..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hata! Klavye baðlý deðil. Devam etmek için F11'e basýn...
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > zeki ersoy




2 Ocak 2009
Seviyorum Ulennn!  
zeki ersoy
sevmeyi öðrenebilir miyiz acaba?


:BJJE:

Uzun soluklu yazýlar beni cezbetmez.Uzun uzun okumayý severim ama yazmak bana sýkýcý gelir.Aþk için kitaplar yazmak isterim.Bu derin mevzu hakkýnda bütün sözlerin söylendiðine inanýrým. Fakat yine de duyduðum, yaþadýðým,þahit olduðum olaylar beni aþk için yazmaya sevk eder.Pek beceremeyince de Ahmet ALTAN’ý kýskanmaktan boðasým gelir.aþk için ne diyorsa odur.


’aþk bir dengesizlik iþi
dengeye dönüþen sevgi’
………………………..
……………………….(þarký)

Bülent ORTAÇGÝL

Mardin Midyat’lý liseli sevgililer aile ve çevre baskýsýndan bunalarak güzel ülkemin batýsýna doðru kaçmaya karar verir.Adana’da polisiler yakalar.Yaþlarý küçük olduðu için iþlemleri yapýlmak üzere merkeze götürülürler.Aþýklar üç katlý merkez binasýnýn çatýsýna çýkarlar.Ýkisi de el ele atlar.Haber tüm ülkeye yayýlýr.Beni de etkiler tabi.


Konuyla ilgili internet ve yazýlý basýndan haber baþlýklarýna baktým.Bir tanesi çok ilginç:Ýþte modern Romeo Jülyet...


(Küfürü basmanýn tam sýrasý tabi.)

Leyla ile Mecnun ne halt etti?
Aslý ile Kerem’i de duymamýþ olmalý bu manþetin sahibi deðerli basýn mensubu.
Ya Ferhat ile Þirin?




Boþuna konuþmayalým.Ne yazarsak yazalým deðerli basýnda bu aþýklarý yukarýda hikayeleri, efsaneleri bize ait olan olan aþýklara kimse benzetmedi.Aileleri makul insanlar olmalý ki gençleri evlendirmeye karar vermiþler.Haberin en çok bu cümlesi mutlu etti beni.Saçma sapan törelere kurban gitmelerine gerçekten çok üzülürdüm.

Lo bizim aþýðlar romeylo-cülyet olmuþ.lo bunlar gavur olmiþlar.lo vurun lo..

mantýðýyla hareket eden cehaletin bu iki aþýðý hazin bir ölüme sürüklemesi de memleketimin en olaðan manzarasýdýr gerçi…





Aþký bir þeye benzeterek anlatmak saçmalýktýr.Benzemeyenine bakarak onu daha rahat tanýmlayabiliriz.Aslýnda bu da saçmadýr.Çünkü aþk anlatýlmak,tanýmlanmak için deðil ’yaþanmak’ için çýkmýþtýr Pandora!nýn kutusundan.

ve evet

‘ aþk bir dengesizlik iþi
dengeye dönüþen sevgi’


Bunu en iyi yaþayanlardan biri de Kadir abidir.Bir filminde kadýný karþýsýna diker.Bütün karizmasýyla gözlerini aþýk olduðu kadýnýn gözlerine diker :
---Seviyorum de ulen!
Kadýn aðlamakta susmaktadýr.Sahne devam eder:
----seviyorum de ulen!
Kadýn bütün samimiyetiyle aðlamaklý; rimellerine kadar salya sümük vaziyetiyle:

-----seviyorum der.

Kadir abi buna inanýr.Ama dayanamaz.Kaldýramaz tek kelimelik ’seviyorum ‘ kelimesini.Elini kaldýrarak bu dev gibi aþkýn þanýna yakýþýr vaziyette tokadý yapýþtýrarak haykýrýr:




-------yalannn!!

Evet yalan.Yalan olan onu algýlama þeklimiz.Yaþama biçimimiz.Aþk mý mantýk mý gibi saçma sapan polemikler üreterek ergen bedenleri ruhlarýyla çeliþir hale getirmemiz.

