..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Yumuþak olma ezilirsin, sert olma kýrýlýrsýn." -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Popüler Kültür > Ömer Akþahan




2 Mart 2009
Gerçeði Bize Kim Gösterebilir?  
Ömer Akþahan
Geçen yüzyýlýn son çeyreðinden günümüze giderek hýz kazanan sanal bir çaðýn içine sürükleniyoruz. Roma Ýmparatorluðunun Benhur’u, asil gladyatörler çaðý yerini artýk sanal gladyatörlere býraktý.


:BCED:
Ömer AKÞAHAN

"Eine Fotografie zeigt niemals die Wahrheit!"
“Bir fotoðraf hiçbir zaman gerçeði göstermez.”
Richard Avedon

Ele alýnan konu ne olursa olsun, istenen yalnýzca gerçektir. Her bilimsel araþtýrmanýn amacý da bu yöndedir. Bunun dýþýndaki amaçlar insaný yanýlgýya sürükler.
Ýnsan, yaþadýðý çaðýn koþullarýna ters düþme pahasýna hatta bu onu ölüme de sürüklese de bu inadýndan vazgeçemedi. Þimdi, yeni bir çaðýn ilk sekiz yýlýný geride býraktýk. Geçen yüzyýlýn son çeyreðinden günümüze giderek hýz kazanan sanal bir çaðýn içine sürükleniyoruz. Roma Ýmparatorluðunun Benhur’u, asil gladyatörler çaðý yerini artýk sanal gladyatörlere býraktý.
Ýnsanlar gerçek yüzünü unuttu; beyaz ekranda nasýl deðiþime uðratabildiðini görerek yeni düþünceler üretmeye koyuldu. Bu durum, bizi gerçeklerden uzaklaþtýrdýðý yetmezmiþ gibi içinden çýkýlmasý güç bir bataklýðýn içine sinsice çekiyor.
Richard Avedon’un fotoðraftaki saptamasýndan yola çýkarak, kendi gözümüzün gördüðü objelere ne kadar gerçek diyebiliriz? Sorgulama yetisinin sýnýrlarýný zorlamanýn sýrasý þimdi.
TDK sözlüðüne göre manipülasyon;
1. Ýnsanlarý kendi bilgileri dýþýnda veya istemedikleri hâlde etkileme veya yönlendirme.
2. Seçme, ekleme ve çýkarma yoluyla bilgileri deðiþtirme.
3. (Ekonomi) Varlýklarý yapýcý, açýklayýcý ve yararlý bir biçimde kullanma iþi.
Farklý tanýmlar da var:
1.Karþýndakine istediðini yaptýrabilme sanatý.
2.Kandýrma sanatý.
3.Borsada, ortada gerçek bir bilgi yokken piyasayý etkilemeye verilen isim.
Günümüzde çarpýtma, hileli yönlendirme salt fotoðrafta mý; siyaset, ekonomi, spor ve elbette edebiyat. Kara kutu, her havayolu kazasýnýn ardýndan en sýkça söz edilen bir obje. Tüm gerçeðin orda saklý olduðu ileri sürülüyor. Ben ona dahi kuþkuyla bakýyorum. Günün birinde kara kutunun da sýrrý çözüldüðünde o zaman onun da gerçeði göstermediði anlaþýlmayacak mý? Bence, hayatýn da bir kara kutusu olmalý ki, açýp gerçeði okunabilsin…
Bakýn gene bir uçak düþtü. Neden düþtüðü konusunda her kafadan ayrý bir ses çýkýyor. Hangisinin gerçek, hangisinin doðru olduðunu bilen yok. Herkesin beklediði þeyse, o bildik kara kutu! O okunduðunda gerçeðin gün yüzüne çýkacaðýna inanýyoruz.
Kara kutuyu bulan her kimse, uçuþ anýndaki her þeyi kayýt altýna almayý becermiþ ancak insanýn her saatini kayýt altýna alan bir kara kutu yaptý mý ben bilmiyorum.
