..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzca sevgiyi öðret, çünkü sen osun. -Anonim
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ýronik > Nezihe ALTUÐ




29 Kasým 2008
Kaybedenler  
Nezihe ALTUÐ
‘Bana bir masal anlat banker amca içinde kaybedenler olsun’ diyen çocuklarýn sözüne karþýlýk; Banker amcada anlatmaya baþladý.


:BJHJ:

‘Bana bir masal anlat banker amca içinde kaybedenler olsun’ diyen çocuklarýn sözüne karþýlýk; Banker amcada anlatmaya baþladý.
‘Bu günlerde; Amerika da batan Freddie Mac ve Fannie Mae ve Lehman Brorther dünyanýn en büyük finans kuruluþlarýdýr.AIG de en büyük sigorta þirketidir.Kaderlerimizi þekillendiren birçok önemli küresel olayýn birisi yada birileri öyle olmasýný planladýðý için olduðuna inanlardaným.Bu da planýn bir parçasý bence. Dünyayý yönetenler kitleler deðil elitlerdir. Bilgi endüstrisinde çalýþan insanlarýn zenginleþtiði, akademik eðitimi yada teknik bilgisi olmayanlarýn yoksulluktan ve açlýktan kýrýldýðý, iki uçlu bir topluma dönüþtü tüm dünya!...Dünyayý gerçekte kim yönetiyorsa ona bakmalýyýz. Bizi yönetenlere ‘ONLAR’ diyelim.
Onlar kaynaklarýn büyük çoðunluðuna sahiptir. Hisse senetlerini onlar kontrol eder, fiyatlarý onlar belirler, vergilerden yakayý kurtaranda onlardýr.!Üretimde onlarýn elindedir.Enerji, týp, silah ve yeni teknolojileri ele geçirerek üretimin kontrolünü de ellerinde tutarlar!...Onlarýn ellerinde dünyamýzdaki en az anayasal hükümler kadar güç sahibi ve kaderleri etkileyen bir düzine gizli örgütler vardýr!...
Onlarýn bir ahtapot gibi yapýþ, yapýþ zehirli kollarý vardýr.Onlar zehirli kollarýný uluslara uzatýrlar.Onlarýn kollarý görünmez bir hükümet aðýrlýðýndadýr.Ýþte bu kollardan biride benim çocuklar!...Uluslararasý bankerler olarak anýlýrýz dünyada.Bu kuruluþlar kendi bencil çýkarlarý için kullanýlan çok güçlü bankacýlardan oluþan bir guruptur.Bu gurubun üyeleri güç merkezindedirler ..Bu güç merkezleri iþ dünyasý,akademik unvanlar,resmi pozisyonlar arasýnda sýk, sýk yer deðiþtirirler.Onlarýn baþkanlarýndan biri’ Politikada hiçbir þey tesadüf olamaz. Eðer oluyorsa o þekilde planlandýðýndan emin olabilirsiniz’demiþti tarihte!.... Þu anda ülkelerinin sloganlarý;‘Yes we can, Yapabiliriz.!...Yapabilirsiniz!...’ dir.Onlar tüm dünyayý önce batýrýr,sonra yaparlar.Þimdi batýrmadalar!...Önce batýrdýklarý ekonomilerin geliþimini saðlayacaklar,dolarýn deðerini sabitleyecekler, uluslararasý ödemelerde , uzun vadeli denge kuracaklardýr..Amaçlarý para ve kredi akýþý oluþturmaktýr.Tüm uluslara da bu olmadan yaþayamayacaklarýný söyleyecekler.!...Zehirli kollarýndan biri olan IMF yi tüm uluslara uzatacaklar .Uluslarda onun o yapýþ, yapýþ vantuzlarýndan kurtulmak için çabalayýp duracaklar.Çünkü onlarýn bankacýlarý hükümetlere krediler vererek para kazanýrlar.Hükümetlerin borcu ne kadar çok olursa,tefecilere faiz o kadar geri döner.Sistemlerinin amacý ;günümüz toplumlarýnýn her seviyesinin de Borçlu olmasýný saðlamaktýr.
     Bizim meslekte banka sahibi hesap sahiplerine borçludur.Hesap sahipleri de alýnan krediler için bankalara borçludur.Bu durum bankanýn iþine gelmektedir.Borçla alýnan para ödenmediði takdirde bankalar,borç sahiplerinin mallarýna el koyarlar.Piyasada çok miktarda para dolaþtýðý için fiyatlar yükselmeye devam etmektedir.Ancak piyasada dolaþan ne kadar çok para olursa paranýn deðeri o kadar düþük olur. Þu günlerde ’Güç Dengesi Oyunu’ oynadýlar! tüm dünyada! .sahne arkasýndakiler!... Onlar!..Ayný zamanda .halklarýn öfkesinin de politikacýlara yönelmesini saðladýlar.Kendileri tehlikeden uzak sahnenin arkasýnda saklanýyorlar, yeni bir sahne ,yeni bir güç dengesi kurmaya çalýþýyorlar.Bize de oradan ‘yapabilirsiniz!...’diye sesleniyorlar.
Bugün para; genellikle ATM’ lerde,plastik kartlarla ulaþýlan basit elektronik sayýlardan ibaret!...Para onlar tarafýndan faiz karþýlýðýnda ödünç verilmektedir. Paranýn toplam miktarý artarken deðeri de düþecektir.Buna da enflasyon diyorlar.Ahtapotun kollarýna sarmalanan uluslara da ‘enflasyonla mücadele için paraný azalt ,yatýrým ve harcama yapma!...,sakýn büyüme ha!...’diyorlar.Ahtapotun kollarýnýn baþýndakiler,elektrik sayýlar yada kaðýt para akýþýný kontrol edenler yada bizim seslendirdiðimiz onlar!...yukarý ve aþaðý yönde bizim ekonomimizi hareket ettirirler.Bizde buna enflasyonla mücadele programý diyoruz!...sevgili çocuklar!...Bizde batan banklarýn olduðu günleri hatýrlayanlar var mý.? Batan bankadaki parasýný almak isteyen kuyruklarda hastalanýp televizyonda baðýran Hatice teyzeyi hatýrlayan var mý? Hatice teyzeye herkes tüm yetkililer ‘Geçmiþ olsun’ diyorlar!... Hatice teyzede baðýrýyor bankada parasýnýn olduðunu ispat etmek için elinde bulundurduðu nüfus cüzdaný ve banka cüzdaný sallayarak tüm kameralara!...’Geçmiþ olsun diyorlar bana ama geçmiþ, geçmiþtir diyemem ki parama!...yeniden yaratamam ki ben paramý!...kaç senenin emeði o paralar Almanya da çalýþtým,yemedim, gezmedim,giymedim,içmedim biriktirdim ,ülkeme güvendim ,gurbette býrakmadým ne olur ne olmaz diye!..niye hep bizi kýstýrýyor bu bankacýlar!... ,daha geride yaþayacak bir altmýþ yýlým yok ki!... ‘demiþ kuyrukta yere yýðýlmýþ, hastalanýp, hastaneye yatmýþ ve bir daha ayaða kalkamamýþtý. Hatice teyze!…daha nice teyzeler!…ve amcalar!...o kuyruklarda günlerce bekleyip durmuþ, bu enflasyon canavarý da paralarýný yutmuþtu.!... Her beþ veya altý yýlda bir yaþanýr bizde bu batýþlar!...ve gerçekte kaybedenler bence bunlar!... sizin de anlayacaðýnýz gibi çocuklar..
Bu arada tüm dünyada!... kaybetmek!... ve kaybeden biri olmanýn, mitolojisi ile kaynýyor !..Ýnsanlar arasýnda da kaybetmek,kaybeden biri olmak bile bir baþka statünün simgesi.Ortalýk sahte kaybedenlerle kaynýyor. Yani anlayacaðýnýz!..Banka sahipleri kaybedenlerin mitolojisinden kendilerine macera ve tarih istiyorlar!...Banka sahibi bankasýný kaybetti!....Banka müþterisi de parasýný!...Gerçekte kim kaybetti!... kim kurtarýlmalý!...þimdi onun ayrýþtýrmasý var.
Anlatmamdan çok etkilenen çocuklara bende ‘Bir bilmecem var çocuk lar.’dedim onlar da ‘Hadi sor? sor?..’dediler. Bende ‘Gerçekte bize kaybettirenler sizce de kim!..’dedim .Onlarda hep bir aðýzdan ‘El-itler!... Elitler, yada zadeler!... banker amca ‘diye cevapladýlar.




