..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mektubum sanýrým fazla uzun oldu, çünkü daha kýsa yazmak için yeterince vaktim yoktu. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Aydýn akdeniz




6 Aðustos 2008
Son Söyleminde Obama, Dünyaya Evet "Marshall Doktrini" Dedi!  
Aydýn akdeniz
Obama Amerikan seçmeni üzerinden sanýrým dünya kamuoyu’na da bir mesaj vermektedir. Verilen mesaj ne olabilir? Amerika’nýn son yýllarda izlediði bu þiddet politikalarýndan artýk vazgeçeceði mi? Onca yýkým ve felaketin ardýndan, kontrol altýna alýnmýþ petrol ve enerji kaynaklarýndan elde edilen imkânlarýn, bu politikalarý destekleyen ve desteklemeyi sürdürecek olan ülkelerle kýsmen paylaþýlabileceðinin mesajý mýdýr bu? Yoksa, tehdit algýlamasýnýn hala Rusya üzerinde yoðunlaþtýðýnýn mý!


:AGCF:
Obama’nýn son söylemleri Amerikan seçmenini derinden etkilediði gibi içerdiði mesajlar bakýmýndan da haklý olarak dünya kamuoyunun bütün ilgisinin bu söylem üzerinde yoðunlaþmasýna neden oldu. Zira söylemde öne çýkan unsur; Marshall ve Truman doktrinlerine atýf yapýyordu. Bu doktrinler Amerika’nýn “soðuk savaþ” adýyla bilinen dönemlerde Sovyetler Birliði’nin özellikle Avrupa ülkeleri baþta olmak üzere dünya devletleri üzerinde izlediði yayýlmacý politikalarýn önünü kesmek amacýyla geliþtirilmiþ doktrinlerdi.

Bunlardan Truman doktrini ise Yunanistan ve Türkiye’ye askeri yardýmlarýn yapýlarak konumlarýnýn güçlendirilmesi amacýný taþýmasý bakýmýndan bizim için özel bir öneme sahip olmalýdýr. Çünkü o dönemlerin Amerikan beklentilerinin önünde en büyük rakip olan Rusya’ya coðrafi yakýnlýðýmýz, doðal olarak bizi ve komþumuzu Rusya’nýn açýk bir hedefi haline getiriyordu.

Büyük bir dünya savaþýnýn hemen ardýndan dünya üzerinde baþ gösteren sýkýntý ve yoksulluk, söylemlerini bu kitle psikolojisine uyarlamýþ olan Rus ideolojisinin zorlanmadan kabul görmesine neden oluyordu. Amerika, Avrupa devletleri arasýnda yayýlýp benimsenmeye baþlayan bu ideolojinin önünü alabilmek için Avrupa ülkelerine o dönemde milyarlarca dolar yardým yapar. Bir süre sonra bakar ki karþýlýksýz olarak yapýlan bu yardýmlarýn ardý arkasý kesilmiyor, bu, bu þekilde sürdürülebilecek bir politika olmayacak. Bunun üzerine çok ince bir diplomasiye dayanan o meþhur Marshall doktrinini geliþtirir. 5 Haziran 1947 tarihinde Amerikan Dýþiþleri Bakaný George Marshall’ýn Harvard Üniversitesi’nde verdiði söylemde esaslarý açýklanmýþ olan bu doktrine göre Avrupa ülkelerinin kendi aralarýnda ekonomik bir iþbirliðine giriþmeleri öngörülüyor, herhangi bir þekilde bu iþbirliðinin ekonomik açýdan vereceði maddi açýklarýn ise Amerika tarafýndan kapatýlmasý prensibine dayanýyordu.

Marshall Planý adýný alan teklif, 27 Haziran 1947 tarihinde Paris’te yapýlan bir toplantýyla görüþüldü. Ardýndan, 12 Temmuzda 16’lar konferansý adý verilen ve Ýngiltere, Fransa, Belçika, Ýtalya, Portekiz, Ýrlanda, Yunanistan, Türkiye, Hollanda, Luksemburg, Ýsviçre, Ýzlanda, Avusturya, Norveç, Danimarka, Ýsveç’in katýlýmýyla deðerlendirilen teklif, “Avrupa Ekonomik Kalkýnma Programý” adý altýnda toplantýya katýlan devletlerin bu teklifi kabul ettiðinin onayý anlamýna gelen bir rapor olarak ayný yýlýn 22 Eylülünde Amerika’ya sunulur.

