..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Yumuþak olma ezilirsin, sert olma kýrýlýrsýn." -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > 21. Yüzyýl > Hülya Akyýldýz




26 Kasým 2008
Kelebek Etkýsý  
Hülya Akyýldýz
Sýradanlýklar içinde yaþanýlan bir hayatta sanki kurulmuþ programlanmýþ bir robot gibi yaþarken, hayat etrafýmýzdan geçip gidiyorken ve biz bunu ýskalarken, neden bir saniye bir dakika durup kendimize bakmýyoruz, etrafýmýza bakmýyoruz.


:CABI:



Sýradanlýklar içinde yaþanýlan bir hayatta sanki kurulmuþ programlanmýþ bir robot gibi yaþarken, hayat etrafýmýzdan geçip gidiyorken ve biz bunu ýskalarken, neden bir saniye bir dakika durup kendimize bakmýyoruz, etrafýmýza bakmýyoruz.

Yaþadýklarýmýzýn bizlerde yarattýðý duyguyu farketmeye çalýþmýyoruz. Hissetmek herþeyi her güzelliði o an, o saniye hissedebilmek... Acýyý, tatlýyý, gülümsemeyi, kýzgýnlýðý, mutluluðu, mutsuzluðu, sevinçlerimizi paylaþtýðýmýz gibi üzüntülerimizi de paylaþmayý, paylaþabilmeyi, insanlarý tanýmayý, onlara zaman ayýrmayý, canlýlarý yaradanýn yarattýðý tüm canlýlarý ve diðer yaradýlanlarý görmemezlikten geliyoruz. Yaradýlan bir varlýðýn neden yaratýlabilmiþ olabileceðini ve o yaradýlanýn evrende ne gibi bir boþluðu doldurduðunu, onun da hesaplanan bir düzen içinde mutlak varolmasý gerektiðini farkedemiyoruz. Kelebeðin bile kanat çýrpýþýyla atmosferdeki düzenin zaman içinde dalga dalga yayýlarak, birbirine baðlý zincirler gibi Kaos etkisi yapabileceðini farketmiyoruz.

Dünya insanlýktan önce de vardý ve olmaya da devam edecek. Kim bilebilir ki sonzuluðun gücünün neler olabileceðini. Hangi akýl, hangi bilim sonsuzluðun hesabýný yapabilir, varsayýmlarla yapýlan hesaplamalar ezelden beridir var olan ve ebediyete kadar da varolacak bir gücün karþýsýnda doðruluðunu ispatlayabilir. Sýradanlýkla yaþanýlan bir dünya da sýradanlýk içinde olmayan her bir yaradýlmýþýn evrende varolmasýnýn sebebi varken, biz insanlarýn evrendeki görevlerimizin yemek, içmek, rahat bir hayat, sadece kendi mutluluðu için, bulunduðu dairenin içinde yaþayarak baþka dairedeki yaþayanlarýn farkýnda olmamak. Kendi dairesinde yaptýðý etkilerin zaman içinde daðýlarak yýllar yýllar sonra etkilerin oluþumunun sonuçlarýný farklýlaþtýracaðý , eðer bu etkinin baþlangýç noktasýnda sevgi yoksa bunun sonuçlarýnýn neler olabileceðini farkedebilmek.

Sevgi varoldukça insanlýkta varolacaktýr. Sevginin bittiði anda insanlarýn yapabilecekleri tek þey kötülük olacaktýr ve kötülüðün de evrende yeri olmamalýdýr. Tek bir seven temiz yürek, evrenin gücü olabilir, tek bir sevgi tüm dünyayý tüm insanlýðý deðiþtirebilir... Rüzgarýn önünde sürüklenen yaprak gibi olmaktansa, rüzgarýn önünde dimdik duran, kökleri güçlü bir aðaç olabilmek. Dallarý yapraklarý gökyüzüne uzanýrken , sonbahar geldiðinde yapraklarý kurusa da kýþ geldiðinde dallarýnda tek bir yaprak kalmasa bile, bahar geldiðinde yeniden, yine çiçekler çýkacak, yapraklar yeþerecek ve dallar yeþillenecektir. Her an yaþanýlan bu olayýn sonunun olmadýðý gibi, üzüntüler dertlerde her an hayatýmýzda olacaktýr. Önemli olan ise yine yeniden baharýn geleceðini, aðacýn kökünden aldýðý güç gibi bizlerde yüreklerimizde ki sevginin gücü ile yine yeniden yeþerecek ve güneþin ýþýklarýyla sevginin gücüyle etrafýmýza neþe katacak, tüm dünyayý yüreði sevgi dolu olan, tek bir fert bile güzelleþtirebilecektir..


