..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyada birbirinin eþi ne iki görüþ vardýr, ne iki saç kýlý, ne de iki tohum. -Montaigne
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Yunus Emre Coþan




13 Aðustos 2008
Arabasý Dört Teker  
Yunus Emre Coþan
DaðSes Gazetesi Yazýlarý


:BFDH:

Þu günlerde –okul da bitti ya- kendimi kitaplara verdim. Kim demiþ “üniversite bitince okunmuyor” diye bal -hatta ballý süt- gibi okunuyor iþte. Lýkýr lýkýr, yudum yudum. Doyasýya okunuyor. Worldwatch Enstitüsü’nün ‘2007 yýlýnda Dünyanýn Durumu, Kentsel Geleceðimiz’ isimli sürdürülebilir topluma doðru ilerleme konusundaki raporunu okuyorum.

Keles’in caddelerini yeniden -uzun bir süre sonra- aþýndýrmaya baþladýðýmda insandan çok araba olduðunu bir kez daha gördüm. Enstitü raporunu okurken de bu araba çokluðunu bizim yöre ile iliþkilendirdim. Raporun bir bölümünde araba nedeniyle meydana gelen sorunlardan bahsediliyor. Yol týkanýklýklarý, çevresel etkenler þimdilik belki uzaðýmýzda ama artan altyapý maliyetleri ve ilçelerin asfalt altýnda kalan arazileri, kapýlarýn daha aþaðýya inmesi ve neredeyse kat kat artan asfaltlar nedeniyle yükselen yollar… Sorunlar uzayýp gidiyor…

Önemli bir sorun da toplumsal olarak sýnýflanmýþ. Bu sorun: sokak yaþamýnýn ortadan kalkmasý ve ilk sosyalleþmeye baþladýðýmýz sokaklarýn artýk birer araba yataðý durumuna gelmesi olmuþ. Zaten çocuk oyunlarýndan vazgeçildi ve mahalle aralarýnda iki taþ arasýndan geçen toplara ‘gool’ diye baðýrýlmamaya baþlandý.

Cuma günleri Keles’te araba park edecek yer bulamayan vatandaþ köyünden gelmemeyi bile düþündü.

Zenginiz sanýrým. Arabalarýn maþallahý var. Ülkenin araba modeli en yüksek ilçeleri bizim yörede. Arabaya olan merakýmýz sosyal ve doðal çevremize olsaydý sanýrým biraz daha yüzümüz gerilirdi.

Türkülerimizi söyler olduk. Arabasý dört teker / harmanlardan ot çeker. Rahime’yi alamayan / ömür de geçer of çeker… ‘Of’ çekmelerimiz baþkalaþtý artýk. Artan arabalarýn dumanýna, artan elektrik parasýna, artan uzaklaþmalara, artan mesafelere… Artan olumsuzluklara ‘of’ çekiyoruz. Ama azalan kültürümüze ve samimiyetimize ‘of’ çekmeyi unutuyoruz.

Geçtiðimiz hafta Belenören Kiraz Viþne Badem Þenliði vardý. Kültürümüzü artan arabalara, artan zamlara inatla yaþattýlar. Bir gece öncesinden ‘Danýþýk ve Dürü Toplama’ gelenekleri yaþatýldý. Uzaklardan gelen dostlar mesafeleri kýsalttý.

Yenilenen araba modellerinden pek konuþulmadý. Kirazýn, viþnenin fiyatý dillerdeydi. Yüzü gülüyor muydu cami bahçesinde oturan Abdullah Dede’nin o önemliydi. Bizans’tan kalan mermerlerin karþýsýnda oynayan çocuklar bayram tadý alabiliyor muydu bu önemliydi.

Kirazýn tadý viþneyi nasýl yeniyorsa bir Kültür Þöleni de Belenören de öyle yendi haybeye dönen dünyanýn küreselleþmesini.

Veli Baydüz’ünden Özer Güleç’ine, Ali Bülent Güleç’inden Mehmet Can’ýna kadar hepsinin canýna kurban. Okumuþluðuna, üflemiþliðine, yazmýþlýðýna, Alamancýsýna kurban.

Oklava yuvarlayan, ekmek yoðuran analar iyi ki varsýnýz. Kirazý ele avuca sýðmayan çiftçi, iyi ki varsýn. Küçük Efe küçücük vücudunla topraða diz vururken içimizi titretiþini unutmak ne mümkün… Sað olasýn…
Reçel yapan eller, misafire açýlan kapýlar, solumaya üþendiðimiz tarih iyi ki varsýn… Yaylalardan ot çekmesek de, kýzlara of çekmesek de sen olmazsan bilesin ki of’larýn en boðaz yýrtanýný çekeriz.

Sen olmazsan bir ayaðýmýz eksik kalýr.

Daðýn makûs talihini eðitimle yenecektiniz ya ‘yeneceðiz’ diyorum ben de. Yolunuz yolumuz olsun.
Bilmek zorunda olanlarýn bildiði deðil, kendini bildirdiðin için…

Ýyi ki bizim yöremizde bir köysün Belenören…





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çabalayan Adam Niyazi Çapa
Termik Santrale Nereden Bakmalý?
Mustafa Þahin ile Yeniden
Kampus Kent Keles
Ýrfan Baþkan'ýn Eðitim Iþýðý
3 Baþkanla Baþ Baþa
Daðdan Ýnene Ýþ Var!
Rafting Hep Aklýmýzdaydý
Demirel'den Selam Var
Danýþýk'tan Dip Notlar

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Jandarma Ne Ýþe Yarar?
ve Kozalak...
Bursa'yý Sevmek Bursa'yý Bilmek Midir?
Sadað Kanyonu
Kanas - Der'den Anlamlý Kutlama
Rektör Umut Verdi
Kepler Düþ'erken
Þenlikler, Hayýrlar, Bizler
Kpss Gençliði
Dað'ýn Asfaltsýz Yollarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dedeme [Þiir]
Beþinci Yalnýzlýk [Þiir]
Þiþe Kýran Kýz [Þiir]
Geleceðe Mektup Yazmak [Eleþtiri]
Ýnsaný Yücelt ki Devlet Yücelsin [Eleþtiri]
Kocayayla Sahipsiz mi? [Eleþtiri]
Suya Sabuna Dokunmamak [Eleþtiri]
Peynir Yiyen Polis [Eleþtiri]
Ýþgüzar Öðretmen [Eleþtiri]


Yunus Emre Coþan kimdir?

Hayatýn öðrenciliði, öðremciliðin bir hayat olmasý asýl hayata karþý bir bakýþ. . hayatýn biteceði yerden hayata baþlamak. . Keles'ten Bursa'ya Bursa'dan Ýzmir'e kývrýlarak ettiðim yolculuklarýn tadý yok 3-5 þeritli yollarda. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Nazým Hikmet, Can Yücel, Cemal Süreya, Sunay Akýn


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yunus Emre Coþan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.