..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilge kiþi her þeye þaþan kiþidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > Aydýn akdeniz




23 Mart 2009
Tolstoy Müslüman Olmuþ Muydu?  
Aydýn akdeniz
Diriliþ, bir solukta okuduðum kitabýydý onun. Ýnanan insanýn psikolojisini entellüektüel birikimiyle ne kadar güzel tahlil etmiþti bu romanda. Rus klasizmini bana sevdiren güçlü yazarlardan biri oldu. Arayýþlarý ve hayatý öðretile gelenin dýþýnda sorgulama eðilimi, eserin her sayfasýnda hissediliyordu. Yalnýz, bunlara verdiði cevaplar nedense pek özenilerek, olgunlaþtýrýlarak hazýrlanmýþ gibi gelmemiþti bana. Birikimlerini yetiþtiði dönemin kültürel zeminine uygun düþen beklentilere feda edebileceðine hiç mi hiç ihtimal vermiyorum. Ama eserin kurgusu Ortodoks inancý içinde bir formül koyuyordu ortaya.


:BBHH:
Diriliþ, bir solukta okuduðum kitabýydý onun. Ýnanan insanýn psikolojisini entellüektüel birikimiyle ne kadar güzel tahlil etmiþti bu romanda. Rus klasizmini bana sevdiren güçlü yazarlardan biri oldu. Arayýþlarý ve hayatý öðretile gelenin dýþýnda sorgulama eðilimi, eserin her sayfasýnda hissediliyordu. Yalnýz, bunlara verdiði cevaplar nedense pek özenilerek, olgunlaþtýrýlarak hazýrlanmýþ gibi gelmemiþti bana. Birikimlerini yetiþtiði dönemin kültürel zeminine uygun düþen beklentilere feda edebileceðine hiç mi hiç ihtimal vermiyorum. Ama eserin kurgusu Ortodoks inancý içinde bir formül koyuyordu ortaya. Bir çeliþki vardý. Çünkü bana göre probleme çözüm getiren ve bunu yetiþtiði kültüre göre ortaya koyan kiþi, prensipte bu ölçüler içinde yapar açýlýmlarýný. Örneðin, Dostoyevski’nin Zosima Dede’sinde olduðu gibi mistik bir kahramanýn gizemli kiþiliðini öne sürerek Alyoþa kimliðinde kilisenin deðerlerini iþlerdi. Fakat hatýrladýðým kadarýyla Tolstoy bunu böyle yapmýyor. Evet, kahramaný suçluluk duygusuyla hareket ediyor ve günahlarýndan arýnmak istiyor ama kilisede günah çýkarýp, af dilemek yerine çile çekmeyi tercih ediyor. Þöhret ve serveti önemsemiyor. Halk arasýna katýlarak mutluluðu çoðunluðun yaþadýðý sýkýntýlarý paylaþmakta buluyor. Feodal yapýyý derinlemesine sorguluyor. Ama akýllý hareket ederek toprak reformunu öne sürüyor. Rasyonel çözümler üretiyor Tolstoy. Hýristiyanlýktaki günahtan arýnma için çile çekme anlayýþý eserinde var fakat bu klasik anlayýþtan uzaklaþarak iþlenmiþ ve daha arka planda kalmýþ gibi. Ýþte onun bu tavrý ya da tercihi üzerinde durulabilir.

Bu suskunluk, onun engin bilgi birikimiyle geldiði noktada kendi insanýnýn deðerlerine aykýrý düþmek istememesinden mi kaynaklanýyordu? Yoksa gerçekten bir din olarak islamý benimsemiþti de bunu gizlemeye mi çalýþýyordu? Bunu bilmem imkânsýz.

Ruslarýn Müslüman toplumlarla iç içe yaþamalarý nedeniyle Müslümanlarý yakýndan tanýmalarý þaþýlacak bir þey deðil. Ondan kültürel anlamda etkilenmeleri de öyle. Hatta onlarýn Müslüman olmalarýna da þaþmamak lazým. Çünkü dinimiz, Cenabý Hakk’ýn insanlýða gönderdiði en son ve en mükemmel bir din. Evrenselliði olan bir din. Nice dehalar, tarihin her döneminde Ýslam’ýn cazibesine kapýlmýþ ve Müslüman olmuþlardýr.

