..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendinden daha uyanýk insanlarý iþe aldýðýn zaman, senin onlardan daha uyanýk olduðunu kanýtlamýþ oluyorsun. -R. H. Grant
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Kâmuran Esen




24 Þubat 2009
Aðýz Bozukluðu Bulaþýcýdýr  
Kâmuran Esen
Aðzý bozuk siyasiler


:AGAI:

Sayýn baþbakanýn kullandýðý dil malum. Öfke dolu, hiddet dolu sözler sarf ediyor sýk sýk ; birilerine hakaret ediyor, argo sözcükler kullanýyor. Þirretlik, alçaklýk, yaaaaa, be , monþer eskileri gibi sözcükler dilinden düþmüyor. Her an küfür edebilir. Zaten geçenlerde, küfür edebileceðini aðzýndan kaçýrdý :

“ Erdoðan: Þimdi sizleri þuradaki megaboard'dan tünelin açýlýþýna davet ediyorum. Hep birlikte burayý izleyeceðiz. Ve buradan göreceðiz.
Görevli: Baðlantý yok efendim.
Erdoðan: Nasýl yok ya?
Görevli: Tünelle baðlantý yok efendim
Erdoðan: Niye yok olur mu öyle þey ya? Þimdi küfür ettireceksiniz bana. ”…..( gazeteler)

Davos’taki moderatör için de , “ Az daha vuracaktým. ” dedi... Baktý ki baðýrýp- çaðýrmak prim yapýyor ; daha da fazlasýný yapabilirim demek istedi yani.

Anlaþýlan o ki ; külhanbeyi aðzýnýn halk tarafýndan beðenildiði zannýna kapýlan bazý siyasiler de baþbakanýn izinden gidiyorlar. Baþbakandan ilham alan bakanlarýn, milletvekillerinin aðýzlarýnýn bozulmasý çok normal. Ne demiþ atalarýmýz : “ Anasýnýn çýktýðý dala, kýzý salýncak kurar.”…..Baþbakaný kendilerine örnek alanlarýn , aðýz bozukluðu konusunda baþbakaný sollayacaklarýndan eminim.

Erkeklerin büyük bir çoðunluðunun karýsýný dövdüðü bir toplumda – ki, bunu toplumbilimciler söylüyor- , böyle külhanbeyi aðzýnýn bazý kesimlerce takdir edilmesine hiç þaþmamak gerek.” Benim 3 tane karým var, gül gibi geçinip gidiyoruz.” diyenlerin bulunduðu bir toplumda, külhanbeyi aðzýnýn ödüllendirilmesine de þaþmamak gerek.

“ Seçim bürosu açýlýþýna gelirken konfeti yaðmuruyla karþýlanan Devlet Bakaný M. Ali ÞAHÝN, maytap patlatýlmasý sonucunda irkilerek 'Bu ne la ! ' diye tepki gösterdi.”.....( gazeteler)…. Baþbakanýn sözlerinden sonra, sayýn bakanýn sözleri aslýnda hafif bile kaldý.

Egemen Baðýþ; 10. Cumhurbaþkaný Ahmet Necdet Sezer’ in, Baþbakan Bülent Ecevit’in önüne anayasa kitapçýðý “atmasý ” ný, “Adamýn biri bir anayasa kitapçýðý fýrlatmýþtý ” diye hatýrlattý balýkçýlara. Egemen Baðýþ’ a, seçim sohbeti yaptýðý balýkçý tepki gösterdi. Balýkçý, Baðýþ’ a, “ O ,adamýn biri deðil Cumhurbaþkaný’ ydý ” yanýtýný verdi….Cumhurbaþkaný olup - olmama konusunda balýkçýlarýn fikrini alan sayýn baþbakan, bu duyarlý balýkçýnýn nezaketinden, birilerinin örnek almasý gerektiðine inanýyor olmalý. Egemen Baðýþ, bununla da kalmadý. Arkasýnda % 70 – 80 halk desteði olan Þiþli Belediye Baþkaný Mustafa Sarýgül için de ” þovmen ” dedi. “ Þimdi onunla uðraþýyoruz.” dedi.

