..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öylesine ciddiye alacaksýn ki yaþamayý, yetmiþinde bile mesela zeytin dikeceksin. -Nâzým Hikmet
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar > Mehmet Nacar




20 Þubat 2009
Söz Yýkar Kendini (Kitap Tanýtýmý)  
Mehmet Nacar
Z. Nesrin Ýnankul, uzun zamandan beri tanýdýðým bir edebiyat ve þiir dostudur. Hem de çok iyi bir þair. Geçmiþte kendisiyle þiir konusunda düþünce alýþveriþinde bulunurduk. Bu konuda düþüncelerimiz tam olarak uyuþmasa da, varmak istediðimiz hedef þiirin en güzelini yazmaya yönelikti.


:BCID:


Z. Nesrin Ýnankul, uzun zamandan beri tanýdýðým bir edebiyat ve þiir dostudur. Hem de çok iyi bir þair. Geçmiþte kendisiyle þiir konusunda düþünce alýþveriþinde bulunurduk. Bu konuda düþüncelerimiz tam olarak uyuþmasa da, varmak istediðimiz hedef þiirin en güzelini yazmaya yönelikti.
Nesrin haným þairlikte önemli baþarýlara imza attý. Sayýn Veysel Çolak’ýn rehberliðinde basýlan Zamansýz Zamanlar isimli kitabý çok ses getirdi. Edebi dergilerde, yerel ve ulusal basýnda tanýtýmlarý yapýldý. Her yeni kitabýnda kalemi bir üst basamaða týrmanan Nesrin hanýmdaki bu iz ve iþaretler, gelecekte ülke genelinde tanýnan bir þair adayý olduðunu kanýtlamaya yetmekte.
Geçenlerde kargoyla gelen bir paketi açtýðýmda, paketin içinden Nesrin hanýmýn dördüncü kitabý ‘’Söz Yýkar Kendini’’ çýktý. Tevazu gösterip adýma imzalamýþtý.
Kitap yapmak da yazmak kadar ustalýk istemekte. Kitabýný elime aldýðýmda okuyup bitirmeden býrakamadým. Çünkü bir þiir kitabý için gerekli standart özelliklere sahipti. Ýçeriði ise bir baþka çekici. Kitap kendini zorla okutmakta…
Usta þairliðin en önemli özelliklerinden biri þairin kendine özgü anlamlar ve tanýmlar üretebilmesi. Týpký Söz Yýkar Kendini gibi. Acaba söz kendi kendini yýkayýp temizliyor mu, yoksa yýkýp harabeye mi döndürüyor? Ayný sözlere birbirine zýt iki anlam birden yüklenmiþ.
Söz Yýkar Kendini, Ebruli Düþler, Çalýntý Saatler ve Yanký adýyla üç bölümden oluþmakta. Ebruli Düþler’de serbest þiirleri yer alýyor. Diðer iki bölümde de hece þiirleri var. Þüphesiz ki, serbest þiirleri de en azýndan hece þiirleri kadar güzel. Ancak, branþým hece þiiri olduðundan ben daha çok hece þiirleri üzerinde duracaðým.
Kitabý edebi kurallar açýsýndan incelediðimde hece þiirlerinde sarmal kafiye, düz kafiye, sone tarzý gibi farklý hece kalýplarýna rastladým. Ayrýca üçlü dizeleri de bir baþka güzel. Öyle anlaþýlýyor ki, Nesrin haným hece kurallarýný bütünüyle hazmetmiþ ve çok iyi kullanmakta.
Þiir türleri arasýnda en zor yazýlan þiirler hece þiirleridir. Akýcýlýk, anlam bütünlüðü, uyaklarýn ve duraklarýn yerli yerinde olmasý büyük ustalýk gerektirir. Bu zorluklara þairin kendine özgü tanýmlar bularak yerleþtirmesi ise þiir masasýný süsleyen çiçekler gibidir.
Mehtabýn gizinde denizden çýkýp,
Baðdaþý kuracak, karþýnda çöküp,
Buðulu yaþlarla tenine bakýp,
Gizleri derecek çingene kýzý…
Üstteki dörtlük Çingene Kýzý þiirinin son dörtlüðü. ‘’Mehtabýn gizinde denizden çýkmak’’ iþte tek cümleye geniþ anlamlar sýðdýran, hayalleri tetikleyen ve bir tablo oluþturan sözler. Konu bütünlüðü þiire ayrý bir özellik ve güzellik katmakta.
Yaðmurlar Açtýran Kadýn þiirinde ‘’Geçmiþe mezar kaz çiçek tozundan…’’ cümlesini düþünmenizi isterim. Geçmiþin hatalarýný mazinin mezarlýðýna gömerken piþmanlýk, kin veya öfke duymak yerine ‘’çiçek tozu’’nun temsil ettiði sevgiyi öneriyor bu güzel þiirinde.
Her þairin iç dünyasý dalgalý bir deniz gibidir. Denizi dalgalandýran hasret, sevgi, piþmanlýk, sitem, arzu, hayal ve aný rüzgârlarý, duygu sahilindeki altýn kumlara þiirler yazar.
Kendime kýzarým kandýðým için,
Çýkmaz ki, beddua sana dilimden.
Kýrlangýçlar gibi meçhule göçün,
Baþýmdan geçerken utan halimden.
Açýklamaya gerek yok sanýrým. Terk eden veya terk edilen bir sevgiliye sitem ederken bile, dolaylý yollardan hala sevmekte olduðunu anlatmakta...
Birlikte yeþile boyadýk kýþý. Yýldýzlara ninniler söylerken yakamozlar. Kaybolmuþ göçerim, seferim sensin. Sensizlikle kararan gökyüzüm öksüz kalýr. Dua çiçekleri eker analar. Süt kokulu bebektir, dallardaki yapraklar. Suyun rengi ne? Geçmiþin utanýr aþk kumaþýndan…
Üstteki satýrlar Nesrin hanýmýn kitaptaki þiirlerinden aldýðým ilginç, anlamlý ve þaire özgü tanýmlardan sadece bir kaçý.
Söz Yýkar Kendini demiþ, Zehra Nesin Ýnankul. Ancak, söz kendini yýkmamýþ. Aksine kitaptaki söz tuðlalarýndan duygu saraylarý, Tac Mahal’ler, hüzün bahçeleri yapmýþ sayýn þairimiz.
Ýyi ki, göndermiþ bana aziz dostum. Bu kitabý okumamayý eksiklik sayardým. Þiire sevdalý herkesin almasý ve tekrar tekrar okumasý gereken, çok güzel bir kitap. Bütün þiirleri gerçek þiir. Baþtan sona okudum. Sayfa doldurmak ve kitabý kalýnlaþtýrmak için kullanýlmýþ bir tek þiire rastlamadým.
Dostlara tavsiye, kendilerine de teþekkür ediyorum. Þiir kitaplýðýný onurlandýracak olanlar aþaðýdaki mail adreslerinden isteyebilirler.

