..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutlarým her zaman gerçekleþmiyor, ama yine de her zaman umuyorum. -Ovid
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




13 Temmuz 2002
Umulmayan Bir Geliþme  
Özcan Nevres
Aylardýr Sayýn Bülent Ecevit’in saðlýk sorunlarýnýn nedeni olan belirsizlik, birden önü alýnamayan bir patlamaya neden oldu. DSP içinde adým adým bir bölünmeye doðru gidildiði gün gibi ortadaydý. Önceleri dokuzlar diye adlandýran bir grup yumuþak bi


:AEBE:
Umulmayan Bir Geliþme

Aylardýr Sayýn Bülent Ecevit’in saðlýk sorunlarýnýn nedeni olan belirsizlik, birden önü alýnamayan bir patlamaya neden oldu. DSP içinde adým adým bir bölünmeye doðru gidildiði gün gibi ortadaydý. Önceleri dokuzlar diye adlandýran bir grup yumuþak bir baþkaldýrýda bulunmuþtu. Oldukça yumuþak olan bu baþkaldýrýyý DSP nin tek hakimi sayýn Rahþan Ecevit umursamadý bile.
Belki de bu yumuþak baþkaldýrý danýþýklý bir dövüþtü. Eskiden yeni evlenen çiftlerde erkek ataerkil yapýya uygun bir aile ortamý yaratmak için evin kedisini gözdaðý vermek için parçalayýverirmiþ. Ýþte bak bu kedinin halini gör. Bana karþý çýkarsan seni bu kediden beter ederim. Mesaj yerini bulur ve erkek evin tek hakimi olurdu. Belli ki sayýn Rahþan Ecevit bu senaryoya uygun bir senaryoyu sahnelemek istemiþti. Bu durumda birini, yada birilerini kurban etmek istiyordu. Birkaç kurban yerine bir tek kurban seçmeyi yeðlemiþti. Bu öyle bir kurbandý ki, bir daha DSP içinde hiçbir milletvekili ve partili, hiçbir þekilde baþkaldýrmaya cesaret edemeyecekti. Parti içerisinde eþinin en deðer verdiði yardýmcýsý Hüsamettin Özkan’dý. Üstelik bazý çevreler Ecevit çekilsin derken onun adýný baþbakan ve partinin baþkan adayý olarak telaffuz etmeye baþlamýþtý. Bu ortamda en caydýrýcý olacak kurban þüphesiz Hüsamettin Özkan’dý. Gerekçe hazýrlandý ve karar Özkan’a iletildi.
Hüsamettin Özkan belli ki bu senaryoya oldukça hazýrlýklýydý. Mesajý alýr almaz hem Baþbakan yardýmcýlýðýndan, hem de DSP den istifasýný açýklayýverdi. Belki de Sayýn Rahþan Ecevit hesaplarýnda Özkan’ýn tepkisini partisinden istifa etmeye kadar götüreceðini ummamýþtý. O Ecevit’in yalnýzca sað kolu deðil, evladý konumundaydý. Baþbakan yardýmcýlýðýndan istifa eder, bir kenara çekilir ve yeniden görev verilmesini beklerdi. Oysa Özkan, Rahþan hanýmýn restini görmekle kalmamýþ daha sert bir restle karþýlýk vermiþti. Kartlar açýlmýþ ve kozlar ortaya serilmiþti. Artýk dönüþü olmayan bir yola girilmiþti.
Ýki taraf bu restleþmenin DSP yi bitireceði hesabýný yapamamýþtý. DSP nin bu denli fire verebileceðini kimse aklýndan geçirmemiþti. Özkan giderken peþinden bu kadar çok milletvekilinin gelebileceðini tahmin etmemiþti. Bizimle gelir diye hesap ettikleri milletvekillerinden çok fazlasýný hesapta olmayanlar oluþturdu. Bu durumun kaçýnýlmaz bir hükümet krizine neden olacaðý aþikardý. Bu da CHP nin geçmiþte içine düþtüðü durumdan daha beterine neden olacaktý. Sayýn Ýsmail Cem’in istifasý süreci daha da hýzlandýrdý. Bu nedenle Sayýn Derviþ’in kararlý istifasý, Cumhurbaþkanýmýzýn giriþimiyle askýya alýndý.
Ýstifa hesaplarýnýn çok ince, kýlý kýrka yararak yapýlmasý, borsa ve para piyasalarýnda olumsuzluklara neden olmamasý saðlandý. Býrakýn olumsuzluðu, borsada hisseler deðer kazanýrken dolarda düþüþler yaþandý.
