..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Zaman dostluðu güçlendirir, aþký zayýflatýr. -La Bruyere
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Doða ve Dünya > melike uysal




25 Ocak 2009
Özgürlerin Topraðý - "Liberya"  
melike uysal
Onlar “özgürlerin topraðý” ný buldular ve “özgürlük aþký bizi buraya getirdi” diyerek bundan tam 162 yýl önce baðýmsýzlýklarýný ilan ettiler.Liberya… Þimdilerde insanlarýn ne kadar “özgür” olduklarýný düþündüren ülke…


:AHAI:
Onlar “özgürlerin topraðý” ný buldular ve “özgürlük aþký bizi buraya getirdi” diyerek bundan tam 162 yýl önce baðýmsýzlýklarýný ilan ettiler.Liberya… Þimdilerde insanlarýn ne kadar “özgür” olduklarýný düþündüren ülke…
Fakirliðin,hastalýðýn,hýrsýzlýklarýn,tecavüzlerin,savaþlarýn,yokluklarýn,yolsuzluklarýn,sömürgenin ülkesi.
Nüfusun çok, paranýn yok olduðu ülke…

Yirmi birinci yüzyýlda yirmi birinci yüzyýlýn çok gerilerinde býrakýlan ülke…

Liberya.

Liberya’nýn altýda üstüde bu kadar deðerliyken, iþsizlik hat safhada.Fildiþi sahiline kýyýsý bulunan, baþkent Monrovia’da Cavalla nehri bulunan bir ülke… Bu nehirde ulaþýmda yapýlabilmekte .Ayrýca burada kurulan baraj önemli bir hidroelektrik kaynaðý… Tabii ki tamir edilse. Liberya, elektriði olmayan ülke.
Ýnsanlar jeneratörlerle sokaklarda dolaþmakta.Evlerde,iþyerlerin de elektrik yok.Elektrik olmadýðýndan Çin yapýmý jeneratörler baþ tacý.Elektriðin yokluðu,evlerdeki beyaz eþyanýn yokluðuna sebep.Telekom denilen alt yapýyý sormayýn.Oraya hiç el sürülmemiþ.Ýletiþim cep telefonlarýyla yapýlmakta. Cep telefonlarýný þarj eden dükkânlar mevcut. Belli bir miktar para karþýlýðý sizin için cep telefonunuz itinayla þarj edilir.

Liberya’da derme çatma barakalar var. Yaðmur geçirmesin diyerek örtülen naylonlar ve naylonlar uçmasýn diyerek üzerine konan taþlar var bu barakalarýn üstlerinde.

Liberya’da bebek ölümleri fazla. Doðan çocuklar yarý yarýya ölmekte…
Liberya’da su olmayan yer çok,hem de suyun yaný baþýndayken.Bidonlara doldurulan sular,su olmayan semtlere götürülür bir arabada,arabanýn tekerlekleriyse bir insanýn ayaklarý maalesef.

Liberya,Liberya dolarý kullanmakta.Yüz dolarýnýzla bir “Money Exchange” nin elindeki tüm Liberya dolarlarýný alabilirsiniz.“Money Exchange” sizin bildiðiniz o yanýp sönen þerit halinde “Money Exchange” yazýlarý geçen pýrýltýlý dükkanlara hiç benzemiyor.Küçük bir sandýk üzerinde tomar halinde paket lastiðiyle paketlenmiþ Liberya dolarlarý,size göz kýrpýyor,gsm kontürleriyle birlikte.Baþýndaysa “Money Exchange” abi.

Liberya, iç savaþlarýndan sonra çok göç vermiþ ve ekonomik çöküntü yaþamýþ.Kiþi baþý milli gelir yýllýk 300 dolar.Fakirlikte birlikte,hýrsýzlýk,gasp,kapkaç alýþýlagelmiþ olaylar.Tecavüz ise Liberya’nýn acý gerçeði.BM tarafýndan konulan “ rape is a crime” tabelalarý her tarafta. Halký bilinçlendirme çabalarý tabelalarda…

Edward Zwick’in yapýmcýlýðýný ve yönetmenliðini üstlendiði baþrollerinde Leonardo Dicaprio, Djimon Hounsou ve Jennifer Connelly’nin bulunduðu “Blood Diamond” ( Kanlý Elmas) filmini hatýrlarsýnýz.Bu filmden sonra, bir çok kadýnýn elmas istemeyeceði bile söylendi.Film,1990’larda Sierra Leone’yi kuþatan iç savaþla birlikte, siyahlarýn nasýl sömürüldüðü,elmas için insanlara neler yapýldýðýný,küçük çocuklarýn ölüm makinelerine nasýl dönüþtürüldüðünü anlatýyor. Kuzeybatýsýnda Sierra Leone’ye sýnýrý bulunan Liberya’nýn elmaslarý içinse bebek katili Ýsrail’in gelip elmaslarý çýkartmasý isteniyor ve bu siyahlar için umut oluyor…



Liberya’ya dair söylenecek o kadar çok ve bir o kadar da az þey var.Yirmi birinci yüz yýlda
Ýnsanlýðýn muhtaç olduklarý þeyleri görünce, birilerinin keyfine þaþmadan edemiyorsunuz.

Liberya aslýnda bazý þeyleri anlamada, görmede bir örnek sadece…




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Halimize Çok Þükür!
Terkediliþin Anatomisi
Minik Pabuç
Ya Sen Gelmeseydin?
Aþk'larýn En Güzeli
Kendimden Kaçýp Giderken...
Ateþ ve Gazze
Hicret
Gülümseyen Ayrýlýk
Birileri (Ýnsanlýðýn Öldüðü Yer Gazze)


melike uysal kimdir?

Yazýyla mimlenmiþ bir ömrün çocuðuyum. Tek varlýðým kalemimdir,tek mirasým kelamýmdýr. Okumak bir iptiladýr,müptelalara selam olsun! -mel-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © melike uysal, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.