..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hala çevrende bulabileceðin güzellikleri bir düþün ve mutlu ol. -Anne Frank
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ýronik > ali osman taþlýca




22 Aralýk 2008
Kapanan Kapýlar  
kapanan kapýlar

ali osman taþlýca


Kapýlar her gün temas ettiðimiz bazen önemsediðimiz,bazen hiç dikkat etmediðimiz objelerdir. O kapýlara sahip olmanýn mücadelesi, terkedilen kapýlarýn yartatýðý etki bu çalýþmada bu farklý boyutlarý ile ele alýnmýþtýr.


:BJIB:
Deðiþen Kapýlar
KAPILAR, DEÐÝÞEN YÂDA DEÐÝÞTÝRÝLEN

Kapýlar vardýr mutluluða açýlan, kapýlar vardýr arkana bakýp, kapanýp kapanmadýðýný bile kontrol edilmeden uzaklaþýlan. Bazen ne olduðunu anlamadan çýkýlan kapýlarda vardýr, geri dönüp dönmeyeceðini bilmediðin.

Belki on yýl belki yirmi yýl, her sabah arkada sevdiklerini býraktýðýn ama eninde sonunda tekrar dönülen. O kapýyý ilk defa açtýðýnýz günü hatýrlýyor musunuz? Aileniz dýþýnda kendi sevdiðinize kurduðunuz, mülkiyeti size ait ya da kiracýsý olduðunuzun bir önemi olmayan ama sizin olan ilk evinizi.

O evin bir anahtarý sizde vardýr, bir ikincisi ise sevdiðinizdedir. O evin her noktasý, sizin ya da sevdiðinizin ilk heyecanlarýyla kuþatýlmýþ, her objede kirlenmemiþ aþkýn dokunuþlarý iz býrakmýþ, iki tenin uyumlu kokusu evin her yerine sinmiþtir. Eksikleri de vardýr, belki hayalinizdeki ev deðildir, olmasý gereken bir takým þeyleri tamamlayamamýþsýnýzdýr ama o ev sizindir, size aittir. Sevginin ortak ürünüdür. Gerçektende sevginin ve bize ait kavramýnýn zirve yaptýðý ilk sahip olunan bu ev, samanlýk bile olsa, o sevgi orayý saray haline getirir. O hali için bile ne bedeller ödenmiþtir. Bazen o eve ulaþabilmek için, ilk birliktelikte ödenen bedellerden daha büyük bedeller ödenir. Bu bedeller sadece maddiyat deðildir, kavgalar vardýr, isyanlar vardýr. Aileler arasý çatýþmalar vardýr.

Kimilerimiz bunlarýn daha derinlerini de yaþamýþýzdýr. Sorunlar çözülemez hale geldiðinde, size ait olmayan bir kapýnýn ardýna da sýðýnmýþsýnýzdýr. Amcaoðlunun evine kaçan, hayata baþkasýnýn evinde baþlayanlar yok mudur çevremizde. Ne kararlýdýr onlar, tüm dünyayý karþýlarýna almaktan korkmadan bir bilinmeyene birlikte çýkarlar. Yokluklarla yola çýkýlan ama mücadeleye sýrt sýrta vererek devam edilen o yaþam, gücünü tertemiz bir aþktan, birbirleri için ölümüne dayalý bir güvenden almaktadýr. Kapýlar onlar için daha önemlidir. Anne-babanýn kapýsýndan kaçýlarak gidilen ve ilk anahtara sahip olmak için verilen mücadele, ne yüce, ne kutsal bir savaþýmdýr.

Birçoðumuz daha þanslýyýzdýr. Olanaklar o kapýlara ulaþmamýzý daha kolay kýlar. Kolayca ya da çok büyük zahmetle kazanýlmayan kazanýmlar, nasýl hýzla erirse, bu birlikteliklerde hýzla erimeye baþlar. Zamanla, tüm dünyanýn kirlenmesinin yansýmalarý yavaþça o evlere sýzmaya, o ilk heyecanlarýn yerini alýþkanlýklara, o kapýnýn ilk açýldýðý andaki aþkýn yeri sevgiye ya da o sevgiden doðan çocuklarla bölüþülmeye baþlanýr. Kirlenmiþ havadan ne kadar az solunursa, yaþamla mücadelenin olumsuzluklarý kapýlarýn arkasýna ne kadar az sokulursa, paylaþýlan sevgi, yýllara dayanan alýþkanlýlar o kapýlarýn yenilenmesine katký saðlar.

Zamanla eskiyen kapýlar yenilenir, hatta aþklarýný ve sevgilerini paylaþtýklarý çocuklarýna ait evlerin hayallerini kurmaya baþlarlar. Çalýþmalarýný, hýrslarýný ve birliktelikten doðan güçlerini bu yeni kapýlara yöneltirler, Tanrýnýn onlara son kapý için verdikleri süreye kadar.