24.11.2008

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Tekerrür
Gönderen: Borga / , Türkiye
25 Aralýk 2008
Acý olan ise; Peþkeþçi yerel aktörler hep deðiþse de bu zokayý yutmaya alýþ(týrýl)mýþ bir halk kitlesinin varlýðý.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýronik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ben Kimim Ki!
Adamýn Adasý
Sihirli Kutular, Sihirli Deðnekler
Þimdiki Zamanda Çok Özel
Adamýn Adasý

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ben Ýstanbul"luyum!
Bu Ben Miyim!
Motifler
Ben Güzel Miyim?
Rehgüzar
Hiçin Kýsýr Çölündeki Savaþ
Acý...
Üþüdüm
Saklambaç
Kül Kaldý


Nezihe ALTUÐ kimdir?

Yýllarca okumayý kendimi hobi, hatta dost edindim. Artýk bu dosta bir dost daha katmak istiyorum ve kendi öykülerimi yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Orhan Pamuk, Oðuz Atay, Dante, Ahmet Hamdi Tanpýnar, Alev Alatlý, Milan Kundera, Kafka, Dostoyevski, Nazým Hikmet, Akþit Göktürk, Mevlana, Çehov, Halid Ziya Uþaklýgül, Yaþar Kemal, Bertol Brecht, Shakespeare, Kemal Tahir, Orhan Kemal, Turgenyev, Gorki, Ba


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nezihe ALTUÐ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.