..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sorularla dolu bir kitap... hiçbir zaman eksiksiz olamaz. -Robert Hamilton
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > kemal düz




19 Aðustos 2008
Þu Yazar Milleti  
kemal düz
william faulker’ýn ölümünden sonra hayranlarýndan gelen ve asla açmadýðý mektuplar bulunur. çünkü kendisine gelen mektuplardan sadece editörlerden gelenleri açardý. gelecek olan çeki bekler onunla borçlarýný öder,


:BCAJ:
ÞU YAZAR MÝLLETÝ
William Faulker’ýn ölümünden sonra hayranlarýndan gelen ve asla açmadýðý mektuplar bulunur. Çünkü kendisine gelen mektuplardan sadece editörlerden gelenleri açardý. Gelecek olan çeki bekler onunla borçlarýný öder, sonraki çeke kadar yine borçlanýrdý.
Faulkner asýk suratlý, ketum, sessizliði seven biriydi.

Joseph Conrad hep parmaklarýnýn arasýnda bir sýgara bulundurur, sonra sýgarasýný yanar vaziyette býraktýðý yerde unutur ve yenisini yakardý. Conrad o kadar sinirlenen, öylesine gergin bir adamdýr ki, yazarken kaza ile kalemi yere düþse, eðilip alarak kaldýðý yerden yazmasýna devam edeceðine, kazanýn nedenini ve niçinini düþünerek ah vah ederdi

James Joyce kendisini kýskanç, yalnýz ve kibirli olarak tanýmlardý. Ulysses çýktýðýnda gazetelerde kitabýndan söz edenlere yaltaklanan teþekkür mektuplarý gönderirdi..
Hiçbir zaman Ulysses’i okumayan karýsý yazar hakkýnda þunu söylemiþ: “Kaçýðýn biriydi.”

Henry James’in iri yarý, nerdeyse obez, tamamen kel bir adamdýr. Kadýnlarla hiç iliþkisi yoktur. Hiçbir zaman kitaplarýndan söz etmez ancak kütüphanesine çok özen gösterirdi. Hiç evlenmemiþtir gördüðü hezeyanlar sonucunda ölmüþtür.
Arthur Conan Doyle gençliðinden beri kadýnlarý savunmak için her türlü alçakla karþýlaþacaðýný düþünmüþ ve boks öðrenmiþtir. Bir tiyatroda aralarýndan biri, genç kýza dirsek attýðý için bir tabur askerle dövüþmüþtür. Doktor olarak yerleþmeyi düþündüðü Portmout’’a varýr varmaz bir kýza laf attý diyerek, adamýn birini tanýnmaz hale getirmiþtir. Ne tesadüf ki ertesi gün ilk hastasý bu adam olmuþtur.

Ývan Turgenyev annesi’nden çok nefret ederdi. Bir Ýspanyol çingene (þarkýcý) seviyordu.. Bu hayatýnýn aþký olan þarkýcý kendisinden yirmi yaþ büyük bir adamla evliydi. Turgenyev ona hep tekliflerde bulundu, ancak kadýn kabul etmedi. On yýl bu çiftle birlikte yaþadý. On yýl sonra kadýn teklifi kabul eder, ancak sonra Turgenyev i bir ressamla aldatýr...

Vladimir Nabokov insan sevmez olarak bilinir. Halinden hiç þikayetçi olmamýþtýr. Ýçine kapanýk, kardeþleriyle bile pek iliþkisi olmazdý. Mütevazi deðildir, küstahlýðý çocuksu denecek þekilde saftýr. soyaðacýnýn Cengiz hana dayandýðýný ileri sürerek bununla övünürdü. Gençliðinde kadýn avcýsýyken yetiþkinliðinde iyi ve sadýk bir eþ olur. En büyük mutluluðu ve zevki yalnýzlýktýr.

Rainer Marie Rilke hayvanlarla, yýldýzlarla, toprakla, aðaçlarla, tanrýlarla, anýtlarla, resimlerle, kahramanlarla, ölülerle konuþurdu. Etrafýndaki kiþilerle pek iletiþim kurmazdý. Rilke kýsa boylu ve hasta görünüþlüydü. Rilke hiç et yemezdi.”y” harfini çok sever, kadýnlara bayýlýrdý.

