..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkesin derdi baþka. -Orhan Veli
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bireysel > Dilek Asar




29 Eylül 2008
Benim Anna´m  
Dilek Asar
Anna ile tanýþmamýz, memleket hasretinin yüreðimi daðlamaya, Türkiye’ deki çevremi, arkadaþlarýmý özlemeye baþladýðým döneme raslar. O, yanýmýzdaki daireye yeni taþýnmýþtý. Orta boylu, balýk etinde, uzun sarý saçlarý ama ille de ülkemin denizleri gibi koyu mavi, gülen gözleri ile kapýmýza dikiliverdi. Anna kapýnýn önünde durmadý. Ýçeriye girdi. Yaþantýma girdi. Güler yüzü, sýcaklýðý, ilgisiyle tüm aileye sevdirdi kendisini. Kýsa zamanda ailemden biri oldu. Beraber yedik içtik, beraber aðladýk, beraber güldük.


:AHCA:
Türkiye’de ilk bebeðimizi kaybetmiþ, bu nedenle çok acýlar yaþamýþtýk. Ýkinci kez bebek beklediðim anlaþýlýnca annem-babam onu Almanya ‘ da dünyaya getirmemi, yanlarýnda olmamýzý teklif ettiler.

Apar topar çýkýp geldiðimiz bu soðuk ülkede ilk aylar, uzun zamandýr hasret kaldýðým aileme kavuþma sevinci,yeni yaþama , çevreye alýþma çabalarý, yeniden anne olma heyecaný ile geçti.
Anna ile tanýþmamýz, memleket hasretinin yüreðimi daðlamaya, Türkiye’ deki çevremi, arkadaþlarýmý özlemeye baþladýðým döneme raslar. O, yanýmýzdaki daireye yeni taþýnmýþtý. Orta boylu, balýk etinde, uzun sarý saçlarý ama ille de ülkemin denizleri gibi koyu mavi, gülen gözleri ile kapýmýza dikiliverdi. Anna kapýnýn önünde durmadý. Ýçeriye girdi. Yaþantýma girdi. Güler yüzü, sýcaklýðý, ilgisiyle tüm aileye sevdirdi kendisini. Kýsa zamanda ailemden biri oldu. Beraber yedik içtik, beraber aðladýk, beraber güldük.

Yemeklerimize bayýlýyor, nasýl yapýldýklarýný öðrenmek istiyordu. Bunun da en kolay yolu birlikte piþirmekti. Böylece en sevdiði yemeklerin yapýlýþýný öðrendi benden. Zeytinyaðlý yaprak sarmasý, nohut yemeði, poðaça, pilav... Ben de ondan çok þeyler öðrendim. Patates salatasý, Pfannekuchen, Schnitzel... En önemlisi de yemek ve pasta tariflerini cesaretle uygulamayý öðrendim ondan. Hiç unutmam, bu cesaretle hiç yapmadýðým bir Türk yemeði olan içliköfteye birlikte giriþmiþtik de patlayýp içi dýþýna çýkan köfteleri kahkahadan kýrýlarak kaþýkla yemiþtik.

Anna uzaklardan gelmiþti, ta Almanya’nýn güneyinden. O da çevresinden, sevdiklerinden ayrýydý. Ama bizi birbirimize yaklaþtýran bu deðildi. Onun sevgi dolu yüreðiydi. En sýkýntýlý, ya da üzgün anýmda karþýma çýkýverir, ya beni çaðýrýr ya bana gelir, beni dýþarýya çýkmaya ikna eder, ve ben her seferinde „nasýl da bildi nekadar bunaldýðýmý“ diyerek þaþar kalýrdým.
Bu arada bizimle birlikte Türkiye’de tatil yaptý.Türkiye’yi de çok sevdi.

O, öðrenimine devam etmek için Düren’den ayrýldýðýnda, bizden epey uzak bir Üniversite kenti olan Würtsburg’a yerleþtiðinde ne kadar üzüldüðümü anlatamam. Birlikte geçirdiðimiz bu üç yýlýn rüya olmasýndan korktum.Oysa araya giren mesafe bizi koparamadý.Sürekli haberleþiyorduk.