ngocmen2000@yahoo.com
nesrin44@mynet.com

Mehmet Nacar




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türkiye"nin Tanýnmýþ Þairi Mehmet Nacar"ýn Hasrete Yolcuyum Kitabýnýn Dil ve Üslup Özellikleri Hakkýnda Bir Ýnceleme
Acý Tebessüm
Prof. Dr. Ýsa Kayacan

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Paþa Gönlüm [Þiir]
Yanýmda Sen Olursan [Þiir]
Hasret [Þiir]
Yalnýz Benim Ol [Þiir]
Sen Olmasaydýn [Þiir]
Viranda Bir Gül [Þiir]
Sýrtýmdan Vurdular [Þiir]
Aþkýn Sihirli Lambasý [Þiir]
Anlarsýn [Þiir]
Sayýn [Þiir]


Mehmet Nacar kimdir?

Dört þiir, bir artistik nesir kitabý. Ýki dergi. Ýki gazete ve iki dergide yazý iþleri müdürlüðü. Yedi bin kadar makale.

Etkilendiði Yazarlar:
Kitaplarýmýn isimleri : Yitik Sevgiler, Bu Kentin Yalnýzlarý, Hasrete Yolcuyum ve Neredesin Sen? Hüzünlü Bestem. Sarhoþ Aþýklar, Kapýldým Gidiyorum


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Nacar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.