Hülya Akyýldýz

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: merhaba
Gönderen: Hülya Akyýldýz / , Türkiye
30 Ocak 2011
Daha önce yorumunuzu okuduðumda size karþýlýk verecek cümlelerim eksikti þu an yorumuuzu okuyup idrak etmek ve yazdýðýnýz her harfin her kelimenin sonsuzluðun içinde ne kadar güzel anlamlar ifaede ettiðini anlamak bu duyguyu hissetmek mükemmel bir duygu. Çok teþekkür ederim dost yürek. Herþeyin yüreðnizden güzellike olmasý dileðimle... Saygýlar...

:: kelebeðin hayatý
Gönderen: Taner / , Türkiye
30 Aralýk 2008
Haksýzlýða uðradýðý zaman soru sormayý öðrendi .Neydi kelebeðin suçu ? Bu oyunu yaþamak zorunda mý ? Kelebek tarihi yazýlýrken roller belirlenmiþti . Kötüler hep güçlüydü . Bu gücü acaba kötülüklerinden mi alýyorlardý ? Yoksa zorunluluk þansa hükmederken birileri acýlarý mý icat etti ? Kelebek hep sýðýndý . Her büyük yokoluþta ,yok olmamayý öðrendi . Çünkü o yokolmamalýydý . O hiçbir þeyin farkýnda deðilken oldu herþey . Seçme þansý olmadýðý altenatifinde hazýr buldu herþeyi .Geçmiþi deðiþtirme þansý yoktu artýk . Ondan önce gelenlerin hazýrladýðý gerçeði gördü . Kelebeklerin kaderini belirledi o da . Sadece yedi gün ömrü vardý . Birdaha , baþka bir defa yoktu onun için . Herþeyi sýðdýr- malýydý bu ömre . Yeterince kanat çýrpabilirse belki bir rüzgar oluþturabilirdi . Kelebeklerin tarihi yazýlrken , kelebek etkisi de yazýlmýþtý ya . Çýrpýndý durmadan .Niye hala rüzgar çýkmýyor ? Gelecek gemisi yol alýrken açýk denizde , kelebeðin kanat çýrpmasý için dua ediyor . Henüz fareler kaçýþacak bir kara parçasý bulamamýþken , gemi hala yol alabiliyor . Kelebek bu oyunu yazaný tanýmak istedi hep , güçsüz bir kelebeðe niye böylesine zor bir rol verilmiþti . Uðradýðý her haksýzlýkta bunu sorgulama hakký doðdu ona . Araþtýrdý . Acaba herkes kendi rolünü mü belirliyor ? Peki öyleyse bu oyunda niye fareler de var ? Baþka bir sitede yayýnladýðým bu yazýmla katýlmak istedim düþüncelerinizi gayet iyi anlayabiliyorum. Ýnsan sevgisi toplum içinde üstün bir konuma gelmediði sürece insanlara baþkalarýný ezerek baþarýlý olacaklarý düþüncesini empoze edenler baþarýlý olacaklardýr.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn 21. yüzyýl kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
'Güven' Olmazsa Olmaz...
Zeka ve Akýl
Hayata Tutunmak
Ýnsan Ne Ýle Yaþar?
Kimler Aldý?
Bir Bedende Yarým Kalmak.
Sevginin Gücü
Dünya Nereye Gidiyor?

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Nefsin Tuzaklarý
Kartallar Yüksek Uçar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kelebek Kanadýnda Hayat [Þiir]
Arþ - I Ala`ya Yükselelim Bugun [Þiir]
Seni Yaþatýyorum [Þiir]
Bir Dilek Tut [Þiir]
Seni Düþünürken [Þiir]
Ey Sevgili [Þiir]
Yüreðin Gücü Aþk [Þiir]
Yürek Göçü [Þiir]
Hadi Git Aþk [Þiir]
Düþler Topla Yüreðinle Gülüþlerime [Þiir]


Hülya Akyýldýz kimdir?

HAYAT HAN, BEN YOLCU. . .


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hülya Akyýldýz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.