..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, duygularýn dilidir. -W. Winter
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Emine Piþiren




2 Ekim 2008
Yüzlerce Hayattan Biri...  
“…Herkes yüzlerce hayat taþýr. Ama bunlarýn sadece biri, hatýrlanmaya deðer. Bu, sizinki olabilir... Sakýn harcamayýn…”

Emine Piþiren


Ýki insan konuþmaktaydý: "...Neden dürüst ve iyi insanlar hep kaybetmeye mahkumdurlar?..Neden hep kötüler kazanmakta?.." "...Çünkü; kötüler yanlýþlarýna sýký sýkýya sarýlýr ve asla vazgeçmezler. Ama; dürüst ve iyi insanlar doðrulara sarýlmaktan vaz geçerler..."


:BDDJ:

“…Herkes yüzlerce hayat taþýr. Ama bunlarýn sadece biri, hatýrlanmaya deðer. Bu, sizinki olabilir... Sakýn harcamayýn…”


Bu sözleri söyleyen uzak doðuda yaþayan bir Çinliye ait. Sözler, yaþadýðýmýz hayatýn içinde uçuþan kelebekler gibi. Bazen birine gözlerimiz takýlýyor ve izliyoruz onu. Kendimizi onun yerine koymak istiyoruz çoðu kez. Ama o güzelliðin bir günlük ömrünü düþününce içimize “hüzün” konuk oluyor. Dün yine gönlüme konuk oldu. Hani aþk ve duman asla saklý kalamaz ya, iþte hüzün de yüzüme yansýmýþ olmalý ki, bir dostum sebebini sordu. Bir iç çekip ýslak kirpiklerimi elimin tersiyle kuruladým.

Hýçkýrýk boðazýma ilmek ilmek týkamaktaydý. Yutkundum. Söze nereden baþlayacaðýmý düþünmeden ;

-“ Yaþamak güzel ama yaþam seni istemeyince küsersin deðil mi?”

Dostum hafiften gülümsedi. Kaþlarýný kaldýrýp;

-“Kalbinde yeþil bir dal bulundurursan þakýyan kuþlar gelirmiþ.” Dedi.

Anlamlý sözleri bir süre hazmetmeye çalýþtým. Yeþil dal kuru ise sulamanýn bir anlamý var mýydý? Tüm umutlarýn tükenmiþ ise yaþama dair her ne varsa görmezlikten gelmez miydik? Sorular üþüþüyordu belleðime. O suskunluðumu fýrsat bilerek;

-“Yaþamý ciddiye alacaksýn…” sözlerini sýk sýk dudaklarýndan düþürmeyen sen deðil miydin? Þimdi ne oldu da, kara bulutlarý þemsiye gibi tepende taþýyorsun.”

Aðlamaklý sesimi kontrol edememiþtim. Bir süre tuttuðum gözyaþlarým ýrmaðýn yataðýndan taþar gibi akmaya baþladý. Hýçkýrýklarýmýn arasýnda fýsýldadým:

-“Komþum aç iken ben yemekten zevk almýyorum Aylin. Dün bir umut vardý bugün o umut da yok artýk. Üzüntüm o…”
-“Ne oldu, ne umudu? Anlatýr mýsýn arkadaþým?”
Derin bir soluk aldým. Yanaklarýmdan çeneme doðru süzülen ruhumun öz suyunu parmak uçlarýmla sildim.
-“Yaþama umudu arkadaþým, yaþama umudu kalmadý. Alt komþumun her iki böbreði yok. Her iki günde bir diyalize gidiyor. Kýz kardeþinin böbreði uygundu. Ama bugün aldýklarý bir haberle oda umutlarýný tüketti.”

Arkadaþým anlattýðým bu “elim” olayý önce sýradan bir haber gibi algýladý.

-“Caným, dünyada o kadar fazla hasta var ki, ne zor durumda olanlar var. Her birine üzülecek olursak var ya, aklýmýzý kaçýrýrýz. Toparla kendini.”
-“Caným bu senin bana anlattýðýn öyküyle örtüþmüyor.” Dedim.
-“Hangisiydi o?”
-“Deniz yýldýzýný kurtarmaya çalýþan çocukla ilgili olan…”
-“Hýmm, anladým. Peki bu öykü nasýl?”

Komþumun üç sene önce bana anlattýklarýný kýsa bir süre kafamda evirdim çevirdikten sonra arkadaþýma anlatmaya çalýþtým.

