyor.

Bir Japon müze ziyaretleri ile 1945 yýlýnda ülkesine atýlan “ilk atom bombasýnýn” izlerini görüyor. Ve atom bombasýnýn hala süregelmekte olan fiziksel, kimyasal vücutlarýnda etkileri bilgileri veriliyor.
Milli marþlar ve geçmiþ tarih sýký bir þekilde okutuluyor. Bir Japon insanýnýn ülkesinin özgürlüðü için Kamikaze Uçuþlarý yapýldýðý yani “intihar uçuþlarý” video ile görsel interaktif eðitimi yapýlýyor. Japon imparatoru Hiro Hito’ya Amerika ile savaþýn nihayet vermesi için ülkesinden “madde, madde” istediði “Ateþ kes!” þartlarýnýn birinin dýþýnda diðerlerini kabul ettiðini gür ve etkileyici sesinden duyan Japon insaný hüngür, hüngür aðlýyor. Yüreði sevgi ve hüzün ile doluyor. Çünkü o sevgili imparatoru eline tutuþturulan ilk maddeyi radyoda halkýna okuyor.

“Japon Dilimiz deðiþecekse ölmeyi yeðlerim!” sözleri ile Perharbur’a intihar uçuþlarý baþlýyor ve o uçuþlarda ölen Japon Askerlerinin fotoðraflarý izletiliyor.
Sonuç? Savaþ bitiyor. Ama hala izleri var. Ýþte Japon insaný bu üç aylýk eðitimde milli marþlarýný yürekten söyleyip ülkesine ve geçmiþ tarihine sevgi ve saygýsýný tescillemiþ oluyor. Baþarýlý olmamýþ ise asla okuduðu ve almýþ olduðu diploma geçerli olmuyor. Amaçlarý, “milli deðerler ve ulusuna” sahip çýkabilmek ve korumak oluyor.

Yýllar önce sesim gür diye ilk öðretmenim beni seçmiþti. Hiç unutmam “10 Kasým” törenleriydi. Ulu önderimizi hala yüreðimizde taþýyor ve yas tutuyorduk her on kasýmlarda. Yanýk, yanýk baðýrmýþtým olanca sesimle ve öyle duygulanmýþtým ki, kendi okuduðum þiirden, kürsüden indiðimde bile aðlamaktaydým.

“Uzun uzun kavaklar dökülüyor yapraklar.”
“Ben ATAMA doymadým doysun kara topraklar.”
“Sevgili ATAM sen kalkta ben yatam!” diye…

Oysa bilmezdim ulu önderin bu söze kýzdýðýný. Keþke söyleselerdi. Keþke öðretselerdi de, onu ebedi uykusunda böyle hitap edip üzmeseydik.


Emine Piþiren/Edremit-Akçay/2008

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: beðenerek
Gönderen: Sami / , Türkiye
2 Kasým 2008
sevgili yazarým sizin öykülerinizi þiirlerinizi okumak tan asla býtkýnlýk gelmiyor neden se bana neden mi okadar deðiþik konulara deðiniyorsunuz ki yazýyorsunuz ki al size bir þahane konu ve açýlýmýna bakýn etkilenmemek eldemi yazar öyle bir yazmýþ ki insanýn tüyleri dikenleþmemesi imkansýz zaten ATAM için ve bu ÜLKEM MARÞI için kahramanlýk için yazýlan söylenen ne varsa bende yüreðimin kabardýðýný hissederim sizinde þu yazýnýzý okuduðum zaman ki halimi görmenizi isterdim yazýnýzý okuyorum sanki yaþýyorum gerilmiþim elleriniz dert görmesin sevgili yazarým o pamuk gibi ellerinizden bir TÜRK annesi olarak gururla öpüyorum ve elinizi baþýma koyuyorum sevgimle sami.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihe yön verenler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yanan O Küçük Kýz Hala Yaþýyordu
Yanan O Küçük Kýz Hala Yaþýyordu
Atatürk ve Rus Lideri Lenin Dostluðu
Bedeli Çanakkale'de Altýn Olarak Ödenecektir!..
Yanan O Küçük Kýz Hala Yaþýyordu
Gerçekten O Köy Bizim Köyümüz Mü?

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Osho Yaþadýðý Zaman Demiþ ki...
Kýrk Yýl Sonra Özgür Olacaktým
Þayet Bir Kadýn, Bir Erkeðe Tecavüz Ederse - 1 -
Þimdi Aþký Göze Alabilir Misiniz?
Hayat Ateþ Üstünde Yol Almaktýr - 3 -
Tarihteki Ýlk Kadýn Þair Sappho
Konfüçyüs'ün Hayatý ve Dünyadaki Beþ Aðýr Suç
Asla Baþýn Öne Eðilmesin!..
Hayat Ateþ Üstünde Yol Almaktýr. - Birinci Bölümü -
Nasýlsýn Görüþmeyeli?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Adamdan Saymýþýz [Þiir]
Ah Ulan Istanbul! [Þiir]
Çekinme Söyle [Þiir]
7. Didim Þiir ve Þairler Buluþmasý [Þiir]
Yaðmur Kuþu Suskunluðu [Þiir]
Hangi Dua Ýle Sana Gelelim? [Þiir]
Ýsterdim [Þiir]
Davetsiz Konuk - 1 - [Þiir]
Madem ki... [Þiir]
Git Demene Gerek Yok [Þiir]


Emine Piþiren kimdir?

Yazmayý, okumayý ve birikimlerimi paylaþmayý seven biriyim. Edremit'in yerel bir gazetesinin köþe yazarýyým. Bazý web sayfalarýnda da edebiyat adýna paylaþýmlarým yayýnlanmaktadýr. Sevgi ve ýþýk sizle olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Emin Yurdakul, Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Victor Hugo, Balzac, Leo Buscaglia, Eric Frrom, Irvýn Yalom, Dale Carneige, Doðan Cüceloðlu, Haluk Yavuzer...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emine Piþiren, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.