..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Usun ve deneyimin aksaçlýlarýnki gibi, ama yüreðin masum çocuklarýnki gibi olsun." -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sanat > Aynur Uluç




31 Ekim 2008
Adý Konmuþ Biçimin Okuyucuya Etkisi  
Aynur Uluç
Nasýl demiþti hem; Martý Jonathan zirveyi zorlarken: “Özgürlüðü kýsýtlayan ne varsa kaldýrýp atmak gerek”


:BBJE:
Yaratýcý drama çalýþmasýnda kullanýlan bir yöntem vardýr. Ýki kiþilik mini gruplar oluþturulur. Kiþilerden biri A olur, diðeri B. Önce A hamur olur, B heykeltýraþ; sonra tersi. Ýlk þekilde B, A’yý dilediðince yoðurur ve hamurunun kývamýnýn hazýr olduðunu hissettiðinde ona þekil vermeye baþlar. A, B’nin kendisine yaptýrdýðý hareketlerin bedeninde duruþuna tamamen uyum göstermek zorundadýr. Baþka bir deyiþle kendini B’ye býrakýr. A’nýn B’yi yoðururken düþüncelerinde oluþan hikâye, gittikçe belirginleþir. B, hikâyesi doðrultusunda A’ya son þekli verdiðini düþündüðünde onu o formatta býrakýr. A kendisine verilmiþ son durumunu sabitleyerek bir heykel gibi hareketsiz kalýr. Bu çalýþmayý yapan tüm mini ekipler heykellerini bitirdiðinde çalýþtýrýcý, teker teker heykellerin etrafýnda gezinir. Herhangi birinin omzuna dokunur. Dokunduðu kiþi kendisinin hangi hâl içinde olduðunu düþünüyorsa, ona uygun olacak þekilde doðaçlama yaparak durumunu canlandýrmaya baþlar. Ancak, “Ben þuyum ” diye deðil de doðrudan o kiþi olarak. Ýþte bu bitirilmiþ son pozisyonla, konuþmaya baþlanma noktasýna kadar geçen sessiz aralýða kocaman öyküler sýðar.
Çok ilginçtir ki, tam bir yoðunlaþma ile çalýþabilmiþ ekiplerde hamur konumundaki kiþinin kendi bedenine verilmiþ þekle oldukça uygun olacak biçimde davrandýðý görülür. Tam da kendisine yüklenen temaya ve onun yarattýðý psikolojiye çok yakýn bir öyküyü barýndýran tutumlar sergiler, o kiþi.

Farklý olma durumunda ise, bu o kadar da önemli mi sizce? Bu durumda hamurun düþüncesi mi gerçek olandýr, heykeltraþýnki mi; yoksa o çalýþmayý izleyen çalýþtýrýcýnýn gözünde canlanan öykü mü? O safhada hangi öykünün gerçek olduðuna kim karar verecektir? Konuya somut olarak bakýldýðýnda; ortada sadece netleþmiþ bir beden duruþu vardýr ve sonrasýnda söylenmiþ birkaç cümle. Ýþte oradaki duruþlarda, gülümseyiþlerde, alýndaki bir çizgide, kaldýrýlmýþ bir kolun havadaki edâsýnda þiirsellik vardýr. Duruþun içinde þiir, o þiirin içinde gizli öyküler vardýr. Tanýmlanmamýþ, sýnýrlarý çizilmemiþ bir aralýkta dans eder, orada sanat. Bu örneði edebiyat üzerinden düþünürsek, edebi form veya belli akýmlara göre beklentisini önceden belirleyen okuyucuda ürüne karþý doðal olarak oluþan ön yargý yoktur bu aralýklarda. Dolayýsýyla “ Tanýmla ve sýkýþtýr”larýn daraltýlmýþ bakýþý da.

“Düz yazý kolonyaysa , þiir parfümdür” denir. Doðrudur, ancak bu noktalarda öyle ince bir ayar var ki. Bir ürüne baktýðýmýzda bunun biçiminin sorgulanma noktasý birincil bazý oluþturuyorsa özü kaçýrmak, mümkün olabiliyor çoðu kez. Edip Cansever’in yer yer epik tiyatro gibi süren, yer yer yunan tregedyalarýna benzeyen “Ben Ruhi Bey, Nasýlým” isimli þiirini nereye koyacaðýz bu ölçütlerin süzgecinden bakarsak? Ya da Ýsmet özel’in “Ils Sont Eux” isimli þiirini okudukça þiirde Andrei Tarkovsky tarafýndan çekilmiþ bir filmin karelerini görür gibi olmaz mýyýz?. Peki buna dayanarak “Bu þiir deðildir, açýkça öykü anlatýr” mý diyeceðiz? Amaç, yaþama deðen ürünleri paylaþmaksa, deðdiði noktayý býrakýp bunun anlatýldýðý þeklin adýný mý tartýþacaðýz, edebiyat çevrelerinde? “Güzelmiþ ama doðrusu; bu duyguyu böyle anlatmanýn modasý geçti artýk ” mý diyeceðiz? Hala Karacaoðlan’ýn sözlerinden için için etkileniyorken, bir yandan da riyâkarlýk takýnýp onu demode mi bulacaðýz?

