..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir takým þeyler görürsünüz ve "Niye?" diye sorarsýnýz. Ben ise bir takým þeyler düþlerim ve "Niye olmasýn?" diye sorarým. -George Bernard Shaw
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Adem KALINSAZ




13 Aðustos 2008
Gezi Notlarý: Akçay, Altýnoluk, Assos, Ayvalýk, Edremit Ýzlenimleri  
Adem KALINSAZ
Tatil deyince Anadolu insanýnýn aklýna genel itibariyle deniz kenarýnda dinlenme, eðlenme, kumsalda (sahilde) hoþça vakit geçirme ve denize girme gelmektedir. Sahil kenarýndaki turizm beldelerinde yaþayan insanlarýn aklýna ise; yaylalarda temiz havadan yararlanma, doðal beslenme, dinlenme, spor yapma gelmektedir.


:DBHI:
Tatil deyince Anadolu insanýnýn aklýna genel itibariyle deniz kenarýnda dinlenme, eðlenme, kumsalda (sahilde) hoþça vakit geçirme ve denize girme gelmektedir.
Sahil kenarýndaki turizm beldelerinde yaþayan insanlarýn aklýna ise; yaylalarda temiz havadan yararlanma, doðal beslenme, dinlenme, spor yapma gelmektedir.
Balýkesir’in tatil beldeleri olan Akçay ve Altýnoluk’ta ise, her iki tatil anlayýþýna hitap eden bir doðal yaþam alanlarý mevcuttur.
Ýsteyen sahilde denize girerek serinlemekte, yine isteyen Kazdaðý Milli Parký ve Kazdaðý eteklerinde temiz hava eþliðinde tatil yapabilmektedir.
Ülkemiz dünyaya dair birçok güzelliði üzerinde barýndýrmaktadýr. Böyle bir ülkenin vatandaþý olarak ne kadar da þanslý olduðumuz su götürmez bir gerçektir.
Sahilleri, yaylalarý, kaplýcalarý, içmeceleri, vadileri, platolarý, nehirleri, gölleri, daðlarý, sularý ile yaþanýlasý bir mekândýr, Anadolu.
AKÇAY:
Temmuz sýcaðýnýn en fazla hissedildiði günlerde bile efil efil dinlendirici rüzgârlar esmekte Akçay’da. Temiz havasý, yeþili, deniz mavisi ile Ege’nin berrak ruhunu yansýtmaktadýr.
Daha yakýn zamana kadar küçük bir belde olan Akçay, tatilcilerin ve turizmcilerin keþfiyle son yýllarda devasa bir büyüme ve geliþme göstermiþtir. Belde olmasýna raðmen yaz aylarýnda nüfusun yüz binlere týrmandýðý ifade edilmektedir.
Bronzlaþmak isteyenler için gündüz sahil kenarýnda ince kumlara yatarak güneþten yararlanmak yeterlidir.
Akþam ise, günün yorgunluðunu bir çay bahçesinde içilen sýcak çay almaktadýr. Yine sahil kenarýnda akþamlarý sportif aktivite arzulayanlarýn arzularýna masa tenisi, çocuklarýn arzularýna ise çarpýþan arabalar cevap vermektedir.
ALTINOLUK:
Altýnoluk; sahilde ince kumu, bunaltýcý olmayan yaz havasý, geniþ boy mesafesindeki sahili, Ege’de tuz oranýnýn düþüklüðü, Kaz Daðlarý’nýn eteðindeki doðal yeþil örtüsünün kapladýðý güzelliði ile Türkiye’de son yýllarda gözde tatil mekânlarýndan olmuþtur.
Eski baþbakanlardan Prof. Necmettin Erbakan’ýn da burada yaþýyor olmasý, medyanýn daha çok ilgisine ve reklâmýna neden olmaktadýr. Bu da Altýnoluk’u daha tanýnýr bir turizm beldesi haline getirmektedir.
Not: Altýnoluk’tan Assos’a giderken, Çanakkale’nin Ayvacýk Ýlçesi’nin Ahmetçe Köyü’nden geçiliyor. Bu köyün özelliði þu ki; sahil kenarýnda tarihi, küçük, mütevazý, yeþilli bol bir köydür. Köyü makalemize konu eden asýl sebep ise ülkemizin yetiþtirdiði deðerli ilim adamlarýndan Prof Dr. M. Esad Coþan Hocaefendi’nin doðduðu köy olmasý.
ASSOS:
Türkiye’nin en batý noktasýna yakýn bir yerde, deniz kenarýnda, hemen burnumuzun dibindeki Yunan adasý Midilli’nin karþýsýnda bir tepede M.Ö. 10. yüzyýlda Midilli’den göç edenler tarafýndan kurulmuþ tarihi bir yerleþim alanýdýr.
Assos’ta sahile göz kýrpan tarihi kale, restore edilmiþ Athena Tapýnaðý, Sultan Murat Hüdavendigâr tarafýndan yaptýrýlmýþ Hüdavendigâr Camii, tarihi surlar ve evler, Roma Lahitleri ile oldukça zengin bir tarihi eser barýndýrmaktadýr.
Assos’un hemen bitiþiðinde ve eteðinde tarihi bir doku taþýyan Behramkale Köyü bulunmaktadýr. Bu köyde turizmcilere yönelik Assos’a ait taþlardan yapýlma akikler, süs eþyalarý ve yöresel el iþleri satýlmaktadýr.
Assos’un güneyinde, sahil kenarýnda Helenistik döneme ait tiyatro bulunmaktadýr.
Assos’un tepesinden Ege denizi manzaralý müthiþ fotoðraflar çekmek için bile ziyaret edilebilir bir mekândýr, Assos.
AYVALIK:
Güzellik kavramý göreceli olmakla birlikte, Balýkesir’in belki de bizim gördüðümüz en güzel yeri olsa gerek diye düþünüyoruz. Çünkü Ayvalýk Ýlçesi’nin, Ege Deniz’i içindeki kara uzantýlarýnýn oluþturduðu manzara gözlerde ve kalplerde hayranlýk uyandýrmaktadýr. Ýlçenin birçok alandan deniz içine girmiþ olmasý, sanki birçok adanýn denizin görkemli güzelliði içerisinde insan ile saklambaç oynuyor hissi oluþturmaktadýr.
Ayvalýk ilçesine ait 22 tane adadan yalnýzca Cunda (Alibey) Adasý’nda yerleþim söz konusudur. Gitme imkâný olmayanlar için bu güzellikleri internetten de görmek mümkün. Ancak gidip görme sonrasý oluþacak olan duygulara maalesef internetten ulaþýlamýyor.
Ýlçe, Antik Çað’dan günümüze zengin bir tarihi yapýya sahiptir.
Küçükköy Beldesi’ne ait Sarýmsaklý plajlarý geniþ boy seviyesiyle denize girilebilinecek gözde mekânlardandýr.
EDREMÝT:
Edremit, Ayvalýk civarý tabiri caizse daðlar taþlar zeytin ormanlarý ile kaplý. Bu yöreye has zengin zeytin fabrikalarý ve satýþ maðazalarý mevcuttur.
Edremit, kaplýcalar bakýmýndan zengin bir ilçedir. Ayrýca kaplýcadan sonra denize girmek isteyenler için, þehir merkezi denize oldukça yakýn mesafedir.
Edremit Körfezi, yavrusunu kesesinde taþýyan kanguru gibi mütevazý bir þekilde Ege Denizi’ni kucaðýna almýþ bir görüntü sunmaktadýr ki, bu güzellik gözlerde temaþaya neden olmaktadýr.
Selam ve muhabbetle.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gezi Notlarý: Bursa Ýzlenimleri - III
Türkçe Olimpiyatlarý ve Kazanýmlarýmýz
Gezi Notlarý: Bursa Ýzlenimleri - II
Gezi Notlarý: Bursa Ýzlenimleri - I
Gezi Notlarý: Balýkesir Ýzlenimleri - I
Gezi Notlarý: Balýkesir Ýzlenimleri - II

