..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendinden daha uyanýk insanlarý iþe aldýðýn zaman, senin onlardan daha uyanýk olduðunu kanýtlamýþ oluyorsun. -R. H. Grant
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Politika > Nazlý Usta




31 Ekim 2008
Disk, Tip ve Sosyal Politika Ýliþkisi  
Nazlý Usta
Bu yazý Türkiye solundaki eksikliði vurgulamaya çalýþan bir analizdir.


:BDBB:
60lý yýllar tüm dünyada olduðu gibi Türkiye’de de yeni bir dönemin baþlangýcý olmuþtur. 27 Mayýs’tan sonra baþlatýlan yeni düzen içinde, yeni bir anayasa gelmiþ, halka yeni haklar ve güvenceler saðlanmýþtýr.
Fakat bildiðimiz gibi tarihimizdeki ilk darbenin ardýndan Türkiye’nin liberal dünya ekonomisine açýlmasý da daha hýzlý gerçekleþmiþtir. Kapitalizmin daha þiddetli yaþandýðý bu dönemde gerilimler de ortaya çýkmaya baþlamýþtýr. Thomas Humprey Marshall’ýn Vatandaþlýk Kuramý’nda izlerini bulabileceðimiz görüþe göre; “Kapitalizmin özünde eþitsizlik, vatandaþlýðýn özünde ise eþitlik vardýr. Ýþte bu yüzden arada her zaman bir gerilim yaþanmaktadýr. Bu gerilimi gevþetecek mekanizma ise vatandaþlýk haklarýdýr.”
Bir vatandaþlýk hakký olarak sayabileceðimiz “sendika kurma hakký” ve o noktadan sonra adýný anabileceðimiz DÝSK ve TÝP, bu çalýþma içinde incelenmeye çalýþýlacaktýr.
Bildiðimiz gibi, Türkiye’deki sendikalaþma, çok partili hayata geçiþ döneminde gerçekleþmiþtir. “1947 yýlýnda ilk Sendikalar kanunu çýkartýldý ve ilk kez yasal zeminde sendikalar kuruldu ve faaliyet gösterme çabasýna girdiler. (...) Toplu sözleþme ve grev hakký vaadini yerine getirmeyen siyasi iktidara karþý, iþçi sendikalarý 1952 yýlýnda birleþerek TÜRK-ÝÞ’i kurdular. (...) 1961 Anayasasý’nda ilk kez "grev hakkýna" yer verildi. ”
Amerikan modeliyle kurulmuþ olan ve ücret sendikacýlýðý yapan bir konfederasyon olan TÜRK-ÝÞ, döneminde önemli bir rol oynamýþtýr. Siyasal iktidara yakýn durmasý ve fazla uzlaþmacý olmasý sebebiyle yoðun eleþtiri almasý sonrasýnda karþýsýna, kendi içinden kopan 5 sendikanýn kurduðu DÝSK çýkmýþtýr.
1967’de kurulan DÝSK de Türkiye Tarihi açýsýndan önemlidir. Özel sektörde örgütlenmiþ olan DÝSK, TÜRK-ÝÞ’e göre çok daha politiktir. DÝSK içinde, kitle ve sýnýf sendikacýlýðýndan bahsedilmiþtir. Ayrýca DÝSK, politik olarak da TÝP’e yakýn durmuþtur.
Bu noktada, o dönem içinde, 61’de kurulan TÝP’in de Türk Siyasal Hayatý’nda kilit rol oynayabilecek bir pozisyona sahip olduðunu söyleyebiliriz. 62’de Mehmet Ali Aybar’ýn baþýna gelmesiyle bir ivme kazanan ve 65 seçimlerinde meclise 15 milletvekili sokmayý baþaran TÝP bu dönemin ardýndan düþüþe geçmiþtir. 69 seçimlerinde meclise vekil sokamamalarýyla birlikte, TÝP’in bir þekilde bittiðini ve oylarýnýn daðýldýðýný da söyleyebilirz.
Peki Türk Siyasal Hayatý’nda, sosyal haklarýn ve vatandaþlýðýn incelenmesinde TÝP’in ve DÝSK’in nasýl bir rolleri olabilirdi ya da vardý?
Politik sendikacýlýk yapan DÝSK de TÝP de sosyalizm yanlýsý bir sistem hayali içindeydi. Ayrýca sosyalizmin gelmesinin de mutlak suretle parlamentarist bir yoldan gerçekleþmesi gerektiðini savunmaktaydýlar. Buradan demokrasi kültürünün de bu iki yapý içinde de çok net bir biçimde, geliþtiðini ve oturduðunu da söyleyebiliriz.
Türkiye’nin bugününde çokça þikayet edilen ve anayasamýzda ismen varlýðý sürse de eksikliði hissedilen “sosyal devlet” olgusu üzerinde, DÝSK’in ve TÝP’in etkinlikleri sürseydi; bugün bu noktada durmuyor olabilirdik. Sosyalizmi kabul ettirme ve yerleþtirme evresinde, TÝP mecliste olsaydý, “sosyal devlet” adýna birçok somut adým atýlabilirdi.
Takdir edebileceðimiz gibi, Türkiye’nin bugününde, yaratýlabilecek sosyal politikalar, ancak o politikalarýn eksikliðini hisseden mekanizmalarýn içinden çýkabilir. Bunun için de, Türk Siyasal Kurumlarý arasýnda, iþçi sýnýfýna ve “sýnýf mücadelesi” fikrine yakýn olan bir siyasal partinin eksikliði hissedilmektedir.
Günümüzde de AKP iktidarýnde sosyal politika adýna adýmlar atýlsa da, bir sað partiden beklenebileceði üzere, AKP iþi, mantýðýný kavradýðý neo-liberal düzene uygun bir þekilde, liberal hayýrseverlik noktasýnda çözmeye çalýþmaktadýr. Yani sosyal haklarý bir hak olmaktan öte, bir sosyal yardýmlaþma biçimine dönüþtürme çabasý içindedir. Ýþte bu noktada da, Türk Siyasal Hayatý’na, sözünü ettiðimiz karþý güç olan, sosyalizm yanlýsý mekanizmalar ve dengeleyici bir “sol” gerekmektedir.    