Oysa yanýt açýk: Bütün içinde parça, parça içinde bütün vardýr.Yargýlarýmýzdýr düþünme süzgecinden geçip dilimize düþen cümle. Bakýþ açýmýzýn derecesidir, beðenilerimizi oluþturan. Elbette sözün hangi biçimde ve o biçim içinde ne yetkinlikte kullanýlacaðý önemli. Ancak önem ölçüsü, sözün belirlenmiþ bakýþ açýlarý içinde ne ölçüde yer aldýðý deðil, derdini insana deðme noktasýnda en etkin nasýl anlattýðýdýr.Öz ve biçim arasýndaki iliþkiyi doðru yerden tanýmlamak gerekir bu noktada. “Öz biçimi belirler, biçim özü etkiler. ”

Edebiyata, hayattan damýttýðýmýzý harflere akýttýðýmýzdýr, diyebilir miyiz? Dersek, hayatla kurduðu iliþkisi içinde kendini nasýl açýmlar edebiyat? Bazen sýkýþtýrýlmýþ bir disket görüntüsünde, bazen sadece ayna, bazense olanlarý seyreltip aralarýný açan bir büyüteç gibi mi iþlev görür? Hayat açýsýndan “aslý” ve “gibi”si arasýndaki farklarý ne kadar bünyesinde taþýr? Hangi noktalarda kesiþir yolu birbiriyle, hangi noktalarda uzaklaþýr? Sanýrým, yan içindeki ying, akla karanýn kardeþliði, zýt kutuplarýn birbiri içindeki uyumu, bütünselliði gibi olur edebiyata gerçek yaþamlardan yansýyan da.

Edebiyat tarihine göz attýðýmýzda akýmlarýn var olaný kendince bir adým daha ileri götürmek için oluþtuðunu fark ederiz. Ve görürüz ki; eklektik çýkýþlar hariç her akým, çoðu kez ilk iþ olarak, yeniyi kabul ettirebilme adýna eski kurallarý yýkmasý gerektiðini düþünmekle baþlar iþe. Ama bu kez de o, yeni kurallar koyar. Ve zaman içinde, onun koyduðu kurallar edebiyat dünyasýný baðlayýcý iþlevler yüklenir. Sonuçta formatlarýn ne þekilde olursa olsun kýsýtlayýcý etkisinden tamamen kurtulmak için sýnýr olabilecek her faktörü iyi incelemek ve bu bakýþla düþünce üretmek, yapýlabilecek en uygun yaklaþým olacaktýr. Yazýmýn çýkýþ noktasýna dönersek; formatý ister sinema olsun, ister tiyatro, ister edebiyat; sanatýn ortak paydasýný bulmaya kalktýðýmýzda tek bir þeyle karþýlaþýrýz. O ortak payda, “insan”dýr. Bu yüzden sýnýrlarý insanýn çaðlar boyu geliþim / dönüþüm çizgisinin ele avuca sýðmaz zikzaklarýnda aramak gerekir.

Nasýl demiþti hem; Martý Jonathan zirveyi zorlarken:
“Özgürlüðü kýsýtlayan ne varsa kaldýrýp atmak gerek”

Aynur Uluç

Karþýn 2008 / Sayý 7

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: TERCÜMAN
Gönderen: ESRA VIZVIZ / , Türkiye
4 Kasým 2008
Edebiyat kuramlarý ile ilgili söyleþilere, akýmlarla ilgili sorulara biraz da suyarsýz kalmýþ gibi görünmemin temelinde kalemimin bencilliði olduðunu düþünürdüm hep..Aslýnda anlatmak istediðimin tam da bu yazýda çok güzel özetlediðiniz þey olduðunu farkettim.Hangi sýradan çýkarsan çýk baþka bir sýraya eklemleniyorsun ama yine yerinde duramýyorsun. Yazarkenki tekilliði kalabalýklaþtýrmak hayatýn hep bize yaptýðý çerçevelere sýðmaksa yazmak fiiline karþýt bir duruþ oluyor sonuç.Kalemini akýma esir etmek. Bence güzel düþünüp güzel ifade etmiþsiniz tebrikler.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yolculuk Var
Martýnýn Kanadýndan Sýzan Güneþ
Vatandaþ Mustafa
Çekmeceleri Düzenlerken
Kurtlar Sofrasýnda Gelincik Yemeði
Yeþil Cennete Yolculuk
Yeraltý Dizeleri
Artýk Beni Ýstemiyor, Bu Þehir
Ýhanet Her Yerde
Þiddet, Her Yerde mi Yoksa?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kesiþme [Þiir]
Meriç'in Þiiri [Þiir]
Þaþý Bir Þehre Þerh [Þiir]
Bir Nisan Yaðmuru [Þiir]
Kana'da Kan [Þiir]
Asýlý Çamaþýrlar ve Beklenen An [Öykü]
El Sallarken [Öykü]
Edebiyatta Görsellik - Edebiyat ve Görsellik [Ýnceleme]
Dilim Dilim Oldu Dilim [Ýnceleme]


Aynur Uluç kimdir?

http://www. aynuruluc. blogspot. com/

Etkilendiði Yazarlar:
.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aynur Uluç, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.