Peki biz, böyle uygunsuz sözler sarfeden kiþilere, onlarýn üslubuyla bir þeyler desek ? Olur mu? Hiç yakýþýk alýr mý ?

Hükümetin borazaný, yaðdanlýðý ve dalkavuðu olan iþte falanca gazeteci; baþbakaný göklere çýkardý, desek.
Külhanbeyi aðzýyla konuþan baþbakan, böyle böyle dedi, desek.
Adamýn birinin karýsý da köþkte, gereksiz yere þu kadar milyon para harcýyor, desek.
Adam, devletin olanaklarýyla miting düzenliyor; devleti saðmal inek gibi kullanýyor, desek.
Þu bakan olacak herif; A. Necdet Sezer’ e , adamýn biri dedi, desek.
Adam, bakan parçasýyým diye þöyle þöyle yapýyor, desek.
Ben köpeklerle yatýp kalkmam ama, adamýn biri gibi tarikat þeyhlerinin de eteðini öpmem, desek.
Baþbakanýn karýsý, Filistin’ e yardým toplayacaðýna, önce Türkiye’deki aç çocuklara baksýn. Tuzla’daki cinayetlere eðilsin madam. Sýrf Müslüman olduklarý için, onlarýn üzerinden kocasýna oy toplamaya çalýþýyor bu kadýn, desek.
Bu adamlar toplumu, dilenciliðe – çingeneliðe alýþtýrýyorlar, desek.

Der miyiz böyle þeyler ? Asla demeyiz, çünkü terbiyemiz müsaade etmez. Çünkü bizim, taaa çocukluðumuzda kulaðýmýz çekildi bu konuda. Ne zaman azýcýk ama azýcýk aðzýmýzý bozmaya kalkýþsak; hep azarlandýk, ya da uyarýldýk büyüklerimiz tarafýndan. Hatta ve hatta “ Aðzýmýza ( dilimize ) biber sürülmek” suretiyle cezalandýrýlmakla tehdit edildik. Býrakýn birisine “ adamýn biri, kadýnýn biri ” demeyi; “ Hiç kimseye, bu denmez. O kiþinin bir adý var.” diye öðretildik.

Aðzýmýzý bozmamýza, bizim çiçekten renkli, sudan duru Türkçemiz de izin vermez zaten. Kimseye hakaret etmeden, aðzýmýzý bozmadan konuþuruz, yazarýz. Çünkü biz; dilimizi doðru ve güzel kullanmanýn, bir vatandaþ olarak görevimiz olduðunun bilincindeyiz. Dilimizi bozmaya kalkýþanlarý uyarmanýn sorumluðunu taþýyor olduðumuzun da farkýndayýz.

Biz Türkçe’ yi Coþkun Ertepýnar’ý n dizelerindeki gibi biliriz.
“ Türkçe !
Gece, gündüz þakýdýðým dil!
Sevinçlerimin, üzüntülerimin türküsü Türkçem !
Seni seslendiremediðim gün, gün deðil,
Çiçeksiz, kuþsuz kalmýþ gibidir bahçem.” (Coþkun Ertepýnar)


Sevgili okurlar! Aman dikkat. Aðýz bozukluðu bulaþýcýdýr. Siz siz olun, aðzý bozuk siyasetçileri dinlemeyin, onlarý örnek almayýn. Yazýk olur Türkçemize, yazýk olur dilimize.










Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kesinlikle karþýyým! kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kâmuran Esen Shov (!)
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri
Bir Erkeðin Birkaç Eþinden Biri Olmak
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Ne Günah, Ne Günah Deðil?
Erkekler Þalvar ve Cüppe Giysin
Rtük'ün Saçmalýklarý
Moraliniz mi Bozuk?o Halde Gazete Okuyun!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'ü Anlatabilmek
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu
Ahilik ve Düþündürdükleri
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?
Dünya Kadýnlar Günü
Alanya'da Turizm Suratýmda Nasýl Patladý!
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Güle Güle 2014
Yaþadýðýmýz Ama Artýk Alýþtýðýmýz Garip Olaylar
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - Oy Arttýrma Taktikleri Kursu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.