Rudyard Kýpling ne meslektaþlarý yazarlar ne de edebiyat dünyasýnýn dýþýndakilerle arkadaþý vardý. Þöyle derdi “ Arkadaþlýk aþktan da trajiktir çünkü aþktan da uzun sürer”
Rudyard Kipling þaka kaldýrmazdý. Özel yaþamýna müdahale edilmesine katlanamaz fotoðraf çektirmekten hoþlanmaz, kendisini ilgilendirmeyen konular hakkýnda hiç konuþmazdý. Terzinin yolunu pek bilmez ancak akþam yemeklerinde üstünü deðiþtirmeyi hiç ihmal etmezdi.
.Arthur Rimbaud arkadaþlarý ondan hep uzak durmuþlardýr. Somali kýyýlarýnda yaþar düþük ücretli her türlü iþde çalýþýrdý. Elbiselerini hiç deðiþtirmezdi. Ýrenç kokar, yattýðý yataklar hep bitli olurdu.
Evliliði pek de sakin geçmemiþtir içkiye düþkünlüðü vardý. 37 yaþýnda ölür.

Oscar Wýlde biseksüeldi. Aðýr iþçilikle geçirdiði iki yýl mahpusluktan sonra ve onurunu yitirdikten sonra “Hayat her þeyi fena pahalýya satýyor, bizler de en uðursuz, ruhsuz sýrlarýna korkunç ve ve sonsuz bir bedel ödüyoruz” demiþtir.
Ölümünden az önce þampanya istemiþ ve getirdikleri zaman neþeyle:”Kendi imkanlarýmýn üzerinde ölüyorum.” demiþtir.
Cesare Pavese sevdiði kýsýk sesli kýz, beþ yýl sonra Pevae için “Pavese iyi þiir yazabilir, ama bir kadýnla birlikte olduðu zaman hiç de baþarýlý deðil,” sözü üzerine hayal kýrýklýðýna uðrar ve bu sözün etkisinden hiç kurtulamaz .hiç evlenemez. Kadýnlar hakkýnda hep karamsar yazýlar yazar. “Biraz gezip tozma, biraz gülme eðlenme, saçma sapan giyim kuþam, ve dedikodu.”
Baþka bir dediði ise: “Ýnsan bir kadýný eninde sonunda baþýndan atacaðýna göre, bunu bir an önce yapmasý daha iyi olur.”
Ahmet Haþim aþýrý karamsar, melankolik. Arap asýllý olduðu için çevresi tarafýndan dýþlandýðýný düþünür ve kendini hiç beðenmezdi. Çoðu þiirinde karanlýk ve geceden bahseder ve karanlýðýn bütün çirkinlikleri örttüðünü düþünürdü
Yahya Kemal Beyatlý çok yemek yiyen, obur, hafifmeþrep, biraz nüktedan, megaloman bir adam. Nazým Hikmet’in hocasýdýr. Söylenti o dur ki Nazým’ýn annesine sevdalanmýþtýr. Bunu öðrenen Nazým Hikmet, bir gün gizlice üstadýn cebine bir not býrakýr ve o günden sonra Yahya Kemal bu sevdayý kalbine gömer ve o eve bir daha uðramaz.
Mehmet Akif Ersoy, 1921'de "Ýstiklal Marþý"ný yazdý. Metin, 12 Mart 1921'de Büyük Millet Meclis'nde kabul edildi. Mehmet Akif, ödül olarak kendisine verilen 500 lirayý kabul etmedi. Türk Ordusu'na armaðan etti. Bu sýralarda beþ parasýzdýr ve kirada oturmaktadýr, ceketsiz gezmekte çünkü ceket alacak parasý dahi yoktur.
Kemal Tahir, Orhan Kemal, Nazým Hikmet, Ahmet Arif, Sabahattin Ali…say sayabildiðin kadar bizim yazar ve þairlerimiz hep cezaevinde kendilerini geliþtirmiþler ve orada yazarlýklarýnýn zirvesine çýkmýþlardýr.Cezaevleri edebiyat okulu iþlevini görmüþtür bir þekilde.
Halikarnas Balýkçýsý, Mithat Paþa, Namýk Kemal, Refik Halid Karay ..gibi pek çok yazar ve düþünce adamýnýn ömürlerinin büyük bölümü sürgünlerde geçmiþtir. Bizim þair ve þairlerimiz hep yoksulluk içinde yaþamlarýný sürdürmüþlerdir Ece Ayhan gibi huzurevlerinde ömürlerini bitirenler olduðu gibi, sokaklarda aç, sefil bir yaþamla da hayatlarýný noktalayanlarda
Günümüzün þair ve yazarlarýnýn büyük çoðunluðunun durumu sanýlanýn aksine hiç de iyi olmadýðý gibi býrakýnýz refah seviyesini, ortalama insanýn gelir seviyesinin altýnda gelirle yaþamlarýný güç bela sürdürmektedirler. Edebiyat karýn doyuran bir iþ deðildir. Olsa olsa bir simit yedirir. Ancak, bu insanlarýn bir meselesi vardýr ve bu onlarý ayakta tutmaktadýr. Bu daha iyi bir gelecek yaratma idealidir.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: merhaba
Gönderen: Emine Piþiren / , Türkiye
17 Eylül 2008
Çoðu yazarýn bilmediðimiz, görmediðimiz karakter renkleri vardýr. Deðerli yazarýmýmýz Kemal Bey'in bu paylaþýmýndan, bilgilendik, eðlendik ve keyifle okuduðumu, hem de sýkýlmadan, itiraf edeceðim. Paylaþýmýnýz için sonsuz teþekkürler. Kaleminiz daim olsun. Ýda'nýn zümrüt yeþili kýyýlarýndan sevgiler ve saygýlar...