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazýnýn Önemi / Ýlmi Yazý Ýle Baðlamak
Yoksulluða Akif'ce Bir Yaklaþým
Çevresel Sorunlar ve Çözüm Yollarý
Baki Kalan Hoþ Bir Seda; Hz. Mevlâna
Atatürk'ün Çocuklara ve Gençlere Mesajý
"Çin Ýþi" Olimpiyat
Toprak Gönüllü Cengiz Aytmatov
Üstad
Belgesel Filmler; "Mustafa" ve "120"
Aðlamak ve Gülmek

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Atatürk'ün Kardeþleri [Eleþtiri]
Kör Þeytanýn Kör Gözüne... [Eleþtiri]
Gez Dünyayý, Gör Konya'yý [Eleþtiri]
Ýçki Sahte, Ölüm Gerçek [Eleþtiri]
Ne Kadar Ýtibar Etmeliyiz? [Eleþtiri]
"Fikrim Yok" [Eleþtiri]


Adem KALINSAZ kimdir?

Hayatý algýlamaya çalýþmak için düþünmek, çalýþmak, üretmek ve yaþamak gerektiðine inanýrým.

Etkilendiði Yazarlar:
Edebiyatýn "Edep" kýsmýyla dost olan bütün yazarlar.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Adem KALINSAZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.