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politika kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cumhurbaþkanýný Neden Halk Seçmemeli?
Türk Siyasal Hayatýnda Bir Lider: Bülent Ecevit
Ermeni Tehciri Meselesi
Türkiye"de Demokrasi
22 Temmuz

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Klasik Türk Müziði'nin Osmanlý'dan Cumhuriyete Geçiþteki Deðiþimi ve Milliyetçiliðe Etkisi
"Benden Selam Söyle Anadolu'ya"
Demokrat Parti
12 Eylül
Türkiye - Ortadoðu Ýliþkileri
Körfez Savaþý ve Türkiye
Osmanlý - Türk Belgelerine Göre Ýttihat ve Terakki'nin 1915'te Ermenilere Yönelik Politikalarý*
Türkiye Cumhuriyeti'nde Resmî Yurttaþ Profilinin Evrimi*
Erken Cumhuriyet Dönemi"nde Emek Tarihçiliði ve Türkiye"de Sendikacýlýk
Türk - Kürt Sorunu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Doðru Nerede [Þiir]
Sorgu [Þiir]
Tek Sen [Þiir]
Zordu [Þiir]
Ýstanbul'da [Þiir]
Ne Deseydim? [Þiir]
Bilirim [Þiir]
Dilsiz Uþak ve Yaratýlan Simetriler [Öykü]
Akýllýlýk ve Delilik Üzerine... [Öykü]
Ýki Bardak Çay [Öykü]


Nazlý Usta kimdir?

Deðiþken ruh hali deðiþik yazýlar. Bazen iç yakan bir acý, bazen siyasi bir eleþtiri. Günlük hayat gibi. Dünya gibi. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Görünür görünmez her þey... Yaþadýðýmýz, yaþamayý istediðimiz, bir gün yaþamayý hayal ettiðimiz her þey... Bütün ihtimallerden ve çevremde olan, gözüme batan, ayrýntýda kalan herkesten...Her þeyden...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nazlý Usta, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.