..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeðin dili çok yalýn. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > gökhan




1 Kasým 2008
Kimin Kurþuncusu  
gökhan
Dünyadaki terör örgütleri kimlerin kurþuncusu, ufak bir fikirde benden olsun....


:BFBI:
Terör nedir? Diye bir soru sorsak farklý dillerde farklý cevaplar çýkar ortaya. Türkçede, Almancada, Ýngilizcede vb. farklý tanýmlar ortaya çýkar. Ancak kullanýlan ortak bir slogan vardýr; “Ýnsanlýk suçu” evet terör bir insanlýk suçudur ve hep kýnanmaya mahkûm bir mahlûkattýr. Asýl konumuza geçmeden kýsaca terör ilk olarak nerede ortaya çýktý, ilk terör örgütünü kim kurdu bu konular hakkýnda aydýnlanalým.
Dünyadaki ilk terör faaliyetlerinin “Alamut” adlý kalede ortaya çýktýðý bilinmektedir. Alamut; Haþhaþiler olarakta bilinen dünyanýn ilk terör örgütünün merkezi konumunda bulunan sarp kayalýklar üzerine kurulmuþ bir kaledir. Haþhaþilik Bâtýni düþünce sistemini benimsemiþ Hasan Sabbah adlý kiþi tarafýndan kurulmuþtur. Anlatýlanlara göre Hasan Sabbah Alamut Kalesini zapt ederek orada ihtilalci bir propaganda yürütmüþtür. Batýnilik aslýnda Hasan Sabbah ile ayrý bir boyut kazanmýþtýr. Kendisi parlak bir zeka teþkilatçýlýk cebir geometri astronomi sihir ve dini ilimlere hakim birisi olmasýna karþýn müritlerine eðitim ve öðretimi yasaklamýþ “Allah akýl ve düþünceyle deðil imamýn rehberliðiyle tanýnabilir” diyerek müritlerini ilimden bilimden ve araþtýrmadan uzak tutmuþ, peþinden sürüklemiþtir. Haþhaþiler Hasan Sabbah’ýn önderliðinde çok zararlý faaliyetlerde bulunmuþlardýr. Müritlerini uyuþturucu sayesinde birer suikastçý olarak yetiþtiren Hasan Sabbah, ölüme gönderdiði müritlerini þu þekilde cesaretlendiriyordu; “Gidin falan kimseyi öldürün. Döndüðünüzde sizi meleklerim vasýtasýyla cennete göndereceðim. Eðer iþ baþýnda ölecek olursanýz meleklerime emredeceðim ve sizi cennete götürmelerini isteyeceðim” ve onlara ret edilmesi zor bir teklifte bulunuyordu.
Batýnilerin iþlediði cinayetlerin haddi hesabý yoktur. Hasan Sabbah’ýn fedailerine gösterdiði en önemli boy hedefleri, halkýyla kaynaþmýþ ve baþarýlý olmuþ becerikli devlet adamlarýyla, ilmiyle herkesin takdirini kazanmýþ ünlü âlimlerdi. Selçuklu Devleti’nin ileri gelenlerini kendilerine en büyük düþman bellemiþlerdi. Nitekim Siyasetname adlý eserinde, “Her devirde, her yerde asiler çýkmýþtýr. Fakat hiçbir Rafýzi mezhep Batýniler kadar kötü olamaz. Zira onlarýn gayesi Ýslâmiyet’i yok etmektir” diyen Selçuklu Devleti’nin ünlü ve kudretli veziri Nizamülmülk’ü hunharca katleden de onlardýr.

Hangi dönemde olursa olsun terörün ilk faaliyeti can almak olmuþtur. Peki geçmiþte düþünce sistemlerindeki farklýlýklardan ortaya çýkan terör örgütlerinin bugün ortaya çýkýþ nedenleri nelerdir? Ýdeolojik kaynaklar mý, yoksa bazýlarýnýn kirli çýkarlarý mý?