Kapýlar, bir daha açýlmayacak son kapýya kadar, mutlulukla devam etse, anahtarlar her zaman açtýðý kapýlarý, eskimiþ, hafif yalama olsa bile açsa, yaþam bu kadar anlamlý olmaz, bu hikâyeler de yazýlmazdý. Genellikle kapýlarýn arkasýndaki mücadelede taraflardan bir tanesi, bazen iki tanesi de hatalar yapmaya baþlar. Bu süreç bazen bir yýl, bazen onlarca yýl sürer. Evin içindeki çatýþmanýn yansýmalarý, halýlardan, perdelerden, sonunda da kapýlardan bir þeyler koparmaya baþlar. O heyecanla girilen ya da çýkýlan kapýlardan zamanla kaçarak uzaklaþýlýr. Birçoðumuz kapýnýn arkasýndaki mutsuzluk korkusundan, yeni hesaplaþmalarýn içine girme korkusundan korkarak geliriz, bir zamanlar ne büyük mücadelelerle sahip olduðumuz kapýya geldiðimizde, bazen anahtar deliðini bulamayacak kadar sarhoþta oluruz. Bu süreç bazen þiddetlenerek, bazen çocuklar üzerine kurulu korkularýn yarattýðý roller üzerinde bir süre devam eder. Bazen taraflardan bir tanesi eski mutluluðu baþka kapýlarda aramaya baþlar, ihanetlere kadar da süren bu süreçte artýk kapýnýn ya da anahtarlarýn bir önemi kalmamýþtýr.

Ýhanette þart deðildir o ilk sahip olduðun kapýyý son kez kapatmak için. Birlikte girmenin anlamsýz olduðuna karar verdiðinizde de son kez çýkýlýr bu kapýdan. Kimse diðerine dur demez. Yaþanmýþ tüm güzellikler unutulmuþtur, aptalca hesaplaþmalara girilmiþ, her biri diðerinden, kapýdan zamanla kopardýklarý parçalar gibi parçalar koparmaya baþlarlar. Aralarýnda son kalanlarý da yok etme çabasýna gireler ve bir tanesi son kez o kapýdan çýkar gider. Bu hikâye, birçoklarýnýn yaþadýðý ya da okuduðu benzer yaþananlardan çok farklý deðildir. Kurgu, kapý ve anahtarlar üzerine kurulmuþtur. Birçok hikâyede yazýlmayan ya da yazýlmasý unutulan son kapý deðildir final. Son çýkýlan kapýnýn hemen sonrasý kapýlarýn yenilenmesidir farklý olan. Bu son çýkýþlarda azda olsa umutlar vardýr. Piþmanlýklar vardýr. Tekrar dönerek yeniden baþlama umutlarý vardýr. Ýçimizden bazýlarý bu kapýlardan son kez ayrýldýðýný düþünerek yola çýktýklarýnda, yaþanmýþlýklarýn içinden yeni tomurcuklar üretmeyi, yeniden doðmayý baþarabilirler. Ýlk günün heyecaný olmasa da bu kapýnýn son kapý olmadýðýna karar vererek dönerler, dönemeyenler ya cesaretleri yoktur ya da bu cesareti gösterip geri döndüklerinde açýlmayan kapýlarla karþýlaþanlardýr. Giderken býraktýklarý son kapýyý bulamayanlardýr.

Kapýda deðiþmiþtir, anahtarlarda.

02.12.2008



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kör Kamil/eskiþehir


ali osman taþlýca kimdir?

21. 09. 1960 Eskiþehir doðumlu, eðitim hayatýný Eskiþehir'de geçirmiþ,EÝTA Ýktisat mezunu, Muhasebe-Finansman yüksek lisans/Anadolu Üniversitesi, MBA-Ýþletme yüksek lisans/ABD, Nakit Yönetimi-Fiinasman Doktora, son üniversite kariyeri Yrd. Doç. Dr. olan, yayýnlanmýþ 3 kitap, 32 makale ve 10 adet Editörlüðü yapýlmýþ bilimsel kitabý olan, son yýllarda kiþisel geliþim üzerine bazen ücretli, genellikle hizmet amaçlý konferans ve seminerler veren bir adam. Hayatýn her karesini dolu dolu yaþamýþ,dünyada Tanrý'nýn verebileceði en güzel varlýklara sahip olmuþ. Ödenmesi gereken bedelleri ödemiþ ve bu bedelleri baþkalarý, özellikle gençler ödemesin mantýðý üzerine kurduðu projeleri hayata geçirmeye çalýþan bir adam Yazdýklarýný okur ve yorumlarsanýz, ona inanýlmaz bir enerji katacaðýnýzý bilmenizi istiyor. Bu eleþtirileriniz ve yorumlarýnýzý, yazým hatalarýndan kurguya kadar her harf için geçerli olacak þekilde geniþ tutmanýzý arzuluyor. Duygularýnýzý, kiþiliðinizden bir parçayý ya da adý ne olusa olsun herþeyinizi vermekten korkmayýn. Veren olanlara tüm kutsal dinlerde daima bir verici görevlendirilmiþtir.

Etkilendiði Yazarlar:
çetin altan


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ali osman taþlýca, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.