..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak ne güzel þey be kardeþim. -Nâzým Hikmet
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Kâmuran Esen




4 Kasým 2008
Doðal Gaz Zammý ve Vatandaþ Unakýtan  
Vatandaþýn canýný çýkarmak, bu olsa gerek.

Kâmuran Esen


Özrü, kabahtinden büyük bakan.


:AEDF:
Maliye Bakaný Kemal Unakýtan, doðal gaza yapýlan yüksek düzeyli zammýn, hükümetin suçu olmadýðýný savunurken, memurun zamlý fiyat ile nasýl geçineceðinin sorulmasý üzerine:

“ Memur, bütün maaþýný doðal gaza veriyor diye bir þey yok. Bir kalem sadece," dedi.

Özrü kabahatinden büyük olmak , iþte bu demek. “ Aðzý büyük olana, kepçe kaþýk gibi gelir. “ misali, bakan maaþý alan birine, bu kadar doðal gaz zammý dokunmaz bile. Deveden bir tüy kopmuþ gibi olur. Ya da, kavak aðacýna konan sineðin aðaca verdiði aðýrlýk kadar olur.

Yok yok, doðru söylüyor aslýnda ! Ýlk kez kendisiyle hemfikirim. Gerçekten de doðal gaz, harcamalarýmýz, aylýk bütçemiz içinde sadece bir kalem. Ödenecek diðer kalemlerden bazýlarý; elektrik, su, ev kirasý, telefon, mutfak giderleri vs. Hükümet, hamdolsun ki sadece doðal gaza zam yaptý.
Yakýnda elektriðe de yapacakmýþ. Ardýndan da, akla gelen her ürüne. O zamlara da, çok þükür yeni fiyat ayarlamasý yapmak bize kýsmet oldu derler.

Unakýtan, zamla ilgili olarak “ Hükümetin dahli yok. Dýþarýnýn etkisi oluyor.” diye ilâve etmeyi de unutmadý.

“ Ýyi olursa Allah’ tan, kötü olursa kuldan.” misali; olumlu geliþmeler hükümetin baþarýsý, kötü geliþmeler dýþ kaynaklý. Devekuþunun aklý gibi yani… Hani bir atasözü var, bilirsiniz:

” Devekuþu uçmaya gelince ayaðýný gösterir, uçamam; yük taþýmaya gelince kanadýný gösterir, taþýyamam dermiþ.”… Unakýtan da ayný devekuþu gibi davranýyor.

“Memur bütün maaþýný doðal gaza veriyor diye bir þey yok. Bir kalem sadece .” diyen bakana kýzmayýn. Tok, aç’ýn halinden anlamaz sevgili okurlar. Yüksek milletvekili maaþý alan, T.B.M.M. lokantasýndan 3 kuruþa yemek yiyen bakan ; vatandaþýn 3 kuruþa bir dilim ekmek bile alamadýðýný an- la-ya- maz. Siz, istediðiniz kadar damdan düþmenin acýsýyla baðýrýn; kendisi damdan düþmeyen Unakýtan, sizin acý çýðlýklarýnýzý duymaz bile, duysa da keyfinizden türkü söylüyorsunuz sanýr. Bizim tutuþan sakalýmýzdan sigarasýný yakmaya çalýþýr.
Zamanýn birinde polisler, uzun zamandan beri aradýklarý bir adamý evinde yakalamýþlar, götürüyorlarmýþ. Karýsý baðýrmýþ arkasýndan ; “ Gelirken çocuða çiklet getir.” demiþ. Kýssadan hisse.

Unakýtan, ” Doðal gaz zammýnda hükümetin dahli yok, dýþarýnýn etkisi,” dediðine göre, demek ki küresel kriz bizi teðet geçmemiþ, baþbakanýn zannettiði gibi ya da halkýný kandýrmaya çalýþtýðý gibi. Teðet geçmek ya da ýskalamak þöyle dursun, tam 12’ den vurmuþ bizi küresel kriz. ” Hamdolsun, durumumuz iyi. ” diyen baþbakanýn kulaklarý çýnlasýn. Ya bakan doðru söylemiyor, ya baþbakan. Daha da doðrusu ikisi de doðruyu söylemiyor. Krizin bizi teðet geçtiði de yalan, doðal gaza yapýlan zammýn, dýþarýyla ilgili olduðu da yalan. Botaþ’ a borcunu ödemeyen belediyelerin, kurumlarýn faturasýnýn vatandaþa kesildiðini herkes biliyor. Hiç olmazsa mert olun, doðruyu söyleyin.

Doðal gaza yine zam geldi diye býrakýn sýzlanmayý sevgili okurlar. Hamdolsun ki, maaþýnýzýn tamamýný doðalgaza yatýrmýyorsunuz.
Hamdolsun ki, doðalgaz faturanýzý yatýrdýktan sonra, maaþýnýzdan 100 – 150 Y.T.L. elinizde kalýyor.
Hamdolsun ki, doðalgaza % 70- 80 zam yapýlmýþ. Çok þükür ki % 90 falan deðil. Allah korusun, ya % 100 zam gelseydi. Þükür halimize .
Hamdolsun ki , baharda doðalgaz ucuzlayacakmýþ. Ýnþallah bahara kadar yaþarsýnýz da, doðalgazýn ucuzladýðýný görürsünüz.

Sayýn bakan, doðal gaz zammýyla ilgili olarak þunu da demiþ: ” Petrole yapýlan zamlara bakýlýrsa yüzde 80 deðil 180 bile olur." ….On ayda yapýlan zam % 80 ‘ de kaldýðý için, zil takýp oynamamýzý isteyebilirdi, istememiþ. Bunu bizden istemeyen bir maliye bakanýmýz var hamdolsun! Üstelik, “ Ben de vatandaþým ! ” dedi. O da zamdan etkilenecek yani. Kulaðýna sivrisinek konan fil kadar caný yanacak sizin anlayacaðýnýz. Zavallý vatandaþ bakan, zavallý Unakýtan. On ayda % 80 zam yiyen doðal gazýn faturasýný nasýl ödeyecek ? Belki AKP, kömür yardýmý yapar kendisine.

Aslýnda, bakanýn tuzu kuru. Sizin anlayacaðýnýz bizim derdimiz inekle, dana ; bakanýn derdi sürmeyle, kýna. En iyisi ben bakaný düþünmeyi býrakayým da kendi derdime yanayým.
Allahým ! Bana bahara kadar ömür ver de, doðal gazýn ucuzladýðýný göreyim.
Gülmeyin sevgili okurlar , belli mi olur ? Umut dünyasý iþte.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Benim Hiç Sevgilim Olmadý
Balkonlara Asýlmýþ Biberler
Okulsuz - Öðretmensiz Býrakýlan Köylerimiz
Atasözlerimiz Üzerine / Yeni Düzenleme
Fatma Nine'nin Günlüðü - 3
Bayramda Anýtkabir Ziyareti Þart Mýdýr?
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bugün Guþlar Gibiyim
Bir Kadýn Kimdir Aslýnda
Mudurnu'lu Fatma Ninenin Günlüðü / Mudurnu"da Þiir ve Türkü Gecesi
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Paralel Bir Ürya Gördüm

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.