..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, tarihten daha felsefidir ve daha yüksekte durur. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > kemal düz




19 Ocak 2009
Nusayriler de Enterasan Bir Tütün Söylencesi  
kemal düz
ben sýgarayý býrakalý onbeþ yýl olduðu halde, bugün bir sýgara içsem sanki hiç býrakmamýþ gibi baþlar ve devam ederim..


:CBJG:
ENTERESAN BÝR TÜTÜN SÖYLENCESÝ

Tütün mamülleri üzerine Anadolu’da sayýsýz deyiþ, türkü, söylence vardýr. Sýgaraya tarihin her döneminde sýcak bakýlmamýþtýr. Bunun temel nedeni de insan saðlýðýna olan zararlarýdýr. Sýgara ile mücadele hep yapýlmýþtýr. Kimi zaman yasaklanmýþ, kullananlara çok aðýr cezalar verilmiþtir. Tütün ve türevlerinden alýnan vergi devlet maliyesinin en önemli kalemlerinden olduðu için, yasaklar gelse de sýký bir denetim ve kontrol mekanizmasý pek iþletilmiþtir. 2008 yýlýnda kapalý mekanlarýn hemen hemen her tarafýnda yasaklanan, ancak sonra biraz yumuþatýlan sýgara içime yasaðý son zamanlarda görebildiðimiz kadar eski halini almak üzere!
Sýgara ayný zamanda baðýmlýlýk yapan bir yapýsý olduðundan hep uzak durulmasý gereken bir nesnedir. Mesala ben sýgarayý býrakalý onbeþ yýl olduðu halde, bugün bir sýgara içsem sanki hiç býrakmamýþ gibi baþlar ve devam ederim.. Sýgarayý býrakmakla eski hale gelinmiyor. Ben þunu biliyorum ki, benim hayatýmda sýgara býrakmak bir dönüm noktasý oldu. Sýgarayý býraktýktan sonra kiþiliðim tamamen deðiþti. Bu mereti bir baþladýktan sonra býrakmak hiç mümkün olmuyor herhalde. En iyisi hiç baþlamamak.
Benim tütün ile yakýnlýðým çocukluðuma dayanýyor. Tütün tarlalarý arasýnda büyüdüm Biz tütün ve mýsýr tarlarýndan çoban sýgarasý yapar içerdik gizli gizli. Bafra’da o yýllarda her aþaðý yukarý her tarlaya tütün ekilirdi. Bizde tütün ekerdik. Ayrýca Bafra ve Samsun’da sýgara fabrikalarý olduðundan bana hiç de uzak olmadý. O fabrikalarda çalýþan emekçilerden de öðrendim tütünün iþlemesinin ne kadar zahmetli bir iþ olduðunu. . Þimdilerde isteyen istediði yere tütün ekemez oldu. Fabrikalarýnda büyük bir kýsmý kapandý. Artýk çoðunluk ithal sýgara içiyor. Tütün üreticisi çiftçilerimiz bu konuda bir dertli bir dertli ki sormayýn gitsin…
Eskiden sokaklarda kaçak sýgara satýlýrdý. Hatta hiç unutmam Hakkari’de bulunduðum 1993-1995 yýllarý arasýnda her on metrede tezgahlarda kaçak sýgara satýlýrdý. Þimdilerde de rastlýyoruz gazetelerde ‘kaçak sýgara yakalandý’ haberlerine. Özal öncesi; solcularýn, köylülerin, beyzadelerin, mebuslarýn, kimi mesleklerin ayrý ayrý sýgaralarý vardý. Uçlu uçsuz ucuzu pahalýsý birbirine karýþýrdý. Bakkaldan köylü sýgarasý istenildiðinde, adý köylü olmayan ancak köylü adýyla bilinen üçüncü sýnýf tütünden yapýlmýþ bir sýgara ucuz tarafýndan alýnýrdý.. Devrimci gençler de dudaklarýnýn yan tarafýndan görünecek þekilde tüttürürlerdi ;’Ýkici ‘isimli sýgaralarýný. Ýçilen sýgaranýn markasý kimliði, kiþinin statüsünü, konumunu da de belirlerdi. En ucuz sýgara bildiðim kadarýyla, ‘Birinci’ sýgarasýydý. Babam Gelincik sýgarasý içerdi. Çünkü kahvehanesi vardý. Þimdilerde bu ayrým yok. Sýgaralar içilirken, cins cins çakmaklar masalara atýlýrdý. Herkes kendi çakmaðýyla, etrafýndakilere göstererek sýgarasýný yakar, markasýyla ve orijinal bir çakmak olmasýyla övünürdü. Bugünlerde çakmaklarýn yerini cep telefonlarý aldý. Artýk masalarý cep telefonlarý güzelleþtiriyor.
Aþaðýda anlatacaðým söylenceyi duyduðum da çok merakýmý çekti. Bana ilginç geldi. Burada paylaþmak ve yazýlý tarihe katmak istedim. Oysa Antakya ve Ýskenderun’da Nusayriler arasýnda anlatýlýrmýþ. Böylece tütünün haram olduðunu da ortaya koyarmýþ bu söylence. Kimileri de bunu hurafe olarak deðerlendirirlermiþ. . Ben duyduðum ve okuduðum kadar anlatýyorum. Yanlýþým ve eksiðim olabilir. Sürçülisan edersem affola…:
“Zamanýn behrinde çok namaz kýlan bir kimse varmýþ. Bir gün mescide giderken yolda, yaþlý bir þeyh, ona demiþ ki: ”Namaz kýlýndý ve bitti ey çocuðum.” Bu laf üzerine bu genç(çocuk) geri dönmüþ. Fakat tekrar mescide gitmeye karar vermiþ, ancak bu þeyh tekrar karþýsýna çýkmýþ ve “Namaz bitti.” demiþ. O buna kulak vermemiþ ve yoluna devam etmiþ. Þeyh onu takip etmiþ ve bu sözleri tekrarlamýþ.. Ancak bu çocuk, mescide gitmiþ ve namaza yetiþmiþ.. Namaz bittikten sonra Nebi ona þöyle demiþ: “Seni, namaza baþlarken hazýr bulunmaktan alýkoyan nedir? O kiþi de bunun üzerine, yolda baþýndan geçenleri anlatmýþ. Nebi bir süre düþündükten sonra, bu gence; “”Ey çocuðum, o adam þeytandýr. Amacý, seni kandýrmaktýr. Eðer evlenmezsen, ona engel olamazsýn. Þimdi git ve anana seni evlendirmesini söyle ” demiþ. Genç hemen oradan ayrýlýp evine gitmiþ ve yaþadýklarýný anasýna anlatmýþ. Anasý;” Git ve gece olunca geri gel ve hanýmýnla beraber uyu.” demiþ Akþam olmuþ, anasý bir yatak sermiþ, yanüstü yataða yatmýþ ve lambayý da söndürmüþ. Sonra oðlu eve gelmiþ ve anasýna katýlmýþ. Oðul, orada yatanýn kendi anasý olduðunu bilmemiþ. Gün ýþýyýnca, fark etmiþ anasý olduðunu. Bu duruma çok üzülen oðlan, doðruca Nebi’ye gitmiþ, bu durumu anlatmýþ. Nebi’de ”Git ve ananý hemen öldür. Karanlýk basmadan, güneþ batmadan bu iþi bitir, onu hayatta býrakma.” Demiþ. Oðlan gitmiþ ve anasýný ýssýz bir yere götürmüþ. Orada öldürmüþ, cesedini de ölmüþ bir domuzun üzerine atmýþ Domuz, çocuða demiþ ki: “Onu üzerimden kaldýrmaný istiyorum. Eðer bunu yapmazsan, yemin olsun ki, onu taþýyamam, buna gücüm yetmez .” Çocuk da domuza; ” Konuþma, ikiniz de aynýsýsýnýz, birbirinizden daha pissiniz.”demiþ. Bir süre sonra o bölgede Nebi geziye çýkmýþ. Bir de ne görsün; bu iki diþi cesetten bir bitki çýkmýþ. Bu duruma üzülmüþ ve aðlamýþ. Bunun üzerine ahali ;”Neden aðlýyorsun ey Allah’ýn elçisi.” diyerek sormuþlar.
Nebi onlara þöyle demiþ: “ Þu iki cesetten çýkan bitkiyi görüyorsunuz ya, bir zaman gelecek ümmetim bunu içecek. Onlar hala benim ümmetimden olduklarýný sanacaklar, ancak ben onlardan beriyim.”. Sonra bu bitkiyi koparmýþ ve uzak bir yere atmýþ. Sonra oradan ayrýlmýþ. Oraya sonra þeytan gelmiþ, o otu eski yerine tekrar dikmiþ ve üzerine iþemiþ. Bu ot sonra da büyümüþ.”
Anlatýlýr ki; o ottan içen sanki anasýyla yatmýþ gibi olur ve aynen þeytanýn pisliðini içmiþ gibi olur.
Tütün ile ilgili bu söylence, Nusayriler arasýnda yüzyýllardýr anlatýlýrmýþ. Ancak bunu Þimaliyye kolu kabul eder, Kilaziyye kolu hurafe sayar, kabul etmezmiþ.