Öncelikle þunun bilinmesi bizlere bu konuda yol gösterici olacaktýr. Terörün ideolojisi olamaz çünkü ideolojisi bulunan hiçbir örgüt eline silah alarak hak arama gayretine girmez. Amaç ne olursa olsun insanlarýn yaþam hakkýna saygý göstermeyen hiçbir örgüt masum sayýlamaz.

Yukarýda bulunduðumuz tespit terörün amacýný ortaya koymuþ olsa gerek. Terör bir kesimin masumiyetten uzak çýkarlarýna yol açan kirli bir eldir. Þimdi günümüz örgütlerinin oluþum amaçlarýna yönelik bazý tespitlerde bulunalým. Mesela El Kaide adlý örgüt; bu örgütün sözde savunduðu düþünce þudur: “Ýsrail'in yok olmasý ve Müslüman ülkelerde halifelik inancý altýnda büyük bir devlet kurma inancýný benimsemiþtir.” Bu örgüt bugün Irak’ta Amerikan güçleriyle savaþmaktadýr. Ýþin en ilgin yönü ise þudur: 1988 yýlýnda kurulan bu örgüt, soðuk savaþ döneminde S.S.C.B 'nin Afganistan'ý iþgal edebileceði öngörüsü üzerine Amerikan destekli olarak kurulmuþtur. Peki bugün neden kendisini ortaya çýkaran bu devlete savaþ açmýþ gibi davranýyor? Çünkü hepimizin inandýðý bir masal var, “A.B.D Irak’a petrol için girdi.” Hayýr! A.B.D Irak’tan zaten petrolünü alýyordu. Asýl neden petrol olamaz. Sebep tamamen dini ve siyasi, þimdi sürece bakarak bunu açýklayalým. Amerikan ordusu Irak’a adým attýðý günden beri devamlý bir kaos ortamý hüküm sürüyor. Bu kaos ortamýnýn baþ rol oyuncularý kimler Þii’ler ve Sünni’ler diðer dini ve etnik gruplar arasýnda bu iki grubun çatýþmalarý kadar þiddetli bir çatýþma ortamý oluþmuyor. Peki neden Þii ve Sünni gruplar çatýþtýrýlýyor. Çünkü bu bölgede çýkacak Þii ve Sünni çatýþmalarý Arap dünyasýna yayýlýrsa Müslüman dünyasýnda yalnýz kalacak bir Ýran kimin iþine yarayacak cevap belli deðil mi? Peki, El Kaide’ nin bununla ne alakasý var? Çünkü El Kaide militanlarý Amerikan askerlerine saldýrýyor gibi görünse de, genelde Þiilere karþý yapýlan eylemlerinde baþ aktörü durumundadýr. Tabi Amerika da bu kadar çýkar uðruna birkaç bin tane askerine acýyacak deðil.

Þimdi düþünün ne gibi oyunlara sahne oluyor dünya. Artýk mertçe savaþmak yerine, nankörce insanlara kýyýlarak, politik çýkarlar korunuyor. Kimileri düþüncelerinden dolayý masum görse de bu örgütleri eli kanlý bir ideolojinin mahkûmudur bu mahlûklar…

Gökhan AYVERDÝ



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimin Sevgilisi [Þiir]
Türkmen Kýzý [Þiir]
Kýzýma [Þiir]
Yârim [Þiir]
Mefkûre [Þiir]
Öyle Bir... [Þiir]
Keþke [Þiir]
Ýki Bahar [Deneme]
Ölümsüzlük [Deneme]
Necip Fazýl ve Anne [Ýnceleme]


gökhan kimdir?

Tanýmlý bir hayat sýnýrlý bir hayattýr. . .

Etkilendiði Yazarlar:
ahmet kabaklý,m.fuat köprülü,necip fazýl kýsakürek,orhan veli,can dündar,critof garange,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © gökhan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.