..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kürtaj sadece kendileri bir zamanlar doðmuþ insanlar tarafýndan savunuluyor. -Ronald Reagen
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Mehmet Cengiz




11 Aralýk 2008
Bu Kez Çözüm Kadýnca  
Bu Kez Çözüm Kadýnca

Mehmet Cengiz


Tüm binyýllardan sonra bugün. Kan davalarýnda sorun ve çözüm erkekçeydi. Bu hepsinden farklý. Sorun yine erkek çocuðu. Çözüm kadýnca.


:AGCH:
Bu Kez Çözüm Kadýnca

Erkeklerin bir çözüm anahtarý(!) daha kadýnlarýn elinde. Yýllar yýllar, çok yýllar önce. Yüzyýllar binyýllar önce. Ýlahi metin ve tozlu tarih sayfalarýndan öðrendiðimiz bir çözümsüzlük çözümü. Çözüm üretememe sýra dýþý akýl almaz bir þekilde kendini korumak için, hayatta kalmak için yaþayanlarý yok etmek. Anlaþýlmaz boyut, kendi varlýðýný sürdürmek için baþka varlara son vermek. Okullarda öðretilen tarih þeridinin ilkçaðýnda, ortaçaðýnda ve de þimdiki çaðda. Belki karanlýk tarihin çaðlarýndan önce de vardý.

Tozlu tarih dedik çað dedik konu deðiþti. Kýsaca tarih; dedikodudur. Çýkara dayalý dedikoduya uydurulan kýlýftýr. Bilim olmasý deðerini artýrma hevesinden hasýldýr. Daha doðrusu bilim olma iddiasý ayýbýný gizlemedir. Yetersizliðine yeter neden uydurmadýr. Doðru olmayan yani yanlýþ olana bilerek lades demek. Bilerek yanlýþtan yani bilimden ýsrarcý olmak.
Bak bu bilimseldir. Bu sözü diyen bilimsel mi? Bilimsel olmayan nasýl bilim yapar? Öyleyse bilim sübjektiftir. Bana göredir. Yeni iþine göre iþine gelendir de olabilir.

Çok yýllar önce, bin yýllar önce bilimsel kâhinler Nemrut’a fýsýldarlar. Bu sene bir erkek çocuk doðacak seni ve tahtýný helak edecek. Nemrudi saltanata son verecek bir erkek çocuk (Bir Ýbrahim) dünyaya gelecek. Yine ayný kahinler soruna bilimsel çözüm ürettir. Eðilen Nemrut’un kulaðýna baðýrarak; bu yýl doðan bütün erkek çocuklarý öldür. Hiçbiri hayatta kalmasýn.
Bilimsel sorun: Bir erkek çocuk doðacak ve Nemrut’un saltanatýný yýkacak.
Bilimsel çözüm: Bu yýl doðacak bütün erkek çocuklarý öldür.
Bilimsel çeliþki: Nemrut’un saltanatýný bu yýl doðup yýkacak çocuðu öldürmek imkansýzdýr.
Mantýkta buna “üçüncü halim imkansýzlýðý” derler.
Birinci hal: Nemrut helak olacak.
Ýkinci hal: Nemrut’u bu yýl doðan çocuk helak edecek.
Üçüncü hal, imkansýz: O çocuðu öldürün.

Daha sonraki yüz veya bin yýllarda yine kahinler baðýrarak eðilen bir kulaða fýsýldadý. Bu sene bir erkek çocuk doðacak ve seni ve tahtýný helak edecek. Firavun saltanatýna son verecek bir erkek çocuk (Bir Musa) dünyaya gelecek. Yine ayný kahinler soruna bilimsel çözüm ürettiler. Eðilen Firavun’un kulaðýna baðýrarak; bu yýl doðan bütün erkek çocuklarý öldür. Hiçbiri hayatta kalmasýn.
Sorun ayný.
Çözüm ayný.
Çeliþki ayný.

Binyýllar sonra sorun yine doðan erkek. Çözüm yine erkekçe. Bilimsel kahinleri devreden çýkararak doðrudan çözüme ulaþýr Fatih Sultan Mehmet.
Ýþte Çözüm:‘‘ Ve her kimesneye evlâdýmdan saltanat müyesser ola, karýndaþlarýn Nizâm-ý Âlem için katl etmek münasiptir.”
Babasýnýn oðlunu katlini kendinde gören çözüm, kendi oðluna uygulanmadý. Saltanatýn müyesser olasý için Beyazýt veya Cem Sultan’dan herhangi biri öldürülmedi.
Sorun: Sultan kardeþi.
Çözüm: Sultan kardeþi öldürülecek.
Çeliþki: Kardeþ öldürmek.
Çeliþkinin çeliþkisi: Evladýna kýyamamak.

Tüm binyýllardan sonra bugün. Kan davalarýnda sorun ve çözüm erkekçeydi. Bu hepsinden farklý. Sorun yine erkek çocuðu. Çözüm kadýnca. Günümüz medyasýndan bir grubun yazdýðý habere göre: Papua Yeni Gine’de yirmi yýldan beri süren kan davasýna on yýldýr kadýnca çözüm üretilmiþ. Goroka Daðý’nda yaþayan Agibu ve Amosa köylerindeki kabile kadýnlarý savaþ olmasýn diye on yýldýr doðan bütün erkek çocuklarýný katletmiþler. Her kabile kadýnlarý diðer kabilede doðan erkek çocuklarý öldürüyorlarmýþ. Bu kabilelerde on yýldýr devam eden uygulama nerdeyse erkek nüfusu bitirme noktasýna götürmüþ.
Sorun: Yirmi yýldan beri süren kabile savaþý.
Çözüm: Doðan erkekler öldürülecek.
Çeliþki: Olacak/inanýlacak gibi deðil. Eðitim yerine katletmek.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Mehmet Cengiz kimdir?

Okuduðum yazýlara elþtiri ve ilavelerle de katýlmak istedim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Cengiz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.