..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýnsanlarýn bazen neye güldüklerini anlamak güçtür." -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Adem KALINSAZ




2 Aðustos 2008
Gezi Notlarý: Balýkesir Ýzlenimleri - II  
Adem KALINSAZ
Balýkesir ilimiz, Anadolu Selçuklu Devleti’nin yýkýlmasýnýn ardýndan kurulan Karesioðullarý Beyliði’ne baþkentlik ve ev sahipliði yaptýðý tarihi bir kentimizdir. Bu nedenle hem Karesioðullarý beyliði döneminden, hem de Osmanlý dönemine ait tarihi mekânlarý içerisinde barýndýrmaktadýr.


:BAIF:
Balýkesir ilimiz, Anadolu Selçuklu Devleti’nin yýkýlmasýnýn ardýndan kurulan Karesioðullarý Beyliði’ne baþkentlik ve ev sahipliði yaptýðý tarihi bir kentimizdir. Bu nedenle hem Karesioðullarý beyliði döneminden, hem de Osmanlý dönemine ait tarihi mekânlarý içerisinde barýndýrmaktadýr.
"Karesi Beyliði:
(Karasioðullarý Beyliði; Karasi Beyliði, Karesioðullarý Beyliði þekillerinde de geçer), yaklaþýk olarak 1297-1360 yýllarý arasýnda, bugünkü Balýkesir-Çanakkale yöresinde hüküm sürmüþ ve Osmanoðlu Beyliði’ne komþu olduðu için Osmanoðullarýnýn geniþlemesiyle en kýsa ömürlü olmuþ Anadolu Türk Beyliðidir. Karesi Beyliði 1360 yýlýnda Osmanoðullarý’na katýlmýþtýr. Ýlerleyen dönemlerde bu Osmanlý Devleti içinde bu bölgede Karesi Sancaðý kurulmuþtur. Karesi beylerinin ve ileri gelen simalarýnýn, Osmanoðullarýnýn nüfuzu altýna girmelerini takiben, Osmanlý Devleti’nin Rumeli topraklarýnda yayýlmasýnda büyük katkýlarý olmuþtur. Günümüzdeki Balýkesir ili Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yýllarýna kadar idari taksimatta Karesi ismini taþýmýþtýr." (http://tr.wikipedia.org/wiki/Karesi_Beyliði)