Biz de bu arada Düren’den ayrýldýk. Önce Köln þehrine daha sonra da Duisburg ‘a yerleþtik.
Bir gün arkadaþý Franz’la birlikte Duisburg’a geldi.Getirdikleri çam aðacýný süsledik. Noel gecesi Franz flüt çaldý. Yaþadýðýmýz en güzel noel gecesiydi.
Biz de onlarý bulunduklarý Würzburg kentinde ziyaret ettik. Bize tarihi þehri gezdirdiler. Unutulmaz günler yaþattýlar.

Franz’la birlikte olduðu uzun yýllar boyu sýk sýk görüþtük. Her yýl Türkiye’ye tatile gittiler. Benim bile uzun yýllar görmediðim akrabalarýmý, arkadaþlarýmý ziyaret ettiler. Birkaç sefer de Türkiye’de onlarla beraber olduk. Bir yaz tatilinde, Türkiye’nin Karadeniz kýyýlarýna gitmiþlerdi. Orada hava soðuk ve yaðýþlý olduðu için kaçmýþlar, soluðu bizim bulunduðumuz Didim’de almýþlar, bu güzel sürprizle hepimizi sevindirmiþlerdi.

Birgün Anna Franz’dan ayrýldýðýný haber verdi.Üzüldük, çünki Franz’ý çok seviyorduk.
Bir süre sonra Regensburg’lu Roland’la evlendi. Oraya yerleþtiler. Onu da sevdik. Haberleþmelerimiz, görüþmelerimiz devam etti. Kimi kez Almanya’da kimi kez Türkiye’de beraber olduk. Nefis bir þehir olan Regensburg’u gezmeyi bize doyumsuz kýlan þehrin güzelliði kadar Roland’ýn esprili rehberliðiydi.

Bu arada bir kýzlarý oldu. „Selma“ koydu kýzýnýn ismini. Dünya güzeli, bizim Selma’mýz.
Franz’ la da dostluðumuz sürüyor. Geçenlerde telefon etti. Eþiyle birlikte birbuçuk aylýðýna Türkiye’ye gidiyormuþ.

Ülkemin insanlarý ne zaman Almanlar hakkýnda olumsuz birþeyler söylese ya da bir takým genellemeler yapsa „Sizin de bir Anna’nýz olsaydý böyle konuþmazdýnýz,” diyorum.
Bu satýrlarý Anna ile arkadaþlýðýmýn 30. yýl dönümü nedeniyle yazdým.
Ýyi ki varsýnýz Anna’lar, Franz’lar Roland’lar, Ýyi ki varsýnýz...




.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Dostluklar önemli
Gönderen: Zahit Eren / , Almanya
30 Ekim 2008
Yazinizin basligi, "Benim Anna'm" ilk anda pek cekici gelmiyor! Hele Türkiyeli okurlar icin, Anna'nin bir bayan ismi oldugu hemen akla gelmeyebilir. Öykünün bire bir yasanmis oldugunu saniyorum. O baglamda gercek bir dostluk ve arkadaslik öyküsü. Biz Türklerin ve Almanlarin arasindaki duvarlarin yikilaacagina, giderek yükseldigi bir zamanda bu tür dostluklar insana daha bir anlamli ve güzel geliyor. Elinize saglik!




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn bireysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dört Köþeli Kuma

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ihlamurun Gölgesi
Veda Partisi
Hediye
Bayram Sevinci
"Bekle Bizi Ýstanbul"
Sýrýlsýklam Aþýk
Komþularým

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yaþam Bir Tiyatro [Deneme]
Sevgiye Çaðrý [Deneme]


Dilek Asar kimdir?

Okumayý çocukluðumdan beri çok severim. Okurken içim ýsýnýr . Okumanýn bendeki tek olumsuz yönü bizzat yazmaktan beni alýkoymasý oldu. Okumaktan zaman kalmadý. Bir de, öyle çok yazýlmýþ, öyle güzel yazýlmýþ ki ne kaldý ki yazýlacak ve nasýl daha güzel yazýlýr ki dedim. Artýk böyle düþünmüyorum. Ýçinden gelen içinden geldiði gibi yazmalý. Birileri benim içimi ýsýttýysa belki ben de birilerinin içini ýsýtýrým. Belli mi olur. Hayali bile güzel.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Dilek Asar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.