-“Üç sene önce bir hýrsýzýn kurþunlarýyla tek böbreði parçalanýyor ve o böbrek alýnýyor. Diðer böbreðe güvenen doktorlar bakýyorlar ki, o böbrek doðuþtan iþlevini yapmayan bir böbrek. Tabi þoklarý yaþayan aile yýllarca “hukuk” savaþý vermekte. Aile reisi sakat ve iþsiz. Hiçbir sosyal güvencesi yok. 17-19 ve 9 yaþlarýnda üç çocuðu var. Eþi de doðuþtan kalp hastasý. Dün karý-koca balkonda þu konuþmalarýna kulak misafiri oldum.”

“…Yaþama ümidimi yitirdim. Öyle de ölüm böyle de ölüm. Nasýl olsa yarýn öleceðim...Sigara içmemi engelleme.”

“…Caným Allah’tan ümit kesilmez. Doktorlar senin kesinlikle sigara içmemeni söyledi. Dur bakalým yarýn bize neler gösterecek?..Hem Akdeniz Üniversitesindeki o doktor, hani adý Prof.Alper Demirbaþ olan var ya, iþte ona gideriz...O dokularý tam uyuþmayan hastalara dahi nakil yapýyormuþ...Ne olur, ümidini kýrma...”

Sustum…Sustuk...

Arkadaþým da bu suskunluðuma eþlik etti. Bu hikayeye hazýrlýklý deðildi. Alt dudaðýný üzüntüyle ýsýrdý. Bir eli omzumdaydý. Hýçkýrýklarýmýn arasýnda;

-“ Biliyor musun, su içtiðimde, güzel bir içecek masama konduðunda, leziz bir yemeði tam kaþýklayacaðýmda, aklýma alt katta oturan komþum geliyor. “
-“ Neden?”
-“ Çünkü o yiyemiyor. Çünkü o içemiyor. Eðer yer ve içerse vücudu bunlardan arta kalaný dýþarý atacak organlarýný taþýyamýyor. Kanýnda biriken o kimyasal atýklar, onu her gün zehirliyor. Ertesi gün hastaneye zor yetiþiyor. Makineye baðlanýyor, kaný damarlarýndan alýnýp, arýtýlýyor ve tekrar damarlarýna o kan veriliyor. Bu iþlem sonrasý, komþum bütün gün yatýyor. Yaþayan bir ölü, sanki. Öyle genç ki…” Diye ekledim.

Arkadaþým kahvesinden bir yudum alacaktý, vazgeçti.

Sustuk…Sustuk...

Ertesi gün, komþum için ne yapabilirim, düþüncesiyle bilgisayarýmýn baþýna oturdum. Kimden, nereden nasýl maddi destek alabileceðimi ve resmi makamlara ulaþabileceðim adresleri aramaya koyuldum. Hatta; komþumun ameliyat olacaðý Akdeniz Üniversitesi Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi Prof. Alper Demirbaþ’a ulaþabileceðim adresi de aradým.

Keþke aramaz olsaydým. Keþke tesadüf etmeseydim…Okuduðum haber beni þok etmiþti…Beynimden aþaðýya kaynar sular dökülmüþtü…Hayýr, hayýr ondan da farklý bir ruh halindeydim, þimdi…Deep freze bir anda atýlmýþ insan gibiydim…