Ülkemizde ne kadar tarihi þehir ya da yerleþim alaný gezdi isek, en eski yerleþim yerlerinin genelde þehrin zirvelerine (kale içi) ve zirvelerin eteklerine (kale çevresi) yerleþerek görkemini ve ihtiþamýný dünyaya lanse etmiþ Selçuklu ve Osmanlý. Tabi bu durum sadece bizim ceddimize ait bir haslet deðil, daha önceki dönemlerde de bu þekilde yerleþim söz konusu. Bunda da þüphesiz eskiden kale çevresinin güvenlik açýsýndan önemine binaen böyle bir tercihin söz konusu olduðudur.
Bugün TOKÝ konutlarýnýn da genelde zirvelere yapýlmasýnda Osmanlý’nýn anlayýþýnýn benimsendiði mi anlaþýlmalý, yoksa tamamen tevafuk mu? Diye aklýmýzdan geçiverdi.
Balýkesir’de eski yerleþim yeri, bugünkü Atatürk Anýtý’nýn bulunduðu tepenin etrafýnda þekillenmiþ durumda. Anýtýn her iki tarafýnda her daim dalgalanan þerefli Türk bayraðý, anýt etrafýna ayrý bir estetik ve canlýlýk kazandýrmaktadýr.
Anýta tam 241 basamaklý bir mermer merdivenden çýkýldýðýnda Balýkesir’in tamamýný ayaklarýnýzýn altýnda hissediyorsunuz.
Zirveden inerken bir kahvehanede yorgunluk çayý içmek, yaz sýcaðýnda harareti indirmek ve dinlenmek bakýmýndan tercih edilecek bir durumdur.
Merkezi Zaðnos Paþa Camii olarak aldýðýmýzda, tarihi mekânlarýn Paþa Camii’nin etrafýnda toplandýðýný görmekteyiz.
Küçük, mütevazý ve ahþap tavan iþlemeleri ile tarihi Karaoðlan Camii (1359) dýþarýdan gelenler için þehrin ziyaretgâhlarýndandýr. Cami 1897 depreminde yýkýlmýþ, ardýndan Sultan Abdülhamid Han Hazretleri yeniden yaptýrmýþtýr.
Bu caminin bahçesindeki mezar taþýnda þu bilgiler yazmakta:
"Ayný adý taþýyan cami içinde gömülü olan Karaoðlan, Ertuðrul Gazi ile birlikte gelmiþ Türk akýncýlarýndandýr. Kara Ýsa Bey’in ise Karaoðlan’ýn oðlu olmasý muhtemeldir ve Karesi adý Kara Ýsa Bey’in deðiþik bir þekilde söyleniþidir. Kara Ýsa Bey, Selçuklu Devleti’nin daðýlmasý ile Balýkesir’de baðýmsýzlýðýný ilan etmiþtir."
Bu yazýdan Karesi Beyliði’nin adýnýn nereden geldiði anlaþýlmaktadýr.
Biz de gereðini yapýp, Karesi Bey’in mütevazý türbesine gidip, türbenin kapalý olmasý dolayýsýyla Fatiha’mýzý, türbenin dýþýndan Karesi Bey’in ruhuna havale ediyoruz.
Ýncirli Camii (1967), Yeþilli Camii (1786), Ýbrahim Bey Camii (1739), Kuvâ-yi Millîye Müzesi (1996), Saat Kulesi (1827) de Balýkesir’in tarihi dokusunu barýndýran mekânlardandýr.
Üzülerek ifade etmeliyiz ki, Balýkesir’de hani tarihi binayý gezsek 1897 depreminden büyük zarar gördüðü ama daha sonra aslýna uygun yeniden restore edildiði yazýlmaktadýr.
Balýkesir Belediyesi, þehir merkezindeki elektrik trafolarýný göze hoþ gelecek estetik unsurlarý barýndýran þekiller ve desenler de kullanarak boyatmýþ, bu da þehre ayrý bir güzellik katmýþtýr.
Þehirde en çok dikkatimizi çeken tarih; 6 Eylül, Balýkesir’in Yunan iþgalinden kurtuluþ tarihi (1922) olduðu için, birçok yerde 6 Eylül tarihine rastlamak mümkündür.
Þehir merkezine veda etmeden önce halkýn dinlenip rahat bir nefes almasý için dizayn edilmiþ olan Balýkesir Parký’na da bir uðruyoruz.
Tabii, ünü Anadolu’nun her tarafýna ulaþmýþ olan Balýkesir’in Höþmerim Tatlýlarý’ndan tatmak da güzeldi. Bir de yaz sýcaðýnda uzun yola dayanýrsa daha birçok kiþinin damaðýnda lezzet oluþturacaðý muhakkak diye düþünüyor, ruhumuzda hoþ bir seda býrakan Balýkesir’den gönül aldýk, biz de bir daha buluþmak üzere Balýkesir’e gönlümüzü býrakýyoruz.
Selam ve muhabbetle.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gezi Notlarý: Akçay, Altýnoluk, Assos, Ayvalýk, Edremit Ýzlenimleri
Gezi Notlarý: Bursa Ýzlenimleri - III
Türkçe Olimpiyatlarý ve Kazanýmlarýmýz
Gezi Notlarý: Bursa Ýzlenimleri - II
Gezi Notlarý: Bursa Ýzlenimleri - I
Gezi Notlarý: Balýkesir Ýzlenimleri - I

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazýnýn Önemi / Ýlmi Yazý Ýle Baðlamak
Yoksulluða Akif'ce Bir Yaklaþým
Çevresel Sorunlar ve Çözüm Yollarý
Baki Kalan Hoþ Bir Seda; Hz. Mevlâna
Atatürk'ün Çocuklara ve Gençlere Mesajý
"Çin Ýþi" Olimpiyat
Toprak Gönüllü Cengiz Aytmatov
Üstad
Belgesel Filmler; "Mustafa" ve "120"
Aðlamak ve Gülmek

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Atatürk'ün Kardeþleri [Eleþtiri]
Kör Þeytanýn Kör Gözüne... [Eleþtiri]
Gez Dünyayý, Gör Konya'yý [Eleþtiri]
Ýçki Sahte, Ölüm Gerçek [Eleþtiri]
Ne Kadar Ýtibar Etmeliyiz? [Eleþtiri]
"Fikrim Yok" [Eleþtiri]


Adem KALINSAZ kimdir?

Hayatý algýlamaya çalýþmak için düþünmek, çalýþmak, üretmek ve yaþamak gerektiðine inanýrým.

Etkilendiði Yazarlar:
Edebiyatýn "Edep" kýsmýyla dost olan bütün yazarlar.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Adem KALINSAZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.