..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En büyük mutluluk ve en büyük sýkýntý anlarýnda sanatçýya gereksinme duyarýz. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Eðitim > Seray OZAN




3 Aralýk 2008
Eðitim Görmüþ Kiþinin Özellikleri  
Seray OZAN
Boshwell;“Efendim,bir çocuðunuz olsaydý ona ne öðretirdiniz?”diye sordu.Dr.Johnson þöyle cevap verdi;“Onlarýn iyi bir eðitimden geçmeleri için ekmek ve su ile yaþamayý göze alýrdým.Ama öðrenmekten zevk almadýklarý ve öðrenmelerine gerek bulunmayan þeyleri de kafalarýna sokmaya çalýþarak onlarýn istikballerini tehlikeye sokmaya kalkýþmadým.Kýzlarýnýza gezegenlerinizin çaplarýný öðretirseniz ve onlar da bunun için sizinle bir arada bulunmaktan zevk duymazlarsa,hayret etmeye hakkýnýz olur mu?”


:AIEG:
EÐÝTÝM GÖRMÜÞ KÝÞÝLERÝN ÖZELLÝKLERÝ


Boshwell;“Efendim,bir çocuðunuz olsaydý ona ne öðretirdiniz?”diye sordu.Dr.Johnson þöyle cevap verdi;“Onlarýn iyi bir eðitimden geçmeleri için ekmek ve su ile yaþamayý göze alýrdým.Ama öðrenmekten zevk almadýklarý ve öðrenmelerine gerek bulunmayan þeyleri de kafalarýna sokmaya çalýþarak onlarýn istikballerini tehlikeye sokmaya kalkýþmadým.Kýzlarýnýza gezegenlerinizin çaplarýný öðretirseniz ve onlar da bunun için sizinle bir arada bulunmaktan zevk duymazlarsa,hayret etmeye hakkýnýz olur mu?”
Eðitimli insanýn belirtili özelliklerinden birincisi:
-Anadilini doðru ve kesin kullanabilmelidir.Anlamlý,yerinde kullanmalý: “Dünyanýn en talihsiz insaný,sözü uðrunda yaptýðý masrafý,fikirlerinin gelirinden fazla olan insandýr.”( Chrishopper Morley)
Ýkincisi:
-Yerleþmiþ düzen ve hareketlerin ifadesi olan kibar ve nazik tavýrlardýr.Tavýrlar, Addison’un dediði gibi“Bir kimsenin davranýþlarýný ve nasýl yetiþtiðini gösterir.Ýnsaný insan yapan tavýrlarý deðildir ama ne olduðunu tavýrlarý gösterir.Önemli bir nokta da,karakterin yanýlmaz bir ölçü ve sýnavý vardýr.Çoðumuz bu sýnavda zayýfýz.Bu sýnav þu veya bu sebeplerden ötürü kendimizden aþaðý biri diye kabul ettiklerimize takýndýðýmýz tavýrdýr...Tavýrlarýmýz doðru,asil ama mütevazý olmalýdýr.“Yapmacýk tavýrlar,bencil bir ilk teklifin nemlendirici dokunuþu ile derhal silinen bir ciladýr.”Karakterimizin içeriði saðlam tavýrlardan oluþmalýdýr.Almanya’da bir okul
giriþinde bakýn hangi satýrlar yazýlmýþtýr;
*Servetini Kaybettinse Hiçbirþeyini Kaybetmemiþ Sayýlýrsýn
*Sýhhatini Kaybettinse,Belki Birþeyler Kaybetmiþ Sayýlýrsýn
*Karakterini Kaybettinse,Herþeyini Kaybetmiþ Sayýlýrsýn.
Üçüncü belirtisi:
