..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ölümden sonra yeni birþeylerin olduðu konusunda umutluyum. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Oyhan Hasan BILDIRKÝ




23 Eylül 2008
Merak  
Merak, altýn bir penceredir. O pencereden içeriye kim girmek istemez?

Oyhan Hasan BILDIRKÝ


Merak, zor bir konu. Nereden bulaþtýðýmý ben de merak ediyorum. Merak, bir bakýma insanýn hem kendisiyle, hem de çevresiyle hesaplaþmasýdýr. O, ulaþtýðý sýnýrlarýn içine neleri almýyor ki? Bence merak, biraz da kýskançlýk demektir. Ýlk merakýnýzý hatýrlayýnýz: Size yeni alýnan bir ayakkabýnýn benzeri, kardeþinize de, siz herhangi bir yerde iken alýndýysa, eve dönmek için saatin geçmek bilmeyen dakikalarýna isyan etmiþsinizdir.


:BJBE:
Merak, altýn bir penceredir. O pencereden içeriye kim girmek istemez?


Merak, zor bir konu. Nereden bulaþtýðýmý ben de merak ediyorum. Merak, bir bakýma insanýn hem kendisiyle, hem de çevresiyle hesaplaþmasýdýr. O, ulaþtýðý sýnýrlarýn içine neleri almýyor ki? Bence merak, biraz da kýskançlýk demektir. Ýlk merakýnýzý hatýrlayýnýz: Size yeni alýnan bir ayakkabýnýn benzeri, kardeþinize de, siz herhangi bir yerde iken alýndýysa, eve dönmek için saatin geçmek bilmeyen dakikalarýna isyan etmiþsinizdir. Sizinki kýrmýzýysa, acaba onunki nasýl? Nasýl olacak? Size ayakkabý alýnýnca, yaramaz kardeþiniz kaþlarýný yýka yýka sesini de yükseltmiþ ve; "Aynýsýndan ben de isterim!" demiþti, deðil mi?
Bu yüzden merak, insaný zamanla yarýþtýrýyor. Bu yarýþlar da, hayatýmýzýn hemen her döneminde, hepimizi sonsuz koþulara sürüklüyor. Böyle koþularda merak bizi, depara kaldýrýr. Koþmak, dakikalarý yutmak, ulaþmak istediðimiz noktaya kanatlanýp uçmak isteriz. Kâlbimiz, bu sýrada yeni heyecanlarla çarpar. Bu heyecanlar, ulaþtýðýmýz, umduðumuzla karþýlaþtýðýmýz oranda, bize huzur verir. Bizimkinin aynýsý, kardeþimize alýnmadýysa seviniriz. Baþkasý, bize göre daha iyisi alýndýysa, üzülürüz. Üzüntümüzün temelinde yatan, az da olsa, merakýmýzýn yarattýðý kýskançlýk deðil mi?
Merak, belki de bir sorgulamadýr. Fanusunun baþýndaki büyücünün; "Aynam, aynam! Söyle bana, yeryüzünde benden daha güzeli var mý?" deyiþinin altýnda, sorgulama yok mu? Meraktan doðan böyle sorular, bizi araþtýrmaya götürür. Araþtýrma isteðinin olumsuz yönleri bir güzelce törpülenir, doðruyu, yeniyi ve iyiyi bulmak amacýna yöneltilirse, böyle bir davranýþtan elde edilecek sonuçlarýn harika olacaðýna inanmak gerekir. Unutmayýnýz ki, kuþlar gibi uçma meraký, daha sonra uçak olarak karþýmýza çýkmýþtýr. Kuþlar gibi uçma isteðimizin temelinde, bu konuda onlara benzeme duygusu yatmýyor mu?
Aslýnda merak, bir altýn penceredir. Çok uzaklardan bile parýltýsýný gördüðümüz bu altýn pencerenin altýnda, hangimiz dolaþmak istemeyiz? Daha doðrusu, o altýn pencereden içeriye kim girmek istemez? Bir bakýma merak, hepimizin yaþama isteðidir. Meraksýz hayat, serapsýz çöle benzer. Mecnun'u çöle çeken, Leylâ'nýn hayâli deðil mi? Ferhat'ýn da zorlu daðlarý yarmasýnýn temelinde, dünyalar güzeli Þirin ile beraber olabilme meraký yok muydu? Çin Seddi'nin büyüklüðü, Babil ya da Sümer tapýnaklarýnýn, Mýsýr ehramlarýnýn sýrrý, bir yerleri kapatabilmenin, yerden gökyüzüne ulaþabilme düþüncelerinin yankýlarý deðil miydi? Yunus'a; "Dað ne kadar yüce olsa da, yol üzerinden aþar." dedirten gerçek, meraktan baþka nedir? Çeþitli dallarda kazandýklarý, ya da bizim, kendilerine güzellikle veya zorla öðrettiðimiz hünerlerin gösterisine kalkýþan hayvanlarýn durumunu, meraktan baþka nasýl açýklayabiliriz? Kendisine kazandýrdýðýmýz hünerle, insan gibi konuþturabildiðimiz muhabbet kuþlarýný, fýndýk kýrdýrtabildiðimiz taklitçi maymunlarý, bisiklete bile bindirdiðimiz sevimli köpekleri niçin severiz?
