..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tarihten öðreniyoruz ki tarihten hiçbir þey öðrenmiyoruz. -Hegel
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Ruþen Sel




5 Kasým 2008
Barrack Obama  
Ruþen Sel
Barrack Hussein Obama'nýn ABD Baþkanlýk seçimlerini kazanmasýnýn akla getirdiði düþünceler.


:AIAA:
Afrikalý siyah insanlarla, Türk insanýnýn tanýþmasý Ýstanbulun fethi sonrasý özellikle 16. yüzyýlda korsan gemileriyle kara kýtadan getirilmiþ kölelerin sarayda ve zengin teba arasýnda hizmetçi olarak kullanýlmasýyla baþlanýlmýþ. Sarayda hadým edilmiþ zenci harem aðalarýnýn tek tük hikayeleri serpiþtirilmiþ edebiyatýmýzda.

Buraya kadar Amerikalýnýn Afrikalýya olan davranýþýndan Osmanlýnýn tek öne çýkan farký, afrikalý köleyi bir amerikan verimliliðiyle kullanamamýþ olmasýdýr. Amerikalý sermayedar onlarý kolonilerindeki plantasyonlarýnda ölene kadar çalýþtýrmýþ ve en üst düzey verimi almýþken, Osmanlý ise daha çok hizmet sektöründe kullanmýþ, iþçilik gerektiren yerlerde tercih etmemiþ, bir süre sonra da özgürlüðüne kavuþturmayý dini bir kefaret olarak görmüþtür.

Amerika'da ise afrikalý kölelere özgürlük verilmesi, insancýl sebeplerden çok, sanayileþmiþ kuzeyin iþçilerine maaþ verirken, köle düzeni çalýþan güneyin bu sebeple daha ucuz piyasaya giren mallarýyla rekabette sorun yaþamasýyla baþlamýþtýr. Tabi ki tek sebep bu deðildir, hümanist düþüncenin etkisi de görülmüþtür.

Türkiye'de Osmanlý'nýn bir mirasý olarak nesillerce devam eden afrikalý bir demografik yapýnýn bulunmamasý ilginçtir. Buna karþýn Amerika'da azýnlýk ta olsa zenci nüfusu önemli rakamlardadýr ve bu azýnlýk 200 küsür amerikan baþkanlýk seçimleri tarihinde ilk defa melez de olsa kendi ýrkdaþýný o mevkiye çýkartmayý baþarmýþtýr.

Barrack Hüssein Obama, özellikleri, ismi ve rengiyle, politik görüþleriyle, ilk izlenimde haksýzlýða uðramýþlarýn veya zayýflarýn sesi olmaya müsait bir baþkan namzeti olarak gözükse de (henüz yemin etmedi) pahalý kampanyasýnýn gediklerini bazý menfaat çevreleri veya lobilere ödenecek kefaretle kapatýp kapatmadýðýndan habersiz olduðumuzdan, bundan emin olamýyoruz.

Fakat onun iktidara gelmesi, Amerika'nýn daha rahat bir þekilde kendi imajýnýn genç bir özgürlükler ülkesi olduðunu ve çabalayan parlak zekalarýn her zaman o uçsuz bucaksýz topraklarda en üst basamaklara kadar týrmanabileceðini dile getirmektedir.

Bu durumda, biz tarihimizle övünmeye devam ederken, o uzak topraklarda tarih yazýlmaya devam edecek. Hoþgörü kültürü bizim topraklarýmýzda yeþermiþ bir filiz olabilir, fakat dev bir aðaç olmuþ haliyle bol mahsüllü meyvesinin üzerinde bugün "made in America" yazýyor.

Tabii ki, bunlardan bize çýkartýlacak dersler vardýr. Ýçimizdeki çekiþmeleri, uzlaþmazlýklarý çözemezsek, daha çok zaman yitirip, birbirimize acý çektirmekten, mevzilerimizi korumaktan ve herkese kuþkuyla bakmaktan öteye gidemeyen, güvensiz, içine kapalý bir toplum olacaðýz ve her yanlýþýmýza bir dýþ mihrak arama hastalýðýmýzla gelecek nesillere çok sýnýrlý bir saðlýklý toplum yaþam alaný býrakabileceðiz.

Çok kültürlü ve bu kültürlerin uyumunu saðlamýþ bir ülke vatandaþý olmak isterim. Dünyanýn her ýrkýndan insan gelip yaþasýn ülkemde, zenginliklerini ve deðerlerini de yanlarýnda getirirler ve her haliyle daha zengin daha az korkak bir toplum olabiliriz. Sonuçta, bilmek ve tanýmak, cahilliði kovar. Bilmediðimiz þeydense korkar ve onun bize olabilecek muhtemel getirilerinden mahrum kalýrýz.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ayrýca
Gönderen: YETER ÖZHAL / , Türkiye
14 Kasým 2008
MUTLU KÖLE ÇOKTUR :) Darwin

:: Belki...
Gönderen: YETER ÖZHAL / , Türkiye
14 Kasým 2008
Tamam,sizin temennilerinizi bu ülkede doðmuþ büyümüþ her Türk vatandaþý ister.Fakat anlamanýz gereken ve atlanýlmamasý gereken çok önemli konularý es geçmemeniz lazým.Osmanlý'nýn kabuk sýyýrýp Türkiye olmasý.Bu ülke kabuk atarken üstünden,bu halk,bu topraklar ne gibi þeyler yaþamýþ bütün bunlarý beynimize nakýþ gibi nakþetmemiz gerekiyor.Yalnýz,unutmayýn bu topraklarda yaþanan GERÇEKLERÝ sadece tarih kitaplarýndan bilmemek gerekiyor. Çok kültürlü olmak,ya da çok ýrklý olmak bir ülkenin her zaman artýsýdýr.Sizin DIÞ MÝHRAK diye bahsettiðiniz þeyler,bizim iç mozaiðimizi bozmaya asýrlar öncesinden AND içmiþ devletlerdir.Eðer bunlarý halâ göremiyorsanýz,size SEVR antlaþmasýný tarihi bir ÖRNEK olarak gösteriyorum. VE LÜTFEN BU ANTLAÞMAYI ÖNYARGISIZ OKUYUN...Amerika'nýn nasýl kurulduðunu,nasýl bu hale geldiðini de sorgulamanýz gerekiyor o zaman.Barrack Obama'nýn CHANGE olup olmadýðýný da o zaman kendi gözünüzle görmüþ olursunuz. Yazýlmýþ SENARYONUN belli paragraflarýný oynamaktan baþka bir þey deðil bunlar.Siyahi,ya da melez bir insanýn USA baþkaný olmasý,USA insanlarýnýn cesur yürekli olduðunu göstermez. Bir ulusun kurulmasýnda,bazý temel direkleri vardýr.O temeller yýkýlýrsa,ülke tarihin tozlu raflarýna kalkar gider. TARÝH TEKERRÜRDEN ÝBARETTÝR.Bunu unutmayýn!




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Soluk Çiçek [Þiir]
Kalbe Sel Bastý [Þiir]
Tavþan ve Bebeleri [Þiir]
Yeni Bir Türk Çizgi Romaný [Deneme]


Ruþen Sel kimdir?

1974

Etkilendiði Yazarlar:
Martin Eden


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ruþen Sel, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.