Bu rapor üzerine Amerika, 3 Nisan 1948’de Dýþ Yardým Kanunu çýkararak ayný yýl içerisinde bu 16’lara 6 milyar dolarlýk yardým eder ve bu yýllar boyunca devam eder.

Obama Amerikan seçmeni üzerinden sanýrým dünya kamuoyu’na da bir mesaj vermektedir. Verilen mesaj ne olabilir? Amerika’nýn son yýllarda izlediði bu þiddet politikalarýndan artýk vazgeçeceði mi? Onca yýkým ve felaketin ardýndan, kontrol altýna alýnmýþ petrol ve enerji kaynaklarýndan elde edilen imkânlarýn, bu politikalarý destekleyen ve desteklemeyi sürdürecek olan ülkelerle kýsmen paylaþýlabileceðinin mesajý mýdýr bu? Yoksa, tehdit algýlamasýnýn hala Rusya üzerinde yoðunlaþtýðýnýn mý!

Petrol ve enerji kaynaklarýný ellerinde bulundurmasýna raðmen bunlarý kontrol etme imkanýna hiçbir zaman sahip olmamýþ Ortadoðu halkýnýn elinden bunlarýn alýnmasýndan sonra o büyütülen fobi algýlamasýnýn bir hata olduðu söylemi mi!

Dünya kamuoyu nezdinde günah çýkarma teþebbüsünüz ne kadar inandýrýcý olacaktýr! Olacaktýr eminim bundan, zira, oyunun bir parçasý haline gelmeye hazýr kabiller maalesef hiç eksik olmuyor ki yeryüzünden.
Aydýn AKDENÝZ
aakdeniz1965@hotmail.com
http://blog.milliyet.com.tr/Blogger.aspx?UyeNo=772664




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Doner Babalýk Sendromu ve Sosyoekültürel Arka Planý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Karamazov Kardeþler Üzerine
Tutkulu Yazýlar
Edilgenlik Aforizmasýnda Öykü Kurmacasý
Havaalaný Ýzlenimleri
Thomas Mann Öykülerinde Tipleme
Cama Düþen Yaðmur Damlalarý
Goya'nýn Hayaletleri ve Lorenzo Tiplemesi
Asýrlýk Çýnar Aðacýnda Uçuþan Hazan Yapraklarý
Alaturka Hezeyanlarda Þu "Dini Seven Bir Dinsizin Tanrý Teorisi" Ne Yaklaþýmlar!
Akýlcýlýk ve Sezgicilik Metotlarýnýn Deðerlendirilmesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hisseden Payýma Metafizik Aþklar Düþtü [Þiir]
Mana Ýkliminde Seyrü Sülukun, Adam da Gaflet mi Býrakýr A Gönül! [Þiir]
Mihenk Taþý [Þiir]
Aynanýn Ötesinde Görünen... [Þiir]
Dilemma [Þiir]
Köþe Kapmaca Oynarken Ayrýlýk... [Þiir]
Faust ve Pan Arasýnda, Bir Garip Diyalog..! [Þiir]
Sezonluk Fýndýk Ýþçilerinin Hayat Öyküsünden Bir Kesit [Öykü]
Ýsterik Kadýn, Haydi Oradan Sen De! [Öykü]
Kapela [Öykü]


Aydýn akdeniz kimdir?

Yazý vazgeçemediðim bir tutkudur benim için. Vaz geçemediðim, kendimi sorguladýðým anlardýr, o anlar. Kendimi bulduðum, yaþama anlamýný kazandýran o ya da bu þekilde duygu yüklü anlar.

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski, Puþkin, Tolstoy, Goethe, Stendhal, Shakespeare, Cemil Meriç


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aydýn akdeniz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.