..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþünce dilden, dil düþünceden doðar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Aydýn akdeniz




23 Mart 2009
Issýz Sokaklarýn Dilsiz Küçük Pencereleri!..  
Aydýn akdeniz
Pencereler, evlerimizden sokaðýmýza açýlan yüreðimizdir bizim. Mahremiyetimizin dýþýnda olaný öðrenme isteðimizdir. Cadde de yürüyen kalabalýklarýn telaþlý koþuþturmasýný görmek, yudumlamakta olduðumuz kahvenin damakta býraktýðý lezzetle tasasýz bir günün dört duvar arasýnda keyfini sürmektir. Mizacýmýza göre önünde yerimizi aldýðýmýz bir dayanaktýr bize pencereler, bazen mahcup ve sýkýlgan bazen de hoyrat ve umarsýz konaklamalarýmýz vardýr onda.


:AHBE:
Pencereler, evlerimizden sokaðýmýza açýlan yüreðimizdir bizim. Mahremiyetimizin dýþýnda olaný öðrenme isteðimizdir. Cadde de yürüyen kalabalýklarýn telaþlý koþuþturmasýný görmek, yudumlamakta olduðumuz kahvenin damakta býraktýðý lezzetle tasasýz bir günün dört duvar arasýnda keyfini sürmektir. Mizacýmýza göre önünde yerimizi aldýðýmýz bir dayanaktýr bize pencereler, bazen mahcup ve sýkýlgan bazen de hoyrat ve umarsýz konaklamalarýmýz vardýr onda.

Sessizce tükenip giden ömürler, yine sessiz ve yalnýz görüntüler verir, sanki þuur altýnda bir ses kalabalýklarý tanýk kýlmak ister zamanýn bizden çaldýklarýna. Kimi kez mini, mini yürekler katýlýr bu cümbüþe. Anne yardýmýyla sallanan küçücük eller, babayý güne uðurlar. Güç bela duyulan bir baabbaâ sesi, iþe gitmekle çocuðu kucaklamak arasýnda bir tercihe zorlar sizi. Pencereler, bazen de öfkeli bir bekleyiþin tanýðýdýr kadýn için. Eve dönüþteki bir gecikmenin aldatýlma endiþesiyle için, için sorgulandýðý ve belki de yanaklardan yüreði yakarcasýna usulca dökülen billurumsu sýcaklýkta ki gözyaþlarýna soðuk duvarlarýn tanýk olduðu yerdir. Üç beþ afacanýn yoldan geçenleri ýslatarak, önce gülüþtükleri ve sonra da zoru görerek azarlandýklarý mekânlardýr pencereler. Bazen de gece karanlýðýn da dýþýna sýzdýrdýðý ýþýðýn huzmesiyle sýhhatini öðrenmeye çalýþtýðýmýz bir hasta yakýnýmýzla özdeþleþir pencerelerimiz.

Ýsterik kahkahalarý ya da homurtulu baðýrýþlarý veya fýsýltý halindeki konuþmalarý perdeleyemediði de olur bu pencerelerin. Maskenin yüzden düþtüðü anlardýr bunlar. Perdenin örtülü oluþunun gizleyemediði ayýplar…Sokaðýn gürültüsünü ya da soðuk ve sýcaðý odalarýmýza aldýðý için öfkelendiðimiz anlardýr pencereler. Bize ihanet eden, üzerine kinimizi kustuðumuz þeylerdir depresiff çýkmazlarýmýzda. Bayram günlerinde, özlenen yakýnlarýn geliþinin beklendiði yerlerdir pencerelerimiz. Ya da tutkuyla baðlandýðýmýz bir niþanlýnýn uðurlanýrken buruk acýsýný yüreðimize gömdüðümüz bir yerdir orasý.

Bir tatil köyünde, neþeli insanlarýn gülüþlerini, ya da denize girenlerin oynaþýný odalarýmýza taþýr pencereler. Bir otel odasýnda evden çok uzak olmanýn melankolisinde bu kez yabancýdýr bize pencerelerden duyduðumuz bu sesler. Bir kýr evinde her soluðuyla dirildiðimiz taptaze bir nefestir odamýzda pencereler. Ya da aðustos böceklerinin huzur dolu cümbüþüdür bizlere. Uzaktan iþitilen yabanýl bir baykuþun çaðrýsý veya kurt ulumalarýnýn ürpertisi. Bir sarhoþun iðreti duran narasý, bir ambulansýn yanýp sönen renk armonisidir pencerelerimiz. Bazen ulu servilerin gölgelediði mezarlýklara bakar pencereler. Okunan dua ve surelerle aramýzdan ayrýlýp ebedi yolculuðuna çýkan insan manzaralarý taþýr bize.

Ahh! Pencereler, nedendir bilinmez perdelerle örteriz üzerinizi. Renk, renk perdeler. Cicili, bicili motiflerle süslediðimiz perdeler. Ruhumuzun derinliklerinden dýþa taþýrdýðýmýz zevkle bezediðimiz perdeler.

Perdelediðimiz nedir diye sorsam? Size… Giderek ýssýzlaþan sokaklar mý yoksa akýp giden zaman mý olurdu cevabýnýz.

Aydýn AKDENÝZ

http://blog.milliyet.com.tr/Blogger.aspx?UyeNo=772664



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Karamazov Kardeþler Üzerine
Tutkulu Yazýlar
Edilgenlik Aforizmasýnda Öykü Kurmacasý
Havaalaný Ýzlenimleri
Thomas Mann Öykülerinde Tipleme
Cama Düþen Yaðmur Damlalarý
Goya'nýn Hayaletleri ve Lorenzo Tiplemesi
Asýrlýk Çýnar Aðacýnda Uçuþan Hazan Yapraklarý
Alaturka Hezeyanlarda Þu "Dini Seven Bir Dinsizin Tanrý Teorisi" Ne Yaklaþýmlar!
Akýlcýlýk ve Sezgicilik Metotlarýnýn Deðerlendirilmesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hisseden Payýma Metafizik Aþklar Düþtü [Þiir]
Mana Ýkliminde Seyrü Sülukun, Adam da Gaflet mi Býrakýr A Gönül! [Þiir]
Mihenk Taþý [Þiir]
Aynanýn Ötesinde Görünen... [Þiir]
Dilemma [Þiir]
Köþe Kapmaca Oynarken Ayrýlýk... [Þiir]
Faust ve Pan Arasýnda, Bir Garip Diyalog..! [Þiir]
Sezonluk Fýndýk Ýþçilerinin Hayat Öyküsünden Bir Kesit [Öykü]
Ýsterik Kadýn, Haydi Oradan Sen De! [Öykü]
Kapela [Öykü]


Aydýn akdeniz kimdir?

Yazý vazgeçemediðim bir tutkudur benim için. Vaz geçemediðim, kendimi sorguladýðým anlardýr, o anlar. Kendimi bulduðum, yaþama anlamýný kazandýran o ya da bu þekilde duygu yüklü anlar.

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski, Puþkin, Tolstoy, Goethe, Stendhal, Shakespeare, Cemil Meriç


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aydýn akdeniz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.