..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir dünya yurttaþýyým. -Sokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Din > Aydýn akdeniz




7 Aralýk 2008
Mina'da Hangi Þeytaný Taþlýyoruz?  
Aydýn akdeniz
Bunu yapmakla bir nevi, Hz. Âdem’den beri insanlýðýn ortak bir düþmaný olan þeytan ve onun temsil ettiði kötülük ile aramýza mesafe koymuþ oluyoruz. Kötülüðe karþý iç dünyamýzda bir direnç geliþtirerek, dayanýþma içerisinde buna karþý ortaklaþa bir tavýr alýyoruz. Yaratýlýþýmýzýn doðal bir sonucu olarak bizi her tür varlýktan ayýran, üstün bir konuma getiren insani algý ve melekeleri bu vasýf ve özelliklerde bulunmayan dinamiklerden ayýrarak yaratýldýðý ilk andaki safiyetiyle koruma kararlýlýðýný gösteriyoruz. O halde, Ýslam’da “ þeytan” kavramý acaba ne þekilde alýnýyor ele? Þeytan, antik mitolojilerde olduðu gibi insanýn canýna, hayatýna kast eden ve amacýna ulaþmak için tanrýsal yeteneklerini zavallý insaný ortadan kaldýrabilmek için seferber eden bazen keçi, bazen ihtiyar bir adam ve bazen de yýlan þeklinde ortaya çýkan ütopik bir kötülük odaðý mýdýr? Yâda, merhamet tanrýlarýna yaratýlýþta ortak olan karanlýk ve kötülüklerin yaratýcýsý düalist inançlarýn bir ürünü müdür?


:AGHJ:
Hac mevsiminin arifesinde olduðumuz þu günde, Hac farizasýný yerine getirmek amacýyla mukaddes beldeye giden hacýlarýmýzýn mahþeri bir kalabalýkta bin bir mihnet ve meþakkat içerisinde yapacaklarý ziyaretin indi ilahi’de kabul olmasý ve saðlýk, afiyet içerisinde sevdiklerine geri dönmeleri dileklerimle yazýma baþlamak istiyorum.
Hac ibadetinin yerine getirilmesi sýrasýnda bilindiði gibi Mina’da þeytan taþlanýr. Hacýlar daha önce topladýklarý taþlarý Kurban Bayramýnýn birinci, ikinci ve üçüncü günleri, Akabe Cemresi, Küçük Cemre ve Orta Cemre olmak üzere þeytana üç þekilde taþ atarlar ve bunun yapýlmasý hac ibadetinin vacipleri arasýndadýr. Þeytan, gerçekten atýlan bu taþlardan etkilenmekte midir? Bilindiði üzere varlýðý madde ötesi bir cevhere dayanan þeytanýn fiziksel þiddetten etkilenebileceðini düþünmek mümkün olmadýðýna göre bu taþlama niçin yapýlmaktadýr? Ýbn Abbas (r.a), bu soruyu kýsaca þu þekilde cevaplýyor bize; “ Siz ancak þeytaný taþlýyor ve ancak atanýz Ýbrahim ( a.s.) ’in yolunu izliyorsunuz.”
Bunu yapmakla bir nevi, Hz. Âdem’den beri insanlýðýn ortak bir düþmaný olan þeytan ve onun temsil ettiði kötülük ile aramýza mesafe koymuþ oluyoruz. Kötülüðe karþý iç dünyamýzda bir direnç geliþtirerek, dayanýþma içerisinde buna karþý ortaklaþa bir tavýr alýyoruz. Yaratýlýþýmýzýn doðal bir sonucu olarak bizi her tür varlýktan ayýran, üstün bir konuma getiren insani algý ve melekeleri bu vasýf ve özelliklerde bulunmayan dinamiklerden ayýrarak yaratýldýðý ilk andaki safiyetiyle koruma kararlýlýðýný gösteriyoruz.
O halde, Ýslam’da “ þeytan” kavramý acaba ne þekilde alýnýyor ele? Þeytan, antik mitolojilerde olduðu gibi insanýn canýna, hayatýna kast eden ve amacýna ulaþmak için tanrýsal yeteneklerini zavallý insaný ortadan kaldýrabilmek için seferber eden bazen keçi, bazen ihtiyar bir adam ve bazen de yýlan þeklinde ortaya çýkan ütopik bir kötülük odaðý mýdýr? Yâda, merhamet tanrýlarýna yaratýlýþta ortak olan karanlýk ve kötülüklerin yaratýcýsý düalist inançlarýn bir ürünü müdür?
Çeþitli ayetlere bakýldýðýn da dinimizde ki “þeytan” olgusu, diðer konularda olduðu gibi tamamen farklý ve orijinal bir þekilde alýnmýþ ele. O, issiz ve dumansýz bir ateþten yaratýlmýþ. Algý ve muhakemenin beþ duyu ile sýnýrlý olduðu, ortaya konan her tür kültürel olgunun bu derinliði aþamadýðý 7. asýrda Kur’an, madde ötesi bir cevherden bahsediyor bize. Enerjinin, ultraviyole þeklindeki dalgalanýþlarý, biyolojik canlýlýk için zararlý bir etkiye sahip. Yapý taþý muhtemelen bu niteliklerinde çok ötesinde olan bir ateþ düþünün. Öyle ki, bu, bir yönü ile de insanda olduðu gibi akýl ve irade sahibi olan bir aþkýn varlýk. Maddi kalýplara indirgenmemiþ bir varlýðý bulunmakta. Zaman ve mekân, maddeyi algýlamada kullanýlan ölçüler, bundan soyutlanmýþ olan aþkýn bir varlýðýn nüfuz edemediði bir yer bulunmamakta. Þeytan, kendisi gibi bilme kudretiyle donatýlmýþ fakat varlýðý vücut kalýplarý içerisinde sýnýrlandýrýlmýþ olan insanýn, kendisinden farklý olabilecek üstünlüðünü idrak edemez. O’nun biyolojik varlýðýný sürdürebilmek adýna ihtiraslarýnýn kurbaný olacaðýný sezer. Baþ kaldýrýþý bunadýr. Fakat anlamadýðý þey; mükemmelin ortaya çýkmasýnda kontrollü bir kötülüðün gerekliliði gerçeðidir. Yürümeyi öðrenen bir çocuðun bundan önce düþüp kalkmasýndaki yanýlgýlarýnda olduðu gibi insan, yaratýlýþ gayesi ve biyolojisi arasýndaki dengeleri kurup olgunlaþtýrýncaya kadar bilerek ya da bilmeyerek hata ve eksikliklerinden alýkoyamayacaktýr kendisini. Þeytan taþlama, sembolikte olsa insana bu yöndeki kararlýlýklarýný hatýrlatan ve kendisi ile yaratýlýþýndaki mükemmelliðe ulaþmada engel olan aðýrlýklarýndan kurtulmasýný telkin eden ulvi bir ibadet olmaktadýr.