Kemal Düz, 18 Ocak 2009 - Ýskenderun




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sinemanýn En Figüraný
Sessiz Ada/m
Ýskenderun Kültür Sanat Þenliði Sonuç Bildirgesi
"Dünyanýn En Masum Yayýncýsý"
Atalarýmýz ve Kültür Sanatýn Geleceði
Senin Kadar Yorgunum, Beþir Fuad
Þu Yazar Milleti
Ayaþ Ýzlenimleri
Burhan Günel Aramýzdan Ayrýldý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Anýlarda Ýskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren
Genç Bir Yazar ile Söyleþi: Murat Kömür
Bir Dönem Soðukoluk ve Hatay
Koranavirüsle Nasýl Mücadele Ettik
Bir Paçavra Hastalýðý: Koronavirüs
Krishnamurti ile Kendini Tanýma Sanatý
Trene Özlem: Ýskenderun'dan"dan Adana'ya" Yolculuk
Divan Edebiyatýnýn En Güzel Þairi
Payas'ta Tarih Tarihte Payas
Sokakta Sanat: Ýskenderun Kültür Sanat Þenliði

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nevruz Uður [Þiir]
Aybastýlý Þair Ýzzet Haznedar [Þiir]
Münzevi Bir Osmanlý [Þiir]
Çukurova'nýn Ýki Yiðit Sesi: [Þiir]
[Þiir]
Þiirin Hatayý [Þiir]
Düþüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastýlý Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Ýskenderun'da Kitapçý Olmak [Eleþtiri]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karþý ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kemal düz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.