..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Cumhuriyet fikir serbestliði taraftarýdýr. Samimi ve meþru olmak þartýyla her fikre saygý duyarýz. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Ahmet Müfit Kutlu




11 Þubat 2009
Hayat Üç Perdelik Tiyatro  
Yaþamda tesadüf var mýdýr

Ahmet Müfit Kutlu


HAYAT ÜÇ PERDELÝK TÝYATRO “Tesadüf “ kavramý , sýrlarý görmekten gafil olan cahilin görüþünde vardýr. Yüce Allah’ýn her seçiminde , tercihe dayanan gizli bir “ hikmet “ bulunur. Hikmet’ ( ilim ) de tesadüf yoktur. Ýlim denince yalnýz maddi deðil manevi ilimler olarak da anlamak lazýmdýr. Gerçi “ irade “ aslýnda bir tercih sebebidir. Ama irade bile Cenab ý Hakk’ýn , onu kullanana verdiði “ izin “ ve “ yetki “ ile sýnýrlýdýr. Ýþte bu ilahi buluþmaya “ tevafuk “ denir. Bu yüzden bazý ibretli olaylarý ben çok severim.


:AHGA:
HAYAT ÜÇ PERDELÝK TÝYATRO

“Tesadüf “ kavramý , sýrlarý görmekten gafil olan cahilin görüþünde vardýr. Yüce Allah’ýn her seçiminde , tercihe dayanan gizli bir “ hikmet “ bulunur. Hikmet’ ( ilim ) de tesadüf yoktur. Ýlim denince yalnýz maddi deðil manevi ilimler olarak da anlamak lazýmdýr. Gerçi “ irade “ aslýnda bir tercih sebebidir. Ama irade bile Cenab ý Hakk’ýn , onu kullanana verdiði “ izin “ ve “ yetki “ ile sýnýrlýdýr. Ýþte bu ilahi buluþmaya “ tevafuk “ denir.

Bu yüzden bazý ibretli olaylarý ben çok severim.

Emekli Hava Astsubayý Hacý Bahattin Bey anlatmýþtý : “ 1950 ‘li yýllarda füze eðitimi görmek üzere Amerika Birleþik Devletleri’nin El Paso þehrine gönderildik. Bir Amerikalý Onbaþý , bize , kalacaðýmýz misafirhaneyi gezdiriyordu. Misafir odalarý , gazinosu , televizyonlarý , banyosu dahil her türlü ihtiyacýmýz düþünülmüþtü. Binanýn üçüncü katýna çýktýðýmýzda bizlerle ilgilenen Amerikalý Onbaþý , bir odanýn kapýsý önünde durdu. Kapýda “ MESCÝD “ yazýyordu. Ýçeri girdik , her yer halýlarla döþenmiþti. Hiç böyle bir þey beklemiyorduk. Adamlar , bizim Müslüman olduðumuzu düþünerek ibadet ihtiyacýmýzý bile düþünmüþlerdi. Biz , sekiz Türk astsubayý hayretten dona kaldýk. Hiç birimiz namaz kýlmýyorduk..Amerikalý gittikten sonra oturup bir karar aldýk ; namaz kýlmamýz için Amerikalýlarýn hazýrladýðý bu mescidin hakkýný vermemiz gerekiyordu. Sekiz astsubay , “ beþ vakit namaz kýlma “ kararý aldýk. Bu arkadaþlardan birisi de daha sonra bir gece nöbetinde “ Minyeli Abdullah “ romanýný yazan deðerli arkadaþýmýz yazar Hekimoðlu Ýsmail ( Ömer Okçu ) idi. Yaa iþte böyle ; beni namaza bir Amerikalý Onbaþý baþlattý. “

Balýkesir’li eski nur talebelerinden Mühendis Hasan Aktunç’un bir hatýrasý da çok ilginçtir : “ 12 Mart 1971 askeri darbesinden sonra Fethullah Gülen Hoca dahil cezaevine kapatýlmýþtýk. Bir gün gardiyan gelerek dedi ki ‘ Savcý Bey , sakalýnýn kesilmesini istiyor. Ben , bu konuda seni zorlayamam , Allah’tan korkarým fakat neyliyeyim ki ben de emir altýndayým. Jiletle hafif alýrsan yeni çýkmýþ gibi görünür. ‘

O gece çok huzursuz oldum. Öyle ki ; bu sakal kesme emri , bana , hapis olmaktan daha aðýr geldi. Secde i Rahman’a kapandým , uzun uzun aðladým ve dua ettim : ‘ Ya Rabbi , bu adama öyle bir dert ver ki insan içine çýkmaya yüzü olmasýn. ‘ Aradan haftalar geçti . Bir gün acý haber geldi ; sakal düþmaný savcý bey trafik kazasý geçirmiþ ve belden aþaðý felç kalmýþ . Yýllarca acýlar içinde vücudunun yaralar içinde kaldýðýný ve sonra da öldüðünü duydum. Öyle dua etmiþim ki ben dahi ürperdim. Savcý Bey korkunç acýlar içinde ölüm yataðýndayken babasý o eski meseleyi öðrenerek bana gelmiþ ‘ Ne olur hakkýný helal et , oðlum rahat ölsün ‘ diye yalvarmýþtý. “

Ömür , üç perdelik tiyatro ve bizler o ilahi sahnenin içinde senaryoya bir þeyler katmaya ,aklýmýzca deðiþtirmeye çalýþýp , rol yapan figüranlarýz. Keþke bu rolümüzü , tiyatro sahibinin hoþnutluðu yönünde oynayabilsek.      

Atalarýmýz ne güzel söylemiþ ; “ Ne oldum deme , ne olacaðým de !

Hazreti Mevlana ‘nýn da bir tesbiti çok güzeldir : “ Olaylarýn arkasýndaki sýrrý fark etmeseydim , görünürdeki sebeplerine takýlýp kalacaktým.”

Gerçekleri görenlere ne mutlu !



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Örümcek Yuvasý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Muallim Bey [Þiir]
Muallim Bey [Þiir]
Karakaþ'ýn Kahvesi (1) [Ýnceleme]


Ahmet Müfit Kutlu kimdir?

Ýnançlý ve samimi insanlarý seven , edebiyatý edep mektebi olarak kabul etmiþ bir kimseyim. 70 Yýla yaklaþan ömrümde uzun yýllar askerlik. gazetecilik ve okullarýmýzda muallimlik yaptým.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Müfit Kutlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.