..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Roman yazmanýn üç kuralý vardýr. Ne yazýk kimse bu kurallarýn neler olduðunu bilmiyor. -Somerset Maugham
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Ýlke ERSOY




19 Aðustos 2008
Dahi mi, Deli mi?  
Ýlke ERSOY
"Ateþi ben bulursam nasýl kullanacaklarýný da ben öðretirim. Kimse kötü kullanamaz."


:BDAF:
Bir hayvansever olarak, oturduðum semtin sakinlerinin de benim gibi hayvansever olmasýnýn büyük bir þans olduðunu düþünüyorum...Geçmiþte belediye görevlileri ile yaþanmýþ acý tecrübeleri bir yana býrakýrsak (ki hafýzalardan silinmeyen acýlardýr aslýnda onlar) yaþadýðým semtte hayvanlarla ilgili hiçbir kötü olay olmaz.

Semtimizin sokaklarýnýn baþ koruyucularýndan biri olan Barni, bu sene de önceki senelerde olduðu gibi, buralara hayli yakýn olan Akýl Hastanesi'nin bahçesinde doðum yapmaya karar vermiþti. Ýsmini cinsiyetine bakmadan koymuþ çocuklar, "Barni doðum yaptý" demek bu yüzden komik geliyor kulaða... Barni, kendisine orada tanýnan konforu daha önce tecrübe edip memnun kaldýðýndan (özellikle güzel ve çeþitli yemekler ile sürekli temiz su bulma imkaný) tüm doðumlarýný orada yapar ve yavrularýný büyüttüðü dönemleri de hastane bahçesinde geçirir. Ve iþte yine o kocaman, yemyeþil bahçedeydi minik yavrularýyla. Bize de yavrularý ziyaret amacý ile yine hastanenin yollarý gözüktü. Çok sevdiðim bir dostumla birlikte veterinerden bir paket köpek mamasý alýp yürüye yürüye hastaneye gittik.

Ýþte orada, tam karþýmýzda duruyorlardý. Çimenlerin üzerinde yuvarlanan bu güzellikleri "evet, onlarý ben yaptým" dercesine uzandýðý yerden maðrur bakýþlarla izleyen Barni, bizi görünce kuyruðunu hýzla sallayarak dili dýþarda yanýmýza koþtu. Biraz sevdik okþadýk ama aklýmýz yavrularda tabii. Birbirinden güzel altý tane tombik, bastýbacak sevimli yaratýðýn hangi birini koynumuza alýp da sevelim diye düþünürken, yanýmýza hastane "sakinlerinden" biri yanaþtý ve biraz da çekinerek sordu:

"Çok tatlýlar deðil mi?"

Güzel sesli esmer, genç bir çocuktu. En fazla onbeþ-onaltý yaþýnda olabilirdi. Bir hayli zayýftý ve konuþurken sað gözü seyiriyordu ara ara...

"Evet çok tatlýlar" diye cevap verdim: "Sen gelip besliyor musun onlarý?"

"Hayýr yemekhaneden yemek getiriyorlar onlara. Hepsini besliyorlar. Hem ben ateþi arýyorum."

Bir an duraksadým; konuyu deðiþtirmek ve konuyu açmak arasýnda karar vermek için. Ve konuyu açmaya karar verdim:

"Nasýl yani ateþi arýyorsun?"

"Ateþi bulacaðým sonra kimse ormanlarý yakamayacak. Bak aðaçlar çok güzel, kimse onlarý yakamayacak."

"Ateþi bulursan herkes onu kullanýr, nasýl engel olacaksýn yakmalarýna?"

"Ateþi ben bulursam nasýl kullanacaklarýný da ben öðretirim. Kimse kötü kullanamaz."

"Kötü kullanmayý mý öðretmiþler insanlara? Ondan mý ormanlarý yakýyorlar sence?"

"Herkes kötü ki zaten".

Sohbetimize o ana dek katýlýmda bulunmadan dinleyen arkadaþým, bu sözün üzerine yavrularla ve anne Barni ile haþýr neþir olmayý býrakýp çocuða baktý ve sordu:

"Adýn ne senin?"

"Kemal...Mustafa Kemal gibi Kemal."

"Mustafa Kemal'i seviyor musun?"

"Çok seviyorum, o iyiydi."

Ben karýþtým söze:

"Ne zamandýr buradasýn Kemal?"

Yüzü deðiþti hemen. Sert bir gölge düþtü bakýþlarýna. Kaþlarýný çattý, alt dudaðýný ýsýrdý hafifçe...Sað gözü daha belirgin seyirmeye baþladý. Bunun yanlýþ bir soru olduðunu anlamýþtým ama geç kalmýþtým...

"Sen ne zamandýr burdaysan ben de o zamandýr burdayým." dedi sesini biraz yükselterek.

Þaþtým kaldým. Diyecek söz bulamadým o an... Kemal devam etti:

"Ben bir rüya görüyorum burada, aslýnda beþ dakikalýk bir rüya. Uyandýðýmda burada olmayacaðým. Sen de beþ dakika sonra çýkýp gideceksin ve burada olmayacaksýn."