-Tefekkür etme güç ve adaletinin yerleþmiþ olmasýdýr. Tefekküre sýmsýký sarýlabilmek için gayretlerimizi iki misline çýkarmamýz lazým. Yani düþünmek.Bununla ilgili þöyle bir tefekkür notu var:“Düþünmek için;Durmak,Susmak,Dinlemek lazýmdýr.Ama biz Dursak,düþeriz diye- Susarsak,içimizin sesini duyarýz diye-Okursak,boþluðumuzun farkýna varýrýz diye-habire koþuyoruz, konuþuyoruz, yazýyoruz…Koþmanýn,konuþmanýn,yazmanýn böylesinden hayýr gelir mi hiç.Her þeyin ,her adýmýn baþý tefekkürle olmalý diye düþünüyorum.Durup,susup,okuyup,düþünmeliyiz.
Eðitimin en deðerli unsurlarýndan biridir bu.Eðitimli insanýn inandýðý hakikat standartlarý vardýr.Bu ancak tefekkürle elde edilebilir.Disiplinsiz beyin,gelip geçici her adýmýn ,her modanýn dýþtan mantýklý görünen her þeyin kurbanýdýr.Böyle bir insan kendini kendisine karakter kazandýracak formlardan uzak ve mahrumdur.Kendini sorgulamayan,hadiselerin gerisinde yatan sebepleri aramayan ve hadiseleri istikbaldeki hiçbir gayeye baðlamayan,kendi hayatýný önemsemeyen,þahsýyla ilgili meseleler üzerinde durmayan,dýþarýda olup bitenler hakkýnda hiçbir yorum yapmayan bir hayat beþeri deðildir.Disiplinsiz insan,plansýz yaþam memleket memleket hazine arayan insana benzer.
Dördüncü belirtisi:
-Büyüme ve geliþme gücüdür. Belirli bir kafa türü vardýr ki;belirli bir noktaya kadar eðitildiði vakit artýk kristalize olmuþçasýna bir daha ileri gitmeyi reddeder.Böyle bir kafa büyülenmiþçesine kendinden geçmiþ bir kafadýr.Uzunca bir hayat boyunca devamlý büyüyen ve geliþen kafa,þaheser bir manzara çýkarýr ortaya.Geniþ görüþler,derin sezgiler,akýllý adýmlar büyüme ve geliþmenin belirtisidir.
Beþinci belirtisi,
-Bir iþi yapabilme gücüdür.Saf düþüncelerle dünyadan ve onun gerektirdiði faaliyetlerden el ayak çekmenin veya zekicesine beceriksizliðin eðitimin belirtisi olduðu çaðlar çoktan kayboldu.Çünkü gerçekten eðitim görmüþ biri,bir bakýma verimli de olmak zorunda.Kafa ile,dili ile veya eliyle bildiklerini ifade edebilmeli ve böylece dünyayý bulduklarýndan daha farklý bir þekilde terk etmeli.Dr.Johnson;“ Bir þeyler yapýnýz ve onlarý iyi yapýnýz;bildiklerinizi esaslý ve yararlý bir tarzda ifade ediniz.Eserler veriniz ve devamlýca hissetmekten,hislerle cümbüþ yapmaktan kaçýnýnýz.”demiþtir.Ýþte bir kimsenin gerçekten eðitimli olup olmadýðýnýn ve kendisini,olup bitenlerden iyice haberdar olan beceriksizlik diye tanýmlayacaðýmýz yapmacýk ve sahte eðitimden ayýrtan hususlar bunlardýr.Ve eðitim ilk nefesimizle baþlar,ve pedallarý çevirdiðimiz müddetçe,büyür.Ta ki son ana kadar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hasret [Þiir]
Mazide Unuttuðum Aþýk [Þiir]
Yaþama Dair [Deneme]
Gökte Yýldýz Ararken [Eleþtiri]


Seray OZAN kimdir?

Düþünen adam

Etkilendiði Yazarlar:
cahit sýtký tarancý,cahit külebi,necip fazýl k.,can yücel,Bedirhan Gökçe


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Seray OZAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.