DSP den ayrýlanlarýn yeni parti kuracaklarýný açýklamalarý ülke genelinde olumlu tepkilere neden oldu. DSP nin il ve ilçe kurullarý, belediye baþkanlarý istifa kervanýna katýldýlar. Bu arada partilerinden umudunu kesmiþ alanlar da bu yeni oluþuma katýlmakta gecikmediler. Baþbakanýn saðlýksýz yaþamý nedeniyle siyasi misyonunu bitirdiði gerçeði,
DSP içinde her an bir patlama beklentisine neden olmuþtu. Bu patlama
olacaktý ama, ne zaman ve nasýl? Bu denli büyük bir patlama ise umulanýn
ötesindeydi. Öyle bir patlama oldu ki; hem Ecevit'lerin siyasal yaþamýný, hem DSP nin sonunu
getirecek gibi. Görünen o ki bu durum bazý partileri de büyük ölçüde etkileyecektir Bu gün sabah yürüyüþüne çýktýðýmda çöp bidonunun yanýna atýlmýþ oldukça yeni görünümlü bir bez gözüme takýldý. Türk bayraðý mý diye bakmadan edemedim. CHP nin flamasýydý. Anlaþýlan onu oraya kurulacak yeni partiye geçmeye karar vermiþ olan bir CHP li atmýþtý.
Ýstifalarýn baþladýðý gün Ýnternet’e Anet/siyasete bir mesaj atmýþtým..
“Solun tek bir adreste toplanmasý için en büyük görev CHP Genel Baþkaný sayýn
Deniz Baykal'a düþmektedir. Olaðan üstü kongre kararý alarak genel
baþkanlýktan istifa etmelidir. Yeni katýlanlarýn önünü açacak, onlara da
yönetimlerde görev almalarýný saðlayacak yeni düzenlemeler yapýlmalýdýr.
Yeni delegelerle yeni yönetimler, genel baþkan ve genel yönetim seçilinceye
kadar parti geçici bir baþkanýn yönetimine verilmelidir.Böylece solda parti
kuranlar ve kurmak isteyenlere solda yeni adrese gel çaðrýsý yapýlýr.
Gelmemekte direnenlerse sonucuna katlanýr Bu durumda solda bütünleþmek
isteyen her partili neme lazýmcýlýðý býrakýp elini taþýn altýna sokmalýdýr.
Çalýþan kazanýr. Ýyi çalýþmayanlar ise sonucuna katlanýr. Kimsenin
kazanamadým diye gücenmeye hakký kalmaz”
.
Parti kurmak deyince aklýma bir soru takýlýyor. Siyasi partilerin tümüne devlet hazinesinden önemli oranda para yardýmý yapýlýyor. Ben Halkçý Partide, parti baþkanlýðý yapmýþtým. Parti genel merkezinden tek kuruþ yardým almadýk. Diðer ilçe baþkanlarýnýn da aldýklarýný sanmýyorum. Bu paralar il ve ilçe kurullarýna daðýtýlmýyorsa nerede kullanýlýyor? Yalnýzca afiþ, bez flama ve benzeri harcamalarda mý kullanýlýyor bunca para. Yoksa genel merkez saltanatýnda mý kullanýlýyor. Genel merkez saltanatý mýdýr bunca partilerin kurulmasýna neden olan? Uzan’ýn kurduðu Genç Parti kýrk beþinci. Seçime kadar yetmiþi, sekseni bulur mu bilemem.Bakalým sayýn Cem’in kuracaðý parti kýrk altýncý mý olacak? Yoksa fýrsat bu fýrsattýr diyenler çýkýp yeni partiler kuracaklar mý?
Seçim pusulasý bir metreyi aþýyormuþ. Eskiden okur yazar olmayanlara, ata bas, kazýða bas, baþaða ya da horoza bas derlerdi. Okuma bilmeyenlerin seçme sorunu bu þekilde çözülürdü. Bundan böyle oyunu þuraya bas demek olasý mý? Elliyi aþkýn partinin amblemini kim aklýnda tutabilir. Eskiden parmak bastý demokrasisi diyorduk. Anlaþýlan bundan sonra þansýna bastý demokrasisi diyeceðiz. Ne diyebiliriz ki, seçim ülkemize hayýrlý olsun.
                              Özcan NEVRES 12 Temmuz 2002




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.