Törpülenen, eðitilen merakýn sonunda, baþarý ortaya çýkar. Fatih, karadan Haliç'e indirdiði gemilerle Ýstanbul'u alýp, yeniçaðý baþlatmýþtý. Sesle görüntüyü birleþtirme merakýmýz televizyonu, kendi programýmýzý yapma, hem görüntüleme, hem de çok uzaklardaki dostlarýmýza da gönderme isteðimiz bilgisayarý ortaya çýkardý. Elektriði de unuttuðumu sanmayýn. Ampulün mucidi Thomas A. Edison, sanki güneþle yarýþmak istemedi mi? Amerika'nýn keþfinde, yeni dünyalar bulma meraký ile yola çýkan Kristof Kolomb'un (Cristoforo Colombo) coþkun heyecanýný unutabilir misiniz? Çirkin sigarayla ilk buluþmamýzýn, albenili ruj ile ilk tanýþmamýzýn sebebi, merak deðil mi?
Görüldüðü gibi merak, hayatýmýzýn bir parçasý, hem de vazgeçilmez bir yanýdýr. Merakýn, meraklýnýn olmadýðý yerde, tek düze, soðuk, donuk, tatsýz tuzsuz bir hayat vardýr. Böyle bir hayatýn ne köþesi, ne dönemeci, ne de kavþaðý olur. Böyle bir hayata katlanmak zorunda olanlar, bilimin de, sanatýn da, teknolojinin de o doyumsuz þafaklarýna asla ulaþamazlar. Onlar, týpký birer robot gibidirler. Düðmelerine basýlýrsa çalýþýr, elektrikler kesilince de, öldür Allah, hiçbir iþe yaramazlar.
Merak, bütün þaheserlerin doðumunu hazýrlayan ilk sancýdýr.
Bu sancý olmadan, dünyanýn en güzel masallarýný, kucaklar dolusu sevgi yüklü þarkýlarýný, yaðmaya hazýr bekleyen bulutlara benzeyen þiirlerini, meraklarýmýzý doruða çýkaran hikâyelerini yaratabilir miydik? Ulu daðlarla kesiþen maviliklere, yýldýz yýldýz yanýþlarýyla geceleyin gökyüzünün bütün sonsuzluklarýný doldurmaya çalýþan ateþ böceklerine, huzur ile korkuyu bir arada yaþadýðýmýz koyu yeþil ormanlarýn derinliklerine, rüyâlarýmýzýn kaynaðýna bizi götüreceðine inandýðýmýz yollara, hep doludizgin kuþanmýþ merak atlarýyla çýkmadýk mý?
Merak, bir sýçrama taþý. Sözün özü; kalkýnmanýn, daha iyi bir dünyada yaþama isteðinin, uygar olmanýn, yücelmenin sýrrý, bu taþlarda kazýlý. Yoksa, meraklarýmýz olmasaydý, nasýl aþardýk bütün tepeleri koyu bulutlarla tutulmuþ olan zorlu, yüce daðlarý?
Medeniyet denilen yumaðý deþince, göreceksiniz. Onun yükselen her basamaðýnda, ufak büyük meraklarýmýzýn ayak izleri var.
Siz, siz olun; þöyle veya böyle bir sebebe baðlanýp, meraklarýnýzdan asla vazgeçmeyin. Onlarla, Nasrettin Hoca'nýn göle maya çalmasý gibi oynayýn. Sakýn ola ki bu oyundan da hiç býkmayýn. Bir düþünün: "Ya tutarsa?.."
Ben, bu yaþýmda, þimdi bile bahçeme diktiðim küçük fidanlarýn vereceði meyvenin merakýndayým. Onlarý görebilmenin, içlerinden birini koparýp tadabilmenin merakýyla çatlýyorum. Eee, pes doðrusu! Hâlâ düðümün ne olduðunu anlayamadýysanýz, siz de merakýnýzdan "çat!" diye çatlayýn, olmaz mý?
Merak bu ya!..

Oyhan Hasan BILDIRKÝ



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çaðdaþ Uygarlýk
Hayat
Kitaplar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sana Susuzluðum Diner mi Hiç? [Þiir]
Aþk Desem Az Gelir [Þiir]
Sevgilim Dediðin Zamanlarda [Þiir]
En Güzelin Tarifi [Þiir]
Gözlerinde Býraktým Gözlerimi [Þiir]
Sisler Ýçinde Ýki Sevdalý [Þiir]
Ýki Nehirdik Kaderimizin Ýzinde [Þiir]
Soylu Bir Çiçek [Þiir]
Arabacý [Þiir]
Sen Olmasaydýn [Þiir]


Oyhan Hasan BILDIRKÝ kimdir?

Okudukça etkileneceðinizi ve unutamayacaðýnýzý, hasretle bekleyeceðinizi söyleyebilirim.

Etkilendiði Yazarlar:
Türk Edebiyatý


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Oyhan Hasan BILDIRKÝ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.