..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýyi bir aþk mektubu yazmak için, neler yazacaðýný bilmeden oturman, kalktýðýnda da ne yazdýðýný bilmemen gerekir. -Rouesseua
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Türkiye > Ali Erasoðlu




16 Ekim 2008
Aþiret Düzeninin Katilleri  
Ali Erasoðlu
Türkiye'nin en temel sorunu olduðuna inandýðým feodal yapý ve bu konudaki duyarsýzlýða vurgu yapmak istedim.


:BBDJ:
Bundan bir süre gün önce, Edremit Körfezinin ilginç ve þirin sahil kasabasý Ayvalýk’ýn Altýnova Beldesinde yaþanan bir olay, Türkiye’nin halini ve Türk Milletinin bir bölümünün içinde bulunduðu talihsizliði vurgular nitelikteydi. Daha doðrusu umutsuzluk ve umarsýzlýðýmýzý sergileyen nice olaydan biriydi. Basýndan yansýdýðý kadarýyla, Kasabada yerleþik iki doðulu aile birbirlerine girmiþler, çýkardýklarý arbede çerçevesinde grubun birinin diðerlerinin üzerine taþýt aracý sürmesi sonucu iki kiþi ölmüþ. Bu olay üzerine galeyana gelen kasaba halkýnýn, doðu kökenlilerin araba, dükkan hatta evlerini taþlamalarý, ancak güvenlik güçlerinin yoðun çabalarý sonucunda engellenebilmiþ.

Burada dikkate alýnmasý gereken husus, yalnýzca doðuda hakim olan derebeylik sistemi ile bunun doðal sonucu olan aþiret kültürünün ortaya çýkardýðý katilperver toplum tipi deðildir. Dünyanýn neresinde aþiret kültürü hakim ise orada aþiret kültürünün olmazsa olmazý katil severlik var olacaktýr. Dahasý bu tablo, dünyanýn birçok ülkesinde olduðu gibi milliyetçi bir tepkiyi beslemektedir ki, milliyetçiler de kendi katil severlerini yaratmaktadýrlar. Bu durumda, bu toplumun katil sempatizaný olmayan, çözümü ölümde aramayan kesiminin hali ne olacaktýr? Bu kitle ne zamana kadar, ölümü yaþamýn önüne koyan, geleneksel kültüre katlanmak zorunda kalacaktýr. Artýk sorun çoktan býkkýnlýk sýnýrýný aþmýþ durumdadýr. Toplumsal çýkarlarýmýz bakýmýndan ciddiyetle ele almamýz gereken konu, 21. yüz yýlda bünyemizde aþiretleri ve kültürlerini özenle korumakta olduðumuzdur. Ýþin ironik yaný, feodal kültüre karþý olan vurdumduymazlýðýmýz, Avrupa Birliði’ne giriþ için kendimizi paraladýðýmýz þu günlerde de devam etmektedir. Ne kadar ilginçtir ki, o Avrupa Birliði de, müzakere sürecinde bizden yerli yersiz birçok talepte bulunurken, doðunun feodal yapýsýný gündeme bile getirmemektedir.

Türkiye’nin bölünme tehlikesi ile ilgili endiþesi biliniyor. Yýllardan beri de bu konu ile ilgili bir güvenlik mücadelesi oldukça kanlý bir þekilde sürdürülüp duruyor. Ancak þunu açýkça ifade etmek zorundayým ki, Türkiye sosyokültürel bakýmdan çoktan hem de birçok konuda bölünmüþ durumdadýr. Nasýl dincilik ve laiklik üzerinden bölünmüþ ise, iþte yukarýdaki olay vesilesiyle ortaya çýktýðý gibi, çaðdaþlýk ve feodalite ikilemi ile de bölünmüþtür. Artýk nihayet kabul edilmesi gereken husus, Türkiye’nin, bu feodal gelenekselliði taþýyamayacaðýdýr. Bütünlük, yalnýzca toprakla ilgili bir kavram olarak düþünülmektedir öteden beri. Oysa bu yanlýþtýr. Asýl bütünlük, çaðdaþlýk etrafýnda oluþmasý gereken kültür bütünlüðüdür. Bu örnek kültür ise, Türk toplumunun en azýndan bir bölümünde vardýr. Sorun, doðu ve özellikle güney doðuda egemen olan, aþiret ve feodalite yapýlaþmalarýnýn imhasý anlamýna gelecek bir toprak reformunun yapýlmasý sorunudur. Bunu yapmadan giriþilecek, örgün ve yaygýn eðitim çabalarý ile yalvar yakar olmalarýn bir sonuç vermesi mümkün deðildir. Hiç kimse bu konuda kendini kandýrmamalýdýr. Kültür, mülkiyet ve üretim iliþkilerinden baþlar, eðitimden deðil. Eðitim, mülkiyet ve üretim iliþkileri çaðdaþlaþtýktan sonra, derleyip toparlayýcý olarak devreye girebilecek bir konudur. Yapýsal dönüþümleri gerçekleþtirmek yerine oluþturulacak zenginleþme ve eðitim, olsa olsa aþiret düzenini de onun katil sever toplum karakterini de, daha teknik ve daha ileri bir hale getirmeye yarayacaktýr.

Özetle sorun, özellikle görece küçük yerleþim yerlerinde, halkýn kitlesel tepki ve önlemlerine doðru gitmekte, vahamet artmakta, sorunu yalnýzca alýþýlmýþ asayiþ önlemleri ile karþýlamak giderek zorlaþmaktadýr.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Bam Teli
Gönderen: Mustafa Þakarcan / , Türkiye
1 Kasým 2008
Yýllardýr süregelen bu sorunda, feodal yapýyý tasfiye etmek kimsenin aklýna gelmiyor.(!) Sorunun, bence de özü burada. Bam teline dokunmuþsunuz. Saðolun.

:: vurgu..
Gönderen: Aysu / , Türkiye
18 Ekim 2008
aþiret kültürünün kendi yarattýðý olgularý oligarþik sistemler her zaman besler çünki iç içe geçmiþ sarmal bir düzen var. iliþkiler ise üst kültürü belirler. teþekkürler (lacivertiðnedenlik)




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Leyla Gencer'in Cenazesi
Düðün Katliamý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk Türkiye'si - Erdoðan Türkiye'si
Ekonomik Kriz ve Düþündürdükleri
Akm ve Taksim Meydaný
Yeni Osmanlý Çýlgýnlýðý
Doðan - Erdoðan Kapýþmasý
Dýþiþleri Bakaný
1 Mayýs'ýn Yararlarý
Emperyalizm ve Ýki Sömürge Tipi
Papa'nýn Ziyareti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Boðaziçi vapurlarý [Þiir]
Ýnat [Þiir]
Moda [Þiir]
Düþen Yapraklar Zamaný [Öykü]
Duruþma [Öykü]
Dialog [Öykü]
Ýstasyonlarý Çalýnan Þehir [Deneme]
Duygular ve Gerçekler [Deneme]
Duygu Çöplüðü [Deneme]
Asayiþ [Deneme]


Ali Erasoðlu kimdir?

10 yýldýr yazýyorum. Bizim Gazete'de Yayýnlanmýþ makalelerim var.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ali Erasoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.