Neden böyle olduðumu, aþaðýdaki linki týkladýðýnýz anda anlayacaksýnýz…

http://www.antalyabugun.com/index.php?page=haber_detay&NID=4874


Emine Piþiren/ Edremit-Akçay/2008







.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Alice Harikalar diyarýnda
Gönderen: Ahmet Nuray / , Türkiye
2 Kasým 2008
Alice Harikalar diyarýnda! Tüm hayallerimi süsleyen, bir yapýt idi. Yaþ – 15 henüz dünyayý keþfetmek üzere olduðum bir çað, doðaüstü güçlerin sahibi olmak için, Alice’in Harikalar diyarýnda kendimi düþlediðim günler. Yaþ – 20 Superman’i oynuyordum düþlerimde. Gündüzün acý gerçeklerinden bir an için kendimi rüyanýn derinliklerinde kahraman olarak hissetmek istiyordum. Yaþ – 30. Hayal ile gerçek arasýndaki incecik çizgide yürüyenlerin sarhoþluðundan yeni kurtulmuþtum. Kendi dünyamýn içsel gücünün kullanýmýný uygulamanýn gerekliliðine tüm kalbimle inandýðýmýn farkýndaydým. Yaþ – 40. Birikimlerimi paylaþmak insanlýða, yaratýcýya olan borcum olduðunun bilincindeydim. Öðrenmek, öðretmek, birbirinden ayrýlmayan iki nesne, bir bütünün parçalarý olduðunu, fark etmenin zaman dilimiydi. Yaþ – 50. Ne ekersem onu biçeceðim bir zaman dilimi. Yaptýklarýmýn, yapacaklarýmýn bir baþlangýcý gibiydi. Yokuþu týrmanmaya alýþan duygularýmýn, hislerim tarafýndan beslenmeye baþladýðý an. Yaþ – 60. Henüz yeni yeni, dünyanýn içindeki kozmik yapýnýn enerjisini ciðerlerime doldurabildiðim bir baþlangýç çizgisi. Bu çizginin düzlüðünden sapmak imkânsýz olan gerçekleri, inkâr etmek kadar imkânsýz. Geleceði kontrol edenlerin arasýna doðru, adým adým ilerlemenin zevkine henüz yeni vardým. Kendimi kontrol edebilmenin geleceðim olduðunu, bunu baþtan birileri söyleyiverseydi de… 60 sene yerine 120 sene… Pardon, bir dakika, hey nereye gidiyorum. Pardon inecek var. Sadece bir ben miyim? Ya sizler? Veya ötekiler? Bizler, birbirimizin yansýmasý deðil miyiz? Bazý kiþilerin bu yazýya, uçuk diye adlandýrýlan, bir uçurtma misali gökyüzünün mavilerine yazýlacak yazýlarýnýzý bekliyorum. Saygýlarýmla. Ahmet Nuray Kuantum Düþünce Gurubu Baþkaný:www.ahmetnuray.com Yeni açýlan sitelerimiz www.kuantumdusunce.net www.kuantumteknik.com www.ahmetnuraysanatmerkezi.com

:: Okudukça...,
Gönderen: Sami / , Türkiye
2 Kasým 2008
sevgili yazarým yazmýþ olduðunuz bu yazýnýzda okadar akýcýlýk ve kelimelerin örtüþmesi sanki dans eder gibiydi ve konularýn içeriði bir ahenk gibi,umarým gerçek hayattan dý üzüldüm ve lingi takip ettim büyük þanssýzlýk ALLAH yardýmcý olsun kardeþimize ve sonucunu da merak ediyorum bilgilendirirseniz de sevinicem usta kaleminiz önünde eðiliyor nezaketen ellerinizden öpüyorum,mutlaka pamuk kadar güzeldir çünki hissediyorum ki çok yufka yüreklisiniz kaleminizden belli oluyor sevgilerimle sami.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deðerli Yazým Dostumuz Sayýn...
Hadi Yýkayalým Ruhumuzu!..
Yoksa Öldüm de Cehennem de mi Yaþýyorum Ben Anne?
Sinerji... (- I - )
Ben Yaþarken Ölmüþüm de Haberim Yokmuþ!..
Utandým Ýnsan Oluþumdan
Anasýný Öpen Kadý Olursa...
Acýdan da Zevk Alýrýz
Kadýnýn Özü O Yasak Kelime
Hiçbir Þey Göründüðü Gibi Deðildir

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yarým Somun Yemek Ýçin Orospuluk
Entellektüel Kadýnlar Nasýl Bir Erkek Arar?
Yoksa Canýnýz Hoþaf mý Çekti?
Allah'ýn Laneti Üzerlerine Olsun!..
Her Ýkisi de Bir Þairin Asil Yüreðine Sahiptiler
Eh, Burasý Türkiye
Atatürk'e Duyulan Bu Öfke, Bu Nefret Nedendir?
Havada Bok Kokusu Var Baba
Siz Böyle Yanmýyor Musunuz? - 2 -
Kýsa Kes Aydýn Havasý Olsun!..

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Adamdan Saymýþýz [Þiir]
Ah Ulan Istanbul! [Þiir]
Çekinme Söyle [Þiir]
7. Didim Þiir ve Þairler Buluþmasý [Þiir]
Yaðmur Kuþu Suskunluðu [Þiir]
Hangi Dua Ýle Sana Gelelim? [Þiir]
Ýsterdim [Þiir]
Davetsiz Konuk - 1 - [Þiir]
Madem ki... [Þiir]
Git Demene Gerek Yok [Þiir]


Emine Piþiren kimdir?

Yazmayý, okumayý ve birikimlerimi paylaþmayý seven biriyim. Edremit'in yerel bir gazetesinin köþe yazarýyým. Bazý web sayfalarýnda da edebiyat adýna paylaþýmlarým yayýnlanmaktadýr. Sevgi ve ýþýk sizle olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Emin Yurdakul, Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Victor Hugo, Balzac, Leo Buscaglia, Eric Frrom, Irvýn Yalom, Dale Carneige, Doðan Cüceloðlu, Haluk Yavuzer...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emine Piþiren, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.