Kendi tarihimizde Mevlana, Yunus Emre, Hacý Bayram Veli, Ýbni Sina, Ýmamý Maturidi gibi dehalar kiþilik ve görüþleriyle dünyanýn saygý ve iltifatýna mazhar olurken nedendir bilinmez yabancýlarýn dinimize olan ilgilerini abartýyoruz gibi geliyor bana. Onlarýn Müslüman oluþlarýnda neyin tesellisini arýyoruz anlayamýyorum? Artý ne gibi kazanýmlar ekleyebilirler ki bize. Zavallý Leydi Diana’ýn o kadar bunalýmlý, o kadar çalkantýlý bir hayattan sonra teselliyi dinimizde bularak huzura kavuþmasý o kadar büyütülecek bir þey midir Allah aþkýna. Ýnanmýþ olanlarýn bir kardeþ olarak baþýmýzýn üzerinde yeri var elbette, böylesi konularda kiþilerin etnisitesine bakýlmaz fakat yabancýlaþma karþýsýnda da duyarlý olunmalý ve baþýmýz dik olmalýdýr. Kendi kültürümüzden, kendi varlýðýmýzdan emin olabilmeli ve bundan gurur duyabilmeliyiz. Tolstoy’un ölümünden önce Ýstanbul’a doðru yaptýðý fakat tamamlayamadýðý yolculuðu inþallah iddia edildiði amaçlarca yapýlmýþtýr. Tolstoy bu durumda Ýnanýn pek çok þey kazanmýþ olacaktýr.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ýnancýn Tescili
Gönderen: Münevver Saral / , Türkiye
23 Nisan 2009
Bütün bu davranýþlarý; doðuyla batý arasýnda sýkýþýp kalmýþ, tam anlamýyla ne doðulu, ne de batýlý olabilmiþ bir toplumun, varlýðýna bir anlam kazandýrabilme adýna , doðulu yanýný batýya tescil ettirme hezeyaný olarak kabul edebilir miyiz acaba ? Saygýlarýmla...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deist Mentalitenin Öncülleri Olarak Hermetik, Okültik, Panteist Açýlýmlar
Gözümüz Aydýn! Sonun da Bölgemiz Nükleer Baþlýklý Silahlardan Arýnýyor...
Recep Ývedik'e Sonunda Bunu da Yaptýlar!
Hani Üçüncü Dünya Savaþý Çýkacaktý!
Ortadoðu"nun Çizilen Yeni Haritasýnda Þii Bloða Karþý Türk - Kürt Ýttifaký
Tarlaya, Ýnsan Tohumu Eken Deist Filozof…
Primitive Kavramlarda Günü Yaþamak!
Sahne Iþýklarýnýn Büyüleyiciliði ve Entellektüellik Arasýnda Ýkilem!
Lablace'nin Þeytaný Gözüyle Ýnsan ve Politika..!
Nev Zuhur Zamane Karunlarý ve Sudan Petrolü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hisseden Payýma Metafizik Aþklar Düþtü [Þiir]
Mana Ýkliminde Seyrü Sülukun, Adam da Gaflet mi Býrakýr A Gönül! [Þiir]
Mihenk Taþý [Þiir]
Aynanýn Ötesinde Görünen... [Þiir]
Dilemma [Þiir]
Köþe Kapmaca Oynarken Ayrýlýk... [Þiir]
Faust ve Pan Arasýnda, Bir Garip Diyalog..! [Þiir]
Sezonluk Fýndýk Ýþçilerinin Hayat Öyküsünden Bir Kesit [Öykü]
Ýsterik Kadýn, Haydi Oradan Sen De! [Öykü]
Kapela [Öykü]


Aydýn akdeniz kimdir?

Yazý vazgeçemediðim bir tutkudur benim için. Vaz geçemediðim, kendimi sorguladýðým anlardýr, o anlar. Kendimi bulduðum, yaþama anlamýný kazandýran o ya da bu þekilde duygu yüklü anlar.

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski, Puþkin, Tolstoy, Goethe, Stendhal, Shakespeare, Cemil Meriç


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aydýn akdeniz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.