Aydýn AKDENÝZ

aakdeniz1965@hotmail.com





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dr. Alexis Karel ve Dua

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Marco Polo'nun Tangutlar'da Cenaze Merasimi Ýzlenimleri
Ortaçað Avrupasý'nda Fuhuþ Geleneði
Kapitalizm'in Çarklarýna Buddha'nýn Çomaðý Nasýl Sokulur?
Bir Zamanlar "" Ýngiliz Kemal'imiz" Vardý!
Kristol"ün Kehanet Küresi"nden Amerika"nýn Geleceðini Okumak

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hisseden Payýma Metafizik Aþklar Düþtü [Þiir]
Mana Ýkliminde Seyrü Sülukun, Adam da Gaflet mi Býrakýr A Gönül! [Þiir]
Mihenk Taþý [Þiir]
Aynanýn Ötesinde Görünen... [Þiir]
Dilemma [Þiir]
Köþe Kapmaca Oynarken Ayrýlýk... [Þiir]
Faust ve Pan Arasýnda, Bir Garip Diyalog..! [Þiir]
Sezonluk Fýndýk Ýþçilerinin Hayat Öyküsünden Bir Kesit [Öykü]
Ýsterik Kadýn, Haydi Oradan Sen De! [Öykü]
Kapela [Öykü]


Aydýn akdeniz kimdir?

Yazý vazgeçemediðim bir tutkudur benim için. Vaz geçemediðim, kendimi sorguladýðým anlardýr, o anlar. Kendimi bulduðum, yaþama anlamýný kazandýran o ya da bu þekilde duygu yüklü anlar.

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski, Puþkin, Tolstoy, Goethe, Stendhal, Shakespeare, Cemil Meriç


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aydýn akdeniz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.