Geçenlerde çok yakýným siyasette aday oldu. Kendisine bir poster yaptýrdý. Evde fotoðrafa bakan eþi, “Ne kadar da gençmiþ benim eþim”, diyerek gülümsedi. Adamýn yüzündeki kýrýþýklar giderilmiþ, onu olduðundan daha genç ve sempatik göstermiþti; bu da eþinin hoþuna gitmiþti. Övülmekten kim ölmüþ ki! Yaþasýn Photoshop!
Ýnsanlýða dair eldeki yazýlý kaynaklarýn çoðu kral, imparator, sultan unvaný alan yöneticilere aittir. Saray yaþantýsýnda önemli rol oynayan görevlilerin arasýndaki soytarýlar manipülasyon ustalarýdýr ayný zamanda.
Soytarýlar sultaný güldürmek adýna gerçeði olabildiðine çarpýtmaya çalýþýrlar. Yaptýklarýný abartý sanatýnýn incelikleriyle sunmaya çalýþýrlar. Bunu en iyi yapansa baþ soytarý olarak çil çil altýnlara boðulur.
Osmanlý’da “Padiþahým çok yaþa!” nidalarýnýn baþka versiyonlarýnýn hâlâ kulaklarýmýzý týrmaladýðýný ne çabuk unuttuk!
Bugün “Türkiye seninle gurur duyuyor!” söyleminin, “En büyük baþkan, bizim baþkan!”a dönüþtüðü, yýðýnlara bunu söyletense gerçeði çarpýtanlar deðil midir? Kitleleri peþinden sürükleyen liderlerin yaþamý incelendiðinde manipülasyonun onlarýn yaþamýnda ne denli önemli olduðunun farkýna varýrýz.
Ýkinci dünya savaþýna yol açan Hitler, Alman toplumunu nasýl manipüle ettiði, ölümü sonrasý yapýlan araþtýrmalarla ortaya çýktý.
Yani sonuç olarak bugün gerçek, ne tam siyah ne tam beyaz olduðudur. Kiþisel görüþüm, gerçeðin renginin gri tonda olduðudur. Bu bana, ayný zamanda astigmat bakýþýn gerçeði anlatmaya daha yakýn olduðunu söylemeye itiyor.
Her duyduðumuzu, her okuduðumuzu sorgulamadan gerçek olduðunu sanma yanýlgýsýna düþmemenin yolu; sürekli okumak, araþtýrmak ve gördüklerimizin perde arkasýný görmeye çalýþmak…
Ancak, bir fotoðraftan öte gördüðümüz, okuduðumuz, algýladýðýmýz her þeyi kuþkuyla yaklaþmayý anýmsatan Richard Avedon’un sözünü aklýmýzdan hiç çýkarmadan.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ?
Gönderen: Kýymet TAN / , Türkiye
18 Eylül 2009
Bugün Siz okumayýn yeter ki; BÝZ izletelim diye kitaplar bir bir flimleþirken,yüzyüze (bir kiþi)iletiþim yerine binlerce sanal yüzle ilgi alanlarý belirlenirken, hangi araç gereç teþvik edecekse okumaya,araþtýrmaya ya da 'gerçeði' düþünmeye...Yazýk ki bilim hakim insana.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn popüler kültür kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Lütfen Bu Yazýyý Okumayýn!
Küresel Düþün, Yerel Davran
Matador Þair

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Eleþtiri Ya Da...
Yazar Adaylarýna...
Dilek Kutusu! Peri Olmak Ýstiyorum!
Aforizmalar, Kafka
Eðitim, Ama Nasýl?
Eleþtiri mi Özeleþtiri mi?
Öðretmen Benisa
Seçim Potporisi
Tazlar Köyünden Borusan'a
25'le 35 Kelimelik Bir Yaþam

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


Ömer Akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.