Hiç sevmem ruhsal problemleri olan insanlara "deli" denilmesini. Ancak, hani derler ya "deha ve delilik arasýnda ince bir sýnýr vardýr" diye, insan bu sözü düþünmeden edemiyor bu durumda. Köpek yavrularýný da anneyi de, birlikte hastanenin bahçesine geldiðim arkadaþýmý da unutmuþtum. Saçma bir þekilde teselli sözcükleri arýyordum. Böyle bir deha ile nasýl konuþulmalýydý bilmiyorum ama bunlar son sözlerim olacaktý ve Kemal'in dediði gibi çýkýp gidecektim hastanenin kapýsýndan...Doðru kelimeleri bulmaya çalýþmayý býrakýp, içimden geldiði gibi baþladým söze:

"Hayat hepimiz için uzun sandýðýmýz bir düþ ama aslýnda göz açýp kapatýncaya kadar geçiyor Kemal. Ýþte bu yüzden nerede olduðumuz deðil; ne yaptýðýmýz, ne düþündüðümüz, hayata neler kattýðýmýz önemli..."

"Ben de düþünüyorum."

"Düþünmeyen çok insan var dýþarýda, inan bana onlar çok sýkýcý. Fikir yaratan insan, sýnýrlarý belirlenmiþ bir mekanda yaþýyor olsa dahi özgürdür. Sen de özgürsün Kemal."

Elini uzattý gülümseyerek...Benimle tokalaþtý.

"Sen kitap yazacaksýn" dedi bana; bir kahin olgunluðu ve kendinden eminliði ile...Ürperdim.

"Evet var böyle bir hazýrlýðým; kýsmetse..." dedim; sesimin titremesine engel olmaya çalýþarak.

"Beni de yaz" dedi gururlu bir ifade ile...

Yazacaðýma söz vererek ayrýldým o bahçeden. Yüreðimin bir kýyýsýnda o minik yavrularýn pati izlerini, bir diðer kýyýsýnda ömrünün baharýnda akýl hastanesinde yaþamak zorunda kalan o çocuðun sesini taþýyarak...Kimbilir neler gördü de bu yaþýnda o ortamda yaþamak zorunda býrakýldý...Nasýl bir ailesi vardý, anne babasý ona nasýl davranýyordu? Binbir kötü senaryo üreterek yürüdüm eve doðru. Evimin kapýsýna geldiðimde, hiç konuþmadan benimle yürümüþ olan arkadaþýmý farkettim; sorgular bir ifade ile bana bakýyordu ama artýk durduðumuz halde hala konuþmuyordu. Herhangi bir sohbet açmak için, havadan sudan birkaç kelam etmek için önce gülümsemeyi denedim; ancak onu bile beceremedim.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ben Ýlkyaz'ýn Annesiyim!
Biraz Þiir, Biraz Parmak Boyasý... Biraz Aþk, Biraz Patates Baskýsý...
Pelin Onay'a Mektuplar II / Kumdan Kale Prensesi
Pelin Onay'a Mektuplar I / Karpuz Kabuðu Reçeli
Sabahlarýn En Güzeli

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Su Uyur, Düþman Uyumaz
Maestro
Ölmek Ne Kolaymýþ, Gitmek Ne Zor...
Ýncelikler Üzerine Küçük Bir Anekdot
"Üstü Kalsýn!"

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nerdesin [Þiir]
Yar Diye Bildiðim... [Þiir]
Unut Beni Aþk Yarasý [Þiir]
Veda [Þiir]
Buhur Daðý ile Kýnalý Ceylan'ýn Masalý [Öykü]
Evimdeki Yabancý [Öykü]
Bir Garip Yolculuk I - II - III [Öykü]
Ýzedebiyat Farký [Eleþtiri]


Ýlke ERSOY kimdir?

"Ne zaman ki henüz vücut bulmamýþ bir öykünün ya da þiirin kelimeleri kýpýrdanmaya baþlar içimde, kalemimin mürekkebini yüreðimde damýtýrým yazmaya baþlamadan önce. . . Son nefesimi verdiðimde dünyaya, ardýmda býrakacaðým "iz"; benden, yaþadýklarýmdan, hayallerimden geriye kalan en sahici kanýt olsun diye. . . " VE BÝRKAÇ YIL SONRA: "Bir kadýnýn yaratabileceði en güzel þey, býrakabileceði en güzel iz; evladýymýþ. . . Kýzýmýn, Ýlkyaz'ýmýn gözlerinde henüz yazýlmamýþ en güzel þiirler saklý. . . Ýkinci doðumgünüm, 29. 06. 2006. . . "

Etkilendiði Yazarlar:
Panait Istrati...Tüm 2.yeniler...En çok da Cemal Süreya. Onun dýþýnda, özellikle çaðdaþ latin edebiyatý diyebilirim; genel çizgileri ile.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ýlke ERSOY, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.