..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, seçmek ve gizlemek sanatýdýr. -Chateaubriand
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > CENGÝZ MAÇOÐLU




29 Aralýk 2008
Zayýf Tel Kompleksi ve Fatih Altaylý Gazeteciliði  
yolu vijdan evinden geçenlere...

CENGÝZ MAÇOÐLU


Savaþýn; iþgali, öldürmeyi-öldürülmeyi, ganimeti, tecavüzü, hýrsýzlýðý, vurgunu doðal kýldýðý göz önüne alýnýrsa Fatih Altaylý’ya düþen görev sanýrým Joseph Gobbels’in görevidir. Gobbelslik Fatih Altaylý’ya düþer mi bilinmez ama olasý bir iç savaþta muhtemelen Fatih Altaylý kendisi için savaþçýlardan güzel, alýmlý insan haklarý derneði üyesi kadýnlarý; Ermeni ve Kürt kýzlarýndan ganimet sarayý kuracaðý hayali yapmaktadýr ki ordularýn durumdan görev çýkarma ilkesine bu derece sadakat göstermektedir.


:BIGB:
Bir yazý yazarsýnýz, sonunda hamaset sevici, güç tapýcý bir okur kitleniz olur, onlarýn size yazdýðý 3.sýnýf mailleri, yorumlarý yazdýklarýnýza kanýt olarak sunarsýnýz ve büyük yazar olursunuz. Kurnazlýðýnýz “toplum olarak akýl tutulmasýna uðramýþlarýn” memleketinde ise oldukça prim yapar; tüm ticari ve ekonomik faaliyetlerinizin meyvesi olarak size dönmüþ olur. Bu dönüþüm neredeyse süreklilik kazanýr.

Altaylý, öyle bir girdaba düþmüþ ki “ordularýn toprak, baðýmsýzlýk ve iffet, namus koruduðu” genel saptamasýný yaptýktan sonra bu ana düþüncesine destek olarak yazdýðý diðer ifadeler ise yine ayný ordularýn savaþ galibiyetinden sonra saldýrdýklarý deðerleri anlatýr. Aslýnda tersinden okunsa “ordu neye saldýrýrýn ironik bir açýklamasý “gibi olmuþtur da denebilir.

“Bir ordu savaþý kazanýp, düþman ülkeyi fethettiði zaman ne yapar hatýrlýyor musunuz? Savaþlarýn sonunda hep trajik tecavüz hikayeleri yok mudur? Bu bin yýl önce de böyleydi, Avrupa'nýn göbeðindeki bir kaç yýl önce de böyle. Fatih Altaylý “ Bu satýrlarý okuduktan sonra yazýnýn giriþindeki “ordularýn sýnýrlardan öte bacak arasýný koruduðu” iddiasý son derece gülünç kalýyor, yavan kalýyor. Militarist kurumlarýn tarihsel geliþimini ve insanlýða karþý iþlemiþ olduklarý suçlarý tek tek, eylem eylem sýralayacak deðiliz; ancak takdir edersiniz ki güç olma, iktidar olma, bey olma, kral olma , Pazar yaratma, pazar paylaþma gibi niyetler savaþlarýn sebepleridir. Bu savaþlarýn temel gücü de ordulardýr. Kabile ordularýndan imparatorluk ordusuna ve günümüzdeki modern ordulara kadar bilinen en sade gerçeklik .

Savaþýn; iþgali, öldürmeyi-öldürülmeyi, ganimeti, tecavüzü, hýrsýzlýðý, vurgunu doðal kýldýðý göz önüne alýnýrsa Fatih Altaylý’ya düþen görev sanýrým Joseph Gobbels’in görevidir. Gobbelslik Fatih Altaylý’ya düþer mi bilinmez ama olasý bir iç savaþta muhtemelen Fatih Altaylý kendisi için savaþçýlardan güzel, alýmlý insan haklarý derneði üyesi kadýnlarý; Ermeni ve Kürt kýzlarýndan ganimet sarayý kuracaðý hayali yapmaktadýr ki ordularýn durumdan görev çýkarma ilkesine bu derece sadakat göstermektedir. TSK öteden iç güvenlik diye adlandýrdýðý kirli bir savaþýn tarafýdýr. Haliyle psikolojik savaþ taktiklerini en üst düzeyde kullanmýþtýr, ama henüz bir kadýn gazeteciye “ordu sizin bacak aranýzý koruyor.” Þeklinde bir yalana baþvurmadý. Demek bizim yerli Gobbels Fatihimiz bu eksikliði hissetmiþtir. Hem Türkiye halklarýnýn, Kurtuluþ savaþý düzenli, namus koruyan bir orduyla baþlmadý, halk çeteleri ve yerel direniþlerle doðal reflekslerle geliþti. Bu gerçek bile çakma Gobbels Fatih’in tüm militarist tezini çürütmeye yeterli. Fatih Altaylý’ya göre düþünme bir tür kýsýrlaþmadýr. Kültür ve felsefe kuþkulu iki olgudur. Altaylý muhtemelen ne zaman “düþünme, tartýþma, demokratik tutum” diye bazý kavramlar duysa tabancasýný çekip zihninde onlarca kiþiyi bir anda katleden bir vatansevere dönüþüyordur. Gobbels’in aydýnlar için “yumurta kafalýlar” “radikal züppeler” üniversiteli komüminst hýyarlar” “domuz entelektueller” ifadeleri neredyse çakma Gobbels Fatih’in slogan felsefesi halini almýþ. Kök faþizmin entelektuel dünyaya karþý güvensizliðini Altaylý ve benzerleri aracýlýðýyla yürütmesine ancak medyayý kullanma biçimi olarak anlaþalýr. Sorun þu ki Altaylý’nýn zayýf tel kompleksi yakýn gelecek için ciddi bir tehlike olmaya aday. Çünkü “ordu neyi koruyor?” sorusu yakýn zamanda muhtemelen bacakarasý sýnýrlarýný aþýp her entelektuel tartýþma sonrasý “ordu domates, hiyar, þeftali ve bilumum yiyecekelrimizi de koruyor, bu nedenle ordumuza karþý ibadetlerimizi eksiksiz yerine getirelim” tanrcýlýðýna dönüþür.

Bir kere beþeri tanrýlara inandýðýnýz an sizden güçlü olan her daim tapýlasý tanrý olur.

CENGÝZ MAÇOÐLU



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Seçim Masalý ve Mýzýkacý Hafifliði; Dtp"nin Ýflas Ettirdiði Gazetecilik ve Siyasetçilik

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dostoyevski'nin Sosyal Gerçekçiliði

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Samatya'da Ay Iþýðý Cinayeti [Öykü]
Tanrýnýn Huzurunda [Öykü]
Gebze'de Bedava Bir Gün [Öykü]
Kertenkele ve Ben [Öykü]
Çið Gözlünün Yanýnda [Öykü]
Aj (L) Anýn Karmaþasý [Öykü]
Sosyal Ýliþkilerde Akýl Tutulmasý ve "Jeanne" Eyre... [Roman]
2 Yazý [Deneme]
Diyarbakýr Mýzýkacýlarý [Bilimsel]


CENGÝZ MAÇOÐLU kimdir?

Bir yayýnevinde eðitim yayýnlarý editörlüðü ve çocuk edebiyatý yayýnlarý danýþman editörlüðü yapýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
çehov, gogol, nazým hikmet, nevzat çelik, emma goldman, bakunin, orhan veli kanýk, cemal süreya ve daha niceleri...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © CENGÝZ MAÇOÐLU, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.