:: :))))))))
Gönderen: Tayyibe Atay / ,
13 Eylül 2008
niye benim,ne yaptigimi anlatmadiniz sevgli Duz...cezaevine dusmedim diye mi,hi!..kustum iste:)))))) kutluyorum ve tesekkur ediyorum,saygi ve sevgiyle...

:: Güzel
Gönderen: Mehmet Ali Özler / ,
29 Aðustos 2008
ele aldýðýnýz konu aslýnda çok güzel ve enteresan. Zira okurlarýn bir çoðu, genelde okuduklarý ile yazarý ayný kefeye koyarlar. Örneðin yüksek kültür hakkýnda yazan bir yazarýn kendisinin de kültürlü ve efendi biri olduðunu düþünürler. Yazýnýzda ki örnekleri daha sayfalarca devam edebilirdiniz. Ama bu kadarýna deðinmiþ olmanýz bile yeter. Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sinemanýn En Figüraný
Nusayriler de Enterasan Bir Tütün Söylencesi
Sessiz Ada/m
Ýskenderun Kültür Sanat Þenliði Sonuç Bildirgesi
"Dünyanýn En Masum Yayýncýsý"
Atalarýmýz ve Kültür Sanatýn Geleceði
Senin Kadar Yorgunum, Beþir Fuad
Ayaþ Ýzlenimleri
Burhan Günel Aramýzdan Ayrýldý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Anýlarda Ýskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren
Genç Bir Yazar ile Söyleþi: Murat Kömür
Bir Dönem Soðukoluk ve Hatay
Koranavirüsle Nasýl Mücadele Ettik
Bir Paçavra Hastalýðý: Koronavirüs
Krishnamurti ile Kendini Tanýma Sanatý
Trene Özlem: Ýskenderun'dan"dan Adana'ya" Yolculuk
Payas'ta Tarih Tarihte Payas
Divan Edebiyatýnýn En Güzel Þairi
Sokakta Sanat: Ýskenderun Kültür Sanat Þenliði

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nevruz Uður [Þiir]
Aybastýlý Þair Ýzzet Haznedar [Þiir]
Münzevi Bir Osmanlý [Þiir]
Çukurova'nýn Ýki Yiðit Sesi: [Þiir]
[Þiir]
Þiirin Hatayý [Þiir]
Düþüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastýlý Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Ýskenderun'da Kitapçý Olmak [Eleþtiri]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karþý ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kemal düz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.