Böyle polemikler üretmek yerine þöyle hikayelerden bahsetsek her halde onu daha ulaþýlabilir kýlabiliriz:

Hayatýna çeki düzen vermek isteyen bir fani alimlerden birinin dergahýna baðlanýr.Ona yaþamda mutlu olmanýn sýrrýný sorar.Alim onu ders verdiði medreseye götürür.Medresede o günkü dersinin konusu sevgidir.Alim öðrencilerini içi çorba dolu bir kazanýn etrafýnda toplar.Her birine sapý bir insanýn kolunun iki katý uzunluðunda kaþýk daðýtýr.Öðrencilerinden çorbayý içmelerini ister.Öðrencilerin her biri uzun saplý kaþýklarý çevirip bir türlü aðýzlarýna ulaþtýramaz.Uzun saplý kaþýklarla çorba içmeye çalýþan talebeler saða sola döke döke kazanda çorba býrakmaz.
Alim öðrencilerini yerlerine oturtur.Ortaya yine bir kazan çorba getirir.Diðer alimleri çaðýrýr.Onlara öðrencilere verdiði uzun saplý kaþýklardan daha da uzun kaþýklar daðýtýr.Çorbayý içmelerini ister.Alimler kazanýn çevresinde baðdaþ kurar kaþýklarý kazan daldýrýrlar.Öðrencilerin þaþkýn bakýþlarý arasýnda kaþýklarý birbirlerinin aðýzlarýna götürerek birbirlerine çorbayý içirirler.Çorba ziyan olmadan biter.


Alim öðrencilerine ve yanýndaki faniye döner:

-----Ýþte der sevginin yolu budur.Kendinden önce sevdiðini düþünmek.Onu anlamaya çalýþmak.Burada paylaþarak sevmeyi öðrendiniz.Paylaþmak sevginin, sevgi mutluluðun sýrrýdýr.


Ama zamanýmýzda gençlerimize aþký kavga,fitne,dedikodu,evlilik öncesi mal paylaþýmý akitnamesi mühim malzemelerle sunuyoruz.

Evlilðin aþký öldürdüðünü söylüyoruz.Evliliðin aþký öldürdüðüne dair elinde somut delilleri olan hikayeler okuyoruz. Olaylar yaþýyoruz.Çünkü onu saklamayý bilmiyoruz.



Kadir Abi gibi boðýrýyoruz:


-------seviyorum ulen!!!


Bütün büyüsü kaçýyor.Gizlenerek incileþtiði, saflaþtýðý yüreðimizden çýkýyor:



Bilgenin yüreðinde her dilek
Anka kuþu gibi gizli gerek
Damla nasýl inci olur denizde:
Sedefler içinde gizlenerek

Ömer Hayam


Ýþin ucu birazda bedenimize hapsedilmiþ arzularý ehilleþtirmekte yatýyor.Ýçimizde neyi besleyeceðimizi birisinin bize öðretmesi lazým.Bir alim öðretecek ki, onu birbirimize yaþatalým.

Yaþlý Kýzýlderili çadýrýnýn önünde birbiriyle kavga eden biri siyah biri beyaz tüylü köpekleri için çocuðuna þöyle nasihat eder:
---- Bak evlat siyah köpek kötülüðü beyaz köpek ise iyiliði temsil eder.Ýnsanýn yüreðinde de iyilik ve kötülük mücadele eder.Sen hangisinin kazanmasýný istiyorsan onu daha iyi beslemelisin.

Midyatlý sevgililer içlerinde neyi beslemeleri gerektiðine karar vermiþ olmalýlar ki yolun bir noktasýnda büyük bir aþk için basit bir sýnav olan ölüme el ele atladýlar.Ölmemeleri bizi daha çok sevindirdi.Çünkü biz tek kanallý TRT zamanýnda sonu mutlulukla biten çok az aþk filmi seyrettik.Bu yüzden aþka karþý her zaman kötümseriz.Arýzalý bir nesil vaziyeti taþýmaktayýz anlýyacaðýnýz.


Aslý için daðlarý deldi kerem
Aslý öpmedi bi Kerem
Aslý öpseydi bi kerem
Daðlarý deler miydi Kerem?

Yukarýdaki trajik dörtlüðe üniversitede okurken bir ders sýrasý üzerinde rastlamýþtým.O gün bu gündür ne zaman aklýma gelse kendi kendime gülümserim.Zamanýmýzýn aþk mantýðýný ne güzel anlatýyor deðil mi?














…………………………z.ersoy

YB=3 BB>



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Müptela [Þiir]
Sýtký [Þiir]
Bayram [Þiir]
Sýðýnak [Þiir]
Sakar [Þiir]
Sen Yoksan [Þiir]
Alaattin [Þiir]
Ýzafiyet [Þiir]
Yeþilçam [Þiir]
Hikayemiz [Þiir]


zeki ersoy kimdir?

þiir hayatýmýn merkezindedir. dünyayý algýlama yorumlama çabamdýr. 21. yüzyýl insanýnýn barbarlýðý,sýnýrsýz iþtahý,çeliþkilerimiz, doðaya saygýyý kaybediþimiz þiirimin ana temalarýný oluþturur. Folklor öðelerini kullanmaktan kaçýnmam. Bu nedenle ülkemin tanýma ve tanýtma telaþý yaþarým.

Etkilendiði Yazarlar:
Neruda,Nazým,M. akif, C. Zarifoðlu,Sunay Akýn,Hayyam,Neyzen Tevfik,O. Veli


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © zeki ersoy, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.